Botman: 'Je bent niet zomaar de nieuwe De Ligt'

NielsOpdam, 15-01-2019 om 07:50, 11439 views, ELF Voetbalmagazine |

Koop nu jouw wedstrijdsjaal voor de halve finale van de Champions League tegen Tottenham!

Sven Botman wil zichzelf niet met Matthijs de Ligt vergelijken. Dat vertelt de 19-jarige centrale verdediger van Jong Ajax in gesprek met ELF Voetbalmagazine. Botman vertelt ook over het meegaan op trainingskamp met Ajax 1. 

'Je bent niet zomaar de nieuwe De Ligt', opent Botman. 'Matthijs is een geweldige voetballer, ik wil en mag mezelf helemaal niet met hem vergelijken. Maar hij is wel een voorbeeld van hoe ongelooflijk snel het hier kan gaan.' Na een seizoen in de O19 van Ajax werd Botman in de afgelopen zomer vervroegd doorgeschoven naar Jong Ajax. 'Ik moet zeggen: na tien jaar in de opleiding was ik er ook wel aan toe. Ik was wel uitgeleerd in de jeugdcompetities.'

Botman merkt dat alles sneller gaat in de Keuken Kampioen Divisie. 'Er wordt veel meer van mij geëist dan in de jeugd. Je moet slimmer zijn, vooral in de duels. Neem die spits van Go Ahead Eagles (Thomas Verheydt, red.). Voetballend kon ik hem wel aan, maar in de duels was hij ijzersterk. In het eerste en het beste duel was het al hoofd tegen hoofd. Hij een bloedneus, ik zo'n ei op mijn hoofd. Hoorde ik later dat hij op kickboksen had gezeten. Je moet dus niet blind de duels ingaan.'

Trainingskamp met Ajax 1

De afgelopen zomer ging Botman de vakantie in als eerstejaars A-junior. 'Maar mocht ik in de voorbereiding op dit seizoen met het eerste mee op trainingskamp. Naar Duitsland en Engeland. Dat had ik niet verwacht, maar het was schitterend om mee te maken. En leerzaam.' De verdediger noemt het een serieus trainingskamp. 'Aan alles was te merken dat de Champions League hoog op het verlanglijstje stond. De trainingen waren zwaar, ik kon gelijk vol aan de bak.'

 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bennyben
Snap niet waarom Feyenoord zich steeds wil meten met Ajax en PSV. Dat doen az , Utrecht en Vitesse toch ook niet.
0 0
MPAjax
ik denk dat hij in stilstaande fases zoals corners bepalend kan zijn maar dat als hij zn fysiek niet goed traint te lomp is om top niveau te halen, zijn gewoon teveel lichtvoetige snelle technisch vaardige dribbelaars en passers die hem eruit lopen of spelen op dit moment
0 0
ajaxinho
Botman mist een ervaren verdediger naast zich.
De hele verdediging (incl. keeper) mist over het algemeen ervaring.

Zo iemand als Bijleveld die weet wat er gevraagd wordt in de KKD.
Ik had verwacht dat Schuurs zich sneller zou aanpassen.
0 0
Ozymandias
Ik wil wel zien tot wat voor een centraal duo Schuurs (1,91 meter) en Botman (1,93 meter) zich het komende anderhalve seizoen ontwikkelen. Doordat ze beide relatief snel op de eerste meters en relatief dynamisch zijn voor zulke lange spelers kunnen ze in theorie een hogere verdedigende lijn aanhouden. Botman zal opbouwend nooit goed worden maar heeft wel een redelijke crosspass en Schuurs heeft een goede crosspass, een goede inspeelpass en de kwaliteit om het veld over te steken.

