Van de Beek: 'Vuile meters niet altijd gezien'

BVeenstra, 12-12-2018 om 12:35, 6228 views, Het Parool |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Donny van de Beek denkt dat hij nog veel meer kan laten zien in het shirt van Ajax. De middenvelder wil meer doelpunten maken, maar ook meer aanwezig zijn in het spel van de Amsterdammers. Wel vindt de middenvelder dat het 'vuile werk' niet altijd wordt gezien.

Op dit moment loopt Van de Beek in alle competities ongeveer één doelpunt op vier wedstrijden. Hij is er niet tevreden genoeg mee, zo zegt hij in Het Parool. 'Dat gemiddelde moet omhoog, maar ik moet me er niet blind op staren. Ik ben ook van waarde door veel diep te gaan, tegenstanders weg te trekken, ruimte te maken voor de aanvallers. Ik maak veel vuile meters. Dat wordt niet altijd gezien.'

In het vorige seizoen scoorde Van de Beek dertien treffers in 39 officiële wedstrijden. Dit seizoen staat hij op zeven goals na 28 officiële duels. In een paar wedstrijden miste Van de Beek grote kansen. 'Soms was het pech, sommige van die ballen had ik gewoon moeten maken. Ik kan nog steeds beter dan ik nu laat zien. Veel dwingender zijn in mijn spel, meer aanwezig, vaker beslissend.'

 

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
hij liep weer precies waar hij moest zijn en gaf de keiharde, strakke voorzet over de grond waar Tadic de 1-1 tegen bayern uit scoorde. Ik vind hem erg goed. Snap al t gezever over m niet zo.
0 0
Ozymandias
De moderne '10' is een aanvaller en geen middenvelder. Dat zie je niet alleen bij het Ajax van Ten Hag maar ook al bij het Bayern van Guardiola (een paar seizoenen geleden) waar Müller regelmatig als '10' speelde, het Tottenham van Pochettino waar Dele als '10' speelt en het Liverpool van Klopp waar Firmino tegen verdedigend ingestelde ploegen als '10' opgesteld staat. Het is tegenwoordig zo druk in het laatste 1/3 van het veld dat er naast de spits een tweede speler centraal in de aanval moest staan die middels loopacties ruimtes trekt waar de centrale middenvelders of buitenspelers in kunnen lopen of dribbelen. De klassieke '10' was juist een speler die zich tussen de linies aan moest bieden of in de bal moest komen.

In balbezit in het laatste 1/3 van het veld spelen de meeste ploegen in de Europese (sub)top met een soort 3-2-4-1 opstelling met twee spelers die op de flanken het veld breed houden en twee spelers die in de links- en rechtshalf-spaces in de buurt van de spits staan. Verder staan er dan twee middenvelders achter de bal om het spel te verdelen en samen met de drie verdedigers voor het verdedigende balans te zorgen. Dit geld voor elke formatie (van 4-3-3 tot 4-4-2). Daarom is het ook zo nietszeggen om nog steeds in formaties te denken aangezien dat per fase van het spel toch anders is. Veel belangrijker voor een speelstijl zijn de spelprincipes die een ploeg nastreeft.

Er is niets mis met die type moderne '10' maar dat dit soort loopacties belangrijker zijn geworden voor een '10' betekent niet dat een '10' minder voetballend vermogen hoeft te hebben. Daarin maken ze in Nederland heel veel fouten (met spelers als Klaassen, Til, De Wit, Ekkelenkamp, etc. die op '10' worden gezet). Vd Beek is momenteel niet in vorm en speelt matig als '10' maar ook als rechtercentrale middenvelder. Als hij zijn vorm van vorig seizoen terugvind (en daar verder op kan bouwen) zal hij zowel als rechtercentrale middenvelder als op '10' zeker een meerwaarde hebben. Hij is normaliter beter in de kleine ruimte dan nu en heeft een goed spelinzicht en redelijk groot scorend vermogen.
0 0
Web
Waar het omgaat is dat een team moet functioneren, het beste er uit halen
En dan kun je altijd discuseren, Donny staat te diep en onttrekt zich van het spel, Lasse kan het niet meer belopen, Frenkie staat 40 meter te ver naar achteren, Blind moet naar het middenveld, Wober moet in het centrum, want is in de lucht veel sterker dan Blind

Ik ben erg blij, ik zie een goed voetballend en winnend team, soms als het even niet loopt zoals tegen Benfica en Kiev thuis, even concessies doen, niet in het mes lopen.

