Heitinga: 'Noussair, dat is een prachtverhaal'

FinnDekker, 07-03-2019 om 17:20, 5912 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

John Heitinga is ongelooflijk trots op de jonge jongens van het eerste van Ajax. De jeugdtrainer van de Amsterdammers had in het verleden nog een aantal jongens onder zijn hoede als assistent bij Jong Ajax. Nu groeien een paar van hen uit tot absolute sterkhouders. 

Heitinga begint in zijn lofzang met Noussair Mazraoui. 'Noussair, dat is echt een prachtverhaal.' De rechtsback was lang niet altijd een van de grote groeibriljanten, maar had maling aan de lage verwachtingen. De teller staat bij de rechtspoot inmiddels al op 37 duels dit seizoen. 'Mazraoui is een laatbloeier, hij moest vechten voor een contract. Maar hij heeft zich geweldig ontwikkeld.'

Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt krijgen van Heitinga ook complimenten in het Algemeen Dagblad. 'Ook jongens als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong zaten destijds bij onze ploeg. Geweldig om te zien hoe zo'n De Ligt zich met zijn negentien jaar staande houdt. En De Jong wint op het middenveld de slag van Modric, die tot de beste spelers ter wereld wordt gerekend.'

Koop nu jouw Ajax-uitshirt met dertig procent korting in de Ajaxshop!

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Middenweg401
Ik had wel wat post-match videos verwacht van Ajax tv. Daar zijn ze normaal heel snel mee, maar sinds de wedstrijd helemaal niks.
0 0
Ozymandias
Mensen vergeten bij Mazraoui volgens mij wel eens dat hij laat een enorme groeispurt heeft gekregen (als eerstejaars B-junior was hij nog kleiner dan Nouri) en daarna een periode moest wennen aan zijn nieuwe motoriek. Dat hij een laat bloeier is (als je hem dat eigenlijk al kan noemen gezien het feit dat hij als 21 jarige een basisplaats heeft bij een club die in de kwart finale van de Champions League gaat spelen) heeft een duidelijke fysieke reden gehad.
3 0
geDaante
Maar moet je daar niet doorheen (kunnen) kijken als opleider? Je weet als opleider als het goed is dat er altijd sprake is/kan zijn van een groeispurt, en dat zou je ook moeten herkennen met een beetje ervaring. Zeker als je de speler al kent van vóór de groeispurt, en zijn kwaliteiten al kent.

Waarom moest Keizer ten tonele komen om duidelijk te krijgen dat het weldegelijk een heel groot talent is? Het is dat Keizer het in hem zag zitten, anders was de kans aanwezig dat men hem had laten gaan, speelde al op amateurbasis.

Het speelt zeker mee wat je zegt, maar ik vind het veel te makkelijk. Een goede opleider ziet meer, en sneller.

En waarom wel zo'n De Wit meteen een contract voorleggen? Puur omdat ie wat goaltjes meepikt en fysiek volwassen is. Dat is de reden. Helpen teamresultaat te pakken met jeugdelftallen. Want klaarstomen voor basis Ajax 1 kan nooit de insteek zijn geweest.

Naar mijn idee was het dan ook vooral een fysieke zaak bij Mazraoui. Niet per se de groeispurt, maar klein en iel zijn. Dat zag je ook bij Dest, die ook pas laat een contract kreeg, en Bijleveld, die ze straks zo laten gaan. Nouri was ook te lang achtergehouden door zogenaamd gebrek aan fysiek.
1 0
trodat4030
Bij Nous was t een fysiek verhaal en dat was bekend binnen de club. Zijn vader had dezelfde late groeispurt en heeft dat binnen Ajax ook aangegeven, mede daardoor heeft Ajax het afgewacht. Pas in de loop van zijn 2e seiz in de A ging hij zich profileren, maar dat was te pril voor direct een contract. Wel mocht hij die alsnog af proberen te dwingen bij Jong op amateurbasis en daar kreeg hij een half jaar de tijd voor. Keizer heeft dat enkel versneld door eerder dan die 6 maanden aan te geven dat ze hem zouden moeten vastleggen en zo geschiedde. Men hééft door zijn fysieke achterstand heen gekeken, maar Nous moest het wel echt waarmaken, niks mis mee imo.

