Ten Hag dacht eerst aan koppel Vd Beek en De Jong

BVeenstra, 16-05-2019 om 14:25, 20661 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax-trainer Erik ten Hag dacht in de voorbereiding op het afgelopen seizoen aan het controleursblok met Donny van de Beek naast Frenkie de Jong. De trainer wilde De Jong in zijn kracht laten spelen, dat lukte, maar dan wel met Lasse Schöne als controleur naast hem.

Ten Hag ziet in dat de kwaliteit van De Jong is om te zorgen dat de aanval rendeert. 'Hij is een avonturier, altijd onderweg', zegt de trainer in een groot interview met Voetbal International. 'Met de bal vaak, soms zonder bal, maar kun je hem op 6 zetten als enige schakel? Daarvoor is hij te veel weg. En geef je hem die vrijheid níét om weg te zijn, dan haal je ook niet het beste uit zijn spel.'

Een makkelijke puzzel was het dan ook niet voor Ten Hag. Hij wil namelijk ook balans op het middenveld. Uiteindelijk koos de oefenmeester voor niet één 6, maar twee. 'Dat is bovendien bevorderlijk voor het bespelen van de half-spaces, want tegenstanders moeten kiezen en zijn het niet gewend. Zo is het eigenlijk ontstaan, de dubbel 6, en vanaf de eerste dag van de voorbereiding zijn we daarmee aan de gang gegaan.'

Was het dan ook aanvankelijk de bedoeling om met Van de Beek naast De Jong te spelen? 'Planning en uitvoering kunnen verschillen', zegt Ten Hag. 'Die combinatie kwam zeker in mijn hoofd vooraf veelvuldig voorbij, alleen in de praktijk bleek dat ze beiden te veel weg willen zijn. Dat is niet goed voor de balans. Voor zowel Donny als Frenkie is dat kenmerk bovendien een kwaliteit, dus dan moet je hen ook niet gedwongen aan banden leggen.'

Lasse Schöne

Uiteindelijk koos Ten Hag voor Lasse Schöne als controleur naast De Jong. 'Die rol vulde hij perfect in', zegt de trainer. 'Tijdens ons trainingskamp in Engeland viel de puzzel op dat vlak in elkaar, het samenspel tussen Lasse en Frenkie klikte', vervolgt de trainer, die ook Schöne geen speler vindt die je elke wedstrijd op de zes-positie kan opstellen. 'Dat kan verdedigend namelijk ook problemen opleveren. Maar Denemarken speelt ook dubbel 6, en Lasse speelde een prima WK. Ondanks geringe tijd in de voorbereiding pakten we dat voordeel wel mee. Ze vonden elkaar, en het ging lopen.’

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MPAjax
Met de ervaren Schöne op het middenveld heb je met vrije trappen en afstandsschoten veel meer kans om te winnen en dat is ook gebleken
0 0
ETM
Toch leuk om exact de uitleg te lezen die ik er altijd bij dacht. Was ook niet zo ingewikkeld :)
0 0
Joseph
Toch jammer dat eerst Wober en daarna Magallan het bij ten Mag niet waar konden maken. Beste middenveld, ook met dit verhaal, zou natuurlijk Blind op 6 zijn met Frenkie en Donny er naast. Toch jammer dat we dat nooit gezien hebben..
0 0
mcjc
Ze hebben het fantastisch gedaan, maar hiermee hebben ze de Cruijff variant met 2 aanvallende middenvelders over boord gegooid, en dat is ook uiteindelijk hun nekslag geweest tegen Tottenham.

