NRC: Hoe Ajax tot hoge transfersom De Jong komt

BartVeenstra, 26-01-2019 om 12:35, 22668 views, NRC |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Het NRC heeft in een uiteenzetting beschreven hoe het enorm hoge transferbedrag rondom Frenkie de Jong is ontstaan. De middenvelder, die volgens de krant vanaf komende zomer minimaal vijftien miljoen euro per jaar gaat verdienen, vertrekt voor maximaal 86 miljoen euro naar FC Barcelona.

De vraag is wel: hoe komt Ajax op 75 miljoen euro als vraagprijs? Het NRC omschrijft het als signalen uit de markt, contacten aanspreken en het aanbod aftasten. Van nattevingerwerk is echter geen sprake. 'De afdeling scouting bij Ajax heeft niet alleen als taak om talenten in den vreemde te identificeren, maar ook om de marktwaarde en de potentiële vraagprijs voor eigen spelers in te schatten. Common sense doet de rest.'

Uiteraard werkt ook de status van Ajax in het buitenland mee. Niet elke transfer vanuit Amsterdam pakt weliswaar goed uit, maar daartegenover staan ook beeldbepalende spelers. 'Met name bij Tottenham Hotspur', schrijft het NRC. Het belangrijkste voor de vraagprijs zou de intrinsieke potentie van de speler moeten zijn. Daarbij valt een verschil te maken tussen buitengewoon en heel buitengewoon. De Jong wordt gezien als een speler met een hoog potentieel. 'Dat minimaal twee Europese topclubs hem sinds de zomer het hof maken, maakte 75 miljoen tot een haalbare prijs.'

Bovendien, zo wijst het NRC erop, zit de kunst van de verkoop ook in het voorwerk. Denk hierbij aan de contracten, de contacten en de doortastendheid. 'Zeker in het geval-Frenkie de Jong komen die elementen van Marc Overmars’ takenpakket samen. Van het ontdekken en inpalmen, tot het aftroeven van PSV bij het strikken van de Willem II-jongen uit Arkel. En het tijdig openbreken van het contract voordat de hele wereld aan de deur stond.'

Tot slot is Ajax een club die bereid is te wachten op het geld uit het buitenland, omdat daar de financiële ruimte voor is. Veel clubs uit het buitenland betalen namelijk in termijnen. 'Al duurt het vier jaar, dat geld komt wel. We wachten liever op ons geld om een betere prijs te krijgen', zei financieel directeur Jeroen Slop een maand geleden.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Youri08
15.000.000 euro per jaar. Paar weken terug waren er hier nog die dachten dat ik krankjorum was toen ik min. 10 mln als salaris noemde.
0 0
Duif63
Laat het NRC ook maar eens zo'n analyse maken over het mislukking van de transfer van Richarlison en Lainez.
1 0
AgeM
Zou er ook bedongen zij dat als het niet mocht lukken , Ajax hem terug moet nemen voor hetzelfde bedrag waarvoor hij verkocht is, zoals ook met Blind gebeurd is?
0 0
Gecko
Termijnen. Hmm
Dacht ik al. Maar niets mis mee
0 0
N-ajax
Een groot deel voor de som is ook omdat Frenkie als verdediger is begonnen. Wat hij als middenvelder doet is goed, maar niks baanbrekends. Hoe hij speelde in de verdediging is waarom hij in de spotlights is komen te staan van alle topclubs. Ik denk niet dat hij anders meer dan 50-60 miljoen waard was gewonnen.
1 -7
Lazell
Juist als middenvelder heeft hij dingen die weinig anderen hebben. Hij ziet alle ruimtes, door zijn behendigheid maakt hij tijd om de pass te geven. Moet je maar eens opletten, met deze dribbel/pass acties zijn er soms wel 3, 4 spelers verslagen en uit positie. Hebben Ziyech en Tadic alle ruimte om hun actie te maken.
1 0
N-ajax
Oh ik ben het daar niet mee oneens, maar het is nog steeds meer van wat we al vaker hebben gezien. De speelstijl van Frenkie in de verdediging was echter compleet nieuw en alleen al daardoor hebben alle topclubs hem waarschijnlijk bestudeerd.
0 0
Lazell
Nieuw, niet. Anders wel. Maar vond hem op die positie niet geweldig hoor, jij wel? Was verdedigend kwetsbaar en stond veel te ver van de goal om wat nuttigs te doen. Dat kwetsbare moeten de top scouts van de topclubs echt wel gezien hebben.
0 0
Raoul14
Denk wel dat door deze transfer een gemiddelde eredivisie speler 10 % duurder is geworden. Hierdoor profiteren ze in EH en Rotterdam van ons beleid. Suggestie is dan ook dat bij komende transfers vanuit deze steden 5% overgemaakt wordt aan Ajax zeg maar als een soort 'Dankbaarheids gebaar' :-)
0 0
31xAjax
Beleid? Dit heeft weinig met beleid te maken, meer met geluk.Frenkie scouten was geen hogere wiskunde, dat soort talenten dienen zichzelf aan. En de transferprijzen lekte lijkt geen grenzen te kennen. En dan kun je Marc wel om een boodschap sturen....
1 -1
Ozymandias
Deze zomer komt er door de verkoop van De Jong en Wöber zo'n 84 miljoen euro (nadat opleidingsvergoedingen en doorverkoopclausules zijn betaald maar voor belasting) aan transfergeld binnen. De kans is groot dat daar nog enorme bedragen voor spelers als Ziyech, Onana en De Ligt bovenop zullen komen. De kans is dus behoorlijk dat Ajax in één zomer meer dan 200 miljoen euro verdient aan transfers.

