Schöne over 'klasse' Dolberg: 'Sta je even te kijken'

BVeenstra, 04-02-2019 om 08:00, 8172 views, Algemeen Dagblad |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Lasse Schöne ziet dat Kasper Dolberg steeds meer richting zijn oude vorm terugkeert. Laatstgenoemde kende een uitstekend debuutseizoen (2016/2017), maar door een vormdip en enkele blessures was de Deense spits de laatste periode niet de uitblinker van weleer. Tegen VVV-Venlo liet hij, zo schrijft het Algemeen Dagblad, glimpen van zijn oude zelf zien.

'We weten allemaal wat Kasper kan', zegt Schöne over zijn landgenoot in het Algemeen Dagblad. 'Dat laat hij dagelijks op de training zien. Nog altijd sta je dan even te kijken. Zo van: echt klasse. Vergeet niet dat hij veel blessures heeft gehad. Hij moet nog in het ritme komen nu hij weer helemaal fit is. Je ziet dat het vertrouwen steeds meer terugkomt.'

In het debuutseizoen van Dolberg sliep de spits rondom Europese uitwedstrijden en tijdens trainingskampen met Schöne op de kamer. Inmiddels is Rasmus Kristensen het 'slaapmaatje' van Schöne, terwijl Dolberg op de kamer ligt met Victor Jensen. 'Een beetje rouleren met die Denen, hè', grapt Schöne, waarna hij serieus wordt. 'Ik denk wel dat het helpt om Kasper op zijn gemak te stellen.'

Schöne legt uit dat het in de kleine dingetjes zit om Dolberg te helpen. 'Natuurlijk voel ik het als mijn verantwoordelijkheid om me over hem te ontfermen. Gewoon lekker koffiedrinken, wat praten, spelletje spelen. Kijk, ik heb mijn leven hier opgebouwd met een Nederlandse vrouw en kinderen. Dat heeft Kasper niet. Daarom is het fijn dat Rasmus Kristensen er ook is. Zij zitten in dezelfde situatie en gaan naast het voetbal veel met elkaar om.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Godenzoon88
Kom op... een goaltje waar alles samenvalt.. Doe dit elke week dan praten we verder
0 0
Benleiden
Dolberg komt langzaam maar zeker terug in vorm. Je ziet gewoon dat hij heel veel talent heeft. Echter gaat het niet zo heel snel en dan valt het direct op. Dit komt ook omdat het algehele niveau enorm omhoog is gegaan en Ajax nog meer de tegenstander in de eigen zestien drukt. Desalniettemin zie je hem daar soms magistrale dingen doen en soms hele knullige uitglijders hebben etc.

Één heel groot manco is zijn linkerbeen. Die is erg onontwikkeld en zou naast een blessure zijn weg kunnen belemmeren richting de top.
0 0
Mario65
Lasse is een klasse vent zowel op als naast het veld.
Maar over Dolberg gesproken; Hoeveel tijd gaat deze nog nodig hebben om weer op niveau te komen?
Ja tegen VVV een glimp van de oude Dolberg maar van glimpen wordt je geen kampioen
Lijkt me eerder dat deze spits mentale dan sportieve steun nodig heeft. (Geen grap bedoeld)
Er moet ergens een knopje om...
Dan moet het goed komen
0 -3
Sterspeler
Ik heb vooral het idee dat sinds de constante lijn van Dolberg weg is, het steeds meer een momentenvoetballer is geworden. Mogelijk zal hij dat ook wel blijven.

