'Ajax tot 2028 geen meerderheidsaandeel in ArenA'

NielsOpdam, 24-05-2019 om 16:50, 12120 views, Ajax Life |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax verwerft tot oktober 2028 geen meerderheidsaandeel in de Johan Cruijff ArenA. Die toezegging hebben de Amsterdammers op 15 mei 2019 gedaan aan de aandeelhouders van het stadion tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Stadion Amsterdam NV, zo meldt Ajax Life.

Momenteel heeft de gemeente Amsterdam 48 procent van de aandelen van de Johan Cruijff ArenA. De Stichting Administratiekantoor Amsterdam heeft 39 procent aan aandelen en Ajax heeft de overige dertien procent. De gemeente Amsterdam heeft echter het voornemen om 23 procent van haar aandelen te verkopen aan Ajax. 

'Als de verkoop slaagt, wordt hieraan de voorwaarde verbonden dat de gemeente in ieder geval voor een periode van tien jaar zijn resterende belang van 25 procent niet ook zal verkopen', meldt Ajax Life. 'Deze belofte is ook door de gemeente gedaan. De gemeente Amsterdam blijft dus ook na de transactie nog voor langere tijd aandeelhouder van de Johan Cruijff Arena.'

Mochten de gemeente Amsterdam en Ajax een akkoord sluiten over de verkoop van 23 procent van de aandelen, wordt Stichting Administratiekantoor Amsterdam de grootste aandeelhouder met 39 procent. Ajax krijgt dan 36 procent van de aandelen, terwijl de gemeente Amsterdam 25 procent van de aandelen bezit. 

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JesperOlsen74
Niet kopen. Over tien jaar is het stadion ruim 30 jaar oud. Tijd voor een nieuw voetbalstadion, ipv een multifunctioneel stadion
De Arena is er geweldig op vooruit gegaan de laatste jaren en tijdens Eurpese wedstrijden is de sfeer electric. Maar die grachten (tribunes ver van het veld en veel beton zichtbaar) en open hoeken, blijven een doorn in het oog.
Ook de capaciteit moet hoger, zeker Europees. Ja tegen de kleintjes zit het niet altijd vol, maar dat ligt ook deels aan het kaartensysteem.
0 0
Joodhannus73
En wat is in godsnaam het nut daarvan? Kost je alleen maar héél veel geld en levert je praktisch niets op. Na aftrek van stadionkosten iets meer winst wat je haalt, uit de eigen huur die je moet betalen. Dus in wezen betaal je iets minderr huur. Maar de onderhoufskosten zullen alleen maar gaan toenemen. Stadion wordt ook een dagje ouder. Dus wat levert het netto op? Dat staat niet in verhouding. Misschien dat je over 50 jaar break-even speelt. En wat win je er op qua besluitvorming? Ajax als hoofdhuurder heeft nu ook al veel zeggenschap. Een concerje minder? Gaat niet gebeuren... En welk probleem vormen concerten nu? Daar verlies je geen kampioenschap door. Niet doen! Behalve als je het volledig in eigen beheer kunt nemen...
2 -1
Hollister
Dus... als Ajax in 2018 de laatste aandelen koopt van de gemeente heeft men 61% van het stadion in handen en zal toch ook er vanaf dat moment (mede) zeggenschap zijn ? dat kan niet anders.. gewoon stapsgewijs dus over 10 jaar eigenaar van het stadion... intussen misschien proberen van de overige aandelen nog 14 % over te nemen zodat 75% in ons bezit is
0 0
AjaxDaniel
Voor beide opties valt wat te zeggen.

Als je het stadion koopt kan je je begroting verhogen wat er voor zorgt dat je meer salaris kan geven aan spelers en dus meer kans hebt dat een goede speler hier komt spelen.

Als je het stadion niet koopt bespaar je dat geld wat je kan uitgeven aan spelers of binnen andere takken van de club zoals bijvoorbeeld de jeugdopleiding.
0 0
BrandjeXL
Dat laatste is natuurlijk geen reden om het stadion niet te kopen. Je kan miljoenen en miljoenen in de opleiding stoppen maar volgens mij is die bij Ajax al state of the art qua voorzieningen dus op gegeven moment bereik je een punt dat extra geld erin stoppen geen zin meer heeft.
0 0
AjaxDaniel
Het geld investeren in de jeugdopleiding was slechts een voorbeeld. Maar, dit hoeft natuurlijk niet per se in stenen of in velden. Ik zie het halen van talenten van buitenaf zoals bijvoorbeeld Christian Rasmussen voor 3 miljoen ook als investeringen in de jeugd, want je legt daarmee de lat hoger.
0 0
Hollister
Vergeet niet dat Ajax ook nog 35 miljoen heeft begroot (of dat al gereserveerd is weet ik niet) voor de verbouwing van De Toekomst... 15 hybride velden en een nieuw ministadion voor 6000 man met kantoren waardoor Ajax ook minder huur hoeft te betalen in de JC Arena. Dit alles moet in 2023 klaar zijn.Tegen die tijd is tevens de verbouwing van de JC Arena voltooid voor een bedrag van 55 miljoen.
0 0
Hollister
Dus is deze stapsgewijze overname niet eens verkeerd.. we bezitten nu 13%... binnenkort dus 38% en over 10 jaar 61%... niets mis mee
1 0
AjaxDaniel
Klopt
0 0
Danos
Ik vind de exploitatie rechten van de founders veel interessanter dan een meerderheidsbelang qua aandelen.
1 0
Hollister
Deze exploitatie rechten worden geloof ik in 2023 weer op de agenda gezet.. Ajax heeft nu 0 rechten maar dat zal met die 38% tegen die tijd wel degelijk veranderen. Ajax kan dan mede bepalen over diverse zaken.
0 0
jARO
De cash klotst tegen de plinten. Beter in het stadion stoppen dan dood geld op de bank.
0 0
JariJari
Wat is de prijs die we gaan betalen?
1 0
GvanderK
Hopelijk kunnen ze met een wat hoger aandeel proberen om minder evenementen te laten organiseren tijdens het seizoen.
0 0
BrandjeXL
Zal je moeten nakijken of dat gunstig voor je is. Aan de andere kant zal Ajax meer inkomsten krijgen uit de evenementen en wellicht zelf (meer) inspraak hebben in zelf evenementen organiseren dus op voorhand al minder te willen lijkt mij niet handig.
0 0
AFCA1095
Leuk, maar wat schieten we hiermee op? Zolang je geen meerderheidsbelang hebt, krijg je het niet voor het zeggen. Wat heb je dan wel aan een groter aandeel?
0 0
BrandjeXL
Wat je ermee opschiet moet blijken!Minder huur betalen zou een logisch gevolg kunnen zijn. Meer inkomsten uit de evenementen in de Arena. Aan de andere kant zal je (meer) geld kwijt als er bijvoorbeeld een nieuwe mat moet worden gelegd en je hebt ten alle tijden meer inspraak want er is sowieso geen partij meer met een meerderheid dus je piept al voordat je geslagen wordt.
0 0
Ozymandias
Ik denk dat dit vooral de eerste stap is naar een meerderheidsbelang. Na 2028 zal dan hopelijk de volgende stap worden gezet.
0 0
Hofpleinismaareenfontein
Ik heb er geen verstand van, maar zou dit Ajax juist niet kunnen helpen om de omzet te verhogen? Een groter eigen aandeel betekent misschien dat de huur die Ajax de facto betaalt, lager wordt en de opbrengsten van het stadion toenemen? #dtv
1 0
AFCA1095
Zou dat het zijn? Ik heb geen idee...
0 0