Onana: 'Donkere keepers moeten harder werken'

GinoHaverkamp, 07-05-2019 om 12:25, 6937 views, BBC |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Volgens André Onana wordt er nog altijd een onderscheid gemaakt tussen keepers met een donkere huidskleur en keepers met een blanke huidskleur. Hij stelt dat donkere keepers harder moeten werken dan blanke keepers om de Europese top te bereiken.

Zelf snapt Onana niet zoveel van dat onderscheid. 'Ik zie geen verschil tussen donkere en blanke keepers', zegt hij tegen de BBC'Ze zijn hetzelfde, zij maken fouten. Ik maak fouten, maar iedereen doet dat.' 

Mocht Ajax de Champions League-finale halen, dan wordt Onana de eerste keeper met een donkere huidskleur die de finale speelt sinds Dida. De Braziliaan verdedigde in 2007 het AC Milan-doel in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Liverpool. Volgens Onana keepen er überhaupt niet veel donkere doelmannen in de Europese top. 'En mensen hebben al het idee dat donkere keepers niet zelfverzekerd zijn en ook te veel fouten maken.' 

Dat is volgens de Ajacied een vooroordeel. En dat moet veranderen in zijn ogen. 'Het is al niet makkelijk om dat hoge podium (de Europese top, red.) te behalen, maar voor donkere keepers al helemaal', vindt hij. 'Maar voor mijzelf maakt het niet heel veel uit. Zwart of wit, uiteindelijk ben ik een keeper.'

De eerste prijs sinds 2014 is een feit en daar mag je als Ajacied best trots op zijn! Scoor nu het Ajax-t-shirt KNVB-Bekerwinnaar in de Ajaxshop!

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MarLuuk76
Ik denk dat Onana wel gelijk heeft, gelukkig zijn onze eerste en 2e keeper donker. En spelen deze 2 donkere keepers op 1-6-2019 bij de absolute top van Europa en zelf bij de winnaar can de CL go Onana.
0 0
Schwalbino
Is Onana geloofwaardig? Ik kan me niet voor de geest halen dat ik ooit iets van hem heb gehoord of gelezen dat kul was. Dus in dat opzicht kan ik niets tegen zijn geloofwaardigheid in brengen.

Verder is hij ervaringsdeskundige en ik, blanke niet-keeper, ben dat niet. Waarom zou ik dan aan zijn woorden twijfelen? Voor mij persoonlijk maakt de kleur niets uit maar ik ken genoeg mensen die daar anders in staan.
0 0
Salamis
Wat een gezwets. Na eerder die onzin van Vermeer ga je haast denken dat donkere keepers vooral harder zeuren. Onana staat er in om zijn kwaliteit, anders hadden we Lamprou wel opgesteld. Dat eeuwige slachtoffergevoel moet echt eens gaan stoppen. Iedereen is gelijk in de meeste westerse landen.
0 0
ETM
Het is echt onzin om te ontkennen dat dat vooroordeel bestaat. Het wordt alleen wel versterkt doordat relatief weinig donkere keepers de wereldtop hebben gehaald. Alleen om na te gaan of dat vooroordeel ook weer een reden is waarom dit zo is vind ik moeilijk. Onana's gevoel begrijp ik wel. Hij zal zeker met het vooroordeel geconfronteerd zijn in zn carriere.
0 0
Salamis
Er zullen best wat mensen zijn die dat denken, maar geen trainers in de top die een donkere keeper passeren ten faveure van een minder goede blanke doelman. Dat is echt onzin, moet je kijken hoeveel donkere spelers er tegenwoordig spelen, waarom zou dat dan voor keepers ineens anders zijn?
3 0
Deepblue
Blanken lijken daarentegen weer harder te moeten werken voor een criminele carrière.
En zo is het altijd wel weer wat.
2 -2
ST
Vroeger had Frankrijk een L’ama op doel staan. Geweldige keeper en donkere huidskleur. Feit is dat donkere keepers minder de top halen om hun kwaliteiten. Denk je nou echt dat als een coach kan kiezen tussen 2 keepers waarvan de donkere beter is dan de blanke dat hij voor de blanke gaat? Ik geloof er niks van. Feit is gewoon dat donkere spelers vaak wat atletischer aangelegd zijn dan blanke spelers. Ze zijn vaak sneller dan blanke en dat komt door genetisch bepaalde eigenschappen. Niks mis mee. Zoals iemand anders al zei, we zijn allemaal gelijk, maar niet hetzelfde.
1 0
ChrisEriksen8
Over het algemeen zijn donkere keepers ook minder dan blanke keepers. Donkere keepers zijn vaak toch wel heel erg druistig en onvoorspelbaar
1 -1
TwoLegsAlwaysWin
Serieus?
0 0
JPM
Onana: "Jammerlijk dat de misvatting onder veel mensen bestaat dat over het algemeen donkere keepers minder zouden zijn dan blanke keepers. Dat donkere keepers vaak heel erg druistig en onvoorspelbaar zijn."