In dat geval is het alsnog niet verkeerd om hem als spits te hebben. In mijn ogen zou hij geen basismateriaal zijn, maar voor op de bank. Ik vind Huntelaar momenteel beter dan Dolberg en vooralsnog Ajax waardig als spits zijnde als ik hem zie voetballen.
0 -1
AjaxPassion
Hij is geen momentvoetballer geworden, dat wordt er van hem gemaakt, netzoals dat van vd Beek wordt gemaakt. Dit is hoe ten Hag wil spelen, maar op deze manier wordt er niet het maximale uit het teamspel gehaald. Dolberg, vd Beek, Frenkie de Jong en Neres zijn de slachtoffers van deze manier van spelen van ten Hag. Dit doet hij om Tadic en Ziyech (de momentvoetballers) te faciliteren. Hierdoor wordt er ook verwacht van Dolberg en vd Beek dat ze in dit spelletje meegaan om variatie te krijgen. Frenkie en Schöne moeten voor de aanvoer van ballen en organisatie zorgen.
0 0
lf87
Wat mij ook opviel bij Dolberg zijn goal was dat hij helemaal vrij stond en Blind en Ziyech toch eerst zelf schoten. Vd Beek speelde hem uiteindelijk pas naar Dolberg.
3 -1
Mario65
Dat komt door gebrek aan vertrouwen naar Dolberg.
Die mannen zijn niet blind hè?
0 -3
Ajaciedvooraltijd1434
Eentje dus wel
0 -1
AjaxPassion
Lasse is echt een klasbak, hij snapt hoe t werkt in het leven. Lasse gunt het Dolberg ook en probeert hem zo nu en dan ook echt op zijn kwaliteiten te gebruiken. Ziyech en Tadic zijn spelers die vooral uit zijn op eigen succes en minder aan het teamspel denken. Ziyech met 100000 schoten die maar zelden effectief zijn en een er beter voorstaande Dolberg over het hoofd ziet. Dolberg is dan ook niet iemand die gaat lopen zeiken.

Verder wordt zijn vormdip enorm overdreven en is zijn rendement zeker niet slecht (waarom wordt er bij Tadic wel puur naar het rendement gekeken?). Verder wordt er veel te weinig aandacht besteed aan de daadwerkelijke oorzaken waarom Kasper niet zo draait als onder Bosz...
3 0
Sterspeler
Daar heb je zeker een punt. Ik denk dat een Dolberg ook veel beter zou renderen met een Neres op rechtsbuiten. Zoals je die gisteren zag combineren schiet hij er ook wel iedere wedstrijd 1 in. (Immers, Huntelaar kan dat ook met Neres naast zich.)

In die zin vind ik het jammer dat hij niet meer dienende spelers om zich heen heeft. Op die manier zou hij namelijk weer in een flow kunnen raken.
1 0
AjaxPassion
Ja precies. Daarom blijven er een aantal mensen roepen dat het teamspel misschien wel beter zou zijn geweest als Ziyech was vertrokken afgelopen zomer. Traore was bijvoorbeeld ook een combinerende en dienende speler en dat klikte enorm goed met Dolberg.
0 0
lf87
Stond in december een artikel in VI pro over waarom Kasper niet goed draait als onder Bosz. Had ook met het systeem te maken.
0 0
AjaxPassion
Ik heb het voorbij zien komen idd, maar daar wordt voornamelijk op de speler
Dolberg ingegaan en maar heel kort op de veranderde speelwijze van Ajax:

Het enige blijvende vraagstuk is of Dolberg hinder ondervindt van de systeemwissel die bij Ajax heeft plaatsgevonden. In zijn beste periode speelde Ajax met de punt naar achteren op het middenveld, wat de Deen de ruimte gaf om zich aan te bieden in de vrije ruimte tussen middenveld en defensie van de tegenstander. Om vanuit daar met een kaats een medespeler vrij te spelen met zijn gezicht naar het doel. Daarbij gebruikt Dolberg hetzelfde mechanisme als rond het strafschopgebied: hij probeert om uit de rug van een tegenstander vrij te komen als aanspeelpunt.
Kasper Dolberg in een systeem met de punt naar achteren: hij komt uit de rug van een tegenstander vrij tussen de linies.
Kasper Dolberg in een systeem met de punt naar achteren: hij komt uit de rug van een tegenstander vrij tussen de linies.

