'Denk dat De Ligt verpletterende indruk gaat maken'

ThijsZwagerman, 14-06-2019 om 21:00, 14669 views, Ajax Showtime |

Check de casual collectie van Ajax!

Afgelopen vrijdag werd het boek Wesley Sneijder, de biografie gepresenteerd. Oud-Ajacied Jan van Halst was de gastspreker en na afloop van de presentatie sprak Ajax Showtime met hem over de mogelijke opvolgers van Sneijder, de toekomst van Matthijs de Ligt en de transferstrategieën van Ajax. 

Van Halst was tussen 1999 en 2003 actief voor Ajax en leerde in die periode Wesley Sneijder kennen. De toen 17-jarige middenvelder stond te boek als groot talent en op de trainingen van Ajax 1 werd dat direct zichtbaar. Met name Sneijders later alom geroemde traptechniek maakte indruk op Van Halst. 'Sommige spelers moeten heel hard trainen om uiteindelijk een goede traptechniek te krijgen, maar bij Sneijder zag je meteen al zijn natuurlijke aanleg. Hij had in zijn jeugdjaren al zoveel geschoten, dat hij het zichzelf had aangeleerd.' Van Halst vertelt vervolgens hoe Sneijder op jonge leeftijd al een jongen met veel bravoure was. 'Dan kwam hij na de training bij ons groepje van vrije trappen-nemers staan en schoot hij de ene na de andere bal erin. Dat is toch even pijnlijk, als een jochie van zeventien daar komt staan en zegt: "Laat mij maar eventjes". Het was ook wel mooi om te zien. Toen zag je al zijn klasse.'

Ajax-talenten met de potentie van Sneijder

Bij Ajax groeide Sneijder uit tot een steunpilaar die zich later ontpopte tot een middenvelder van wereldklasse. Hij won met Inter de Champions League en speelde een WK-finale met het Nederlands elftal. Voor het huidige Ajax spelen ook een aantal grote talenten en Van Halst voorziet voor twee van hen eenzelfde soort carrière weggelegd als die van Sneijder. 'Dan denk je in eerste instantie heel snel aan Frenkie de Jong. Hoewel hij niet zo tweebenig is als Wesley en een iets verdedigendere rol heeft', aldus Van Halst, die hoopt dat De Jongs rol in de toekomst gaat veranderen. 'Ik hoop dat hij iets aanvallender gaat spelen, want ik denk wel dat hij het overzicht en de kwaliteiten heeft om net als Sneijder met die laatste steekpass iemand alleen voor de keeper te zetten. Daarvoor staat hij nu vaak iets te ver weg, maar dat zou wel een ontwikkeling kunnen worden in zijn carrière. Ik denk dat De Jong qua potentie heel dicht bij Sneijder in de buurt komt.'

Van Halst dicht ook Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt een grote toekomst toe. De analist vergelijkt De Ligt logischerwijs niet met Sneijder als type voetballer, maar vindt wel dat de twee qua potentie op elkaar lijken. Bovendien ziet Van Halst De Ligt ook de recordinternational van het Nederlands elftal worden. Dat is nu nog Sneijder, die maar liefst 134 keer voor Oranje uitkwam. De Ligt speelde tot dusver al zeventien interlands en is bovendien pas negentien jaar oud, waardoor hij een goede kans maakt om Sneijder op een dag te overtreffen. 'Dat zou weleens heel goed kunnen. Als je zo vroeg al je debuut hebt gemaakt en op deze leeftijd al zoveel interlands hebt gespeeld… Alles valt of staat natuurlijk wel met blessures, want Wesley heeft ondanks dat hij recordinternational is, wel wat interlands gemist door blessures en ook door vormverlies. Laten we hopen dat De Ligt dat bespaard blijft en dat hij zo stabiel blijft als hij nu is, ook in zijn hoofd. Dan is hij wel de aangewezen persoon om dat record te verbreken.'

Met het oog op dat record, denkt Van Halst niet dat het voor De Ligt noodzakelijk is om naar een club te gaan waar hij op papier direct basisspeler wordt. 'Ik heb namelijk het idee dat De Ligt zo’n verpletterende indruk gaat maken bij een eventuele nieuwe club, dat welke concurrent daar ook speelt de trainer voor De Ligt gaat kiezen. Waar dat 'm in zit? Allereerst natuurlijk in zijn kwaliteiten, maar ook in de manier waarop hij zich in een elftal beweegt, zijn voorbeeldrol. Als je ziet hoe hij zich tegen Engeland herstelt van die fout en hoe de andere jongens zich daaraan optrekken… Op 19-jarige leeftijd al, dus dat wordt alleen nog maar beter. Ik denk dat hij een verpletterende indruk gaat maken, dus hij zal elke concurrent uit de basis verdrijven.'