ChrisEriksen8: "Over het algemeen zijn donkere keepers ook minder dan blanke keepers. Donkere keepers zijn vaak toch wel heel erg druistig en onvoorspelbaar."

Je lacht je soms toch kapot hier.
1 -1
Mr-MZ
Absoluut mee eens en heeft niks met het aannemen van een slachtofferrol te maken.


1 0
niquedegraaff
Volgens mij zijn het de donkere spelers zelf die er zo'n ding van maken. Het interesseert mij echt niet wat voor kleur iemands huid is..
3 0
TwoLegsAlwaysWin
Wat zou je ervan denken dat hij gewoonweg met discriminatie te maken heeft (gehad)? Oh wacht dat kan niet, of toch wel?
0 0
Dolberg25
Precies. Al leek Onana op een gele Teletubbie, zolang die maar goed is in wat ie doet.
2 0
gi0vanni
Verslaggever: Onana hoe verklaar je deze slechte prestatie? Onana: oh ooooh! :d
0 0
GvanderK
Van mij part is een keeper paars of roze als hij maar van waarde is voor het team. Iedereen die hard zijn best doet kan de top halen, zolang je er maar in blijft geloven.
0 0
Schip
Typisch deze reacties. Als je hier niet te maken mee hebt gehad, lekker sceptisch en cynisch reageren.

Punt is dat Onana heel goed weet dat dit gevoelig ligt. Hij heeft niets te winnen met zo'n opmerking, enkel te verliezen. Zie onderstaande reacties.

En toch besluit hij zich uit te spreken.

Dat laat zien uit wat voor hout hij gesneden is wat mij betreft. Precies als in het veld: hij is rustig, maar heeft lef.

En het toont aan dat hij zich veilig genoeg voelt bij Ajax dit te zeggen. Dat moet de club als groot compliment opvatten. In Italie en Engeland worden zelfs blanke spelers kotsmisselijk van het rasisme.

Bij Ajax hoort het multi culti erbij. Zonder dat geen Ajax. Hier durft een speler dit te zeggen. En die zegt dat niet omdat hij zich verveelt, of omdat hij zaagsel in zijn kop heeft. Dat is kennelijk zijn ervaring. Dat zou ik dan gewoon respecteren.
6 -2
trooop
De kramp waarin jij schiet is al een tijdje achterhaald. Het ligt vandaag de dag allang niet meer gevoelig om racisme aan te kaarten. Het is zelfs eerder bon ton, in veel kringen heb je er juist van alles bij te winnen. Zie bijvoorbeeld jouw reactie, vol respect. Die is nu al jaren mainstream.

