Kranten: 'Ajax faalt op de cruciale momenten'

BVeenstra, 18-03-2019 om 07:30, 5553 views, Nederlandse kranten |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De Nederlandse kranten zijn het daags na de nederlaag bij AZ eens met elkaar: Ajax wordt schizofreen genoemd, Ajax wordt labiel genoemd en Ajax faalt op de cruciale momenten in de competitie. Bovendien vreest men er nu voor dat Ajax straks aan het einde van de rit met compleet lege handen komt te staan, waardoor het seizoen alleen een ereplek krijgt in de herinneringen van fijnproevers.

Algemeen Dagblad

Allereerst het Algemeen Dagblad. 'Ajax liet dit seizoen al zo vaak zijn schizofrene zelf zien', begint Ajax-watcher Daniël Dwarswaard. 'Dan weer is Ajax een vrolijk gezelschap mooie voetballers dat Europa bespeelt met lef en bravoure. Dan weer is Ajax een sputterend elftal dat in een winderig stadion zwoegt en ploegt. Zonder resultaat, met een vat vol frustraties. Falend op het moment dat de eredivisie langzaam maar zeker in een definitieve plooi komt te liggen', legt hij het enorme verschil tussen het 'ene' en het 'andere' Ajax uit.

Het mindere Ajax was zondag te zien tegen AZ. 'Een wedstrijd die vanaf de eerste minuten al verloren leek. En zo was het dus ook. De wisselvalligheid begint nu wel extreme vormen aan te nemen. Roem en glorie in de Champions League, maar tegelijkertijd met een troebel zicht op de nationale titel. De obsessie in Amsterdam die over een kleine twee maanden zo maar eens weer nóg groter kan zijn.'

De Telegraaf

De Telegraaf is eveneens kritisch en schrijft dat het scenario om op 31 maart bij een zege op PSV over de Eindhovense koploper heen te gaan, in duigen is gevallen. 'Op bezoek bij AZ liet het elftal van Erik ten Hag zich – net zoals eerder bij PSV, Heracles en Feyenoord – weer van zijn allerslechtste kant zien en werd terecht verloren: 1-0.'

Ajax-watcher Mike Verweij zag Hakim Ziyech al snel uitvallen, waardoor trainer Erik ten Hag moest wisselen. '"Met het uitvallen van Hakim Ziyech viel ons speelplan in duigen”, zei Ten Hag, die er natuurlijk ook voor had kunnen kiezen om Tadic op negen te laten staan en een andere buitenspeler in te brengen. Waarom Neres tot de rust aan de linkerkant bleef spelen, terwijl op zijn favoriete rechterflank Ziyechs plek vrijkwam, was een raadsel. (...) Door dat niet te doen, haalde hij zijn eigen stelling "wel zestien basisspelers te hebben" onderuit.'

Uiteindelijk verloor Ajax en zo kan gesteld worden dat de Amsterdammers niet constant presteren. 'De hoge pieken (Bayern, Benfica en Real Madrid) en diepe dalen (PSV, Heracles, Feyenoord en AZ) tonen aan dat Ajax labiel is. Het vervelende daarvan is dat er voor de Amsterdammers geen enkele garantie is dat thuis wel "eventjes" van PSV wordt gewonnen.'

De Volkskrant

De Volkskrant vond AZ zondagmiddag frisser, gretiger en 'gewoon' beter. Dat de Alkmaarders eindelijk weer eens een wedstrijd wonnen van een topclub zal AZ goed doen. 'Mentale barrières doorbreken is ook een kunst in de sport', schrijft verslaggever Willem Vissers. 'Het rijke, grote, almachtige, veelbesproken Ajax, kwartfinalist in de Champions League, finalist in de KNVB-beker, is al jaren prijsloos en al meer dan duizend dagen geen koploper van de eredivisie in het kleine Nederland. Ajax faalt in de competitie op cruciale momenten. En AZ won eindelijk weer eens van een topclub, voor de eerste keer na 17 duels zonder overwinning.'

