Kranten: 'Ajax is waar Cruijff wilde zijn'

GinoHaverkamp, 18-04-2019 om 09:25, 9662 views, Trouw; De Volskrant; Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Dat de uitschakeling van Juventus door Ajax heel wat teweeg gebracht heeft, moge inmiddels duidelijk wezen. Ook in de nasleep van het duel is er genoeg te melden over de unieke prestatie van de Amsterdammers. Wat hebben de verscheidene Nederlandse kranten te melden?

Trouw

In Trouw staat de filosofie van Johan Cruijff centraal. De gemiddelde Ajax-fan weet het nog wel. Eind 2010 nam Cruijff de macht over bij Ajax, omdat hij de Amsterdammers terug aan de Europese top wilde brengen. Hoe? Door oud-spelers op belangrijke posities binnen de club te positioneren en door eigen talent op te leiden en door te laten breken.

Dat had echter niet het gewenste effect. Europees werd Ajax jaar in jaar uit vroegtijdig uitgeschakeld en na 2014 werd er geen prijs meer gewonnen. Grotere aankopen waren nodig en zo werd in 2018, tegen de filosofie van Crujff in, de portemonnee getrokken voor ervaren spelers als Nicolás Tagliafico, Dusan Tadic en Daley Blind. En nu staat de Nederlandse recordkampioen in de halve finale van de Champions League. 'Ajax is waar Cruijff wilde zijn', schrijft Trouw. 

'Nee, juist niet op basis van zijn overtuigingen', vervolgt de krant. 'Hoewel, dankzij één ervan toch wel: dat een voetbalclub door oud-spelers moet worden geleid. Van der Sar en Overmars stuurden uiteindelijk wijselijk bij, maar afvallige apostelen zijn ze daarmee niet: ze kunnen met recht zeggen dat Ajax voetbal speelt, aanvallend en fris als het even kan, waarop Cruijff trots zou zijn.'

De Volkskrant

Over naar De Volkskrant, dat vindt dat het uitschakelen van Juventus een grotere prestatie is dan het elimineren van Real Madrid. Alleen al omdat het daarmee Cristiano Ronaldo uit het toernooi heeft geknikkerd. 'Hem uit het toernooi kieperen, is de mooiste scalp van Ajax. Ja, mooier nog dan de zege op houder Real Madrid', schrijft het dagblad.

Ajax is veranderd in een machine volgens de krant. 'Ajax heeft duizenden geheimen, maar is toch een open boek. Spelers hebben maar een enkele aanwijzing nodig om van tactiek te veranderen, zo prees Ten Hag zijn ploeg. Toen de machine eenmaal perfect was afgesteld na een moeilijk half uur, tikten de Ajacieden Juventus dol. Frenkie de Jong, op wie vrijwel elke tegenstander zijn tactiek afstemt, wist toch telkens weer vrij te komen. Schöne stuwde, Blind verdedigde, De Ligt beukte, Ronaldo huilde. Figuurlijk dan.'

Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad prijst de vastberadenheid van de Ajacieden. 'Als je er niet in gelooft, wordt het een lastig verhaal', zei Donny van de Beek over de verrassende eliminaties van Real Madrid en Juventus door Ajax. 'Voor dat rotsvaste geloof is ook een zekere onverschrokkenheid nodig', meent het AD. 'Ajax heeft spelers met Amsterdamse branie, zoals Neres, Van de Beek, Blind, De Ligt en De Jong. Ze voetbalden, zeker na de gelijkmaker, onbeschroomd in Turijn.'

Angst laten de Ajacieden zich niet aanpraten volgens het blad. 'Ze beheersen het 'omdenken'. Een verslaggever wil tijdens het vragenvuur weten of De Ligt het zich al realiseert dat Juventus, mét vijfvoudig winnaar Ronaldo, uit het toernooi is gekegeld. De Ligt, nog eens lurkend aan zijn herstelshake: "Dat realiseer ik me wel, hoor. Maar ik denk dat we ons ook moeten realiseren dat we gewoon een goed team hebben.''