Nog één: het is geen goed idee om iedereen z'n persoonlijke ervaring maar gewoon te gaan respecteren. Dat zou betekenen dat ieder sneeuwvlokje dat zich op welke manier dan ook miskend of tekortgedaan voelt, respect verdient. Precies zoals de huidige tijd het voorschrijft. Laten we dat soort zwakzinnigheid alsjeblieft niet nog meer gaan propageren.
2 -3
Ruff Rhythim
100% mee eens !!!
2 -1
nicholas87
Gullit legde het al eens eerder uit... Op de pleintjes spelen de beste (donkere) jongens allemaal voorin. Des te slechter je bent, des te verder naar achter je wordt geschoven. Dit gebeurd onderling, en heeft niets met racisme te maken
0 -3
f*ck010
Wat een stom gelul, echt ongekend.
4 -8
Mocrodammerr
helemaal mee eens. donkere mensen en/of buitenlanders moeten inderdaad harder lopen om een eerlijke kans te krijgen. Ik spreek uit persoonlijke ervaring.
6 -10
Deepblue
Ik heb eens gezien dat juist blanken harder moeten lopen voor een eerlijke kans. Of mannen. Persoonlijk zelf gezien.
Staat soms zelf openlijk in de vacature. Positief discrimineren noemen ze dat...HA!
1 0
mgtow
Des te harder jezelf als slachtoffer profileert des te meer je dit zult ervaren.
4 -1
Mocrodammerr
makkelijk praten voor jou denk ik. snap ik ook wel als je het nooit hebt ervaren.
1 -1
TwoLegsAlwaysWin
Zo met je eens. Als je het van nabij meemaakt dat een persoon uit het niets wordt uitgefoeterd/gediscrimineerd gewoon omdat hij een kleur heeft, weet je niet wat je hoort/overkomt. Ik was in ieder geval totaal verbijsterd. De desbetreffende (getinte) persoon maakte zich minder druk, maar zei wel: ach nu maak je het zelf eens mee. Ik was onder de indruk hoe kalm hij was, terwijl ik nu weer woedend wordt over zoveel domheid.
0 0
DeMeervanweleer
Niet tof om te ervaren, maar ik denk dat dat eerder met sociale/financiele status en onbekend zijn met te maken heeft dan met racisme ( racisme is eigenlijk niet juist omdat Marokkanen volgens de antropologie gewoon blanken zijn) Stel dat Marokko nou eerder de industriele revolutie had gehad en nu een hogere ontwikkelingsgraad had en de Europeanen waren de gastarbeiders, zou het dan anders gaan?
1 -1
Juichtoon
Alhoewel ik jouw persoonlijke ervaring / beleving niet zal tegenspreken, is het nog maar de vraag of dit echt zo is.
Daarbij is de menselijke variëteit zo ontzettend groot dat je focussen op kleur en nationaliteit een enorme beperking is. Daarbij zijn andere persoonlijke eigenschappen als intelligentie, inzet, karakter, uiterlijk etc bepalender voor succes dan kleur en nationaliteit. Ook de omgeving waarin je opgroeit / woont speelt een rol (veel verhuizingen, criminaliteit etc) zijn ook negatieve factoren in dit verband.
2 0
Schip
Ik denk dat Onana het wat zorgvuldiger had kunnen zeggen, als hij dat al niet gedaan heeft, nl dat sommige of veel donkere keepers harder moeten werken om op waarde geschat te worden. Nu generaliseert hij zelf ook.

En dat maakt weer een reactie los bij mensen die zich daarin niet herkennen.
1 -1
Ajaxio
Ik ben groot fan van Onana. Geweldige keeper. Overall genomen zie je wel dat "donkere" keepers geneigd zijn flegmatieker te handelen wat een beetje ten koste gaat van betrouwbaarheid. Wellicht dat hier nog een verschil in zit. Daarentegen hebben ze vaak fysieke voordelen.
3 -5
Schip
Dat is dus PRECIES het vooroordeel waar Onana het over heeft.

En ik twijfel niet aan het feit dat je er geen enkele kwade bedoeling mee hebt. En toch is het schadelijk. Je moet een speler beoordelen op zijn persoonljjke eigenschappen, niet op een kenmerk die je (onbewust) verbindt aan zijn afkomst.
2 -1
Ajaxio
Er staat nergens dat ik geen vooroordeel heb. Ik zou het nog liever beschrijven als een gevoel. Ik krijg letterlijk een hartverzakking van Onana zolang als hij soms wacht met een bal spelen. Tegen Juve ging het bijna mis.

Het fysieke deel wordt veel onderzoek naar gedaan. Michael Johnson heeft ooit gesproken over een "Speciaal Gen" dat "donkere" sporters voordelen zou opleveren.