Ajax doet nog altijd mee om de titel, staat in de finale van de KNVB Beker en speelt binnenkort in de kwartfinales van de Champions League tegen Juventus. 'Dat is het gevaar voor Ajax: in alle competities lang en kansrijk meedoen, met het risico dat het straks drie keer niks is. Dat het seizoen alleen een ereplek krijgt in de herinneringen van fijnproevers.'

Trouw

Tot slot dagblad Trouw, dat het opnieuw mis ziet gaan voor Ajax in de Eredivisie. 'Daar sta je dan als Ajacieden, als trainer ervan ook, of daar zit je gehurkt op het gras, peinzend in de Hollandse provincie. Gejubeld hadden ze in Madrid, geprezen waren ze in Europa. Maar wat koop je voor al die lof, als er aan het einde van de rit geen prijs blinkt? In de kleine Nederlandse competitie gaapt er weer een behoorlijk gat tussen Ajax, die verzameling van de beste voetballers van het land, en de vaak zo sobere koploper PSV.'

Na afloop van de wedstrijden zeiden de spelers van Ajax dat ze zichzelf niet waren. Journalist Henk Hoijtink ziet dat anders. 'Of dat ze denken dat dat het is. Het is gauw gezegd door goede voetballers. Als ze de bal regelmatig niet naar een speler van de eigen kleur spelen, zoals de Ajacieden gisteren vooral in de eerste helft deden, denken ze dat ze zichzelf niet zijn - en daarmee zou dan de kous af zijn. Maar misschien waren ze op een bepaalde manier juist wél zichzelf: volhardend in argeloosheid, niet bijsturend, zichzelf corrigerend als de tegenstander zijn zaakjes op orde blijkt te hebben.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
blava
Geen landskampioen worden zou een schande zijn. Ajax heeft twee wedstrijden verloren door een zwak middenveld (Heracles uit en AZ). Problemen onstaan doordat v.d. Beek te hoog staat en Schone het allemaal niet meer kan belopen. Ik zie liever Blind op 6 en dan die nieuwe Argentijn naast de Ligt.

TH moet beter weten. Een paar vrije trappen tot doelpunt promoveren houdt niet in dat je van een basis plaats bent verzekerd.
0 0
Liam
Ben het niet met je eens want het balverlies begon zeker tegen Heracles al vanaf achteren uit. Voor mij is en blijft het een factor, de hard wind. Dat is echt geen toeval dat Ajax tegen Heracles en AZ niet goed uitverdedigde en steeds onzuiver was. Heel toevallig stond er in deze twee wedstrijden een storm dwars over het veld.
Geloof me nou: Ajax speelt thuis altijd windvrij, en in CL is daar ook zelden sprake van.

Van de Beek was wel matig bij Heracles in de zin dat hij eigenlijk de vrije man was maar ze konden hem niet vinden. Maar dat lag toch vooral ook aan de eerste fase van de opbouw.
Als je binnen twee maanden drie uitduels verliest en thuis gelijkspeelt tegen Heerenveen: verdien je het dan om kampioen te worden? Nee.
Verdient PSV het wel? Nou nee dat ook niet. Vooral in dat laatste zit de frustratie. Dat die gasten uit Eindhoven echt elke keer de mazzel aan hun zijde hebben.
Voor de rest moeten we vooral naar onszelf kijken. We falen keihard na de winterstop. Dit wordt verbloemd door de bekerzege in Rotterdam en de twee weergaloze duels met Real. Voor de rest is het k.. met peren na de winterstop.
0 0
mercurius3
De pleuris breekt straks echt uit als er niet van PSV gewonnen wordt.
0 0
Liam
Dat hoort ook bij Ajax. Zou raar zijn als dat niet zo was.
0 0
Freddy Al
Dat we in 3 competities nog meedoen is een prestatie op zich,ik ben daar trots op.
Natuurlijk hoop ik ook dat we kampioen worden ,mede omdat ik een behoorlijke bloedhekel aan PSV en hun spel heb maar ik vind het geen optie om bewust iet te laten schieten, stel je voor ; dan hadden we die wereldpartij tegen Real niet gespeeld.