Schuurs moet alleen positioneel (zeker bij voorzetten vanaf de flanken) nog beter worden voordat hij een solide verdediger zal zijn. Ik hoop niet dat ze worden verhuurt want ik denk dat de opleiding die zij nodig hebben het beste bij Ajax wordt gegeven. Trouwens geeft ik Botman eigenlijk geen kans om bij Ajax te slagen. Iemand met zo'n slechte inspeelpass gaat waarschijnlijk daar de kans niet voor krijgen. Wel denk ik dat hij voor een andere club een hele goede verdediger zal zijn.
0 0
EersteAanname
Nou had Sanchez toch ook een vrij beroerde inspeelpass maar wist hij dit te compenseren met snelheid, felheid en verdedigende kwaliteiten. Waarmee ik niet wil zeggen dat Botman het gaat halen in Ajax 1 overigens, maar meer dat het ontbreken van een goede inspeelpass niet per definitie een diskwalificatie inhoudt voor iemands geschiktheid als centrale verdediger in Ajax 1.
0 0
Joseph
Ik hoop dat hij zich blijft ontwikkelen, vind hem verdedigend sterk overkomen, positioneert zich ook goed, maar voetballend moet het wel een stuk beter. Samen met Schuurs zou het wat dat betreft een goed duo kunnen vormen.
Beide nu nog lang niet klaar voor het eerste, maar over 2 jaar zouden die 2 er zomaar kunnen staan. Op 21 jarige leeftijd in het eerste komen is ook geen schande, de Ligt is wat dat betreft een zeldzame uitzondering, niet voor niets de Golden Boy geworden.
1 0
Ajax#1900
Hier ben ik het mee eens. Ik wordt moe van mensen die opeens ieder talent vergelijken met Mbappe en De Ligt en dan concluderen dat het geen bijzonder talent is. Geef het gewoon wat tijd. Botman en Schuurs hebben volgend jaar nog een seizoen kkd nodig en wat wedstrijden bij het eerste eventueel.
1 0
TheHunter1986
Afgelopen zaterdag 19 geworden. Hopelijk ontwikkeld hij zich sterk dit jaar
1 0
DaleyMOKUM
Maakt een goede indruk bij Jong, doet niet echt onder voor Schuurs in mijn ogen.
2 0
Ozymandias
Verdedigend heeft deze jongen veel potentieel. Het is zeldzaam dat een 1.93 meter lange centrale verdediger zo’n goede motoriek heeft als Botman. Hij is behoorlijk wendbaar en snel op de eerste meters. Positioneel is hij ook een goede verdediger (al heeft hij als 18 jarige natuurlijk nog veel te leren). Alleen met zo’n dramatische inspeelpass is de kans minimaal dat hij bij eerste van Ajax een kans zal krijgen.
3 0
appeltje
Hij is 19, geen 18 trouwens. Staat ook in het artikel.
0 0
Ozymandias
Oh, hij is dan zeer vroeg in het jaar jarig. EDIT: Oh ja, hij was drie dagen geleden jarig.
0 0
Pheadrus
Hoe vergelijk je Botman ten opzichte van Schuurs die ook erg lang is? Verdedigend zoals als in de opbouw.
2 0
Ozymandias
Verdedigend beter (vooral verder in zijn positionele ontwikkeling als verdediger) maar opbouwend een drama in vergelijking met Schuurs (of eigenlijk met bijna iedereen wel).
2 0
Dastaan
Alles gaat sneller in de keuken kampioen divisie zegt hij. Laat staan in de eredivisie en dan nog eens Europees. Ontwikkeling van een speler is altijd maar afwachten of het wat kan worden. Hoe jammer het ook is, einde van het seizoen ben je gewoon driekwart van je elftal kwijt. Dus ik hoop dat er nieuwe jongens zullen opstaan.
1 0
de-Ajacied
Botman speelde gewoon goed tegen Jong psv
Won heel soeverein al zn duels
Kreeg vaak de bal bij het opbouwen met hele goed lange pass. Oogt met 1.93 natuurlijk minder behendig dan een klein mannetje van 1.75 maar viel daarin erg mee
4 -1
altijdwelwat
Dit was echt Jong PSV - C ze hadden niet eens een spits , dus niet echt een graadmeter. Als je er dann nog als verdediging 2 om je oren krijgt , kan er nooit sprake zijn van een goede wedstrijd.
0 -2
Joseph
Beschouw jij ook elke bal richting Onana als fout van de Ligt?
0 0
behangdelul
Onzin. Ajax mistte ook 9 basisspelers en als van Bladeren gewoon zijn werk had gedaan waren er geen tegengoals gevallen.
3 0
mgtow
Liever een houten klaas die iedereen sloopt zonder kaarten dan een behendig pipo die rugpijn krijgt van alle ballen die hij uit de goal mag halen.
0 0
Ajacied0591
A la Veltman
0 0
31xAjax
Deze jongen lijkt in niets op de Ligt of op een moderne verdediger. Ik vraag me af hoe hij het tot JA heeft weten te schoppen. Trage motoriek en handelingssnelheud en een zeer matige inspeelpass. Denk dat zelfs de 1e divisie te hoog gegrepen is....
1 -9
Knalpot
Daar is toch al een aantal keer in het elftal van de week verkozen, misschien is er toch iets mis met jouw observeringsvermogen?
0 0
off
Precies de reden dat Ten Hag hem mee heeft genomen op trainingskamp. Iedereen bij Ajax ziet het verkeerd en heeft er geen verstand van. Wellicht kun je een open sollicitatie doen bij Ajax, of een brief sturen waarin je het selectiebeleid aan de kaak stelt. Dit kan zo niet langer!
14 -2