Reizigers contract loopt af: 'Zou hier kunnen blijven'

BVeenstra, 12-01-2019 om 09:25, 5787 views, Het Parool |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Jong Ajax-trainer Michael Reiziger weet nog niet of hij volgend seizoen ook actief zal zijn in Amsterdam. Het contract van de oefenmeester loopt na dit seizoen af, maar over zijn toekomst is nog geen beslissing genomen, zo vertelt hij in een interview met Het Parool.

'Ik werk hier met plezier. Mijn contract bij Ajax loopt na dit seizoen af. Ik zou hier kunnen blijven, in dezelfde of in een andere rol', zegt Reiziger, die niet weet wat een logische stap zou zijn. 'Als die al bestaat. Een trainerscarrière is moeilijk te plannen. Ik weet wel wat ik kan: hoe ik een elftal wil laten voetballen, hoe ik wil trainen. Ik heb veel geleerd, als jeugdtrainer en assistent bij Sparta, en nu bij Ajax op eigen benen. Ik ben nu een betere trainer dan drie jaar geleden', aldus Reiziger, die van Ajax is gaan houden. 'Het is mijn tweede huis. Sinds ik voetbal kijk, kijk ik naar Ajax. Ik ben hier als kind binnengestapt. Het is een deel van mijn leven.'

Voor nu geniet Reiziger in ieder geval van zijn werkzaamheden bij Jong Ajax. Daarbij is de samenwerking met hoofdtrainer Erik ten Hag en diens staf goed, zo vertelt hij. 'In de tactische aanpak trek je één lijn. Wij spelen in een tactisch concept dat strookt met de speelwijze van het eerste elftal. Op die manier bereid je de spelers van het beloftenelftal ook voor op de stap naar het eerste. Maar een wedstrijd is een wedstrijd, dus er kunnen zich dingen voordoen waardoor ik van dat concept moet afstappen. Die vrijheid heb ik.'

Op 11 en 12 januari gratis bedrukking op het Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DJMokum
Zeer sympathieke vent! Zou hem als vaste assistent aan het eerste toevoegen. Geen passant van maken, is ook een cultuurbewaker.
0 0
AJAXTHELEGEND
Gewoon blijven .
0 0
PJK54
Ajacied, kent de klappen van de zweep als speler, doet het goed bij Jong Ajax en eventueel de opvolger van Ten Hag dus zou hem behouden binnen de club. Oké dit seizoen loopt niet helemaal zoals we willen bij JA maar heeft ook te maken met het niet meer mee laten spelen van spelers uit het 1e.
1 0
Wout1988
En een groot aantal nieuwe spelers
0 0
Ozymandias
Jong Ajax had vorig seizoen een goed op elkaar ingespeeld basiselftal. Dit seizoen is dat niet het geval doordat er veel meer wordt gerouleerd met spelers. Dat is goed voor de ontwikkeling van individuele talenten (aangezien er meer spelers relatief veel speeltijd krijgen) maar slecht voor de prestaties van het team (wat van ondergeschikt belang is). Namate deze groep spelers beter op elkaar ingespeeld raakt zal Jong Ajax het als team steeds beter gaan doen. Die ontwikkeling konden we in de loop van de eerste helft van het seizoen al zien.
0 0
Ozymandias
Ik zou persoonlijk graag zien dat Reiziger (als vervanger van Winter) aan de technische staf van het eerste wordt toegevoegd en Van 't Schip als trainer van Jong Ajax wordt aangesteld.
3 0
stopperspil
Aardige man maar ontwikkeling van veel jeugdspelers in Jong Ajax staat stil dit seizoen.
5 -2
Ozymandias
Welke jeugdspelers in Jong Ajax staan volgens jou dit seizoen stil in hun ontwikkeling?
0 -1
geDaante
Vrijwel allemaal, Pasquali, Jensen, Danilo, Ylätupa, Nunnely, Lang, Johnson, ga zo maar door. Bij sommigen zal het een kwaliteitsgebrek zijn, maar met name Jensen, Johnson en Pasquali zouden progressie moeten hebben kunnen boeken. Lang ook wel, Ylatupa ook.