Het is een feit dat zoveel wedstrijden veel vragen van spelers, zowel fysiek als ook mentaal en dat zal zeker bij vrij onervaren spelers een loden last zijn.
Dat geschreeuw over niet willen en geen inzet en ga zo maar door komt van mensen die geen idee hebben wat die druk doet met je lichaam en geest.

Natuurlijk gaan er dan weer een aantal journalisten op een verontwaardigd en haast benadeeld toontje roepen dat zoiets niet mag en proberen ze als een echte Sherlock Holmes de schuldige op te sporen. Ook die hebben weinig last van inzicht en kennis van zaken,helaas schreeuwen er dan een aantal supporters mee in het koor der huilende wolven.

Dit Ajax heeft een ongelofelijk goed seizoen en laat tot ver over de grenzen zien hoe goed ze kunnen voetballen, daar moeten we trots op zijn!
0 0
AjaxRobEnschede
In de CL en de competitie top spelen blijken we niet te kunnen. Was in het jaar van Bosz en nu weer. De concurrent, speelt ook slecht maar heeft geen focus probleem. Het is voorspelbaar. De reden is dat onze jongens nog geen echte toppers zijn, jonge selectie. En blijkbaar kunnen de ouderen ( Schone ) dat niet keren. De Hunter liet zich wel van zijn goede kant zien. Lukte bijna. Schone heeft dat nooit gekund. Boos worden, ze bij de les krijgen etc. Type Davids, Poulsen (las ik ook ) dat missen we Maar goed Voorlopig geniet ik van het seizoen. Topwedstrijden gehad en nog te gaan. En pisvee wint dan wel .. maar wat een kut voetbal
0 0
Juichtoon
Ajax faalt juist niet op cruciale monenten. Alleen vinden de spelers alleen de CL cruciaal. De spelers vinden ws dat zij het prima doen.
0 0
Ajax4proud
Ziyech was cruciaal, spontaan de creativiteit weg. Maar het was niet alleen de creativiteit, het was voor een grotendeels dat passes niet aankwamen. Ajax heeft ook heel veel moeite met ploegen die met 11 man op eigen helft spelen en op de counter loeren wanneer ze voor staan.

De laatste 10 minuten werd er pas risico genomen, wat ik mooi vond is dat Onana zelfs meedeed. Maar die aanval impuls hadden ze gelijk in de tweede helft moeten doen. Zo jammer voor 31 maart want je kan als je wint bovenaan staan voor even. De KNVB beker zal een troost prijs worden als je alleen die kan winnen. De andere is erg onzeker.
0 0
Liam
Ik zie een trend. Iedere keer als het hard waait, de tegenstander er fel bovenop zit.....dan falen wij. Dan krijgen we de bal niet bij een medespeler. En je ziet ook dat we geen belangrijke spelers kunnen missen. Tegen PSV misten we De Ligt, tegen Feyenoord en Heerenveen Tagliafico (plus onana gedeeltelijk en Mazraoui), nu weer Ziyech. Dat kunnen we blijkbaar niet opvangen, mede ook omdat we eigenlijk altijd zonder spits spelen. En als die beweging er niet is gaat Tadic ineens mekkeren, zeuren, klagen en is alles weg.

Ik moet Hoijtink gelijk geven: dit is gewoon structureel. In het gunstigste geval versla je PSV (ontzettende k..ploeg is dat) en gaan ze ook nog morsen bij Vitesse of Willem II. Dan nog word je geen kampioen omdat jezelf ook weer bij Groningen niet wint,
5 0
Joker
v d Brom geeft voor de wedstrijd aan hij hij verwacht dat Ajax zal gaan spelen.
wat gebeurd er door onze tactisch zeer onderlegde bank .

er word gespeeld precies zoals de tegenstander verwacht, dat kan een goede keuze zijn , maar na 15 min kan je al concluderen dat dit een foute keuze is , psv uit heracles uit en feyenoord uit is de geschiedenis waaruit je informatie had kunnen halen.