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Middenweg401
Trouw snapt er bar weinig van.
Cruijff heeft direct in het begin aangegeven dat het geen rechte koers zou worden, maar dat je obv ervaringen dingen zou moeten bijstellen. Dit succes is volledig in zijn geest; eigen opleiding als fundament, aangevuld met wat ervaring. Dat spenderen had ook nooit gekund zonder die jaren van zuinigheid. Ajax was financieel een puinhoop voor de revolutie. Er is veel gezanikt op "Marc Netto". Ten onrechte. Die zuinigheid was het fundament.
Nu maar hopen dat we niet gaan doorslaan richting een koop club (en eigen talenten wegjagen) en veranderen in het zoveelste vreemdelingenlegioen zonder identiteit.
Over 5 jaar moeten we weer pieken met de generatie Unuvar. Net zo goed als dat we dit ook al ruim 5 jaar geleden zagen aankomen in 2019 of 20 (en dat klopte precies). Al had Nouri er onderdeel van uit moeten maken natuurlijk.
Maar over Cruijff: Ajax ademt weer Cruijff momenteel. En dat moet altijd zo blijven.
2 -1
Kikke
Inderdaad, dat valt mij ook altijd op. Dat Cruijff van alles in zijn schoenen geschoven krijgt, maar dat zij hem gewoon niet begrijpen.. tja
0 -1
Juichtoon
Dit is toch precies wat Johan bedoelde. Aankopen op plekken waar de eigen jeugd er niet is. Dat hebben Marc en co gedaan. En ook veranderen daar waar nodig is stond Johan heel erg achter.
6 0
mcjc
Helemaal mee eens. De eigen talenten moesten weer van Europees topniveau zijn en daarbij aangevuld met directe versterkingen. Helaas waren dat soort versterkingen nog niet mogelijk in het begin van de revolutie omdat Ajax zich weer vanaf de grond moest opbouwen. Door de lijn des Cruijff te blijven volgen is Ajax door de jaren financieel ijzersterk geworden waardoor ze nu wel directe versterkingen kunnen aantrekken. Wat we nu zien , is een boom die in 2010 is geplant ,en nu de vruchten van worden geplukt.
2 0
MosesD
Wat een onzin. JC heeft juist zijn handen e vanaf getrokken omdat hij het totaal niet eens was met het beleid. Even later wat het ook exit voor Jonk. Ajax heeft in de jaren onder de Boer veel geld verdiend doordat met 5 seizoen achter elkaar CL speelde. Daarnaast zijn er spelers uit de opleiding (waar zgn weinig van deugde) verkocht, zijn er enkele spelers gekocht en voor veel geld doorverkocht. JC was van het TH, maar dat totaal niet werkte en dat inmiddels niet meer bestaat. Hij was in dat kader ook mordicus tegen een TD, precies wat Overmars nu is. Hij vond dat in de opleiding één spelsysteem heilig moest zijn en het spel in de opleiding leidend moest zijn tov het eerste elftal. Ook dat is losgelaten. Verder is men van het idee van JC afgestapt om jeugdspelers pas vanaf 17 jaar een contract te geven, het salarisplafond (wat Theo van Duivenbode moest bewaken) is inmiddels ook niet meer, er moesten voetbalmensen in de RvC zitten (zit nu geen ex-speler meer in), met eigen jeugd moest men terugkeren naar de Europese top en dat is niet realistisch gebleken, jonge spelers moesten eerder klaargestoomd worden zodat ze langer bij Ajax zouden spelen, ook niet waar want ze gaan dan gewoon jonger weg.. Allemaal zaken die niet echt doordacht waren, niet zijn gelukt, niet realiseerbaar waren of zijn afgeschaft. JC is de grootste Ajacied aller tijden, het huidige succes op zijn conto schrijven is gewoon klinkklare onzin. Hij heeft zijn steentje bijgedragen, maar dat hebben er meer.
1 -1
Kikke
Jij begrijpt er ook weinig van, net zoals Trouw..
0 -1
MosesD
Haha, prima inhoudelijke reactie. Wat ik post zijn allemaal feiten zoals ze zijn, daar is geen speld tussen te krijgen. Anders had je een poging gewaagd, maar ja zelfs dat lukt niet.
0 0
Kikke
Verleden vaak genoeg gedaan, maar ik weet je mening, ik ga me er niet meer aanbranden... zoals onder beschreven staat, iedereen zijn eigen ‘waarheid’
0 0
MosesD
Zeggen dat iemand 'het niet begrijpt' en vervolgens met 0 argumenten komen. Sterk. Maar ach, waarom verbaasd me dat niets?
0 0
31xAjax
1 ex speler in RvC.....
0 0
MosesD
Wie dan?
0 0
Caparzo
Zoals het nu is, is zoals het moet zijn. Beleid in de geest van JC (jeugd levensader), echter aangevuld met het realisme ingegeven door het huidige voetballandschap. Zonder een Tadić en Blind (ervaren goede voetballers) hadden we waarschijnlijk hooguit de EL 1/8 finale gehaald. Zo zijn we op de goede weg, begroting in paar stappen naar 250mio (doel Ajax) en structureel CL.
2 0
Duif63
Cruijff was helemaal niet tegen aankopen. Wel tegen de zogenaamde 'breedteaankopen'
3 0
AdK
Kleine toevoeging;

