De Groot: 'Alles stortte in toen premier Cruijff wegviel'

BVeenstra, 13-02-2019 om 07:50, 5949 views, De Volkskrant |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Veel supporters van Ajax zullen het zich geregeld afvragen: hoeveel is er eigenlijk nog over van de Cruijff-revolutie bij Ajax? In De Volkskrant valt te lezen dat er inmiddels, sinds het vertrek van onder meer Wim Jonk (destijds hoofdjeugdopleiding) en het overlijden van Cruijff, tal van principes van Cruijff zijn losgelaten.

De krant schrijft bijvoorbeeld dat Ajax alleen spelers moest kopen als het echt niet anders kon. Na het vertrek van Dennis Bergkamp in december 2017 heeft Ajax zich in korte tijd ontwikkeld tot een koopclub. 'Ajax heeft het eerder, mede door Cruijff ingevoerde salarisplafond doorbroken met het aantrekken van de routiniers Daley Blind en Dusan Tadic, waarop ook anderen opwaardering van hun salaris kregen', schrijft de ochtendkrant.

Econoom Dennis Groen zag ook dat commercie in dienst moest staan van het eerste elftal. 'In de filosofie van Cruijff was het duidelijk dat het bedrijf facilitair moest zijn aan de voetbaltak. Nu koos Ajax voor een bijna puur commerciële trip naar Florida in de winterstop, waarbij de voetbaltak in dienst stond van de commercie.'

Jaap de Groot, journalist van De Telegraaf en schrijver van de biografie van Cruijff, ziet in dat het plan van de legendarische nummer veertien maar halfhalf wordt gevolgd. 'Cruijff is in die jaren misschien te weinig op de club geweest. Hij wilde Ajax terugbrengen en dacht dat goede mensen zijn ideeën konden uitvoeren. Dat bleek een illusie. Alles stortte in toen premier Cruijff wegviel. Ajax heeft hem enorm veel energie gekost in de laatste fase van zijn leven.'

'Als het bij Ajax misgaat, staat ergens in een hoekje een groepje te juichen'

De vraag is dan ook: hoe komt het dat het bij Ajax altijd onrustig is, waarom zijn er altijd tegenstanders? Zo is Ajax nog steeds niet van de beurs af, is de ArenA nog altijd geen eigendom van Ajax en zijn er veel - door Cruijff aangestelde - jeugdtrainers alweer vertrokken. 'De achilleshiel blijft dat Ajax een politieke partij is. Als het misgaat, staat ergens in een hoekje een groepje te juichen. De grootste tegenstanders zitten in de club zelf. Het is elke keer zoeken naar de kleine meerderheid. Als het tegenzit, haakt weer een groep af en is die meerderheid verdwenen', zegt De Groot.

