Overzicht: Zes VAR-momenten om niet te vergeten

GinoHaverkamp, 20-02-2019 om 12:30, 5563 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De VAR is de laatste tijd het gespreksonderwerp van de dag. Meermaals heeft Ajax goals van de tegenstander afgekeurd zien worden en zelf penalty's meegekregen dankzij de aanwezigheid van de VAR, maar tegen Real Madrid zagen de Amsterdammers eens een goal afgekeurd worden. Wij zetten een aantal discutabele of belangrijke VAR-momenten voor je op een rij.

Kali is nummer één

Sinds dit seizoen wordt de VAR mondiaal ingezet op competitieniveau, maar in het seizoen 2016/17 werd er in de KNVB Beker al geëxperimenteerd met de dienst. In de eerste ronde van het toernooi was Willem II de tegenstander en daar speelde Anouar Kali, die als eerste in Nederland aan den lijven ondervond hoe het was om met de VAR te maken te krijgen. De middenvelder kwam namelijk hard in op Lasse Schöne en ontving daarvoor de gele kaart. Daar was de VAR het niet mee eens en dus gaf de scheidsrechter, die toen nog niet op een scherm in het stadion een situatie kon terugkijken, Kali de rode kaart. 

Afgekeurde goal VVV-Venlo

De eerste keer dat Ajax in competitieverband te maken kreeg met de videoscheidsrechter was al in de tweede speelronde. Een verre inworp van VVV-Venlo belandde via via bij Martin Samuelsen, die vanaf randje zestien uithaalde en zodoende doelman André Onana passeerde. Onreglementair, want de Noor speelde zichzelf vrij door Nicolás Tagliafico weg te trekken. Dat mocht niet volgens de VAR en dus keurde scheidsrechter Blom de goal af. Later in de wedstrijd kreeg Ajax overigens wel een strafschop omdat Huntelaar in de rug geduwd werd door een verdediger. Die penalty werd uiteindelijk verzilverd door Dusan Tadic

Klassieker op z'n kop na vroege rode kaart St. Juste

Ajax rekende eerder dit seizoen simpel af met Feyenoord: 3-0. De wedstrijd had er heel anders uit kunnen zien als Jeremiah St. Juste niet na vijf minuten van het veld werd gestuurd. De centrumverdediger van Feyenoord kwam lomp in op Tagliafico en raakte de Argentijn met zijn noppen op de enkel. Arbiter Kuipers gaf de jonge achterhoedespeler in eerste instantie een gele prent, maar de VAR wilde dat Kuipers zelf nog even de situatie checkte op beeld. Dat deed de scheidsrechter ter plaatse, waarna hij besloot om de gele kaart om te zetten in een directe rode kaart. Hierdoor moest Feyenoord gedurende 85 minuten met tien man verder spelen.

De Ligt komt goed weg in Zwolle

De videoscheidsrechter overruled niet altijd de leidsman op het veld. Zo ook in Zwolle, waar Ajax het opnam tegen PEC. De thuisploeg brak in de persoon van Kingsley Ehizibue door de verdediging middels een flinke sprint, totdat Matthijs de Ligt daar een stokje voor stak. De jongeling riep Ehizibue een halt toe zonder daarbij de bal te raken, terwijl de PEC Zwolle-speler een vrije doortocht had op het doel van de Ajacieden. Normaal gesproken zou dat een rode kaart opleveren, maar zowel de scheidsrechter ter plaatse als de VAR vonden van niet. Dit omdat Ehizibue de bal te ver voor zich uitspeelde en nooit had kunnen bereiken, ook al werd hij niet gevloerd.

Gözübüyük niet onder de indruk van overtreding op Lammers

Het duel tussen Ajax en sc Heerenveen is er één om snel te vergeten. De Amsterdammers konden de koppositie pakken, maar kwamen tegen de Friezen niet verder dan een 4-4 gelijkspel. De score had nog slechter kunnen uitpakken, als scheidsrechter Serdar Gözübüyük sc Heerenveen een op het oog logische penalty gaf. Keeper Kostas Lamprou verwerkte een schot van een sc Heerenveen-speler niet goed, waardoor de bal zo voor de voeten van spits Sam Lammers terechtkwam. Die wipte de bal omhoog terwijl Lamprou eraan kwam hollen om zijn matige redding te herstellen. Hij mistte het leer en kegelde Lammers omver. Gözübüyük wimpelde de protesten af en wilde doorspelen, totdat de VAR hem een halt toeriep. De arbiter keek vervolgens de beelden terug, maar ging niet overstag. 'Een voetbalcontact. Dit vind ik te makkelijk, doorspelen.'

Ajax woedend na afgekeurde goal tegen Real Madrid

Nicolás Tagliafico heeft de twijfelachtige eer om de eerste speler in de Champions League te zijn wiens goals is afgekeurd door de VAR. In de achtste finale-wedstrijd tegen Real Madrid greep Ajax gedurende de eerste helft de Madrilenen vol bij de keel en dat resulteerde na een minuut of 35 in een goal. Doelman Thibaut Courtois van Real Madrid werkte een kopbal niet goed weg bij een hoekschop, waarna Tagliafico de bal in het doel kon koppen. De Belgische sluitpost werd op het moment van koppen geblokkeerd door Dusan Tadic, die daarbij ook buitenspel stond. Scheidsrechter Damir Skomina keurde de goal af na het zien van de videobeelden.

Gino Haverkamp (E-mail: ginohaverkamp@hotmail.com)

Nog geen vliegtickets naar Madrid? Check hier hoe je goedkoop naar de Spaanse hoofdstad kunt vliegen!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Oempaloempa
VAR in huidige vorm is een ramp voor het voetbal.
Direct afschaffen
0 0
Marcw1972
"een stokje voor stook" AS toch ;-)
0 0
GinoHaverkamp
Deze is wel erg, ja. Heb het gelijk aangepast.
0 0
MPAjax
het is een kick voor de bonden en de arbitrage om alsnog een beoordelingsfout te kunnen maken en ermee weg te komen ondanks de VAR, "het gevoel van macht"
0 0
FlyingDutchMan
Toch al veel voordeel uit de VAR gehaald, lekker voor die clubjes die buiten de regels willen kloten. Alleen jammer dat de Uefa nog zo corrupt is, maar we zijn goed op weg!
0 -1
Bramzel
Ik vergeet het moment van de aanslag op Frenkie de Jong nooit meer en hoe de VAR en de KNVB daar mee omgingen. En dan in de week na de wedstrijd zeggen dat het eigenlijk een rode kaart had moeten zijn, maar dat het al beoordeeld was door de VAR waardoor het niet meer mogelijk was om de speler als nog te schorsen.
1 0
behangdelul
mijn eerste gedachte ook en het ontbreken daarvan in het lijstje
1 0