'Cerny vroeg vier keer hoeveel het stond'

BVeenstra, 20-12-2018 om 15:40, 14897 views, Het Parool |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Matthijs de Ligt en ook enkele van zijn teamgenoten vinden het ABBA-systeem tijdens een penaltyreeks maar verwarrend. Woensdagavond moesten strafschoppen in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker tussen Roda JC en Ajax beslissing brengen en bij het nieuwe penaltysysteem nemen ploegen niet meer om en om een penalty.

Ajax begon de penaltyreeks, waarna Roda JC twee penalty's mocht nemen en Ajax daarna ook twee. En zo ging het door. 'Ik vind het helemaal niks. Verwarrend', zegt De Ligt in Het Parool. 'Ik kon het wel redelijk volgen, maar Vaclav Cerny, die naast me stond, heeft wel vier keer aan de scheidsrechter gevraagd hoeveel het nou stond.'

Zelf miste De Ligt, net als vorig seizoen tegen FC Twente, een penalty. 'Toen was het de zevende, in een beslissend stadium. Nu was ik vrij vroeg in de serie aan de beurt. Je weet wat je te doen staat: een kwestie van rustig blijven, hoek uitkiezen, hard raken', zegt de aanvoerder, die de bal links naast het doel schoot. 'Tja, ik ben een verdediger. Toch een ander slag. Als je ziet hoe onberispelijk de aanvallers die ballen erin schieten. Nee, het is niet helemaal mijn ding, geloof ik.'

Dat het tot strafschoppen moest komen, is iets wat niet nodig had moeten zijn in de ogen van veel Ajacieden. De Ligt zelf kwam pas na een uur spelen binnen de lijnen. 'Maar het is moeilijk om van achteruit voor de ommekeer te zorgen. Je kunt eens mee naar voren gaan, of een keer op doel schieten, maar dat zet allemaal niet veel zoden aan de dijk.'

Donderdag geen verzendkosten bij een bestelling in de Ajax-shop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jackwolf
Doe dan ook maar gelijk shout outs zoals bij hockey. Daar komen meer skills bij kijken en minder geluk.
0 0
Ajaxsupport
Zo lastig is het systeem niet als je A-B-B-A volgt. Vond het wel opvallend dat de Ligt de penalty met de minste druk nog mistte. Sowieso raar dat hij eerder nam dan Dolberg, de Ligt heeft totaal geen vast schot.
0 0
Ajaxbrl
Matige speler ook...
1 -1
NUL20
Haha
0 0
Keizer020
Compleet van de lijst afhalen, ik zou zelfs onana boven hem zetten voor de penaltynemers.
0 0
JesseMKB33
Maar goed voor Vaclav dat hij goed kan voetballen dan. Als je al niet tot 5 kan tellen..
0 -1
MisterAFCA
Hahahahaha lekker man
0 0
Oliveira
Die jongen was hartstikke zenuwachtig. En dan hebben ze recent ook nog eens verandering doorgevoerd. Ik kan het wel begrijpen dat Cerny het even niet meer wist.
0 0
Rockpotje
Wat is er nou in godsnaam moeilijk aan? Beide partij nemen nog steeds één strafschop per keer, alleen begint om de beurt de andere partij. Veel ingewikkelder dan het oude systeem is het niet.
0 0
lf87
Ik snap dat het de penalty's eerlijker maakt, maar ik moet zeggen nadat de 'standaard' vijf geweest zijn vind ik het ook ingewikkeld om te volgen. Misschien went het als je het vaker ziet.
0 0
Labrador
Op het vak konden we er eigenlijk wel om lachen omdat niemand het snapte.
0 -1
Web
Ik zie het nut er niet van in
Alle veranderingen zijn zeker geen verbeteringen
0 -6
Cruijff4ever
Maar enig nut is er - ondanks dat jij het niet ziet - weldegelijk. In het oude systeem blijft de beginnende partij als ze geen penalty missen altijd op voorsprong staan. De andere partij komt dan nooit op voorsprong en dat is een psychologisch nadeel. Gebleken is dat in het oude systeem de beginnende partij 60% kans heeft de reels winnend af te sluiten. Met het AB-BA systeem is dat voordeel er niet meer
0 0
afcas
het is echter veel te voorbarig om te zeggen dat het abba systeem niemand een voordeel geeft. de fifa heeft het volgens mij ook niet meegenomen in permanente veranderingen.
0 -1
Cruijff4ever
Je bent in ieder geval als niet-beginnende partij niet meer afhankelijk van de tegenpartij om op voorsprong te komen.
0 0
afcas
ja, maar daar gaat t nu niet over.
0 0
AjaxPassion
Whahaha, hoezo dit dan weer? Lees tomphy hierboven.

Voor mij nog maar een teken dat ze gewoon aan een BeNeLiga moeten beginnen en het niet moeten laten afhangen van die conservatieve mensen. Daar schiet je helemaal niks mee op.
0 0
KleinMiljoen
Ja het is heel lastig om tot 5 te tellen
1 0
Redrum
Dat ABBA systeem is gewoon te achterlijk voor woorden. Dit soort zogenaamd innovatieve veranderingen zijn gewoon een aanfluiting. Er was helemaal niks mis met de oude wijze van penalties nemen.
7 -12
FlyingDutchMan
Ze kunnen het inderdaad beter bij zingen houden
0 0
HeavenlyDivine
Er is toch gewoon gebleken dat dit systeem eerlijker is?
4 0
mvdk
Waarom is het eerlijker?
0 -4
Cruijff4ever
Omdat de partij die niet begint in het oude systeem nooit op voorsprong kan komen zolang de beginnende partij geen fout maakt en dat levert een psychologisch nadeel op. Dat verklaart ook waarom statistisch gezien de beginnende partij vaker de penaltyreeks wint dan de niet beginnende partij. Kan toch niet zo zijn dat de uitkonst van de toss in grote mate de uitslag van de reeks bepaalt.
1 0
Wout1988
Daarom willen ook ze ook mee stoppen
0 -2
Ajacied33
Het is niet moeilijk dat ABBA systeem, maar ik ben het ermee eens dat het oude systeem prima werkte. Dit is gewoon interessant doen met een nieuw concept
2 -2
Cruijff4ever
Statistieken wijzen uit dat in het oude systeem de beginnende partij een psychologisch voordeel heeft.
0 0
afca patrick
Volgens mij is iets psychologies niet echt in statistieken te vangen.
0 -1
JesseMKB33
Zeg maar gewoon niks.
1 0
Rockpotje
Gelukkig studeer je dan geen psychologie
0 0
Ajax#1900
Klopt, slaat nergens op
1 -1