De 160 goals van productief Ajax ontleed

GinoHaverkamp, 30-04-2019 om 13:20, 3233 views, AS |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Ajax is bezig aan een recordseizoen op het gebied van doelpunten maken. In de Eredivisie rijgt het de goals aaneen en ook daarbuiten scoren de Ajacieden erop los. In totaal heeft de ploeg van trainer Erik ten Hag al 160 goals gemaakt. Wie maakten ze? Wanneer vielen ze? En in welke competities werd er gescoord? Wij zochten het voor je uit!

Laten we beginnen met de verdeling van het aantal doelpunten. Tot nu toe werd er 111 keer gejuicht in de Eredivisie. Ongeveer een vijfde van dat aantal is te danken aan Dusan Tadic, die 24 keer heeft raak geschoten. Daarmee is hij dan ook de topscorer van Ajax in de nationale competitie. Topscorer is hij overigens ook in de Champions League. Inclusief de voorrondes heeft hij al negen keer het net weten te vinden in het miljardenbal, terwijl Ajax zelf in totaal 32 keer scoorde. De overige vijftien goals werden gemaakt in de KNVB-beker.

Tadic is zoals gezegd topscorer van Ajax in zowel de Eredivisie als de Champions League. In totaal kwam hij 34 keer tot scoren in alle competities. Dat zijn er veertien meer dan Klaas-Jan Huntelaar en Hakim Ziyech, die beiden twintig keer hun naam op het scorebord wisten te zetten. Donny van de Beek, David Neres en Kasper Dolberg zitten ook in de dubbele cijfers. Van de Beek kwam vijftien keer tot scoren, terwijl Neres en Dolberg twaalf keer raak schoten.

Opvallend is het aantal goals dat gemaakt is door verdedigers. Bij elkaar opgeteld produceert de achterhoede 22 doelpunten. Matthijs de Ligt is de meest scorende verdediger met zes treffers. Daley Blind heeft er, net als Nicolás Tagliafico, vijf op zijn naam staan.


De 160 goals van Ajax. De treffers gemaakt in het hoofdtoernooi van de Champions League en Champions League-voorronde zijn samengevoegd.

Kijkend naar het tijdstip wanneer gemiddeld een doelpunt valt, valt op dat Ajax de nodige wat tijd nodigt heeft om op stoom te komen. In de eerste dertig minuten van een duel scoorde Ajax slechts 39 keer: twintigmaal in het eerste kwartier en negentien keer in het tweede kwartier. Een laag aantal, gezien het feit dat tussen de dertigste en zestigste minuut 61 keer werd gescoord en tussen de zestigste en negentigste minuut zestigmaal.

Goals maken doe je natuurlijk niet alleen en dat is bij Ajax niet anders. 127 keer kon een Ajacied scoren dankzij een pass of voorzet van zijn ploeggenoot. Dat klinkt niet helemaal juist, 127 assists uit 160 goals, maar meermaals is er gescoord uit een vrije trap, penalty, individuele actie of zelfs een eigen goal van de tegenstander. Dat laatste is overigens negen keer gebeurd.

Op het gebied van assists is Dusan Tadic overigens ook de grote man. 21 keer zorgde zijn pass of voorzet ervoor dat iemand kon scoren. Hakim Ziyech volgt met twintig beslissende ballen, terwijl ook Neres (vijftien keer) en Van de Beek (elf keer) hun aandeel hadden in de goals.


Het aantal assists.

Opvallend is de lage productie van Frenkie de Jong, die aankomende zomer voor 75 miljoen euro de overstap maakt naar FC Barcelona. Zijn cijfers: vier doelpunten en drie assists.  Dat lijkt weinig voor een speler die zoveel geld waard is, maar het laat des te meer zien hoe belangrijk hij is.

Wat vooral opvalt, wanneer we naar het grote plaatje kijken, is dat Ajax in de breedte enorm sterk is. Weliswaar steekt Tadic erboven uit qua aantal goals, maar zijn teamgenoten mogen ook trots zijn op hun productie. Zes spelers hebben op individuele namelijk meer dan tien goals gemaakt, terwijl dus ook de verdediging erg productief is. Zodoende is Ajax een productief geheel waarbij elke speler zijn waarde heeft.


Denk jij dat Ajax, net als bij Juventus, met 1-2 wint van Tottenham? Zet dan in en krijg 9,40 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxinho
Mooi om dit op een rijtje te zien.

Bij Ajax scoren altijd meer dan 15 spelers.
Dat zegt alles over onze speelwijze.

Er is iets pluis wanneer dat niet gebeurt.
Dan ben je te afhankelijk van aanvallers.
Zoals Suarez en Milik.
0 0
pizzapunt
55(!!) Keer betrokken bij een goal. Moet gewoon op basis van deze statistiek alleen al kanshebber zijn voor een gouden bal. Dusan Tadic.

met een transersom van 13 miljoen is dat nog geen 250k per goal binnen een jaar :-P
0 0
AFCAjax
Je lijstje klopt niet.. Mazraoui heeft 2 keer in de CL gescoord en er staat 0. ik heb geen idee wat er dan voor de rest allemaal niet klopt. maar dit weet ik zeker.
2 0
GinoHaverkamp
Scherp! Dat klopte niet. Is nu hersteld.
0 0
gi0vanni
Bayern en Benfica uit. 1 - 1 en 1 - 1 dacht ik.
0 0
AFCAjax
nee bayern uit 1-1 en benfica thuis 1-0
Die uitgoal tegen benfica was Tadic.
0 0
WZAWZDB14
ooh die goal in de laatste minuut, wat een belangrijke was dat! :')
0 0