Volgens De Groot is Ajax nu een club van voetballers, maar is het geen voetbalclub. 'Cruciale beslissingen als het al dan niet kopen van het stadion zijn door externen genomen. Het sportieve dieptepunt was wat mij betreft het ontslag van trainer Marcel Keizer in het jaar van het ongeluk met Appie Nouri. De een wilde Keizer, een onervaren trainer met een clubhart, de ander niet. Ajax heeft nagelaten hem veilig naar de overkant te brengen. Dat is kwalijk.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MosesD
Opvallend weer dat je de Groot niet hoorde voor de winterstop toen het crescendo ging met Ajax. Gaat het wat minder en ja hoor daar is ie weer. En ook nog eens vlak voor deze wedstrijd. Ook staan weer weer zoveel dingen in die of niet onderbouwd zijn of gewoon niet kloppen. Maar goed, het is de Groot en de Telegraaf. I rest my case.
1 -6
Web
Ja erg he.
0 -2
BokkieBokstra
Maar De Indiaan heeft toch wel een beetje gelijk? Als je de rest en het verleden erbuiten laat.
0 0
MosesD
Waar heeft hij gelijk?
0 0
BokkieBokstra
Nadruk op commercie en geld. In plaats van rust te bewaren deze winterstop. En over Keizer vind ik hem groot gelijk hebben.
1 0
MosesD
Dat commercie en geld belangrijker zijn geworden, dat is nou eenmaal de ontwikkeling van het hedendaagse voetbal. Ga je daar niet in mee, dan doe je helemaal niet meer mee. Dat van Keizer klopt, dat vond ik onbegrijpelijk. Ajax ging steeds beter spelen en hij had een prima klik met de spelers. Maar goed, Keizer (en Bergkamp) zijn ontslagen door Overmars/Sar ex-voetballers die er op voorspraak van JC zitten.
4 -2
BokkieBokstra
Natuurlijk zijn commercie en geld belangrijk maar niet als het het sportieve in de wielen rijdt. En dat was deze winter weer het geval, gedeo met transfers waar het niet nodig was geweest.
0 0
MosesD
Ajax gaat al sinds jaar en dag naar het buitenland. Deden al toen JC zelf nog trainer was. Investeren in de toekomst heet dat. Ik vind ook niet dat de trip naar Florida de oorzaak is van de huidige dip.
0 0
Web
De Groot ziet nu dus wel dat je een club niet van afstand kan leiden, daar moet je boven op zitten, teveel Egos die het op hun manier allemaal goed voor hadden met Ajax
Wim Jonk en Dennis Bergkamp verschillen helemaal niet veel van visie. Dennis vond dat Wim te veel door sloeg met perfomance trainers.
Het waren de grootste vrienden toen ze nog spelen, Wim legde ze bij Dennis op de stropdas, en die wist er met zijn fabelachtige techniek wat moois mee te doen.
Wat is nu het resultaat? Dat je twee echte Ajacieden die de spelers vooral individueel veel hadden kunnen leren, weg zijn
Ik ben een groot fan van Cruijff maar dat heeft hij verkeerd ingeschat, maar blijkbaar deed Johan nooit iets verkeerd, want dat is gevoelig hier
2 -3
BokkieBokstra
De rol van Jongkind hierin is niet te onderschatten.
0 0
Duif63
Voor één keer ben ik het wel eens met deze holkruiper.
1 -1
Schwalbino
'De achilleshiel blijft dat Ajax een politieke partij is. Als het misgaat, staat ergens in een hoekje een groepje te juichen. De grootste tegenstanders zitten in de club zelf.'

Terechte opmerking. De Groot is zelf zo'n partijdige maar dat doet niet af aan de juistheid van zijn opmerking.
2 -1
SamW
Ach Jaap. Sinds ik "zijn" biografie over Cruijff gelezen heb, kan ik hem niet meer serieus nemen.
0 -8
JohnnyD
Leg eens uit.
2 0
Ajax27
Zomaar schrijven... lekker negatief... aan de vooravond van een topduel beginnen over het wel/niet naleven van Cruijff's visie. Koopclub... tja als de grootste talenten uit de jeugd voor het merendeel blijven vertrekken, dan zullen we wel. Het is aan Ajax om daar een oplossing voor te zoeken. Als je per lichting 3 toptalenten hebt waarvoor je max 3 ton salaris reserveert en 5 talenten hebt waar je 1-2 ton aangevult met +/- 10 spelers die zo'n 50 duizend per jaar krijgen, dan krijg je in de leeftijden 16, 17 jaar uitgaande van dus pakweg 36 spelers een kostenpost van +/- 5 miljoen euro voor de jeugd. Met 18 jaar moeten ze weer een nieuw contract krijgen dus dan kun je afscheid nemen van een heleboel.

ik kan me namelijk echt niet voorstellen dat een 16 jarige denkt, laat ik naar het buitenland gaan voor het voetballende aspect. Daar zitten voor 90% (aanname) de ouders achter die hun kind 7-9 jaar naar de toekomst op en neer brengen, ontzettend veel tijd, energie en geld erin steken om hun zoontje groot te laten worden en dan eindelijk er geld voor terugzien.

Dus ik zeg, investeer 3-5 miljoen extra aan salarissen in de jeugd, behoud je toptalenten. Dan hoeft er ook minder van buitenaf gekocht te worden.
1 -4
Schwalbino
Je kunt de salarissen wel optrekken maar als een buitenlandse topclub een talent wil dan gooien ze er gewoon nog een schep bovenop. En ze bieden de vader of de moeder een leuke baan aan (want die gaan meestal mee).
0 0
ajaxxcied4life
Helemaal met jou eens. Het voetballandschap is sinds 2010 erg veranderd. De grootste talenten behouden met een extra zak geld lijkt me een juiste oplossing. Daarnaast moet Ajax ook niet te kinderachtig zijn om spelers weer in genade te nemen indien een stap naar het buitenland is mislukt. Gewoon terughalen anders gaan PSV of Feyenoord er mee vandoor, zoals nu het geval is met Malen.
0 0
Jelephi
De ingeslagen weg van Cruijff met het alleen en overmatig inpassen van jeugd is onhaalbaar anno nu als je ook Europees wilt meetellen. Ajax doet nog steeds hetzelfde als vroeger, alleen durft het nu de beurs te trekken voor ervaren aankopen naast de broekies. een type Rijkaard. Dat is alleen maar te prijzen. En kom aub niet met de vergelijking van 95. Ja dat waren veelal broekies maar toen zag het financiele voetballandschap er ook heel anders uit en kon Ajax nog enigszins mee in de krachtsverhoudingen van dat moment.