'De Ligt gaat zo’n verpletterende indruk maken bij een eventuele nieuwe club.'

Transferstrategie

Als voormalig directeur van FC Twente heeft Van Halst ook kennis van de transfermarkt. Het huidige beleid van Ajax, waarbij de Amsterdammers nieuwe spelers veelal in een vroeg stadium van de transferwindow of tijdens het lopende seizoen contracteren, kan Van Halst bekoren. 'Dat is het mooie van de rust en ook de financiële rust die er nu heerst rondom de club. Dan kun je dat soort voorinvesteringen doen en daarmee heb je de meeste kans van slagen.'

Ook vindt de ex-prof het verstandig dat Ajax in sommige gevallen spelers al in de winterstop naar Amsterdam haalt, om ze vervolgens een halfjaar te laten wennen en ze tijd te gunnen, zodat ze in de zomer in staat zijn om de vertrekkende Ajacieden op te volgen. 'Het is namelijk nogal wat als je als nieuwkomer bij een club als Ajax terechtkomt, dat heb ik zelf ook ervaren. En dan kwam ik nog uit Nederland. Je moet niet onderschatten wat voor indruk dat op iemand maakt. Dan is het heel prettig als je eerst een halfjaar kan wennen en dan pas hoeft te presteren. Dat is een hele goede strategie, maar of dat betekent dat je zulke topspelers als De Jong, De Ligt en Donny van de Beek kan vervangen, dat weet ik niet. Het is echter wel dé manier om nieuwe spelers zo goed mogelijk in te passen.'

Dat veel van deze nieuwe spelers afkomstig zijn uit het buitenland, is volgens Van Halst een logisch gevolg van de grote ambities die Ajax, met name op internationaal niveau, heeft. 'Je krijgt natuurlijk nu een fase dat je in de Nederlandse vijver niet de gewenste opvolgers kan vinden en dan kom je bij buitenlanders terecht. Daar ontkom je bijna niet aan. Het lastige is alleen dat je als technisch directeur niet anders kunt, als je op Champions League-niveau actief wil blijven. De Nederlandse vijver is te klein en dus moet je over de grens gaan kijken. Daar zul je, als je straks geen goede resultaten haalt, wellicht kritiek op gaan krijgen. Maar je kunt natuurlijk niet wachten totdat er een groot talent uit de eigen opleiding doorbreekt en ondertussen maar een beetje aanklooien', zo stelt Van Halst, die tot slot een duidelijk statement maakt. 'Ajax wil altijd winnen en wil altijd meer, dan moet je dus de beste spelers aan je binden.'

Ajax Showtime mag drie door Maarten Bax, René van Dam en Jan van Halst gesigneerde exemplaren weggeven van 'Wesley Sneijder, de biografie'. Wil jij er eentje winnen? Mail dan het goede antwoord op de vraag "Hoeveel doelpunten maakte Wesley Sneijder in Ajax 1?" uiterlijk vrijdag 14 juni naar redactieas@live.nl. Zet in de onderwerpregel "Prijsvraag Sneijder + je naam" en misschien ben jij wel één van de gelukkigen!

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Waarop is eigenl8jk het wachten. Ajax is akkoord met de transfersom, Matthijs is tevreden met het salaris en Grijpstra is akkoord met zijn fee. Dan kan er toch gewoon een contract gesloten worden of wachten ze op Barça?
0 0
Lewis Hamilton
Het blijkt toch PSG te gaan worden als je social media leest, nou dan zullen we hem voortaan alleen bij Oranje zien spelen, want geen hond volgt de Franse competitie.
1 0
Schwalbino
"Als je de sociale media leest" ...