De ruimte die er lag om dat te doen in bovenstaande situate, ligt er in het huidige Ajax vaak niet meer. In de zone waar Dolberg daar vrijkomt, staat nu met Donny van de Beek of David Neres een nummer 10. Dat betekent dat hij aanzienlijk minder vaak de kans krijgt om deze loopacite te maken. Een alternatief heeft Dolberg bovendien nog niet gevonden. Misschien vindt het mysterie op termijn een methode om tegenstanders ook in deze nieuwe samenstelling te verrassen, maar voorlopig is hem dat nog niet gelukt. Daardoor is de complete spits die zich in het seizoen 2016/17 manifesteerde deze jaargang vooral waardevol als koelbloedige afmaker.
0 0
AlexIbarra
Tadic werd al in zijn eerste maanden hier geprezen om zijn discipline en beleving, waarbij hij ook de anderen betrekt om meer teamgeest te creeren. Zou dus niet weten waarom hij minder een klasbak is dan Lasse.
Dusan is niet geweldig in vorm maar is zeker geen egoist. En heeft idd rendement.

Ziyech loopt zich het apezuur voor het team, is 2 jaar achter elkaar assistkoning vd eredivisie en heeft elke wedstrijd veel dreiging. Ik zou er blij mee zijn als spits, ondanks wat kutschoten en onnodig balverlies. Naast Younes, B. Traore of Kluivert scoor je als spits echt niet opeens 2x zoveel als naast Ziyech.

Hopelijk kan Kasper in de komende maanden richting topvorm groeien. Het was leuk geweest als hij meteen fenomenaal zou spelen na een jaar niet voetballen, maar zo werkt het meestal niet. Als hij blijft kan hij de komende 2 jaar echt nog veel beter worden, laten we hopen dat hij dat bij ons gaat doen.
2 0
AjaxPassion
Stukje van Ton Boot gezien? Ik ben het ermee eens en vindt het meer op een act lijken bij Tadic dan dat het natuurlijk overkomt... Hij is ook niet echt een egoïst, maar hij lijdt de laatste tijd wel heel gemakkelijk balverlies met onmogelijke acties. Verder vertekenen penalty's ook redelijk zijn rendement. Nu uit vorm is het daardoor ook een dissonant in het team, want meeverdedigen is niet zijn sterkste punt.

Je hebt gelijk dat Ziyech enorm belangrijk is met zijn werkethos en assists, maar hij doet dat zelden in grote wedstrijden.

Wat ik probeer te zeggen is dat het niet alleen aan Dolberg ligt dat zijn klasse er niet echt uitkomt, dat komt hoofdzakelijk door de tactiek die EtH hanteert, dus de kritiek wordt i.m.o. niet op de juiste persoon gericht.
0 0
De_Realist
Ik ben het er niet mee eens dat Tadic puur voor eigen succes gaat.
2 -1
Sterspeler
Voor eigen succes gaat hij niet. Maar ik vind het ook geen dienende speler zoals Neres of Schone. Hij kan goed een bal vasthouden en 2 man bezig houden maar ik zie hem zelden gelijk een bal afgeven als hij ingespeeld wordt terwijl er wel mogelijkheden zijn.
2 0
Ronaldinho020
Bij Tadic wordt er toch ook gewoon gezegd dat als hij niet scoort of niks afleverd dat er dan werkelijk niks goed gaat?

Vorm dip van dolberg valt niet mee, want hij kan nog veel beter. Maar wel met je eens dat mensen overdrijven en nu gewoon blind gal over hem spugen omdat hij minder draait
2 0
AjaxPassion
Tadic mag echter ook nog eens alle penalty's nemen, als Dolberg dit had mogen doen hadden de statistieken er ook nog eens heel anders uitgezien...
1 0
AjaxPassion
Daar heb je ook wel weer gelijk in, de kritiek op Tadic wakkert ook aan idd.

Dolberg wordt i.m.o. verre van optimaal gebruikt, Ajax voetbalt onder ten Hag meer op individuele ingevingen dan op goed doordacht aanvalsspel.
0 0
Jornnn
Lekker dat Dolberg weer een goede pot heeft gespeeld. Daar staan wel een hoop drama potjes tegenover, dus ik temper mijn eigen verwachtingen voorlopig.
0 -2
Lazell
Fair enough. Maar het gaat om de glimp van zijn klasse. Dat verraadt wat hij kan en hoe hij kan zijn. En dat bepaald weer of je vertrouwen in hem moet hebben, of dat je er geen energie meer in moet steken.
1 0
Gooseman
Meteen dan maar Kristensen weer laten ruilen met Dolberg. Lijkt me toch een betere combi.
1 0