'Spelen voor prijzen, maar ontwikkeling belangrijkst'

NielsOpdam, 14-01-2019 om 13:50, 4368 views, Ajax.nl |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Volgens John Heitinga is de ontwikkeling van jeugdspelers in de Ajax-jeugd het belangrijkst. Dat vertelt de trainer van Ajax O19 in de podcast op Ajax.nl. Ook gaat Heitinga in op de ontwikkeling van Brian Brobbey.

'Wij vinden dat ze uitdaging nodig hebben om op een hoger niveau mee te trainen', opent Heitinga. 'We bespreken met Michael Reiziger (trainer Jong Ajax, red.) waar de prikkels liggen voor de spelers.' Heitinga weet dat je niet het beste team hebt als er doorgeschoven wordt. 'Dat kan de uitslag wel beïnvloeden. We spelen voor de prijzen, maar de ontwikkeling van de spelers is het belangrijkste.' Heitinga ontwikkelt zichzelf ook nog iedere dag. 'Het is elke dag leren voor mij, dat zeg ik ook tegen mijn spelers.'

Heitinga vindt het leuk om elke dag op het veld te staan met zijn spelers. 'En om die jongens beter te maken. Om ze elke dag uit te dagen, te prikkelen en in stresssituaties te brengen.' De oud-verdediger heeft in de jeugd met verschillende factoren te maken. 'Met school, de jongens, de ouders en de zaakwaarnemers. Jongens worden best wel beïnvloed door de omgeving. Het is elke dag een feest om naar De Toekomst te rijden, want je weet echt niet hoe een dag loopt.'

'Als wij willen, worden we in elke lichting kampioen', vervolgt Heitinga. 'Want dan kun je Ryan Gravenberch bij wijze van spreken bij de O17 laten spelen en dan kunnen Jurgen Ekkelenkamp, Victor Jensen, Sven Botman en Mitchel Bakker allemaal bij mij in O19 spelen. Maar gaan die jongens dan leren? Nee.'

Brian Brobbey

De trainer van Ajax O19 gaat ook in op Brian Brobbey. 'Hij is nog altijd pas zestien, maar een groot talent. Hij kan verschrikkelijk hoog kan springen en is heel snel. Hij maakt veel goals en traint structureel met Jong Ajax mee.' Toch ziet Heitinga nog verbetering voor Brobbey. 'Op technisch en fysiek vlak moet hij nog veel stappen maken. Het is nu aan ons en aan hem om dat te finetunen.'

30% korting op de Ajax-uitcollectie in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jan Doedel
Heitinga is een beste vent maar waarom je gouden talenten in handen geven van een onervaren trainertje?
Dat is toch raar?
1 0
geDaante
Allemaal leuk en aardig, maar waarom haal je dan de helft van Jong Ajax terug, en veelal pure middelmaat die Ajax 1 nooit gaat halen, naar de -19 om het team voor de Youth League te 'versterken'? En Dani de Wit en Ekkelenkamp, twee lopers, samen op één middenveld?

Wat dacht je van je beste talenten, vooral vanuit de -19 zelf, aangevuld met jongens als Ünuvar, Gravenberch, etc. voor de leeuwen te gooien en die weerstand te laten ondergaan, waar ze beter van worden, en wat ook de bedoeling is van de Youth League.

