Youth League: 'Gebrek automatismen niet ideaal'

GinoHaverkamp, 12-03-2019 om 10:00, 8347 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax O19 neemt het dinsdagmiddag in de UEFA Youth League op tegen de leeftijdsgenoten van Olympique Lyon. Inzet is een plek in de kwartfinale van het prestigieuze jeugdtoernooi. Voor ons een reden om met jeugdwatcher Bram van der Ploeg vooruit te blikken op het belangrijke duel.

In de selectie ontbreken een aantal namen, waaronder Noa Lang, Ryan Gravenberch en Sontje Hansen. Gaat Ajax die missen dinsdagmiddag?

'Er is bewust voor gekozen om dat zo te doen. Lang en Gravenberch hebben van Ajax te horen gekregen dat ze niet meer achterom moeten kijken. Zij zijn al zo ver in hun ontwikkeling dat ze louter nog aan Ajax 1 moeten denken. Jong Ajax is voor nu hun podium. Hansen gaat de O19 wel missen, maar hij is helaas buiten de selectie gelaten en zal woensdag meedoen met Ajax O17 tegen NEC. Jammer, want ik had hier zaterdag nog op de site geschreven dat hij ontzettend belangrijk kan zijn voor het elftal.'

Wat kun je ons vertellen over Olympique Lyon? Wat voor ploeg is dat?

'L'Equipe-journalist Cyril Olivès-Berthet heeft mij verteld dat Ajax de borst nat kan maken. Lyon heeft een ongelofelijk getalenteerde ploeg, waarvan een groot deel ook voor Frankrijk O19 uitkomt. Ze spelen aanvallend voetbal, met veel individuele kwaliteit. Defensief zijn ze wel kwetsbaar, dus Olivès-Berthet verwacht een spectaculair potje. Daar sluit ik me dan maar bij aan.'

Ajax kende een goede generale afgelopen weekend door Sparta met 5-0 opzij te zetten. In hoeverre zegt dat iets over hoe de ploeg de wedstrijd tegen Lyon aanvangt?

'Weinig. Het is bekend dat er individuele kwaliteit wordt toegevoegd met onder meer Jurriën Timber en Nicolas Kühn, maar Sparta is niet van het kaliber Lyon. Bovendien is Ajax wisselvallig, het kan vaak goed voetballen en een week later niet thuis geven. Dat hebben we ook al in de Youth League gezien in gedeeltes van wedstrijden.'

Hoe vind je Heitinga het tot nu toe doen?

'Ik gaf hem voor de winterstop een onvoldoende, maar moedig aan dat hij meer jonge jongens de kans geeft om het te laten zien. Anass Salah-Eddine, Naci Ünüvar en Dillon Hoogewerf hebben de kans gekregen en iemand als Kenneth Taylor is nu een onbetwiste basisspeler. Het blijft wel jammer dat hij nu in de Youth League weer terug grijpt naar veel spelers uit de beloften. Ik blijf het zeggen: Jongens zoals Jasper ter Heide en Sven Botman staan jonge talenten die ook kunnen spelen, en niet minder zijn, in de weg. Geef de spelers uit O19 iets meer de kans, spelers uit Jong krijgen die prikkel al in de Keuken Kampioen Divisie. Vul de selectie gewoon alleen aan op plekken waar je te kort komt...'

Hoe zie je de kansen van Ajax O19 überhaupt in dit stadium van het toernooi? Gezien de tegenstanders die het mogelijk kan tegenkomen...

'Ajax heeft het niet getroffen met de loting. Nu Lyon en normaliter bij winst Barcelona, dat is niet niks. Maar het is tegelijkertijd ook de reden waarom dit toernooi zo belangrijk is. Ajax roept altijd dat het vooral wil winnen, maar van zulke krakers worden de spelers bovenal beter. En ondanks de kritische noten die ik hierboven kraakte, staat buiten kijf dat Ajax een talentvolle groep heeft die gewoon van iedereen kan winnen.'

En dan de laatste vraag: Hoeveel wordt het dinsdag?

'Eerlijk gezegd had ik meer vertrouwen gehad in een goede wedstrijd en dito uitslag als er wat minder jongens uit Jong waren teruggehaald. Ajax O19 heeft zondag nota bene een extra training ingelast omdat de spelers aan elkaar moesten wennen. Dat is allemaal niet ideaal, dat gebrek aan automatismen. Ik verwacht een zware middag en gok op een gelijkspel. Laat Ajax de vloek van de laatste jaren vervolgens maar van zich af schieten in een penaltyserie.'