Ten Hag en Schreuder zijn tactisch erg sterk, zien dit ook, maar zijn ingehuurd om Ajax te laten winnen met ook nog eens goed voetbal
2 0
AlexIbarra
Ik keek de dag na de wedstrijd een stukje terug van Bayern-Ajax, online met Engels commentaar. Die waren helemaal lyrisch over Donny. Hoe hij maar bleef gaan en Thiago en Javi Martinez praktisch in z'n eentje uit de wedstrijd speelde (okee Schöne stond er ook in de buurt).

Net zoals al onze spelers voorin is ook Donny nu niet top, het ontbreekt vooral vaak aan finesse.
Dat kan naast aan gebrek aan topvorm ook liggen aan het feit dat hij voor een 'nummer 10' wel echt belachelijk hard moet werken.

Ik vind hem ook geen controleur, daarvoor wil hij juist weer te graag gaan.
Als half vind ik hem op z'n best. Box-to-box kan, maar nog beter gewoon in formatie op een voetballend goed bezet middenveld.
Volgend jaar hoop ik op 1 controleur en 2 halven, dat zou voor Donny ws ook beter werken.
0 0
Jornnn
Ajax heeft in mijn ogen geen box-to-box spelers nodig. Dat hoort meer bij ploegen die vaak balverlies hebben en zonodig spelers nodig hebben die meters maken. Dit hoort meer bij het counter voetbal van PSV en het vele balverlies van Feyenoord.
Dat Donny zonder bal zo goed is, geeft ook gelijk aan waarom hij geen topper is.
0 -1
Sampaoli
Blijf erbij, Donny is technisch te beperkt om vlak achter de spits te spelen. Geef hem eens de kans als controleur/box-to-box speler.
1 -1
N-ajax
Daarnaast is het opduiken in de 16 totaal niet verassend voor een tegenstander als hij als 10 speelt. Als hij wat verder terug speelt is dat veel moeilijker te anticiperen (maar wel gevaarlijker als er een counter is).
0 -1
trodat4030
Hij ís geen 10.....
1 -1
3*stars*3
Ten Hag mag in sommige duels vaker kiezen voor systeem met puntje naar achter.
Komt denk ik ook ten goede aan spel van Frenkie.
Maar dan moet je Blind als 6 gebruiken ipv Lasse.
1 0
Dexy
Echt hè, en het ergste is nog: niemand van onze trainersstaf die dat wil inzien blijkbaar...

Donny gaf vorige week nota bene zélf in een interview aan dat dat geforceerde diepgaan een tactische opdracht is die Ten Hag per se van hem wil zien. En de jeugdwatchers zullen dat ook wel herkennen, want in de jeugd speelde Donny veel meer teruggetrokken en was hij daardoor veel meer aanwezig in het positiespel.

Donny wil dat laatste echt wel, maar nu moet het licht bij Ten Hag nog gaan branden.
0 -1
Redrum
Als je na de wedstrijd vanaf het stadion weer naar huis gaat met je vrienden dan heb je het niet over de vieze meters die Donny weer eens maakte nee. Wel heb je het over de kansen die hij wel of niet afmaakte. Uiteindelijk zijn dat de dingen die blijven hangen bij de gemiddelde supporter. Persoonlijk vind ik dat Donny naast het maken van vieze meters bijzonder weinig goed doet dit seizoen en dat vind ik jammer.
7 -1
godenzonenssuper
Ik vind het jammer dat Van de Beek als simpele loper wordt gebruikt.
0 0
Web
Het gaat om team sport
Het beste uit je selectie halen.
Ondergeschikt maken voor het team belang.
Tadic en Ziyech komen in de bal.
Frenkie en Lasse leveren de aanvoer.
Bayern doet het op dit moment net zo, en het begint weer te lopen bij Bayern
0 -1
3*stars*3
Weet niet of hij vandaag start maar die bal moet weer eens een keer erin.
Gewoon tegen Bayern en 2x tegen Benfic heeft hij kans laten liggen om een bal erin te schieten.
3x 100% kansen.