Dest was als 14 jarige al klein, gedrongen en licht, maar ook al sterk voor z’n kleine voorkomen, daar is nu, naar verhouding, helemaal niets aan veranderd, zijn late aanbieding lag aan andere dingen, maar níet aan zijn fysiek of voetbalkwaliteiten, die zijn al die jaren onderkend. Ik ga niet aangeven waarom het wat langer duurde, dat laat ik aan Sergiño zelf over, maar dat had echt niks met fysiek of voetbalkwaliteiten te maken.

Bijleveld is een fijne speler om naar te kijken en absoluut een type(!) dat je graag in je elftal wil hebben, maar is gewoon nog niet goed genoeg voor Ajax 1. Die moet lekker naar een club als Utrecht/Vitesse/Heerenveen en 2-3 jaar doorgroeien. Dat kan niet meer bij Jong, hij wordt dit jaar 22 en mag straks dus niet meer in Jong spelen. Daarnaast komt er binnen Ajax weer een nieuwe lichting middenvelders uit o19 aan waar ruimte voor moet komen. Dat de Wit wel die kansen krijgt is ook mij een doorn in t oog, maar dat heeft níks met Bijleveld van doen. Als Dani niet bij Ajax had gespeeld had Bijleveld alsnog niet bij t 1e gezeten, zo eerlijk moet je gewoon zijn. En dat de club hem steeds minder inzet omdat ze liever Gravenberch zich willen laten ontwikkelen kan ik heel goed begrijpen, díe heeft namelijk wél toekomst bij de club en Teun niet.
0 0
Ozymandias
"Maar moet je daar niet doorheen (kunnen) kijken als opleider? Je weet als opleider als het goed is dat er altijd sprake is/kan zijn van een groeispurt, en dat zou je ook moeten herkennen met een beetje ervaring. Zeker als je de speler al kent van vóór de groeispurt, en zijn kwaliteiten al kent?"

Daar kan je met geen mogelijkheid doorheen kijken als opleider. Sommige jongens die zo'n late enorme groeistuip krijgen raken hun dynamiek totaal kwijt en kunnen met hun nieuwe motoriek nooit meer hetzelfde voetballende vermogen halen. Een speler na zo'n groeistuip is met regelmaat een totaal ander soort speler dan voor de groeistuip. Tel daarbij op dat Mazraoui voor zijn groeistuip ook niet als één van de grootste talenten van zijn lichting werd gezien (ook door Jonk niet) en het is logisch dat ze hem pas een contract hebben gekregen nadat hij gewend was aan zijn nieuwe motoriek. Je doet net alsof Ajax hem heeft weggestuurd. Ze hebben hem gewoon bij de club gehouden en inderdaad op verzoek van de trainer van Jong Ajax (Keizer) maar het is heel normaal dat jeugdtrainers belangrijk zijn in het bepalen welke spelers een contract krijgen. Zo hoort een jeugdopleiding ook te werken. Ik zie niet wat Ajax fout heeft gedaan met betrekking tot Mazraoui. Je zoekt echt enorm naar iets om over te zeuren.
0 0
geDaante
Jij ziet de tendens dus niet dat iele spelers niet snel een contract krijgen of helemaal niet? Ik zie dat wél, en dat fysieke, minder spelers wél meteen een contract krijgen. Je gaat niet in op mijn punt over jongens als De Wit.

Techniek, balgevoel, handelingssnelheid en combinerend vermogen zijn dé aspecten waar een Ajaxspeler in de basis aan moet voldoen. Dat moet er bij Mazraoui ook voor en tijdens de groeispurt ingezeten hebben, dat ontstaat niet ineens na de groeispurt.

Het gaat mij erom dat spelers met potentie voor Ajax 1, en die over de juiste individuele kwaliteiten beschikken, maar nog iel en klein zijn, veel minder krediet en kans krijgen dan een fysieke speler, die nooit Ajax 1 zal halen, en totaal niet voldoet aan de gewenste individuele kwaliteiten.

