Dit verandert er nog meer in de Eredivisie

GinoHaverkamp, 22-05-2019 om 11:15, 6798 views, KNVB/Eredivisie |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Dat er vanaf volgend seizoen twee clubs direct degraderen uit de Eredivisie is niet het enige wat er komend seizoen verandert in de competitie. De KNVB en de Eredivisie CV hebben namelijk meerdere regelwijzigingen doorgevoerd die per komend seizoen ingaan.

Zo stromen clubs die meedoen aan de groepsfase van de Europa League en Champions League later in in het toernooi van de KNVB-Beker. Die clubs stromen pas bij de laatste 32 van het toernooi. Die ronde wordt doorgaans in december, vlak voor de winterstop gespeeld.

Het mediageld wordt anders verdeeld. De ratio tussen de nummer 18 en 1 verandert van 1 : 5,3 naar 1 : 4,8. Kortom: dit houdt in dat kleinere clubs in verhouding wat meer geld verdienen aan media dan dit seizoen. Dit heeft als doel dat het niveau wat dichter bij elkaar komt.

UEFA-gelden

Clubs die Europees voetbal spelen moeten vijf procent van hun UEFA-inkomsten, verdiend aan het meedoen aan de groepsfase van de Europa League en de Champions League, verdelen onder Eredivisie-clubs die geen Europees voetbal spelen. Mocht een club zich plaatsen voor de knock-out fase, dan moet die club 3,75 procent van de inkomsten daaruit verdelen onder de andere Eredivisie-clubs.

In eerste instantie komt dit geld terecht bij teams die op natuurgras spelen. Dit om kunstgrasclubs te motiveren om naar normaal gras over te gaan. Daarnaast gaat vijftien procent van het solidariteitsgeld dat Eredivisie-clubs van de UEFA ontvangen, naar teams in de Keuken Kampioen Divisie.

Speelschema

Dit seizoen werd er al regelmatig geschoven met het speelschema van de Eredivisie, maar vanaf komend seizoen wordt deze regel officieel. De KNVB gaat flexibel om met het speelschema van clubs die Europees voetbal spelen, net zoals het dat dit jaar deed bij Ajax. Mocht bijvoorbeeld Vitesse in de halve finale van de Europa League staan komend seizoen, dan krijgt deze een zelfde soort behandeling van de KNVB op het gebied van rust en speelschema's als Ajax dit seizoen.

Tot slot treedt het herenakkoord tussen clubs over het aantrekken van elkaars jeugdspelers officieel in zijn werking. Dit houdt in dat clubs niet meer spelers uit elkaars jeugdopleiding mogen wegplukken. Officieus mag het nog wel, maar daarom is het een herenakkoord. De afspraak is dat het in principe niet gebeurt onderling.

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Dannyw87
Als het zo is dat je onderling elkaars spelers niet benaderd dan kan ik daar inkomen, maar als de speler zelf graag ergens anders heen wilt moet dat gewoon kunnen.
1 0
WZAWZDB14
Het straffen van kunstgras gaat nooit lukken met de huidige organisatie. Daarom is het een goede oplossing om ipv daarvan natuurgras juist te belonen
4 0
Ajaxxxisdebeste
Maar al dat extra geld gaan die clubs met kunstgras niet gebruiken om dat kutplastic eruit te gooien, die denken alleen aan nieuwe aankopen..,
1 -1
sucre
Lezen... extra geld gaat juist NIET naar kunstgras clubs
2 0
appeltje
Extra geld gaat WEL naar kunstgras clubs, maar in mindere mate.
0 0
Aeter
Nee, in eerste instantie naar grasclubs, dus mocht er nog wat overblijven en daar ga ik niet van uit, dan gaat er nog wat naar kutgrasclubs. En terecht.
1 0
AlexIbarra
Begrijp ik nou goed dat als je 9 jaar bent en in Velsen woont, je beter niet bij Telstar in de jeugd kan gaan spelen omdat je dan als jeugdspeler niet meer naar Ajax kunt?

