Kranten: 'Voor eeuwig een extreem gemiste kans'

BVeenstra, 09-05-2019 om 07:50, 3628 views, Nederlandse kranten |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

De Nederlandse kranten treuren daags na de dramatische uitschakeling van Ajax in de Champions League. De Amsterdammers waren dichtbij het bereiken van de finale van het miljardenbal, maar diep in de blessuretijd ging het alsnog mis. 'Een gigantische kater', zo wordt geschreven.

Algemeen Dagblad

'Het Europese seizoen was zo mooi en meeslepend. Maar nu rest een gigantische kater', schrijft het Algemeen Dagblad, dat daarna het drama beschrijft. 'Ze liggen compleet verslagen op de grond. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en al die anderen. Ze vloeken en huilen. Wat waren ze dicht bij hun droom, dicht bij de finale van de Champions League. Het vooraf onmogelijke leek te gebeuren, maar een krankzinnig slot verpest alles. In de laatste seconde van de blessuretijd maakt aanvaller Lucas Moura zijn derde treffer van de avond, de fatale 2-3.'

De krant beseft dat het Europese seizoen van Ajax 'opwindend en groots' is geweest. 'Maar wat eindigt het in ongekende mineur. Zó dicht bij een finale, de belangrijkste die er bestaat in het clubvoetbal en dan zó onderuit gaan. Precies op het moment dat het onwerkelijke zou moeten gebeuren.'

De kroon op het werk komt er dus uiteindelijk niet voor Ajax. 'Het zal voor eeuwig voelen als een extreem gemiste kans. En een litteken voor jaren. In een seizoen waarin Ajax afrekende met Juventus en Real Madrid, struikelt het uiteindelijk over Tottenham Hotspur, een club ontegenzeggelijk met een compleet andere status in Europa. Zij gaan een finale spelen tegen Liverpool, niet die aanstekelijke ploeg van Erik ten Hag die zo verwonderde in Europa.'

De Telegraaf

In De Telegraaf wordt vol trots geschreven over het seizoen van Ajax, ook na woensdagavond. 'De nederige buiging van de voetbalwereld voor Ajax is vast nog dieper geworden. Maar het elftal van Erik ten Hag koopt er helemaal niets voor', schrijft men bij de krant. 'De Amsterdamse stuntploeg leek het – in het financiële Europese voetbalgeweld – al jaren onmogelijk geachte te presteren en de finale van de Champions League te bereiken! Voor het eerst in 23 jaar. Maar ondanks aanvankelijk met bij vlagen GE-WEL-DIG voetbal, een 2-0 voorsprong en uiteindelijk een ongekende vechtlust, ging het mis (2-3). Ajax struikelde over de drempel en dat verdiende deze ploeg niet.'

Toch zal uiteindelijk de trots moeten overheersen, zo vindt men bij De Telegraaf. 'Ajax en Nederland tellen weer mee op het hoogste voetbalpodium. De wereld zal met nóg meer respect over de Amsterdammers praten, maar Ajax mist een schitterend toetje van het seizoen. Het wonderbaarlijke jaar dat na de bekerwinst nog altijd met de dubbel kan eindigen. Maar dan moeten voor zondag – FC Utrecht-thuis – razendsnel de scherven worden bijeengeraapt. Nederland heeft na het enorme voetbalgevecht tegen Spurs in elk geval geen winnaars van morgen, maar zijn winnaars van vandaag.'

De Volkskrant

Ook De Volkskrant baalt van de pijnlijke uitschakeling, maar weet ook dat de knop snel om moet. 'Het spektakelelftal uit Amsterdam zoekt altijd het licht en laat zich gaarne bewonderen, maar na de uitschakeling zal het lastig zijn zich weer te richten op de titelstrijd, waarin nog twee duels te spelen zijn met het in punten gelijke PSV als rivaal. Het publiek nam met een ovationeel applaus afscheid van Ajax, dat achttien Europese duels speelde. Op de 0-1 van Londen volgde dus de 2-3.'

Met een metafoor beschrijft de krant vervolgens het Europese seizoen van Ajax. 'Ajax bleek de talentvolle jongen die zijn plaats opeist aan de hoofddis van het voetbal, waar het soms volgevreten grootkapitaal een boer laat. Maar uiteindelijk stuurde Tottenham de brutale leerling Ajax toch naar buiten, vlak voor het toetje. Ach, het spel van Ajax was verre van geweldig in de geladen Johan Cruijff Arena, maar vrijwel alles viel de goede kant op dit seizoen, behalve nu.