Bijleveld wordt niet op waarde geschat, Kühn ook niet (door Ten Hag in ieder geval). Wel De Wit en Ekkelenkamp meenemen naar Florida, en geen Bijleveld en Kühn, de echte voetballers. Ajax-onwaardig.
2 -1
Ozymandias
Wat een onzin. Danilo ontwikkeld zich juist ongelofelijk goed. Ik denk dat niemand had verwacht dat hij zo snel Sierhuis voorbij zou streven. Jensen ontwikkeld zich dit seizoen veel beter dan vorig seizoen en werd niet voor niets door Ten Hag meegenomen naar Florida. Het is echt ONZIN dat hij dit seizoen stil staat in zijn ontwikkeling. Noa Lang ontwikkeld zich positioneel goed.

Johnsen, Nunnely, Pasquali en Ylätupa staan inderdaad stil in hun ontwikkeling. Bij Johnsen wil het kwartje gewoon niet vallen en de andere drie kunnen het niveau niet aan en daardoor komen ze niet aan spelen toe. Het is logisch dat de spelers die buiten de basiskern vallen (zoals Nunnely, Pasquali en Ylätupa) stil komen te staan. Dat zijn de minst talentvolle spelers die de stap naar het Jupiler League niveau al niet konden verteren.

Hetzelfde geld voor Thethani, Solomons, Ter Heide en Kemper. Dit zijn gewoon spelers waar Jong Ajax op moet doorselecteren. De talenten die bij de basiskern horen (Cerny, De Wit, Bijleveld, Danilo, Lang, Schuurs, Kühn, Botman, Jensen, Kotarski, Ekkelenkamp, Bakker en Gravenberch) ontwikkelen zich redelijk tot geweldig (Gravenberch). Natuurlijk gaan die het niet allen redden bij Ajax maar dat betekent niet dat ze zich niet goed ontwikkelen. Het is nu eenmaal zo dat het niveau van het eerste omhoog is gegaan en dus waarschijnlijk alleen de allerbeste door zullen breken.

Jij hypt Bijleveld maar dat is niets meer dan een speler die heel goed op de vierkante meter kan voetballen en geen visie heeft buiten die m2. Daar heb je heel weinig aan in het grote mannen voetbal. De Wit is middelmaat maar Ekkelenkamp is een talentvolle speler die jij enorm onderschat omdat je het type wat hij is niet begrijpt.

Kühn is één van de jeugdspelers die het meeste minuten heeft gespeeld in de eerste seizoenshelft (als je Eerste Divisie en o19 wedstrijden bij elkaar optelt). Hij kan namelijk op beide niveau's nog meer dan genoeg leren. Hij ontwikkeld zich doordat hij zo veel minuten speelt gewoon goed.
0 -1
Eastwood
Potentieel opvolger van Ten Hag.
1 -2
Libero
Ontzettend sympathieke vent, maar als coach weet ik het niet zo. De vraag is of sommige van zijn keuzes ook werkelijk zijn keuzes zijn of dat die van hogerhand ingegeven worden. Vorig jaar heel knap kampioen geworden met toch een steeds van samenstelling wisselend elftal en dit jaar beduidend minder presteren. Dat heeft deels te maken met een verjongde selectie en een aantal sterkere ploegen in de eerste divisie, maar Reiziger lijkt ook niet echt een coach die spelers beter maakt. Tactisch/strategisch is het te vaak niet om aan te gluren en dat zijn juist de aspecten die tot de afrondende fase/het vervolg van de jeugdopleiding behoren. Nou is hij natuurlijk nog vrij groen in zijn vakgebied en is zelf ook nog volop in ontwikkeling. Na een zeer slechte periode (7/10 verloren) heeft JA nu vier keer op rij gewonnen. Morgen thuis tegen Jong PSV, die (aub: ruim) winnen en het staat zesde en, als TOP Oss verliest, mogelijk zelfs vijfde. Dan ga je toch wel lekker de tweede seizoenshelft in. Meedoen om de titel lijkt me een gepasseerd station en is ook niet zo heel belangrijk, maar als hij van deze selectie nog een goed draaiende ploeg maakt die top vijf eindigt heeft hij toch weer een goede prestatie neergezet. Dat gun ik hem én Ajax van harte, fingers crossed.
1 -1
Adam24
Ik hoop dat hij blijft. Zie op termijn wel een Ajax 1 trainer in hem en hoop dat hij bijvoorbeeld na Ten hag wordt doorgeschoven. Want stel dat ajax doorgaat in de CL dan is Erik natuurlijk weg.
1 0
BokkieBokstra
Zou ik ook mooi vinden, samen met Bogarde op de bank bij Ajax 1. Vorig jaar kampioen geworden met Jong Ajax zou het wel willen zien. En ook, verstandige vent die heldere taal spreekt. Zou leuk zijn.
1 -2
Vlieske
En dan is ten hag weg en kun je weer iedereen anders gaan voorbereiden. Volgens mij is de trainer een passant.
0 0
Ozymandias
Zolang elke trainer van Ajax de basisprincipes van de Ajax School hanteert maakt dat niets uit. De aanpassing van een 4-3-3 met '6' naar een 4-3-3 met '10' is klein voor spelers die hun hele opleiding de basisprincipes van de Ajax School hebben aangeleerd. Uiteindelijk moet Ajax naar een systeem waarin de spelers van het eerste zelfs tijdens een wedstrijd van een speelstijl met '6' naar een speelstijl met '10' kunnen wisselen. Zoals veel van de tactisch goede hoofdtrainers (Guardiola, Klopp, Pochettino, etc.) hun spelers regelmatig laten doen.
0 0
geDaante
Aangezien men helaas bij de punt naar achter ook met een type loper op 10 speelt, is het aanpassen naar het spelen met een lopende 10 in de punt naar voren inderdaad niet zo ingewikkeld.