Ik vraag me af of dat zo gunstig is.
0 -2
dan300491
Nee, dat begrijp je niet goed. Telstar heeft niks met het ‘herenakkoord’ te maken.
3 0
Sjaakvaak
Bovendien omvat het akkoord ook dat clubs wel degelijk spelers over mogen nemen, alleen wordt er in dat geval een soort opleidingsvergoeding betaald.
3 0
appeltje
Die wordt nu ook betaald. Volgend seizoen wordt dat een dubbele opleidingsvergoeding.
2 0
JanTa
Ik zal nu wel op gevoelige tenen gaan staan maar zeg het toch. Mooi deze 1e aanzet maar gaat in mijn ogen lang niet ver genoeg. Het betaald voetbal is gewoon te duur geworden om er 36 clubs op na te houden en daarom zal er flink gefuseerd en gesaneerd moeten worden om het weer enigszins gezond te krijgen. De Knvb is al jaren bezig met een beleid van pappen en nathouden maar echt knopen doorhakken, door is het nooit van gekomen en nu zitten we met een aantal clubs waar het water tot aan hun lippen staat en spelers hebben die nog amper het minimum loon verdienen maar wat kan je verwachten met een begroting van amper 5 miljoen. Je hoeft alleen maar te kijken naar de rangrijst en zie hoe groot de kloof nu al is tussen de nrs. 1 en 2 en de rest maar die gaat nog groter worden als er echt niets ondernomen wordt. Zachte heelmeesters maken nu 1x stinkende wonden en dan krijg je iets van, operatie geslaagd patiënt overleden. Het liefst wil ik een BeNe-liga maar als dat niet lukt een kleinere competitie met desnoods een nacompetitie.
1 -4
AjaxPassion
Je hebt helemaal gelijk natuurlijk, maar de grote dekking aan voetbalclubs is natuurlijk ook een reden waarom NL altijd zo goed gepresteerd heeft terwijl het maar een klein land is.

Bene-Liga is een goede eerste stap voor o.a. meer geld denk ik
1 -1
vincent_DV
In principe vind ik bijna alle punten prima. Alleen vind ik het herenakkoord tussen de clubs met een internationale status( Ajax, PSV, Feyenoord, Vitesse, AZ en Utrecht) voor niemand gunstig en ik ben volledig tegen het beperken van vrijheden. Een speler van Utrecht, AZ of Vitesse moet toch gewoon de kans krijgen als Ajax of PSV hem wilt. Wat ik wel goed vind is dat Ajax en PSV niet gewoon alles pakken wat ze pakken kunnen. Daarom zou ik er voor pleiten om 100.000 per gespeeld jaar te doen met een max van 400.000. Daarmee voorkom je dat Ajax en PSV iedereen maar gewoon haalt in de hoop dat er iemand van slaagt en dus alleen gaan voor de allerbeste waarvoor ze bereid zijn te betalen. Hetzelfde als bijvoorbeeld met buitenlandse spelers waar ze vaak minimaal 500.000 voor moeten betalen.

Ik snap wel dat clubs willen voorkomen dat spelers altijd maar weg gaan zonder er iets aan te verdienen. Vitesse onder 15 of 16 is bijvoorbeeld volgens mij kampioen geworden en meteen gaan de twee beste naar Ajax en PSV. Dan denk ik wel van; dan kan Vitesse net zo goed de jeugdopleiding opdoeken natuurlijk...

Aan de andere kant. Ik woon in Gelderland en binnen 80 km heb je bij mij Utrecht, De graafschap, PEC Zwolle, Den Bosch, Vitesse, NEC, PSV en VVV. Als mijn kind zou kunnen kiezen tussen bijvoorbeeld NEC/VVV/PEC en Vitesse/Utrecht, dan zou ik hem adviseren om voor die eerste drie te gaan, omdat mocht hij plotseling echt heel goed zijn, kan die tenminste nog naar Ajax of PSV.

Dus voor beide kanten vind ik het niet echt een wenselijke situatie.
2 0
RedFeather
Officieel mag het dus
Officieus wordt het verboden
2 -1
AFCA020!
Ben ik de enige die dit kut beslissingen vind? Op deze manier vind je nooit structurele aansluiting bij de top.

Wij zijn het enige land waar je gestraft wordt voor internationaal succes. Of dacht je dat alle andere Europese clubs ook hun geld moeten afstaan aan andere clubs die niets presteren?
Ajax heeft verreweg de beste jeugdopleiding met de meeste aantrekkingskracht, maar hier in Nederland wordt weer besloten dat het “in principe” uit den boze is om daar gebruikten te maken en de beste talenten aan te trekken.
En zo zijn er nog wel tig beslissingen waar ik me twijfels over heb.

Wil de KNVB dat we als Nederland structureel een lachertje in Europa worden, of zien ze liever successen zoals Ajax (door gezond verstandig beleid ondanks tegenwerking van instanties en de overheid) en het Nederlands elftal wat daaruit voortvloeit?

Klaarblijkelijk het eerste...
2 -1
appeltje
- soepelere omgang met speeldata en -tijden rond Europese wedstrijden.
- KNVB beker pas na Europese groepsfase.