Vooroordelen/Generalisaties zijn overigens niet altijd "racistisch" van aard. Mijn inziens mag je indien met respect mensen gewoon aanspreken als donker/zwart/bruin/geel, bovendien wil ik ook gewoon scheiten op het mannentoilet en niet mee met dat genderneutrale geneuzel.

Eind goed al goed, ik beaam dat ik denk dat Onana gelijk heeft dat er een vooroordeel is, dat ik zelf enigszins door hetzelfde vooroordeel beïnvloed word, wat niet zegt dat ik het terecht vind dat iemand daar op beoordeelt wordt. Desalniettemin is dit onhoudbaar... net als dat keepers worden beoordeelt op lengte, gewicht etc.
0 0
koppensneller
Dit is verreweg het domste commentaar dat ik ooit gelezen heb. Definieer eerst donker . Is dat 100 % Afrikaans of mag het ook een mulat uit pakweg Brazilië zijn . En hoe zit het met de mix uit het Caraïbisch gebied . Gewoon weer een variant op zwarten zijn muzikaal en kunnen goed dansen verpakt als zogenaamd positieve reactie.
1 -7
Jariiii
SChiet niet meteen in die stuip. Hij onderbouwt het prima.
2 -2
Schip
Nee, hij verwoordt het vooroordeel. Namelijk dat donkere keepers minder betrouwbaar zijn, maar wel sterk/atletisch.

Mijn hemel. Is Scherpen ook een donkere keeper?
1 -3
mgtow
Als je logica ontbeert ga dan niet in discussie.
1 0
JesseMKB33
Wat vaak ook gewoon zo is. Betekent niet dat het altijd geldt natuurlijk.
3 -1
wendoo9
Onana Held !!
5 -1
louis60
Gelukkig maken clubs geen onderscheid tussen huidskleur of geloof. Je bent goed of niet. Helaas zal discriminatie nooit helemaal verdwijnen. Het grootste probleem ligt volgens mij bij mensen die zich gediscrimineerd voelen. Dat gevoel is ook aanwezig bij kleine(Messie en Scheider), dikke, roodharigen(de Bruine), en lange mensen. Verder mensen die denken dat ze afwijken van rolmodellen. Accepteren en blij zijn met wie je bent. Besef dat de meeste mensen nooit worden geboren. Vier je leven. Het is zo voorbij.
5 -1
Benleiden
Je begon zo goed, maar je eindigt als shrink haha.

Ik ben overigens wel met je eens dat mensen die zich onheus bejegend voelen vaak dit zelf aanwakkeren zonder dat er noodzaak toe is. Ik heb vaak het idee dat dit onderwerp gesprek van de dag is in deze gezinnen. Je moet alleen oppassen dat je je niet zelf zielig gaat vinden, want dan ben je verloren. Seedorf heeft dit ook. Voor beiden heb ik superveel respect en aan kleur denk ik niet.
1 0
Ajaxxxisdebeste
Jammer dat Onana dat nog zo voelt terwijl ik er nooit aan denk... de beste keept of je nu donker, blank of lichtgetint bent... interesseert me geen hol... Kijk nooit naar kleur.
1 0
Juichtoon
Beetje jammer dat Onana dit zegt. Je moet altijd je best doen André. Dat geldt voor iedereen.
5 -3
vdhaas
Natuurlijk moet je je best doen maar afgaande op de reacties hier heeft hij wel gelijk
2 -3
Jariiii
Wat is dat nou weer voor onzin. IEdereen die het niet roerend met hem eens is bevestigt zijn gelijk of zo?
3 -1
vdhaas
Nee, iedereen die zwarte keepers (als groep) typeert als druistig, wild, onbesuisd en flegmatiek bevestigd zijn gelijk. Dat wil niet zeggen dat het allemaal racisten zijn natuurlijk, maar het bevestig wel het vooroordeel dat vele mensen hebben over zwarte keepers.
0 0
DeMeervanweleer
Huidskleur is niets meer dan een genetische variatie in mijn ogen, totaal onbelangrijk of net zo belangrijk als dat je het zelf maakt, blank of-donker. Hij heeft wel gelijk dat er ten opzichte van donkere doelmannen vooroordelen bestaan, maar die zijn ook net zo goed positief ( atletisch) als negatief ( ongeconcentreerd) Maar goed vooroordelen zijn ook geen exclusief blank domein, die hebben donkere mensen net zo goed. Ik zie zelf altijd de mens en ik denk dat dat bij een groot deel van de mensen zo is, pas bij dreiging of onwetendheid komen de vooroordelen.
Over Onana; fijne gozer en fantastische keeper, atletisch en af-en- toe ongeconcentreerd :-)
3 -1
Basiselftal
Wel toepasselijk dat de BBC hier een artikel over schrijft als jullje snappen wat ik bedoel ;-)
12 -1
Neressie
Pikzwart zwarte pik wat maakt het ook allemaal uit.
2 0
1738
hahahahaha
1 0
Patje2011AJAX
Haha!
1 0
RaynoFischer
Ik denk dat het voor heel veel clubs geen bal uitmaakt hoor, als je goed bent willen ze je hebben en speel je als je beter bent dan de concurrenten, blank, zwart of geel :P