Er moet natuurlijk wel wat gewonnen worden...
5 -4
trodat4030
In 95 viel het relatief mee met de ‘jonkies’ hoor. Zo waren de Boertjes, Litmanen, Sar en Finidi allen 25, Reiziger, Overmars en Davids 22, hadden we een bank met spelers als v Vossen (27), vd Brom (29), Grim (30).. De échte jonkies waren tieners Kluivert, Seedorf en Kanu.
1 0
BokkieBokstra
Die Jaap, waar ik het wel mee eens ben dat de commercie in dienst moet staan van Ajax 1 en de sportieve ambities. Heb ook het idee, dat het bij Ajax teveel om geld verdienen, transfers en het merk Ajax gaat. Zinloze exercities in de VS en China. Vind de directie ook voor een belangrijk deel schuld aan de slechte prestaties in deze maand. Er is voor onrust gezorgd, Wober weg, Magallan komt, Neres aan het lijntje houden en dan ook de nog de transfer van De Jong. Ajax had de rust moeten bewaren.

Edit: En ook eens met Jaap de Groot over Keizer. Een absoluut dieptenpunt om in zo een moeilijke situatie voor Ajax zo om te gaan met Keizer. Alleen daarom mogen wmb Overmars en Sar wieberen.
1 0
Bocarra
De belangrijkste reden voor jaren lange onrust is omdat de Televaag en VI al decennia lang onrust stookt. Middels zijn ghostwriters De Groot en Derksen heeft Cruijff ook al decennia voor de nodige onrust gezorgd. Menig trainer of bestuurslid is aan de muur genageld. Of je nu voor of tegen bent. Bij Ajax lijken ze op dit moment niet in paniek. Op zich een goed teken. Het is een stuk rustiger geworden. Ondanks de Televaag.
3 -8
Bocarra
De belangrijkste reden voor jaren lange onrust is omdat de Televaag en VI al decennia lang onrust stookt. Middels zijn ghostwriters De Groot en Derksen heeft Cruijff ook al decennia voor de nodige onrust gezorgd. Menig trainer of bestuurslid is aan de muur genageld. Of je nu voor of tegen bent. Bij Ajax lijken ze op dit moment niet in paniek. Op zich een goed teken. Het is een stuk rustiger geworden. Ondanks de Televaag.
2 -3
3sterrenAjax1
jaap heeft helemaal gelijk. gewoon weer de jeugd doorschuiven. tadic was onnodig want hebben nunnely en cerny. blind onnodig want hebben botman. ook van de beurs af. we zijn een voetbalclub en geen bedrijf. ik heb een zak geld nog nooit zien scoren!!
2 -7
AjaxPassion
Je bent al jaren troll, maar de laatste tijd wil je ook serieus genomen worden hier? Aparte combi van jou uit... Duidt dit op schizofrenie?

Maar blijkbaar hebben de mensen hieronder dit nog niet door...
0 0
MosesD
Leg eens precies uit waarom Ajax van de beurs af moet en wat daar de voordelen van zijn?
0 0
zuidzuid
Tuurlijk
Met nunnely, cerny en botman had je 3 voorrondes CL overleefd.
Man man.
3 0
BokkieBokstra
Eens hoor, Ajax moet weer terug naar de basis. Geef mij maar een team met zoveel mogelijk eigen jeugd, dat is de identiteit en een paar slimme aankoopen.
2 -3
insectenverdelg
Behoor jij ook niet tot 1 van die groepjes Jaap?
2 -2
Ajaxvooraltijd
Wat loopt die man toch altijd opzichtelijk te teren op het feit dat hij Cruijff kon. Meer kan hij niet.
5 -7