Bovendien heeft Ajax gewoon baat bij een sterkere Eredivisie. Als Ajax de enige is die iets presteert Europees, ga je nooit aansluiting vinden bij de Europese top.
En als de Eredivisie sterker wordt, zullen voor Ajax interessante spelers eerder voor de Eredivisie kiezen.
Ook kan dit een opstap zijn naar het totaal weren van kunstgras, en het ontmoedigen van het gebruik ervan.
2 -1
AFCA020!
Soepele speeldata is geen verandering en de KNVB beker slaat wat mij betreft ook nergens op. Hoe mooi is het voor amateur verenigingen dat Ajax op bezoek komt? Denk dat dat veel meer tot de verbeelding spreekt dan dat bijvoorbeeld (met alle respect) Heracles of Ado op bezoek komt en de kans ook gewoon mega groot is dat je wordt uitgeschakeld.

Daarnaast is de KNVB beker een leuke bijprijs, zeker geen hoofdprijs (voor ons dan, andere clubs met andere verwachtingen geldt dat natuurlijk niet voor). Dus daarin “gematst” worden vind ik allereerst niet boeiend en ten tweede lullig voor de kleinere clubs die graag tegen het grote Ajax zouden spelen. Maar deze kansen aanzienlijk zien slinken hierdoor.

En door ploegen als Emmen, Zwolle, Fortuna, Heracles etc een miljoentje meer te geven wordt de eredivisie echt niet ineens sterker hoor. Het enige wat je bewerkstelligt is dat de top minder wordt.
Als je op deze manier tegen gewerkt blijft worden strijd je niet alleen tegen de UEFA die er alles aan doet om alleen met Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en PSG te voetballen. Maar zelf tegen je eigen overheid (bizarre opgelegde belastingen) en tegen je eigen voetbalbond. Ik vind het ronduit walgelijk wat ze aan het doen zijn.

17 ploegen zijn gelukkig, dat geloof ik best. Maar er is 1 ploeg de lachende derde en dat zijn wij.
Alles wat WIJ verdienen moeten we zomaar een flink gedeelte van afstaan, omdat WIJ een goede naam en opleiding hebben kan je daarvan profiteren, maar het is ineens uit den boze om spelers van de “top 3” te halen. Hoe verhoudt deze top 3 zich? Is dat elk seizoen bekijken? We hebben namelijk een top 2. Feyenoord is lang geen zekerheidje in de zogenaamde top 3 maar iedereen blijft hun noemen.

Ook dat vind ik comp vervalsing. Waarom mogen Ajax en psv niet bij Feyenoord halen maar wel bij AZ of Utrecht. Clubs die het doorgaans gelijkwaardig doen. Zo creeer je ook kloven (als alles dan zo eerlijk genivelleerd moet worden, waarom wordt Feyenoord dan wel beschermt maar AZ niet. Terwijl zij de laatste 10 jaar minstens gelijkwaardig gepresteerd hebben en vaker Europees gespeeld?)

Schiet mij maar lek...
0 0
Bjorn
Prima besluiten voor de eredivisie, maar ik mis wel de keiharde eis voor natuurgras.
3 0
Hollister
Stuk voor stuk prima veranderingen, maar waarom mis ik dan wel de harde eis om vanaf 2020/2021 dan wel allemaal te spelen op gras of hybride? Beetje gemakkelijk om wel alle zaken en veranderingen in te voeren die in het voordeel zijn van de kleinere clubs, zeer terecht nogmaals, maar uiteindelijk is dit hele plan ingevoerd met als doel diezelfde kleinere clubs te bewegen tot het spelen op gras.... maar die eis laten ze dus heel erg over aan de clubs zelf.. nu wordt er van dat geld waarschijnlijk weer salarissen en spelers gekocht of gaten gedicht in de begroting.
2 0
Mokumnorth
Het is geen eis maar wel een goede motivatie voor clubs met kunstgras om over te stappen, aangezien zij dan tonnen meer kunnen krijgen aan prijzengeld vanuit de europees spelende clubs.
3 0
Mokum2018
Dat betekent dat Ajax het meeste moet afstaan omdat zij de Europacup wel serieus nemen.
2 0
Bramzel
Zo’n herenakkoord is voor PSV natuurlijk perfect kunnen ze spelers bij de concurrenten wegkapen en dan lekker zeuren als concurrenten dat bij hun doen.
1 -2
Hollister
???? Beetje onzin wat jij schrijft, daar gaat het helemaal niet om... eigenlijk komt Ajax er van alle topclubs in Nederland er het best van af.... Ajax kan met haar financiele positie en reserves gemakkelijker wat geld missen dan bv PSV of Feyenoord
3 0
wolterx
Hij doelt op ligging. Ajax, AZ, Utrecht en Feyenoord vissen in een soortgelijke talentenpoule. PSV totaal andere regio
1 0
Tecmessa
Lijken mij allemaal goede ontwikkelingen eigenlijk.
3 -1