Ik hoop dat ze 100 miljoen daarvan opzij zetten voor de verbouwing van De Toekomst. De trainings- en jeugdcomplexen van clubs als Barcelona en Manchester City zijn behoorlijk wat indrukwekkender dan die van Ajax. Als Ajax met dat soort clubs wil concurreren voor de grootste talenten van Europa zou het handig zijn als De Toekomst wordt omgetoverd tot één van de meest indrukkende trainings- en jeugdcomplexen ter wereld.

Ajax houdt dan nog meer dan genoeg geld over om te investeren in de selectie van het eerste. Ik ben van mening dat Ajax niet veel moet kopen maar als ze één of twee spelers kunnen aantrekken die net als Tadic en Blind direct bij de beste spelers van Ajax horen mogen ze van mij daar wel bedragen van zo'n 30 miljoen aan uitgeven. Mits het spelers zijn die waarschijnlijk met een winst doorverkocht worden.
0 -10
trodat4030
De uitbreiding vd Toekomst staat al in de steigers en heeft men 37 milj voor gereserveerd. Ajax hoeft ook ‘slechts’ P2 te kopen en te gaan bouwen (de rest vd Toekomst is al van Ajax en aangekocht toen er in Zuid-Oost nog niets stond, wat het natuurlijk veel goedkoper maakt), ik denk dat het complex van zowel City als La Masia op véél duurdere grond zijn gebouwd dan dat parkeerterreintje in Amsterdam Zuid-Oost. Die 37 milj lijkt me ruimschoots voldoende. Verder maakt een duur complex niet direct een góed complex. Dus 100 milj uitgeven aan een nieuw complex vind ik vrij overdreven..
6 0
3*stars*3
Overmars had Frenkie volgens mij ook zelf opgemerkt in een jeugdduel van oranje en later benaderd.
Mooi om te zien dat Ajax veel meer kan blijven binnenhalen voor spelers.

Lees laatste dagen veel gefrustreerde reacties van wat PSV en Fey fans, die graag willen vergelijken.
Lozano en Bergwijn zijn opeens minimaal 50 waard, Berghuis minimaal 20... bullshit natuurlijk.
Record stond op naam van Sanchez en 40mil blijft een gigantisch bedrag voor een NL club.
De Ligt kan misschien in buurt komen van prijs van Frenkie maar het transferrecord van Frenkie zal niet snel verbroken worden.
0 0
3sterren
En als het al gebroken zal worden, dan zal dat geschieden door weer een Ajacied ...
; )
1 0
AjaxCitizen
Voor die geflopte Berghuis zouden ze eerder geld moeten geven aan de club die hem over wil nemen.
1 0
3*stars*3
Leuke Eredivisie speler maar that’s it.
Volgens mij ook al 28 en dan ga je niet veel meer vangen.
Leeftijd telt natuurlijk ook mee voor geïnteresseerde buitenlandse clubs die Willem shoppen in de Eredivisie en daarom denk ik dat Ziyech ook niet meer dan 35 gaat opleveren.
En dat types als Berghuis, Luuk, Jörgensen etc, max 15 zullen opleveren, max.
0 0
Puurvoetbal
Ajax is internationaal gezien een brand; met brand values. Veel meer dan Feyenoord en PSV. Ajax heeft een herkenbare en erkende voetbalstijl. Die stijl past, door de JC invloed, heel goed bij die van Barcelona. Daarom is die prijs voor FdJ zo hoog. Frenkie heeft nog weinig laten zien (hij speelt morgen voor de laatste, maar ook voor de eerste keer in het Ajax shirt in de Kuip !!). De potentie is er, dat is duidelijk. Maar ik zou nog niet met zekerheid durven zeggen dat hij een basisplasts gaat afdwingen. Het onderhandelingsspel van Ajax is indrukwekkend geweest. De frustratie hierover bij Feyenoord en/of PSV valt denk ik erg mee. Frenkie is een ontzettend aardige gast; niemand misgunt hem deze stap. En in alle eerlijkheid; als Frenkie bij Feyenoord terecht was gekomen (wat zo maar had kunnen gebeuren, gegeven het nest waar hij uit komt) had hij nu nooit 75 mio opgebracht.
0 0
3*stars*3
Klopt hij zou voor Feyenoord nooit zo’n bedrag opleveren maar zou daar sowieso niet passen.

