'Michels trok Krol hoogstpersoonlijk uit de kroeg'

ThijsZwagerman, 24-03-2019 om 10:00, 7117 views, Ajax.nl |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Ruud Krol, hebben zijn oud-ploeggenoten bij Ajax, Sjaak Swart en David Endt in gesprek met ajax.nl teruggeblikt op hun gezamenlijke tijd in het eerste elftal van de Amsterdammers. Als vanzelfsprekend bracht dat mooie verhalen naar boven.

'Rudy en ik hebben ongeveer vijf jaar samen bij Ajax gevoetbald. We werden al snel goede maten. In het veld was hij een heerser. Ruud dwong respect af van de tegenstander. Een prachtige voetballer was het. Als hij de bal had, durfden ze hem gewoon niet aan te vallen', zo vertelt Swart lovend over zijn voormalig teamgenoot. Mister Ajax heeft vervolgens ook nog een mooie anekdote over Krol.

'Ruud was een knappe gozer. Hij kreeg veel aandacht van dames. Bovendien hield Rudy van uitgaan. Dat is hem wel een keer duur komen te staan. Rinus Michels, onze trainer toen, kreeg 's avonds laat een telefoontje dat Rudy Krol ergens aan de bar stond. Michels is er op z’n fietsie naartoe gegaan om Rudy hoogstpersoonlijk uit die kroeg trekken. De volgende ochtend op de training, moest Ruud in het midden van de groep gaan staan en kreeg hij de volle laag van Michels. Als het nog een keer zou geburen, zou Rudy worden weggestuurd. Nou, dat heeft-ie dus uit zijn hoofd gelaten.'

Krol speelde tussen 1968 tot 1980 voor Ajax. De verdediger kwam in die periode tot 457 officiële duels voor de Amsterdammers en won maar liefst drie keer de Europa Cup, één keer de Wereldbeker en tweemaal de Europese Super Cup. Ook oud-Ajacied en voormalig teammanager Endt bewaart mooie herinneringen aan zijn tijd met Krol. 'Ik speelde bij Jong Ajax en schurkte tegen het eerste aan. Ik mocht met de grote jongens mee op trainingskamp in De Lutte. In de kleedkamer dacht de fysiotherapeut de lachers op zijn hand te krijgen door mij, dat piepjonge kereltje, belachelijk te maken. Makkelijk scoren natuurlijk. Maar Ruud nam het direct voor me op en snoerde hem de mond. Hij nam me in bescherming, wat ik totaal niet had verwacht. Het schiep een band en ik bekeek Ruud nu ook met andere ogen. Hij was niet alleen een geweldige voetballer, maar ik zag ook iemand met een heel warm hart.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PaulC
Als een trainer dit nu zou doen dan gaat zo'n speler meteen naar z'n zaakwaarnemer....
0 0
PaulC
Om nooit te vergeten. Als ze het veld opkwamen liepen ze achter elkaar over de middenlijn. Over de middencirkel maakte ze dan een soort ereronde en begroette op die manier de supporters.
Zou prachtig zijn als ze zo weer het veld opkomen...
0 0
Web
Was in die tijd een geweldige speler en persoonlijkheid, begon ooit als linksback, maar werd later centrale verdediger, samen met Wim Suurbier mooie persoonlijkheden.
Krol was een betere voetballer dan Wim Suurbier
0 -1
chrisjuhhh
Knabbel en babbel :)
0 0
Schip
Michels was ook wel een baas hoor :) Een grote verzameling buitencategorie talent en karakters toen. We mogen ons gelukkig prijzen dat die generatie bij Ajax samenkwam. En dan had je naast Keizer, Cruijff, Neeskens, Krol en Swart ook nog Rep, Hulshoff, Suurbier, Haan, broertjes Muhren... Bizar.
1 0
chrisjuhhh
Het beste Ajax was zonder Michels namelijk 1972 !
1 0
Schip
Dat was niet door het tactisch vernuft van Kovacs, maar vanwege het systeem dat Michels erin had gebracht, waarin Kovacs de spelers veel meer vrijheid gaf.
0 0
chrisjuhhh
Dat zeg ik ook niet .
Ik zeg dat het Ajax van 1972 het beste was ooit en zonder Michels .
niet meer niet minder .
0 0
Web
Klopt helemaal wat je zegt.
0 0
Web
Dat was onder Stefan Kovacs, die kwam na Michels en was een totaal andere trainer, liet de jongens meer in vrijheid spelen, minder opdrachten
Toch heeft Michels de basis gelegd.
Kovacs had zonder Michels er voor denk ik nooit dat succes behaald?
0 0
chrisjuhhh
Basis ja dat wel en eigenlijk Jack Reynolds , maar dankzij Cruijff is Ajax wat Ajax nu is net als Barca !
0 -1
Schip
Dus eigenlijk speelt Michels geen rol als ik jouw begrijp? Maar Reynolds en Kovacs wel.
0 0
chrisjuhhh
En Ajax !
Wist je dat Vic Buckingham de moeder van Cruijff werk aan bood toen ze pa dood was plus Ajax altijd geholpen heeft dus de vereniging Ajax !

Michels was een trainer die verandering bracht , maar Michels heeft heel veel te danken aan Cruijff .

Ajax was heel goed , maar zonder Cruijff toch een procentje of 20 minder .
0 0