Je gaat alleen wel voorbij aan het feit dat een trainer een passant is, ook Ten Hag. Met De Boer erbij gerekend, zijn er in een jaar of 2,5 vier verschillende trainers geweest, die allen verschillend spelen. En dus zou je dan tot vier keer toe in 2,5 jaar tijd je visie en speelwijze in de opleiding om moeten gooien. Gaat nergens over. Talenten kunnen nu 1 a 2 jaar lang klaargestoomd worden in Ten Hags speelwijze, maar Ten Hag kan aan het einde van het seizoen weg zijn, en dan zijn ze voor niks op die manier klaargestoomd, en zit er ineens weer een andere trainer, die weer anders speelt. Kansloos dus.

De opleiding dient altijd leidend te zijn, en bij het zoeken naar een nieuwe coach moet de eerste vereiste zijn dat die coach zo dicht mogelijk bij de opleiding qua visie zit. Zo behoud je ook een identiteit, in plaats van duidelijk een speeltje van een coach/passant te zijn.

Het stoort mij dat dit na het vertrek van Cruijff ook meteen weer is teruggedraaid, alsook het stiekem ontmantelen van het TH en de macht grijpen door Overmars en Van der Sar, die ook even bepaalden met z'n tweetjes dat de hele organisatiestructuur weer terugging naar pre-revolutie.
Het eerste leidend maken en de opleiding in dienst daarvan te laten opereren, is ook weer een middel om het eerste op de korte termijn in hun ogen beter te laten presteren, net als met de vele aankopen, en bij 'vacatures' weer sneller naar aankopen kijken dan naar jeugd.

Nu gaat het nog wel aardig, maar jouw held Overmars en ook Ten Hag zijn passanten, en worden op termijn vervangen. Met de nieuwe (oude) organisatiestructuur, kan het dan al weer snel richting pre-revolutie gaan, met weinig oog voor de jeugd, slechte aankopen doordat één technische man deze bepaalt, en veel macht voor de trainer.

Die vervangers moeten dan wel héél goede keuzes zijn, want die krijgen met z'n tweetjes alle technische macht. Is geen goede basis voor de lange termijn dus.
1 0
Babangida83
Geen woord te veel.
0 0
DrFootball
Hoop dat hij nog een paar jaar bij Jong Ajax blijft. Komt een hele interessante groep talenten aan. Mogelijk dat hij met hen de stap maakt naar het 1e elftal.
1 -1
FlyingDutchMan
Same here, hou die rust en hem in elk geval binnen de club
0 0