'Toby had gevoel dat hij te weinig waardering kreeg'

GinoHaverkamp, 29-04-2019 om 09:15, 8618 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Momenteel is Toby Alderweireld één van de betere verdedigers in de Engelse Premier League, maar daar zag het er een jaar of vijftien geleden nog lang niet naar uit. De Belg, die dinsdag het met Tottenham Hotspur opneemt tegen zijn oude club Ajax, kampte in zijn eerste jaren bij de Amsterdammers met heimwee.

Volgens David Endt, die teammanager was bij Ajax ten tijde van Alderweirelds periode bij de recordkampioen, was de Belg een beetje timide en niet uitgesproken. 'Hij had veel behoefte aan warmte. En de voetbalwereld, het is een cliché, is een harde wereld. Hij had het niet gemakkelijk', laat Endt weten aan de NOS. De verdediger miste zijn familie erg en dat leidde er bijna toe dat hij huiswaarts keerde, maar daar kwam het uiteindelijk niet van. Het ging uiteindelijk andersom: Alderweireld liet steeds vaker familie naar Amsterdam komen.

En dat deed hem zichtbaar goed, weet Endt. 'Het was altijd mooi om te zien na een wedstrijd in het spelershome: Toby omringd door de mensen die van hem houden. Toby had behoefte aan waardering en had het gevoel dat hij die te weinig kreeg. Dat kwam misschien ook omdat hij zijn dingetjes altijd in stilte deed. In het veld was hij aanwezig en zeer betrouwbaar. Maar doordeweeks dacht ik weleens: waar zit hij met zijn gedachten?'

Ondanks de wat moeilijke start, kwam de potentie van Alderweireld helemaal tot wasdom in het shirt van Ajax. Hij maakte in 2009 zijn debuut in de hoofdmacht en veroverde al snel een basisplaats. Endt: 'Alderweireld was van grote waarde en wist heel vaak als laatste man nog redding te brengen als de keeper al was gepasseerd. Zijn grootste verdienste was dat hij met stille trom een belangrijk onderdeel was van het team.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Joseph
Na 8 mei die 27,5 miljoen neerleggen, dan kan hij gewoon in Amsterdam blijven. Perfecte speler voor Pierie en Schuurs om van te leren en die kunnen het dan over een paar jaar overnemen.
0 0
ETM
Ik zat toen veel op AN, en Toby werd iig zeker onderschat daar door de overheersende opinie. Stond in de schaduw van de andere Belg, Vertonghen. Vertonghen was natuurlijk ook een veel aantrekkelijkere speler.
Toby heeft zich uiteraard enorm ontwikkelt maar was toen ook al heel goed; ik herinner me nog best veel laagdunkende reacties van supporters toen hij weg ging. Toby was niet zo bijzonder..
Ook toen was hij verdedigend al heel slim en spatte het talent er vanaf. Ook had hij al een fantastische crossball in de benen. Maar bij Ajax wordt anderzijds logischerwijs het voetballen van achteruit vooral gewaardeerd. En daar was bijv Vertonghen veel beter in.
Het herenigen van Jan en Toby heeft Spurs destijds echt heel goed bekeken.
0 0
gi0vanni
Waardering krijg je niet maar moet je verdienen. Prima speler nu maar zo ver was hij toen hij bij Ajax kwam nog niet. Mag nu zijn contract afloopt terug komen maar dat gaat nooit gebeuren. Hij kiest voor een grote competitie met veel centjes.
1 -4
DrD3k
Het was geweldig met Jan naast hem.
Nu is het logischerwijs nog beter geworden maar daarna niks wat in de buurt komt van hen bij Ajax gezien. Tot de Ligt er was dan.
0 0
AlexIbarra
Toen hij bij Ajax kwam was hij 15 jaar en nog niet zo ver als nu nee...

Maar Vertonghen was toen wel de meer talentvolle vd twee, dat heeft Toby met de jaren mooi gelijkgetrokken wat mij betreft.
0 0