Dan moet er nog heel veel gebeuren wat nooit is uitgekomen.
0 0
Mocrodammerr
Verpletterende indruk van een geldwolf als hij naar psg gaat. niemand gaat naar psg vanwege de zogenaamde sportieve ambities van de club.
1 -1
jaribombari
Hij kan bijna 3 ton per week gaan verdienen. 3 ton! Per week! En dat 5 jaar lang. Wonen in één van de mooiste steden ter wereld. Je moet wel bijna gek zijn als je daar nee tegen zegt. vind ik dan hoor.
0 0
Schwalbino
Domme praat.
0 0
Web
Onzin, ook niet mijn club
Maar daar lopen heel veel goede spelers.
Met dat team kun je zo maar volgend seizoen de CL winnen
1 0
Mocrodammerr
ja man, neymar ging zeker van barca naar psg omdat ie bij barca de cl niet kon winnen of geen prijzen kon winnen lol. hou er aub mee op ja. Mathijs heeft mee dat ie door de analisten/media niet zal worden afgerekend voor zijn keuze voor geld. "voorkeursjournalistiek". ALSSSS hij de keuze voor psg maakt, is dat puur en enkel voor het geld.
1 0
ajaxrulesz
Raiola bepaald dan ook voor de Ligt.
0 0
Mocrodammerr
dan issie een mietje. raiola moet enkel het administratieve en financien regelen. speler bepaalt waarheen.
0 0
Petterson1964
Bij Barca schijnen ze hem gelukkig meer als offensievere middenvelder te zien.

Bijna iedereen doet nu maar alsof het een type Busquets is maar hij is een type Iniesta.
Kwam bij Jong Ajax ook binnen als aanvallende middenvelder en was daar aanvallend veel aanweziger met steekpasses en combinaties rond de 16.

Keizer (personele problemen) en Ten Hag (opbouw) hadden hun redenen om Frenkie als verdediger en controleur te gebruiken maar imo heeft Ajax niet het maximale uit Frenkie gehaald, net als Koeman ook niet doet.
3 -1
Ozymandias
Een type Iniesta zou ik De Jong zeker niet noemen. Hij is geen speler die je in het laatste 1/3 van het veld in de kleine ruimte moet zetten. Ik denk dat zij huidige rol ideaal voor hem is.
1 -1
Benleiden
Type Iniesta is hij zeer zeker niet. Hij zit meer tussen Busquets en Xavi in.

Dat anderen het, volgens jou, niet goed zien, kan ook aan jou liggen. Misschien zie jij het wel niet. De Jong een type Iniesta noemen is daar al een goed voorbeeld van.
1 -2
godenzonenssuper
Dus volgens jou zien Frenkie zelf en ziin vader het ook niet goed.

Wel bijzonder.
0 0
Web
Hij heeft niets van Iniesta
Totaal andere speler
Dus jij denkt dat zijn vader het goed ziet?
Zou kunnen, maar nergens op gebaseerd
Hij heeft meer weg van Busquets dan Iniesta, lijkt mij niet zo moeilijk.
Al is Frenkie veel sierlijker, en loopt veel makkelijker met de bal het middenveld in dan Busquets
Frenkie word de verbinding tussen de verdediging en middenveld, Messi tussen het middenveld en voorhoede, dat kan denk ik iedereen wel zien
0 0
geDaante
Dan nog eerder Busquets en Iniesta, Xavi was puur een passer, Iniesta had daarnaast ook de dribbel en actie.

Frenkie zou de ideale half zijn bij de punt naar achter. Met een controlerende 6 erachter, en een iets dieper spelende echte type Iniesta ernaast. In zo'n systeem worden de halven als het goed gedaan wordt ook vooral in de opbouw direct ingespeeld door de CV's, in ieder geval zo snel mogelijk gezocht.
1 0
Schwalbino
Xavi had net zo goed een dribbel alleen was die dribbel meestal niet nodig in een team met Messi, Iniesta en opkomende backs.
0 0
AFCA-B93
Maar waar hij wel echt geweldig in is, is het onder druk uit voetballen als de opbouw al in een vroeg stadium wordt verstoord. In dat geval zal Frenkie wel geregeld een stapje naar achteren moeten doen. Dan zal ‘ie veel op en neer moeten rennen iig, als ze hem ook aanvallender willen laten spelen
1 0
Schip
Alsof je niet onder druk uit moet voetballen wanneer je hoger staat...