Er zijn ook gewoon weinig dionkere topkeepers geweest, misschien dat ze over het algemeen gewoon veel liever in het veld staan.
Vaak heb je wel dat sommige wat wilder en onbesuisd zijn, die momentjes heeft Andre ook soms
4 -2
Ajax2018
Ik snap het nooit zo als iemand zegt dat iets hetzelfde is en dan over een verschil begint ( blank donker) tot dat hij dit benoemt had ik nooit stil gestaan dat hij een ‘donkere’ keeper is wie the fak maakt dat nou uit goed is goed slecht keepen is slecht keepen beetje ver gezocht dit enige vooroordeel dat ik heb bij keepers is klein of lang en dat is logisch beïnvloed reach en dus mogelijkheden in goal
1 0
Shardo
Ik zou de hele interview wel willen lezen, denk dat dit uitgelicht is en zo uit zn context wordt gehaald.
2 0
Patje2011AJAX
Waarom hoor je nooit iemand "Proud to be white" zeggen. Als hij dat zou doen dan zou hij een nazi zijn. Maar gekleurde mensen hebben het alleen maar over proud to be black en andere onzin. Ik zelf ben lichtgetint, maar ik sta daar eigenlijk nooit bij stil, ik word ook nooit gediscrimineerd of racistisch behandelt.
8 0
vijfennegentig
Geschiedenis wellicht????
0 -4
RaynoFischer
Heb precies datzelfde.
Ik denk dat dit soort gedrag juist averechts wekt trouwens, waarom zo trots zijn omdat je toevallig een donkere huidskleur hebt
4 0
TwoLegsAlwaysWin
Wat denk je zelf? Als in de geschiedenis keer op keer wordt benadrukt dat een donkere huidskleur als inferieur wordt beschouwd, dan moet je je daar tegen te weer stellen. Het is dan logisch dat je je eigen huidskleur omarmt door te stellen dat je er trots op bent. Zo moeilijk is dat niet.
0 -3
Sateschnitzel9
Afrikaanse spelers zijn vaak onbesuisd/wild en een keeper moet toch een bepaalde rust hebben. Daarbij vind ik het raar dat er statistieken worden gemeld dat dit de eerste donkere keeper is sinds 2007 in de CL finale.
4 0
TwoLegsAlwaysWin
Tweede zin kan ik volgen, maar je eerste zin raakt kant noch wal.
0 -3
Labrador
Dik dun blank zwart geloof kaal of behaard. Wat maakt dat nou uit.
2 -1
Ajacied33
Ik weet het niet, we kunnen ook stellen dat donkere jongens geen keeper willen zijn. We hebben met Menzo, Vermeer en nu Onana klasse keepers gekend in de Ajax geschiedenis.
1 0
TwoLegsAlwaysWin
Ga er maar gerust vanuit dat donkere spelers/keepers voldoende discriminatoire situaties hebben meegemaakt en nog zullen meemaken.
0 -2
mgtow
Dat komt jou vast goed uit.
0 0
wendoo9
Donkere jongens moeten en hoeven niet harder te werken ! Iedereen moet hard werken om zijn positie te behouden. Wij zijn Ajax en iedereen wordt hier op een troon gezet en gelijk behandeld. Je bent niks meer en minder dan anderen ! Je bent een Klasbak en we houden van jou ! Blij dat we jou volgend seizoen nog kunnen bewonderen bij Ajax ! Je Power en uitstraling zeg genoeg wie je bent !!
1 0
Bazenvan95
Waarom moeten we allemaal bij iemand die dat zo ervaart gelijk zijn ongelijk bewijzen. Hij ervaart het anders dan jij en ik, dus probeer liever te begrijpen hoe dat komt in plaats van de standaard defensieve reacties.
Wij zijn Ajax, maar toch zijn er Ajacieden die een gelynchte Vermeer pop ophangen. Doe niet zo naïef en zeg liever dat we trots zijn op onze Donkere keepers/spelers en het feit dat Afrikaanse/Surinaamse/Molukse/en Marrokaanse topspelers de club al 40 jaar kleur geven, dat is de mooie kant van het verhaal.
1 0
RaynoFischer
Maar die Vermeer pop had niks te maken met zijn huidskleur he, was vooral om zijn overstap en zijn gedrag richting Ajax erna.
Had ook een blanke jongen kunnen gebeuren
1 -1
JesseMKB33
Kan natuurlijk zijn dat hij dit zo ervaart. Maar er zijn gewoon niet zoveel geweldige donkere keepers geweest. Geen 1 club op aarde gaat een mindere keeper aantrekken omdat die toevallig blank is.
4 0
KleinMiljoen
Lazio wel
1 -1
JesseMKB33
De supporters hebben daar wat tegen donkere spelers ja, maar het bestuur niet. Genoeg donkere spelers die voor Lazio spelen/hebben gespeeld.
0 0
Benleiden
Nergens voor nodig om dit te melden. Misschien dat donkere mensen niet graag keeper willen worden. Die inslag kan je ook maken op dit onderwerp.
0 -1
Jariiii
Ik herken het niet zo, maar als hij dat zo ervaart neem ik het wel serieus.
Maar doelt hij dan ook op Ajax? Ervaart hij het bij de club?