Gino Haverkamp (E-mail: ginohaverkamp@hotmail.com)
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lagasj
Heitinga is een ramp voor Ajax en dat heeft rechtstreeks te maken met het zwakke hoofd opleidingen.
Vriendjespolitiek nekt de jeugd.
Het is hier al zo vaak gezegd.....
De bezem erdoor. te beginnen met hoofd jeugdopleidingen eruit !
0 0
Afcatobias
Hoezo speelt Hansen bij de o17 ipv o19? Ik had gelezen over een blessure maar als hij woensdag kan spelen bij o17 kan hij toch ook wel vandaag bij de selectie van o19 zitten?
1 0
AJAIXIXIXI
Heeft een training gemist.
0 0
Afcatobias
Door een blessure of omdat hij niet kwam opdagen?
0 0
AJAIXIXIXI
Geen idee, meer weet ik ook niet. Maar als hij morgen gewoon kan spelen dan neem ik aan dat hij niet meer geblesseerd is.
0 0
geDaante
Inderdaad, komt ie ineens weer met middelmaat uit Jong aanzetten, die veel minder zijn dan jongere talenten, en die niet ingespeeld zijn.

En je zal zien net als bij het terughalen van Dani de Wit en Ekkelenkamp (samen op één middenveld!!!) afgelopen keren, dat het met hen juist minder gaat, en Ajax er ook uitvloog. Hoe kom je er in godsnaam bij twee van zulke types op één middenveld te zetten? Één van hen zie ik al niet zitten, dan loopt het al stroperiger en slechter. Dan ga je dus uit van bikkelen, en niet van je eigen filosofie. Het geloof in aanvallend combinatiespel met vooral technisch-creatieve spelers ontbreekt teveel in de bovenbouw, en dat is schandalig, onacceptabel.

Je beste talenten dienen te spelen, zij moeten ook die weerstand van de Youth League ondervinden, daar is die Youth League voor. Wil men maar niet snappen.

En je beste talenten, met name de technisch-creatieve, weten elkaar ook veel beter te vinden, voelen elkaar meer aan, zeker als ze ook nog eens ingespeeld zijn.

Ze hebben Cruijff weer eens totaal niet begrepen. Volgens Cruijff was de Youth League ook belangrijk om naar buiten toe je visitekaartje af te geven, maar vooral door je beste talenten op te stellen, en je visie uit te dragen, en zeer aantrekkelijk voetbal zien te koppelen aan resultaat.

Nu gaat men gewoon voor resultaat, dus niet je beste talenten etaleren, niet je visie en filosofie etaleren, etc. En daarbij worden betere talenten die die weerstand heel goed kunnen gebruiken, in de weg gezeten door spelers die al de weerstand van Jong meemaken.
1 -2
Lagasj
Precies zo, er gaat helemaal niets terecht komen van deze jeugd elftallen. Alles door zwakke trainers die niets dan foute beslissingen nemen.
Hoe lang gaat dit nog door.
Overmars en Sar moeten onmiddellijk ingrijpen en schoon schip maken.
0 0
Pheadrus
"Beste talenten"; bedoel je Gravenberch en Traore? Dan ben ik het met je eens.
0 0
geDaante
Beste talenten, in de zin van je beste talenten ;), en dat geldt over het algemeen, dus bij iedere editie, niet alleen nu.

Dus geen ervaren middelmaat als De Wit en Ekkelenkamp, Botman, Ter Heide, enz. terughalen, die het spel van onder 19 alleen maar minder maken, maar de vaste -19 aanvullen met je beste talenten, ongeacht in welk elftal ze spelen.

Je bestel elftal samenstellen, en dat op basis van talent en voor techniek, combinerend vermogen en creativiteit, zodat je uitstekend aanvallend combinatiespel op de mat kan leggen. Zodoende maak je indruk als team, maar ook met je individuele spelers. Dan draag je ook je visie en filosofie uit.
1 0
EKS
Tegen Sparta wonnen ze "ondanks" Nicolas Kühn, zou ik bijna zeggen.

Natuurlijk is het belangrijk voor zo'n jongen dat hij YL speelt, maar de koppenmaker drukt zich denk ik nog eufemistisch uit.
1 0
AJAIXIXIXI
Mooi dat ze Gravenberch en Lang nu alleen nog maar naar het eerste laten kijken. Kunnen beide grote spelers worden. Vooral als ze Lang nu op het middenveld laten, zoals hij gisteren speelde liet hij me wel aan Ziyech denken. Wie weet is de opvolger al in huis?
3 0
Pheadrus
Ik weet het niet. Het klinkt aardig maar dit zijn "extra" wedstrijden die het "richten op Ajax1" niet in de weg staan. Als je vandaag wordt uitgeschakeld mist de hele groep nog 3 wedstrijden. Wat heb je daar aan?

Als je Gravenberch, Lang en Traore opstelt speel je ongetwijfeld 4 wedstrijden en pak je de Cup. Is dat niet beter dan vandaag worden uitgeschakeld?
2 -3
AJAIXIXIXI
ligt ook een beetje aan het gevoel van de spelers zelf, die zitten denk ik ook liever bij 1 dan dat ze (weer) meegaan met de 019.
0 0
Lagasj
Ik gun die ploeg een goede trainer.
1 -1