Verder is Frenkie een veel groter talent dan Sneijder.
2 -1
Web
Dan doe je Sneijder veel te kort. Het zijn beide hele goede spelers
Sneijder heeft het bewezen, vooral zijn jaar bij Inter toen ze de CL wonnen.
Sneijder zijn schot is vele malen beter dan Frenkie, eigelijk kan Frenkie helemaal niet schieten, toch wel een min punt van Frenkie
Sneijder kan openen met links en rechts, bijzonder knap
Twee bijzondere goede voetballers, net als vd Vaart
Dat veel groter gaat gaat veel te ver.
0 0
Benleiden
Hij is echt geen groter talent dan Sneijder. De verwachting is dat hij wel een veel grotere voetballer wordt door de combinatie van talent, positie en stabiliteit. Sneijder wil graag de ster zijn en De Jong is straks de ster.
1 -3
Schip
Frenkie is een tig maal groter talent dan Sneijder. Sneijder heeft nog nooit zulke bepalende, dominante, kwaliteitswedstrijden op het hoogste niveau gespeeld bij Ajax als Frenkie.

Sneijder heeft nog nooit een wereldspeler als Modric 1 op 1 grotendeels geneutraliseerd. Sneijder was inderdaad egoistisch en schakelde gewoon niet om. Daarom was de discussie altijd of VdV en sneijder wel samen konden spelen.

Frenkie verdedigt bijzonder goed, loopt bizar veel, is intelligenter aan de bal, al had Sneijder wel meer veel dreiging en directheid. Maar die speelde ook als 10 of AM. Frenkie speelt met een Ziyech, geen discussie.

Maar ook tactisch gezien is Frenkie veel verder. Sneijder werd pas bij Inter echt volwassen. Natuurlijk had Sneijder zijn schoten en tweebenigheid en een wereldpass in huis. Maar Frenkie staat zonder enige twijfel boven in hem aanleg en plafond.
1 -1
Web
Vreselijk overdreven
Natuurlijk had Sneijder zijn schoten, en tweebenigheid
Alsof dat niets is? Dat is HEEL bijzonder zelfs
Dat deed hij in grote wedstrijden,
Maak Sneijder nou niet kleiner, en Frenkie groter
Frenkie staat nog aan het begin van zijn carrière.
Moet het nog laten zien bij Barcelona, al heb ik daar wel vertrouwen in, beide bijzonder goede spelers.

Dat tig maal groter, geld voor Maradona, Messi, Ronaldo en Cruijff om er maar een paar te noemen
0 0
Benleiden
Dus als je Modric neutraliseert dan ben je een topper. Je geeft zelf aan dat sneijder een 10 cq AM is, dus waarom vind je neutraliseren dan zo belangrijk? Dat is toch ook helemaal de taak niet van Sneijder?

Je moet de twee posities niet vergelijken met elkaar. Dat Frenkie een groter talent is ook helemaal niet waar. Sneijder was al top op 19 jarige leeftijd en toen moest Frenkie nog overkomen vanuit WII. En het is ook logisch dat Frenkie met Ziyech kan spelen, omdat ze beiden op andere posities spelen. Sneijder en Raf waren elkaars concurrenten.

Frenkie vergelijken met Sneijder is hetzelfde als Frenkie vergelijken met De Ligt. Wie heeft er dan meer talent? Niemand, want ze zijn beiden zeer getalenteerd en uniek.
0 0
Schip
Ik vind het maar een warrig verhaal van je.

Dat je het bespelen door Frenkie van Modric bagatelliseert zegt eigenlijk al meer dan genoeg. Je doet ook weinig moeite het te begrijpen zie ik. De wijze waarop Frenkie als creatieve, technische speler de tweestrijd van Modric won, was ronduit indrukwekkend. Onder druk uitspelen, altijd een uitstekende voortzetting, balvast op een cruciale positie. Voor zijn type speler was het meesterlijk wat hij liet zien. Sneijder is in vergelijking daarmee echt een vrij beperkte speler. Sneijder was ook geen echte verbindingsspeler zoals Frenkie of een combinatie speler zoals VdV en Frenkie. Sneijder was goed in de pass over of door een defensie en schoten van randje 16.

Komt tactisch gezien niet in de buurt van Frenkie, die minstens gelijke technische kwaliteiten heeft en een betere dribbel, qua balvastheid niet, qua veelzijdigheid en controlerend vermogen niet. Frenkie kan op 10, op 6 en zelfs op 4. Sneijder was op 6 al een ramp op het WK onder van Basten in 2006, toen hij daar werd uitgeprobeerd. Te beroerd om mee te lopen en het controlerend inzicht van een erwt.

Heeft er alles uitgehaald wat er in zat en had in 2010 zijn piek. Maar als voetballer minder dan VdV qua talent en zeker dan Frenkie. Next.
0 0