Trouw

Tot slot is er ook bij dagblad Trouw treurnis, al is men ook trots op de prestatie van Ajax. 'Betoverend was de zegereeks geweest, hallucinerend en bedwelmend, vernietigend was de finale stoot - tégen Ajax. Aanvaller Moura, die al twee keer eerder had gescoord, drukte de bal in de slotfase nogmaals in het doel: 2-3 voor Tottenham Hotspur. Ja, 2-3, na 2-0 in de eerste helft in Amsterdam, en de 0-1 zege al van Ajax in Londen. Het was met het ongelukkige einde dus niet het sprookje dat het zo lang en steeds meer had geleken.'

De krant zag dat Ajax een ruime voorsprong pakte in de wedstrijd, maar deze ook na rust weer snel verspeelde. En daarna moest Ajax knokken en dat is niet de kracht van de Amsterdammers. 'Mooi waren de verhalen geweest over die jongens die frivool door Europa waren gesneden, het buitenland had er geen genoeg van gekregen. Nu moesten ook zij, opnieuw, vechten en knokken. Nee, voetbal is geen spel voor het theater, helemaal natuurlijk niet als alles op het spel staat. Ziyech schoot de bal net naast, op de paal ook zelfs. Vertonghen kopte 'm aan de overkant in de slotfase op de lat. Zo weinig scheelde het al, en toen dook weer Moura op (2-3): Ajax, hoe zuur ook, prachtig gevoetbald soms, net niet krachtig genoeg kunnen knokken.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanBiesbos
Niet mee eens , een finale niet halen is geen trauma , een finale verliezen in de laatste seconden wel. Dat laatste zullen we nooit weten.
0 0
AjaxPassion
De schaal pakken en onze jongens een onvergetelijke huldiging geven!

Het is werkelijk fantastisch wat ze allemaal gedaan hebben voor ons. Het is nog even zuur, maar na 2 winstpartijen moet dit weer plaatsmaken voor trots!
4 0
steesz34
Het wachten is tot Vertonghen of Alderweireld weer terugkeren. Als Overmars zijn centen goed besteedt, kunnen wij volgend seizoen weer meedoen om EL of eindfase CL.
0 -3
behangdelul
Ik zei het gisteren al en vandaag weer, Valentijd Driessen Jinxed it met zijn ticket naar Madrid al geboekt....hoop dat het een enkeltje is.

Lekkere zure Volkskrant weer, die laatste zin: viel het allemaal goed...alsof het een grote mazzelshow was. Als je daar werkt begin je in de ochtend met een glaasje azijn achterover gooien volgens mij.
1 -2
Nick
Je zou Valentjjn Driessen hier maar de schuld van geven.
Dan moet je aardig in de war zijn.
1 0
Labrador
Gelukkig werkt Valentijn bij de telegraaf en niet bij de volkskrant. Laatstgenoemde krant schrijft vaak prima stukjes onder aanvoering van Willem Visser.
0 0
Freddy Al
Dit is wel heel erg negatief gebracht: het was een gemiste kans ,zeker, maar het gaat geen eeuwigheid duren voor we er weer zijn.

Ja er werden fouten gemaakt,ja we hadden meer kunnen scoren,ja we hadden dit niet en dat wel..
We hadden ook helemaal niets te betekenen kunnen hebben, maar door die fouten en door dat lef en door het drama en de pech...hebben we gezien wat Ajax is .
Ik had het niet anders willen hebben.
1 0
Markopantelic007
Zo vreselijk pijnlijk! Viel die in de 80e minuut, dan kan je ermee leven. Maar nu pfff, net als in 2003. Hopelijk hoeven we niet weer 16 jaar te wachten.
1 0
Juichtoon
Doelpunt viel niet in de slotseconde. Er kwam 6 min bij geen 5.
Heeft ook niet zoveel met niet krachtig genoeg kunnen knokken te maken. Veel meer met een zwakke 2e helft. Opgeteld bij de zwakke 2e helft in Londen ligt hier veel meer het probleem.
Wel wreed omdat Tottenham nu finalist is na 2 x op rij te winnen op basis van de uitdoelpunten.
1 0
Nosky
Laten we vooral vooropstellen dat Tottenham echt heel veel geluk heeft gehad.

Heel veel.
Niets om trots op te zijn daar in Londen.
0 0