Reiziger: 'Steeds moeilijker stap naar Ajax 1 te maken'

BVeenstra, 14-01-2019 om 07:15, 5798 views, De Volkskrant |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Waar Jong Ajax vorig seizoen nog kampioen werd van de Eerste Divisie gaat het deze jaargang allemaal wat moeizamer. Ook opvallend: de kloof tussen Ajax 1 en Jong Ajax lijkt een stuk groter te zijn geworden. In gesprek met De Volkskrant bespreekt trainer Michael Reiziger beide onderwerpen.

Zo zouden er drie redenen aan te wijzen zijn voor de mindere prestaties van Jong Ajax, maar Reiziger is geen man van excuses, zo blijkt. Belofteteams mogen bijvoorbeeld geen spelers opstellen die ouder zijn dan 23 jaar. 'Ach, vorig seizoen deed alleen doelman Kostas Lamprou meer dan zeven wedstrijden mee, voor de rest waren het vaak spelers die een keer meededen nadat ze waren teruggekomen van een blessure.'

Het team van Jong Ajax is dit seizoen sowieso een stuk jonger en heeft minder ervaring. 'Maar op een gegeven moment krijgen deze jongens vanzelf ervaring. We zijn nu een tijdje bezig. Dan wil ik progressie zien. Opleiden is één ding, maar je bent topsporter. Een topsporter heeft maar een doel: de allerbeste willen zijn.'

Een derde excuus zou zijn dat de Eerste Divisie een stuk sterker is geworden. 'Gelukkig maar', vindt Reiziger. 'Uitwedstrijden bij Sparta, Twente en Roda zijn echt belevenissen. Voor die jongens is zo'n entourage geweldig voor hun ontwikkeling. Ook uit de wedstrijden tegen die ploegen halen we te weinig. Dan spelen we om het leuke spelen. Dat is niet genoeg.'

Kloof met Ajax 1 groter

Het eerste elftal van Ajax wint haast iedere competitiewedstrijd met zeer overtuigende cijfers  en plaatste zich al voor de volgende ronde in de Champions League. De kloof wordt steeds groter. 'Die stap is heel groot. Bij het eerste moet je er direct staan, er is zoveel kwaliteit. Het wordt steeds moeilijker die stap te maken', aldus de trainer van Jong Ajax.

Reiziger noemt Jong Ajax dan ook 'een elftal van teleurstellingen'. 'Deze week waren er ook velen teleurgesteld dat ze niet meemochten naar Amerika. Schrikken we niet van. Er komen continu jongens terug die aan het eerste hebben geroken. Daar moet je mee dealen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Reiziger moet gewoon de beste spelers opstellen onder de 19. (tot 20 jaar)

De rest mag verhuurt worden en zijn 9/10x niet goed genoeg om ooit het 1ste te halen.
0 0
Ajax27
We hebben gewoon een ongekend goeie lichting waarvan een aantal gewoon op het allerhoogste niveau in Europa gaan spelen en weer een aantal in de subtop van Europa zullen komen te spelen. Dat is een heel verschil met de jaren waarin veel spelers naar middenmoters, degradanten, niet top-5 landen of zelfs niet op het hoogste niveau in een land terecht kwamen.

Het is al sinds jaar en dag dat je goede en minder goeie lichtingen hebt. Soms komen er in 1 keer 3-4 jongens door met potentie, een ander jaar zit er nog niet eentje bij. Iedereen is nu lovend over Frenkie, maar ook Frenkie stond er nog niet op z'n 18e. En hij zal aan het einde van het seizoen op z'n 22e na 1,5 jaar Ajax1 zo goed als zeker vertrekken voor 70-80 miljoen.

Dus jongens, gewoon even geduld hebben.
0 0
GvanAchteren
De stap van jong naar 1 is voor de meesten te groot geworden. Samenwerkingsverbanden met clubs in binnen en buitenland zijn nodig om meer spelers uit te kunnen lenen en meer talenten de kans te geven om rijp genoeg te worden om in Ajax 1 ingepast te worden . Samenwerkingsverbanden zijn nodig om tijdens de uitleen voldoende en actieve invloed te kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van de talenten. Doordat meer talenten een kans krijgen neemt de kans van slagen ook toe.
0 -1
Sterspeler
Heel gek is dat natuurlijk niet. We hebben een paar mindere lichtingen op een enkeling na en het niveau van Ajax is sinds 2003 niet zo hoog geweest.
0 0
Ardoe
Wanneer het niveau van t eerste omhoog gaat zal ook het niveau van de jeugd mee omhoog moeten gaan om te kunnen aanhaken. Als de jeugd niet kan aanhaken weet je dat er werk aan de winkel is. Je moet een constante instroom hebben van jongens als De Ligt en De Jong als Ajax zijnde.
0 0
gwn_rj
zou het ook liggen aan de kwaliteit van de aankopen en aanblijven (vooralsnog) van de beste spelers? denk dat dit wel de belangrijkste reden is
2 -1
ajax_janneman
En daarbij komend, meer aankopen dan voorheen. Vroeger werden er spelers eerder (naar mijn mening te vroeg) ingepast op het moment dat er een dragende speler verkocht werd. Met het niveau dat omhoog gekrikt wordt, krijgen de talenten uit jong Ajax ook minder snel een kans.
Dit kan overigens ook weer tot gevolg hebben dat sommige spelers later pas in het eerste terecht komen en dat daardoor ook tot latere leeftijd blijven. Dit kan voordelig uitpakken.
0 0
AsensioWillemsen
Maar je moet er niet aan denken dat Ajax straks het vertrek van De Ligt wil opvangen met Botman. Of Frenkie vervangen met De Wit.

Deze jaren moet je aankopen doen omdat de lichtingen van 1998 tot 2001 matig zijn. 2002 en 2003 ziet er al wat beter uit
2 0