- breedteaankopen die de ontwikkeling van de eigen jeugd in de weg zouden staan.
5 0
foensai
Trouw heeft het gewoon niet begrepen. Johan heeft in VI 2013 aangegeven.
"wat aankopen betreft zullen we voorlopig op de huidige lijn verder gaan. Dat wil zeggen: zuinig zijn bij het besteden van transfergeld. Ajax mag nooit meer in de financiele ellende raken zoals dat enkele jaren geleden is gebeurd. Op de langere termijn, als er structureel geld in kas zit, kan Ajax meer geld uitgeven aan gerichte versterkingen. Dan kunnen we een keer een topper halen als dat nodig is.'
Dus lul niet met je "Cruijff was tegen aankopen!"
5 0
MosesD
JC was geen tegenstander van aankopen, maar ook geen voorstander van hele dure aankopen, zoals zijn protegé van Basten deed met Sulejmani. Maar JC was vooral erg van een salarisplafond en van jeugdspelers pas vanaf 17 een contract aanbieden. Daar is men (gelukkig) allemaal vanaf gestapt.
0 -2
Web
Juist, daarom heeft Johan er voor gezorgd dat Theo van Duivenbode in het RVC ging. Die moest daar toe zicht ophouden.

Toen de club weer gezond was, was van Duivenbode nog tegen dure aankopen.
Dat is de reden dat hij opgestapt is.
0 -2
Juichtoon
Omdat er toen geen geld was.
0 0
MosesD
Het geld werd vooral uitgegeven aan verkeerde spelers.
0 0
mercurius3
Het waren totaal andere tijden, met een recessie en een Ajax dat in financieel zwaar weer zat, Alsof een visie die op dat moment is geproclameerd voor eeuwig moest gelden. Nieuwe situaties zouden nieuwe gedachtengangen met zich meebrengen, maar toen was Cruijff al overleden. Feit is gewoon dat Ajax en Barcelona de enige twee clubs zijn in Europa die over tientallen jaren periodes van zeer goed en aanvallend voetbal hebben gekend, met een eigen filosofie. Allebei hebben ze de connectie met Cruijff. Nadat Cruijff bij Barcelona ingreep in 2005 kwam de glorieperiode van Barcelona, met tiki taka. Nadat Cruijff bij Ajax ingreep kwam de Europa league finale met goed voetbal en nu wellicht de CL finale met aanvallend voetbal, volgens de Cruijff filosofie. Dus ja, de connectie is gauw gemaakt. En stel dat Cruijff feitelijk geen enkele invloed zou hebben gehad, en dat alles gewoon toevallig zo is samengegaan, dan nog gaat het om het image en wat de voetbalsupporter gelooft. Er is nu wereldwijd het image ontstaan dat Cruijff uiteindelijk de godfather van het tiki taka onder Guardiola was en de visionair achter het huidige spel van Ajax. En uiteindelijk gaat het erom wat mensen geloven, ook als het onwaar is, en het image van de club. Grote clubs in Europa hebben door het grote geld een slecht image gekregen. Ajax is nog één van de weinige clubs met een 'zuiver' imago.
1 -1
MosesD
De band JC met Ajax en Barcelona is er natuurlijk voor eeuwig. Maar ik denk toch dat de glorietijd van Barca vooral begon met en dankzij de entree van Messi (alsmede Xavi en Iniesta). De EL finale dat was een mooie prestatie, maar met alle respect om die nou toe te dichten aan JC gaat mij wat te ver. Er waren enkele prima talenten en enkele prima aankopen die het team maakten. Ook zat er een coach die van aanvallend voetbal houdt. JC is vreselijk belangrijk geweest voor Ajax (vooral als speler) en is veruit de beste speler die we ooit gehad hebben (ik denk dat Frenkie de Jong plek 2 overneemt van van Basten), maar voordat JC overleed had hij zijn handen al van de club afgetrokken. Om dus het huidige succes aan hem toe te schrijven, vind ik niet helemaal juist. Wel neem ik aan dat hij enorm trots zou zijn geweest op de huidige prestaties. Maar ja, welke Ajacied of voetballiefhebber in het algemeen is dat niet?