Ze begrijpen Cruijffs woorden weer eens verkeerd, die zei dat nergens in de opleiding teamresultaat belangrijk mag zijn, behalve in de Youth League, waarin je je sterkste jeugdelftal moet brengen, dat als uithangbord dient voor je opleiding, qua presteren en het uitdragen van je filosofie. Maar dus niet pure middelmaat terughalen vanuit Jong vanwege 'ervaring', maar je allerbeste talenten, zodat je deze kan laten zien, en hen het spelletje dat je voorstaat optimaal kunnen neerzetten. Zodat men ziet dat de speelwijze en visie sterk en aantrekkelijk is, je erg sterke individuele talenten hebt, en dat dat gekoppeld gaat aan resultaat. Want reken maar dat Ajax verder was gekomen met de -19 + toptalenten in de basis als Ünuvar, Gravenberch, etc. dan met spelers als De Wit, Ekkelenkamp, Botman, etc.
3 0
afcas
wat je zegt is allemaal leuk en aardig, maar ooit gedacht dat ze bij ajax ekkelenkamp en de wit wel als absolute toptalenten zien? niet voor niets hebben ze beide al bij de a selectie gezeten. of je het daarmee eens moet zijn is een tweede, maar wat dat betreft volgen ze cruijff dus wel. alleen zie ze zoals een hoop "voetbalkenners" heel graag dravers ipv stylisten...
0 0
BrandjeXL
Op zich een goed verhaal maar echter hoor winnen ook bij je ontwikkelling. JA was gisteren veel dan PSV maar wint niet. De 019 eerder was vaak superieur aan de tegenstander in de YL maar verloor altijd zogenaamd onverdiend. Ajax 1 verspeelt de laatste tien jaar twee keer op de laatste dag de titel. Ajax had in het jaar dat Feyenoord kampioen werd alles in eigen hand als ze van Excelsior wonnen maar ze speelden gelijk. Ook bij Ajax waar techniek zo'n beetje het belangrijkste is zal men ook moeten leren om wedstrijden te winnen, lees in het slot te gooien. Dat stukje, noem het volwassenheid of karakter, mis je door de hele club heen. Ok eerlijk is eerlijk tegen Twente stond men er wel maar ik word een beetje moe van de teksten " Ja we waren veel beter maar staan met lege handen".
1 -5
geDaante
Als je veel beter bent en kansen creëert maar niet scoort, moet je werken aan de laatste fase, zo simpel is het, en niet oudere spelers dan maar terughalen om lekker makkelijk die winst binnen te halen. Wat heb je aan resultaat in de jeugd? Helemaal niks. Dat moet juist een uitdaging zijn, resultaat zien te behalen. Dan krijgen ze door dat het op talent alleen niet altijd lukt, en wat extra's moeten geven.

Ajax wint verder zoveel, in alle lagen, dan kan je weleens potjes ook verliezen, ook waarin je beter bent, het moet ook een beetje meezitten in een wedstrijd. Maar wat wel zo is, is dat Ajax tegenwoordig echt met lopers speelt, en zo combinerend en qua creativiteit hoger op het veld tekort komt, teveel hoopt op goede loopacties en dan een goede voorzet, die over het algemeen vrij kansloos zijn. Er worden minder uitgespeelde kansen gecreëerd. Tot dat soort kansen moet je zoveel mogelijk komen, en dat gebeurt met die lopers minder.
1 0
Knalpot
Je hebt wel een punt hoor, hoe gisteren die 1-1 ook weer viel (en vooral hoe snel na de 1-0) daar kan ik me mateloos aan irriteren, dat stukje mentaliteit om die wedstrijd te 'controleren' ontbreekt in alle lagen van de opleiding en daar mag wat mij betreft wel wat meer op gehamerd worden.
0 -1
geDaante
Controleren? Als in consolideren? We hebben het hier wel over Ajax, en dus score uitbreiden en doorknallen, zoveel mogelijk scoren, dan kan je ook niet in de laatste minuut of wat de deksel alsnog op de neus krijgen. Daarbij staat Ajax voor vermaak en aantrekkelijk spel, dus wil je de wedstrijd beslissen door door te gaan, meer te scoren, in plaats van te consolideren of de nul te willen houden.
0 0
Freddy Al
Eens als je controleren uitlegt als consolideren, als je met controleren bedoeld dat je het initiatief behoud en kansen blijft creëren dan kan controleren wel een uitgangspunt zijn.
Daarbij is effectief combineren en een hoog tempo gekoppeld aan balvaardigheid een must.
0 0
Ozymandias
Het is een feit dat de belangrijkste taak die een jeugdtrainer van Ajax heeft het ontwikkelen van individuele talenten is. Er is dus één ding waar jeugdtrainers van Ajax voornamelijk op moeten worden beoordeeld. Dat is namelijk of de talenten zich individueel goed onder zijn leiding ontwikkelen. Nu aan jou de vraag, zijn er volgens jou talenten in de o19 die zich dit seizoen niet goed ontwikkelen en zo ja welke talenten zijn dit?
1 0