Dominantie in balbezit is nog altijd het sterkste wapen. Dat hebben we gezien bij het Barcelona van Guardiola. Die ploeg heb ik nooit als angsthazen zien verdedigen of controlerend zien spelen met een blok op het middenveld. Nee, het verdedigen begon voorin waardoor de tegenstander altijd op hun eigen helft terug werd gedwongen. Deze speelstijl wilde Cruijff ook bij Ajax implementeren vanaf de jeugd waarvan Wim Jonk de grote bewaker was in de Jeugdopleiding.
2 -1
Schwalbino
De magie van Johan reduceren tot een opstelling en denken dat je dan zijn magie kunt reproduceren is wel het meest aanmatigende dat je je kunt indenken.
0 -2
Dennis129
Alles valt of staat natuurlijk met je spelersmateriaal. In het artikel wordt heel goed uitgelegd waarom De Jong en Schone niet als enige 6 kunnen spelen. De enige speler in de selectie die dat zou kunnen is Blind, maar die is onmisbaar in de verdediging. Dus logisch om met 2 nrs 6 te gaan spelen
1 0
PeterVKV
Dubbele 6 dus om Frenkie in zijn kracht te laten spelen. Top coach die Ten Hag. Met het vertrek van Frenkie verandert dat want Frenkie is niet te vervangen. Het zou dus zo maar kunnen dat we volgend seizoen terug gaan naar een enkele 6: Daley Blind met Eiting als back-up. Blind speelde een topseizoen als CV ook dankzij de ijzersterke de Ligt. Blind samen met Magallan is wel een grote verzwakking. Maar met Blind op 6 en naast Magallan een Alvarez of Fosuh Mensah zie ik het zitten. Liever Fosuh want we moeten wel voldoende Nederlanders kunnen opstellen. Daarom zou Bergwijn ook zo mooi zijn.
3 0
Ozymandias
Blind op '6' met Marin en Vd Beek als halven lijkt mij een prachtig middenveld voor Ajax. Die drie versterken elkaars goede punten en vullen elkaar aan op punten waarbij ze individueel wat minder zijn.
1 0
PeterVKV
eens
0 0
appeltje
Heb je dan wel genoeg creativiteit?
1 0
PeterVKV
Blind is een goede passer op het middenveld en Marin heb ik de laatste tijd wat gevolgd bij Standard waar hij als rechtshalf speelt en hij lijkt mij de jonge versie van Schone, met meer loopvermogen en diepgang maar ook een hele mooie trap en goed spelinzicht. Maar met Sinkgraven of Odegaard heb je inderdaad meer creativiteit want ook een individuele actie.
0 0
PetrusKeizer
na de wedstrijd van gisteren heb ik zo'n gevoel dat ten Hag overweegt om Lasse in t centrum van de verdediging te zetten, en niet Blind.
0 0
Joseph
Dat zou echt zelfmoord zijn, de keren dat Ajax in problemen is gekomen, is als Schone in de verdediging gedrukt werd. Hij is veel trager dan Blind en wint 1 op 1 zijn duels niet.
Ideaal zou zijn om Blind door te schuiven naar de 6 positie, voor Schone zal dan weinig ruimte meer zijn.
0 0
appeltje
In het stuk tekst hierboven zegt Ten Hag letterlijk dat Schöne op 6 nog wel eens verdedigende problemen oplevert.
0 0
PeterVKV
hoezo?
1 0
insectenverdelg
probleem is dat je dan met een geheel nieuw centrum moet spelen. Dat is wel een risico.
0 0
GvanderK
Het mooiste zou zijn als Ajax Alderweireld en Vertonghen haalt en Blind op CvM komt te staan. Daarvoor Vd Beek en Marin. Aanval Neres, Tadic en Bergwijn (mocht Ziyech vertrekken).
1 -2
Godenzoon24
Ik denk dat je met dat middeveld te weinig creativiteit hebt.
1 0
PeterVKV
daar teken ik voor
0 0
PeterVKV
Om Frenkie te vervangen moet je denk ik met twee nieuwe middenvelders komen (naast Donny). Dus Blind plus Donny plus.... Om Mathijs te vervangen moet je denk ik met twee nieuwe echte sterke verdedigers komen. Het is niet anders en heeft wel ff tijd nodig inderdaad.
0 0
Mentir
Reden waarom lasse 6 speelde is gewoon omdat lasse, frenkie zijn spel liet maken en indient van het talent voetbalt. donny loopt meteen naar voren bij omschakeling en Mazraoui heeft net als frenkie een drang naar voren en lopend met de bal.

onderschikt maken kunnen veel jongeren spelers nog niet omdat ze zich willen bewijzen tegen over andere, dus het zal een hele toer worden om een persoon te vinden die zich zelf weg wil zetten voor het jonge talent.
2 0