0 -1
mercurius3
Bosz is door Cruijff naar voren geschoven, Overmars is door Cruijff aangetrokken (hij wilde eerst niet maar Cruijff haalde hem over), Jonk is door Cruijff bij de jeugd neergezet en Van der Sar is ook door Cruijff neergezet. Dus ja, gewoon directe ingrepen, dan moet je ook postuum de credits krijgen. Cruijff wilde overigens ook Rijkaard in de organisatie en Davids, maar Davids is een paranoïde man die achter elke boom een vijand ziet.
1 -1
MosesD
Bosz is helemaal niet door JC naar voren geschoven. Bosz heeft JC maar een keer vlak voor diens dood ontmoet, toen JC op bezoek was bij Jordi in Israël. Overmars wilde JC als directeur spelersbeleid, JC was mordicus tegen de functie van TD die Overmars nu dus bekleedt. Sar was tweede keus, JC wilde per se Ling. Maar goed. JC heeft handen volledig van Ajax afgetrokken omdat hij het totaal oneens met beleid was. Niet veel later was het exit Jonk. Afgezien dat er toen al veel tegen de zin van JC was is er sedertdien nog veel meer veranderd. Om JC credits te geven voor het huidige succes gaat wat ver.
0 -1
Bensco
Het mag misschien op de plek zijn waar Cruijff het wilde hebben maar het is niet op zijn manier noch is het zijn verdienste. Ik ben een Cruijffiaan maar de beste man trok er een paar jaar geleden toch echt zijn handen vanaf en liet Ajax zijn gang gaan. Ik vind dit vooral het verdienste van Overmars, die heeft gezorgd voor een waardige staf en een goede technische afdeling die hun werk konden doen.
2 -2
MosesD
En zo is het.
0 -1
Lagasj
Wat een ongelooflijke domme journalisten hebben die landelijke dagbladen.
Niet te geloven wat een onzin die gasten ons voorschotelen.
Ze zetten zichzelf keer op keer zwaar voor lul.
Begrijpelijk dat niemand nog een krant leest.
Sukkels.... ga je verdiepen in Ajax.
Cruijff was niet tegen aankopen.
Hij was tegen aankopen die jeugd in de weg stonden.
6 0
witchmaster11
Cruijff's basis was eerst met eigen jeugd en aangepaste aankoop verder te komen en opbouwen en het financiële gedeelte keek hij naar bayern ,maar zo als johan zei eerst de basis en dan de rest hij gaf zelfs een tijd bestek aan van 5 jaren minimaal
4 0
D4nny
Off topic. Volgens de UEFA website speelt Ajax op 30 April uit en op 8 Mei thuis.
0 0
WouterBerg83
Lekker, eerst uit! Proberen daar niet te verliezen, heb je een heel mooie uitgangspositie voor de thuiswedstrijd. Hoewel Ajax de afgelopen periode heeft laten zien dat er ook uit bijzonder goede resultaten geboekt kunnen worden :D
0 0
Leviathan
Cruijf was niet een groot voorstander van veel geld betalen en aankopen, maar helemaal tegen was hij ook niet. Tuurlijk was zijn beleidsplan niet perfect dat kan ook niet, maar de basis ervan was zeker goed en heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen.
4 0
masterrr
Cruijff's basis zie ik toch vooral als wie hij was als speler en trainer, uitgaan van logische spelsystemen, gebaseerd op technisch aanvallend voetbal. Daar win je mee, ook harten van fans. Natuurlijk moest dat terugkomen en de jeugd was het vertrekpunt