Misschien beter om dit ná het seizoen te bespreken...
5 0
Lazell
De laatste 10 jaar (daarvoor kan ik niet echt oordelen), wordt bij Ajax geen onderscheid gemaakt. Vermeer kreeg gewoon de kans, maar verprutste hem zelf. Verder geen donkere keepers gehad.

Het het gevoel(!) dat er sowieso iets minder donkere topvoetballers zijn(dan bedoel ik echt zwart, niet getint). Logisch ook, in Afrika hebben ze minder goede voetbalopleidingen en veel mensen hebben belangrijkere prioriteiten dan voetbal.

Kan me niet voorstellen dat mensen iemand die beter is, bewust of onbewust, ernaast laten omdat hij zwart is.
0 0
zuidzuid
Mee eens. juist by voetbal in het algemeen is het zo dat de besten altijd spelen. Ik ken geen donkere of Islamitische speler die ergens op een bank zit terwijl hij beter is dan een andere speler die wel speelt.

In het “normale” leven bestaat het helaas wel maar by voetbal is het letterlijk niet zo zwart-wit. Vind ik.
0 0
AjaxxZeeland
Neem aan dat dit bij Ajax ook bekend is. Heeft het hier ook kort over gehad in de documentaire over zichzelf die door AjaxTV gemaakt is.
0 0
AjaxDaniel
Kan het me niet voorstellen dat hij het over Ajax heeft, wss heeft hij het gewoon over de Europese top in zijn geheel
0 0
mvdk
Hij doelt op het behalen van de Europese top in het algemeen. Ik denk dat Ajax wel bewezen heeft donkere keepers de kans te geven. Menzo, Vermeer, Onana en nu hebben we Varela erbij gehaald. En dan hebben we ook nog een behoorlijk aantal donkere veldspelers in dienst gehad. Seedorf, Rijkaard, Kluivert, Finidi, Davids etc. zijn zelfs legendes. Onana is onderweg om een legende te worden, want stel dat ze echt de CL winnen, dan staat hij gewoon in het rijtje met Van der Sar en Stuy. Lol...
2 0