Maar ik zag en hoorde afgelopen dagen echt veel gefrustreerde reacties rond deze transfer.
Niet omdat het Frenkie is maar dat Ajax zo’n gigantisch bedrag binnen heeft gehaald.
Maar je geeft reden al goed aan in 1e deel van jouw reactie al aan.
Zijn duels in de CL en vooral in oranje (tegen Frankrijk) hielpen natuurlijk ook mee.
0 0
Redrum
Ja het is bijna aandoenlijk dat ze daar in Eindhoven en Rotterdam nu denken dat hun spelers ook veel meer waard zijn geworden. Het buitenland kijkt niet naar clubs die hotseknotsebegoniavoetbal of laf reactievoetbal spelen. Daarnaast heeft Ajax ondanks die 4 prijsloze jaren waar iedereen zo lacherig over doet ongekend veel meer naam gemaakt in Europa dan de prijzenpakkers psv en feyenoord. DAT zorgt voor een meerwaarde van je spelers, niet het winnen van de knvb beker of de schaal (zeker neit als dit met countervoetbal gepaard gaat). Lozano en Bergwijn steken er nog enigszins bovenuit, maar die zullen echt niet meer dan 40 miljoen op gaan leveren. Ik schat Bergwijn op 30 miljoen en Lozano op 40 miljoen, maar daarvan mag nog een aanzienlijk deel naar Mexico.
1 0
3*stars*3
Goed punt want Milik en Sanchez hebben met Ajax geen prijzen gepakt maar leverden de club bijna 75mil op.
Zelfs Brands gaf een tijd geleden aan dat hij max 30 zou betalen voor Lozano of Bergwijn.
Hij gaf liever 50mil uit aan Richarlison.

Maar de gefrustreerde fans vertikken het, om het te laten doordringen.
Naam van Ajax blijft groter en natuurlijk verschil van voetbal, waardoor lat automatisch hoger ligt.
Maar ik denk dat Bergwijn het verder gaat schoppen dan Lozano.
Goed in de counter maar ook in de kleine ruimtes veel beter dan Lozano en daar kijken clubs natuurlijk ook naar.
Bergwijn heeft ook een betere opleiding gehad. ;-)
3 0
Bky
Geniale analyse, dit had niemand kunnen bedenken. Kwaliteitskrant NRC strikes again.
5 -2
Mazraoui
Toch had ik wel wat aankopen verwacht van Overmars deze winter. Straks 4/5 basisspelers vervangen en dan de voorronde(s) champions league in gaat nog wat worden
4 -1
Gajes
Ik ook, iig al wat spelers die vastgelegd zouden worden voor een transfer in de zomer. Wat mij betreft worden dit sowieso Doan en Stengs. Dan heb je iig vervangers voor De Jong en Ziyech. Lammers zou bij ons ook niet misstaan, wellicht dat je hem kan overhalen om bij ons 1ste spits te worden. Dan moet je uiteraard wel Dolberg verkopen.
0 0
AFCA-B93
Spelers kunnen ook buiten transferperiodes vastgelegd worden, maar die komen dan pas in de zomer over. Ik verwacht dat Ajax wel wat vast legt in de komende maanden
0 0
ajax4lifebaby
Het is 86 miljoen 100% gegarandeerd, laatste 11m is gewoon verspreid over 2-4 jaar. Bekijk de interviews maar terug met Overmars.
3 0
AFCAjax
die 11 miljoen moest marc er gewoon bij hebben op die manier omdat ie daarvan niks hoeft af te staan aan willem 2 en rkc en omdat hun 11 miljoen ongeveer gaan krijgen van die 75.. op deze manier hebben wij 75 miljoen.
1 0
ajax4lifebaby
Heb je misschien wel gelijk in. Komt desalniettemin op 86m uit. Duurste Nederlander ooit en duurste Ajacied ooit. Meer dan een verdubbeling van de andere record transfer van Sanches voor 40m. Die kocht Overmars voor 5m en jaar later verkocht voor 40m. Hoop wel dat we dit jaar 2-4 spelers van 15-25m halen. Ter vervanging van Ziyech, de Ligt en de Jong. Zal mij eerlijk gezegd niet verbazen als Neres, Onana, Tagliafico, Tadic en vd Beek zomaar een transfer maken voor vele miljoenen. Zal heel lastig worden om die laatste 5 te houden. De andere 3 zijn al weg in principe, vraag is alleen voor hoeveel.
0 0