De aankopen hebben natuurlijk veel gedaan, maar het zijn wel aankopen die aanvallend voetbal beheersen (Blind, Tadic, Ziyech) of supertalenten (Neres). Het verschil dat TH
0 0
NatureTwo
Op de langere termijn als er voldoende geld in kas is, kan Ajax meer geld uitgeven aan gerichte versterkingen. Dan kunnen we een keer een topper halen als het nodig is.. Aldus onze Nr. 14...
1 0
Beffie
Jammer dat Jonk weg is. Sinds hij weg is heb ik mijn twijfels over de jeugdopleiding. Ik zie op Unuvar en Gravenbergh na weinig spelers met Ajax 1 potentie. Wel was hij volgens mij iets teveel tegen het aankopen van spelers. Want wat Ajax nu doet is gewoon prima. Gerichte aankopen doen. Al moet dat onze levensader van talenten jong brengen en later voor veel geld verkopen niet in de weg gaan staan.
3 0
Ozymandias
Q. Timber, Taylor, Hansen, Rensch, Hoogewerf, etc..
1 0
geDaante
Was niet tegen aankopen, alleen tegen aankopen waar geen idee achter zat, op een positie waar bijvoorbeeld al een zeer goed talent aan kwam stormen, of een aankoop die niet past in de filosofie en speelwijze. Daar zijn er een hoop van gedaan helaas.
2 0
Ajax27
Ziyech was dan nooit gehaald, want we hadden Frenkie en Nouri destijds. Die filosofie was gewoon te zwart wit, klaar.
0 -1
masterrr
Zal Jonk nu toch ook zien, was te koppig en er was niet 1 kapitein maar meedere (Bergkamp ook ten tijde van Technisch Hart)
0 -1
Ajacied33
Cruijff was helemaal niet tegen aankopen. Het moest alleen toegevoegde waarde hebben en geen aankopen doen om het doen. Zoals het nu is had Cruijff prachtig gevonden. Mooie mix van eigen jeugd en gerichte aankopen
6 0
RaynoFischer
Precies, snap ook niet waar dat misverstand vandaan komt.
Cruijff wist dondersgoed daj je niet 11 man uit de eigen jeugd kan hebben (als je ambities hebt dan), hij vond wel dat aankopen een meerwaarde moeten hebben of potentie geen breedteaankopen voor de opvulling
1 0
geDaante
Precies, de financiele situatie was ook nogal anders toentertijd.
1 0
3sterren
De enige juiste reactie van De Ligt, want zo is het maar net.
Ons aller Ajax is top!!! ...
0 0
Ozymandias
Opvallend hoe zowel “voorstanders” als “tegenstanders” van Cruijff het ‘Plan Ajax’ geheel verdraaien. Cruijff was nooit tegen aankopen. Sterker nog, aankopen als Tadic en Blind passen perfect bij het ‘Plan Ajax’.
10 0
Nosky
"Dat had echter niet het gewenste effect".

Trouw is af. Die heeft er dus niets van begrepen.

Cruijff kwam met een visie, aan de rest om dat in een plan uit te werken.
Een visie is als een rode draad, en staat niet bol van details.
Inzoomen op salarisplafonds, aankomen enzovoorts, staat allemaal los van die visie.

Bovendien, Ajax schreef rode cijfers, dus dat salarisplafond en de rem op aankomen, heet 'de tering naar de nering zetten'.
Dit alles bij elkaar om juist op langere termijn (dus niet in 2014, Trouw!!!) aan te haken bij de subtop. En aanhaken is meer dan alleen de plaats op de ranglijst, het is ook financieel die positie verwerven om dat mogelijk te maken.

Ajax is dus inderdaad waar Cruijff wilde zijn (of in ieder geval goed op weg), maar denk je nou echt dat Cruijff tegen die aankomen en hogere salarissen zou zijn? Natuurlijk niet, die zou dat van harte ondersteund hebben.
3 0
PetrusKeizer
Zo is t. hij id nooit tegen gerichte aankopen geweest. Dst deed hij zelf al trainer bij Barcelona namelijk ook.
3 0
3sterren
Iedereen heeft recht op zijn eigen waarheid. Het wordt pas hinderlijk als men denkt dat er maar één echte waarheid bestaat.
Dus ook in dit geval.
Dit is het voetbal waarmee Ajax world wide ooit beroemd is geworden.
Het is weer dat oogstrelende en aanvallende spel waar het anno 2019 de wereld op heeft getrakteerd. En dat smaakt naar meer ...
1 -5