Het valt wel op dat hij in de grotere duels wel vaak op de juiste moment in de 16 duikt en dichtbij is of zelfs scoort.
Maar dit is het niveau waarop je niet kan choken maar het moet afmaken.
0 0
Dexy
Inderdaad, Donny had met al zijn scoringskansen die hij heeft gekregen al makkelijk op 5 of 6 Champions League-goals kunnen staan. Hij mist dit seizoen gewoon teveel. Best wel onhandig als je als diepgaande nummer 10 opgesteld staat om juist voor goals te zorgen.
0 0
tyzinho
Onder Bosz vond ik hem ontzettend goed op 6, was een Opbouwer en een balafpakker met veel loopvermogen. Is nu eigenlijk alleen nog maar een loper. Lijkt dezelfde ontwikkeling door te maken als Klaassen die toen die net bij de selectie kwam meer voetballend vermogen meebracht dan in z'n laatste seizoenen.
6 0
Ar
Hij heeft daar onder Bosz slechts een heel enkele keer gespeeld, als invaller veelal. Dus een beetje gelul dit.
0 0
Joseph
Eigenlijk vind ik dat op dit moment de enige echte blinde vlek van ten Hag, je zag onder Bosz al dat Donny het beter aan het doen was dan Schone op 6, hij had zich daar nog verder in kunnen ontwikkelen als hij er vaker gestaan had. Ik denk dat dit team verder zou zijn als Donny er zou staan, die is complementair aan Frenkie waar Schone dat niet is aan Frenkie, die doet gewoon hetzelfde op een lager niveau.
1 0
Afcatobias
100% met je eens. Hij loopt nu als een soortvan valse 9 achter de spits terwijl ik hem op 6 juist de vervanger vond voor Schone en de jong voor hem kon spelen op het middenveld.
3 -1
vdvaart23
Ik ben niet onder de indruk van hem dit seizoen. Hij kan veel beter.
3 -2
godenzonenssuper
Pas wanneer hij controlerender mag spelen.
0 0
pinballmagic
Martijn van Brussel wij worden kampioen
0 0
Aeter
Maak vanavond maar een vuile Duitse goal in de blessuretijd.
0 0
AFCAMM
7/28 is volgens mij precies 1/4.

Mag inderdaad wel wat omhoog, maar het is beter dan 1 op 5.
0 0
Mocrodammerr
Word dat niet altijd gezien? eehhmm dat is juist waarom men zegt dat hij altijd in de basis moet starten - vanwege zijn aansluiting in de 16 plus de goaltjes die hij meepikt. Waar het mij om gaan is zijn technische bagage dat ontbreekt. hij is niet goed in het meevoetballen, balaanname is vrij zwak en komt handelingsnelheid tekort.
5 -5
godenzonenssuper
Voor iemand die handelingssnelheid tekort zou komen en niet goed zou kunnen meevoetballen speelde hij wel uitstekend in meerdere Europese wedstrijden onder Bosz als 6.
1 0
Mocrodammerr
hij word nu gepositioneerd als 10. niet als 6. 6 moet de bal heel gauw inleveren bij 10 of vleugels. simpel houden.
0 0
Dexy
En juist daarom is hij niet geschikt als nummer 10, maar dat lijkt maar niet tot Ten Hag door te willen dringen.

Donny moet gewoon controlerend (lager op het veld) spelen, zoals in het Bosz-seizoen. Lekker ballen afpakken en ze inleveren bij de creatievere spelers in het elftal. Deed hij in de EL toen heel goed in die rol. Maar stop nou eens met Donny op 10, dat gaat hem niet meer worden.
0 0
Mocrodammerr
absoluut. hij is totaal geen 10. Ziyech pakt meer ballen af dan Donny. Ik vind Donny niet uitblinken in zijn defensieve arbeid.
0 0