Ik vind dat niet zoeken naar iets, ik vind dat overduidelijk en een zeer slechte zaak. Zo'n Dani de Wit krijgt eeuwig krediet, speelt altijd, hoe slecht ook. Puur omdat ie zijn goaltjes meepikt, zogenaamd aanjaagt, en dat puur om teamresultaat in de jeugd, waar het om de individuele ontwikkeling zou moeten gaan.
1 0
insectenverdelg
t is Keizer geweest die t contract herft geregeld, maar we moeten in deze ook ten Hag een pluim geven. Die heeft vanaf de 1e dag dat hij bij Ajax zat Mazraoui vertrpuwen gegrven als volwaardige selectiespeler can het 1e elftal.

Verder vind ik in deze ook dat je als opleider daar doorheen moet kijken. Waarbij hij niet eerder in het 1e haf horven te staan. Overigens zie il hem volgend jaar graag doorschuiven naar een plek op het middenveld. Schone zal ooit toch moeten gaan afbouwen en de Jpng gaat weg. Wel hebben we dan een goede back nodig.
0 0
geDaante
Ja precies, Mazraoui naar het middenveld, Dest doorschuiven.
0 0
WantAmsterdam
Inderdaad wordt snel vergeten dat zulke dingen in je ontwikkeling wel heel erg meespelen
0 0
insectenverdelg
Maar toch heeft Ajax m dat vertrouwen om te ontwikkelen en te wennen aan zn lichaam ook niet gegeven. Ze boden m immers eerst geen contract aan. Extra knap dus dat Nous is blijven vechten en het zover heeft geschopt ( ook met dank aan Keizer, die alles op alles heeft gezet om hem dat contract wel te geven) .

Want hij speelde geen goede eerste helft, maar bleef nu ook weer vechten. en of de bal in en uit is maakt niet meer uit. De inzet hoe hij die bal verovert en daarna alles op alles zet om de bal in te houden, laat zien hoe sterk hij mentaal is. Dat uit die aanval gescoord wordt is echt een beloning ook voor Nous zijn werk.
1 -1
Ozymandias
"Maar toch heeft Ajax m dat vertrouwen om te ontwikkelen en te wennen aan zn lichaam ook niet gegeven. Ze boden m immers eerst geen contract aan."

Ze hebben hem dat vertrouwen wel gegeven door hem bij de club te houden. Natuurlijk is het erg knap dat hij is blijven vechten maar het is niet zo alsof hij een speler is die is weggestuurd bij een topclub om vervolgens via een omweg toch de top te houden. Mazraoui was gewoon nog een speler van één van de beste jeugdopleidingen ter wereld.
1 0
insectenverdelg
Tja, maar wel 1 waar weinig vertrouwen in was om het 1e te halen. Want als je denkt dat hij dat wel gaat halen, geef je m wel dat contract. zt is immers je toekomstig kapitaal. op die leeftijd blijven er namelijk weinig als ze geen contract hebben. t was niet toen hij 16 was he, maar toen hij 18 of 19 was. Denk dat 9 van de 10 ( of nog meer) een andere club hadden uitgezocht.
0 0
Dinho
Hopelijk wordt Nous de opvolger van Frenkie komend seizoen. Die jongen voetbalt ontzettend makkelijk en draait net als Frenkie goed weg bij tegenstanders. Dat half uur tegen Heerenveen heeft mij hoop gegeven, buiten dat hij het natuurlijk gewend was om daar te spelen.
2 0
Dennis1964
Zou zomaar kunnen.
1 0
AJAIXIXIXI
Ik hoop met je mee, zou Dest volgend seizoen al klaar zijn om de vaste rechtsback te worden? Zie wel veel potentie in hem.
0 0
Sergevanw
Jurrien Timber wel
0 -2
AsensioWillemsen
Mazraoui is misschien zelfs een groter voorbeeld voor de vele jeugdspelers bij Ajax dan een De Ligt, die altijd bekend stond als groot talent. Niet elke jeugdspeler staat bekend als groot talent, maar dat wil niet zeggen dat je het eerste niet succesvol kan halen
5 0
WantAmsterdam
Heel scherp dit
0 0
Schwalbino
Rake opmerking. Daarom moet je spelers ook niet te snel afschrijven.
1 0
RaynoFischer
Zeker
De Ligt is het voorbeeld als in het juiste te doen met het talent, maar Mazraoui als in het extra hard werken om het alsnog te kunnen halen met minder talent ;)
1 0