Beetje pech met Ziyech maar dan stel je je spits op die niet of nauwelijks scoort op belangrijke momenten.

En dan haal je vlak voor tijd een van de spelers eraf met de meeste assist en doelpunten, en kom je met Lang omdat hij een assist gaf tegen zwolle en schuif je mazraoui door naar het middenveld.

ik verlang weer zo naar de tijd waar coaches voetbal gewoon als 1 +1 zagen en niet als 4-2+3 -6+3

in de spits zet je een goal getter op de flanken een speler die voorzetten geeft en af en toe scoort etc.

ik citeer een oude psv er voor het seizoen Romario 25 goals + Gullit 13 + + + +
onder de streep, Wij worden kampioen.


Maar goed we hebben van Real gewonnen..

Frustratie mode uit
1 0
Boer Gijs
Psv Feyenoord AZ Heracles uit allemaal kansloos verloren. Geen team, geen slimme professionaliteit om dan in zulke wedstrijden het beste resultaten eruit te haalden. Heel teleurstellend en zwak. Overmars en Hag moeten gewoon hun conclusies trekken. Eerlijk is eerlijk.
2 -1
Juichtoon
Dit zit dieper. Bij de rvc, de bestuursraad en de ledenraad. Die zijn alle blij met hun positie en hebben totaal geen topsportinstelling.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Wat heeft Overmars dan fout gedaan, met deze selectie moet je gewoon met twee vingers in de neus kampioen worden...
1 -2
Liam
Natuurlijk heb je ook de ontstellende pech dat PSV echt iedere keer weer in de slotfase scoort. Dat is geen geluk...zegt men.
Dat Dumfries die bal van de lijn haalt is ook geen geluk dan?? Zit echt wel geluk bij hoor. Als PSV gewoon tien punten minder zou hebben (wat normaal zou zijn) dan was alles hosanna hier.
In 2017 scoorde Feyenoord altijd op het laatst, in 2018 en 19 PSV. In 2010 was dat Twente. Het zit Ajax wat dat betreft ook zeker niet mee maar ja.....daar moet je als topteam boven kunnen staan.
Feit is dat ze gruwelijk gefaald hebben bij Heracles, Feyenoord en AZ. Om nog maar te zwijgen van die wanvertoning in de tweede helft thuis tegen Heerenveen. Dan verdien je het eigenlijk ook niet.
De frustratie zit echter voor mij meer daar waar PSV het ook totaal niet verdient en wel meer krijgt dan waar het recht op heeft.
0 0
Terugnaardemeer
Wat Overmars fout heeft gedaan is niet echt een fout te noemen. Elk voordeel heeft zijn nadeel. De selectie en staf die kwartfinale CL haalt is ook de selectie en staf die nu vijf punten achter staat. Enige is dat Overmars blijkbaar niet in staat is Europees en nationaal succes te combineren. Dat is deze eeuw sowieso nog niet gelukt. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop selectie en staf wordt samengesteld. En dat kun je Overmars aanrekenen.

PSV presteert in dat opzicht tijdens een seizoen vlakker. Minder diep en minder hoog. Vraag blijft is dat een fout of een keuze van Overmars?
0 0
behangdelul
Het is niet alleen labiel, het is gewoon te karig. De bank is niet breed genoeg. En dat mag Overmars zich aantrekken. Er had een plan B moeten liggen na het mislopen van Lainez. Neemt niet weg dat de huidige selectie ook gewoon van AZ had moeten winnen, maar dat is wat minder interessant voor de eigen BV'tjes.
2 0
Terugnaardemeer
Ajax beoordelen op uit tegen Bayern en Real is als Feyenoord beoordelen op Feyenoord thuis tegen Ajax en PSV. Er is duidelijk verschil in niveau als je Real en Bayern of dat je Ajax en PSV af kan bluffen. Dat zelfde verschil komt terug als je door AZ en Heracles of dat je door De Graafschap en Fortuna wordt afgebluft.

Het fascinerende aan voetbal is dat je met inzet en slimheid beter kan zijn dan de betere tegenstander. Het frustrerende is vervolgens het onmogelijke om te bepalen wat je echte niveau is. Want waar staat Ajax nu? Is Ajax beter dan Real en Bayern of slechter dan AZ en Heracles? Graag zou ik een volledig Europese competitie zien en dan kunnen zeggen dat Ajax het AZ van Europa is. Nu is Europees vooral als de KNVB beker maar dan op hoger niveau. Begin jaren zeventig was Ajax absoluut de beste. Maar terugkijkend was 95-96 meer als PEC enkele jaren terug in de beker en is Ajax nu het Willem II van Europa. Waarbij ik wel opvallende overeenkomsten zie tussen Koster en Ten Hag.

Blijft over de vraag wat lekkerder is. Een voorspelbaar niveau zoals bij PSV of het boven jezelf uitstijgen. Voor fans van PEC en Willem II is die keuze duidelijk.
0 0
afca87
Tis bij Ajax helaas zo, welk ajax speelt vandaag is het goed kunnen wij van Ieder1 winnen, maar als het niet klopt is het zeer zwak dat zou toch echt niet mogen met deze selectie
0 0
jollie18
Het was gisteren niet om aan te zien. Ajax in topwedstrijden is dit seizoen geen gelukkig huwelijk. Clubs die maar een beetje druk zetten daar heeft Ajax geen antwoord op. Hopen dat iedereen 31 maart fit is zodat wij deze topwedstrijd wel gaan winnen. Laaste dag bovenaan komen is ook goed he
4 0
ajax4perez
Ben het hier helemaal mee eens.

Nu de wonden likken, zoveel mogelijk rust pakken en dan de 31e vanaf minuut 1 PSV bij de strot grijpen met een uitzinnig publiek erachter! Gelukkig ben ik erbij!

Laatste 6 wedstrijden worden erg spannend. zie ajax en psv allebei nog wel iets aan punten verspelen, maar AZ wint laatste ronde van PSV en ajax thuis van Utrecht en dan de schaal omhoog houden in de JC Arena
0 -2
KlasseLasse
ik denk dat het heel stil is in de topper! dat de achterban weer een statement gaat maken! als jullie er geen reet aan doen dan wij ook niet
1 0
Tecmessa
Haha, zo treurig dit. Alsof die gasten het gisteren expres lieten lopen. Die jongens willen ook niets liever dan kampioen worden. Maar om AZ uit te verslaan moet je gewoon vol gas kunnen geven en gisteren bleek dat teveel gevraagd. Gezien het volle programma is dat niet zo gek. Je moet ook gewoon eerlijk kunnen toegeven dat PSV het (mede door hun minder volle programma) bizar goed doet dit seizoen. Die hebben pas één keer verloren in 26 potten, dat is gewoon knap. En schijtirritant. Vooral omdat ze veel van die potten echt vies winnen, zoals gisteren tegen VVV. Maar ja dat is ook een kwaliteit. Ik denk dat als PSV net als ons acht(!) wedstrijden meer in de benen had, ze m gisteren niet over de streep hadden getrokken. Nu gewoon zoveel mogelijk rust pakken en dan over twee weken alles op alles zetten om het gat terug te brengen naar twee punten. Mochten het er onverhoopt toch acht worden dan zou ik gaan rouleren in de ED en alles op de CL en beker zetten.
0 0
31xAjax
Iedere keer opnieuw blijkt dat Erik ten H. niet de juiste trainer voor Ajax is. Als met het, niet eens onverwachte uitvallen van Ziyech, je plan in duigen valt, en er daarna geen plan meer is vraag je om moeilijkheden. Het wisselbeleid was opnieuw dramatisch en dat was niet voor het eerst.....
5 0
The Kaiser
Ik moet zeggen dat ik weinig onzin uit dit artikel kan filteren. We hebben ook een labiele ploeg. Kan er geen verklaring voor bedenken.
5 0
Duif63
Er ontbreekt nog een stuk in de koptekst:
'Al 5 jaar lang'
4 0
afca87
Telegraaf smult weer
Waardeloze krant
1 -5