Bojan: 'Sprak niemand toen ik bij Ajax speelde'

BartVeenstra, 06-12-2018 om 09:05, 10713 views, BBC Sport |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Bojan Krkic heeft in gesprek met BBC Sport aangegeven dat hij een moeilijke tijd kende bij Ajax. De Spaanse aanvaller had vooral moeite in de sociale omgang met zijn teamgenoten, zo vertelt hij aan het Britse medium.

'Ik herinner me dat het jaar in Nederland erg moeilijk was voor mij', begint Bojan, die op dit moment bij Stoke City speelt. 'Mijn Engels was niet goed en zij spraken eigenlijk verder alleen Nederlands. Ik ging naar de training, maar sprak er met niemand. Ze hadden toen geen enkele Spaanstalige voetballers. Alleen Frank de Boer sprak Spaans, maar hij was de trainer.'

Toch sprak Bojan geregeld met de oefenmeester. 'Maar gedurende de dag ging ik naar Ajax om te trainen, zonder iemand te spreken. Daarna ging ik alleen naar huis', aldus de Spanjaard, die voor zijn transfer naar Ajax met Johan Cruijff sprak. 'Hij is een van de aardigste mensen die ik heb ontmoet in het voetbal. Hij heeft mij geholpen en was erg belangrijk voor me. Hij schreeuwde niet naar mij in de zin van "je hebt het tegen Johan Cruijff". Hij was een erg aardige man, voerde eerlijke gesprekken. Ik voelde me mens toen ik met hem sprak.'

De feestdagen komen er weer aan! Scoor nu snel jouw ideale Ajax-cadeau voor de kerst!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Litmanen85
Ach als internationale voetballer kun je gewoon makkelijk Engelse lessen krijgen.
1 0
ETM
Ach mensen kunnen er van alles over vinden, maar het is gewoon heel erg persoonsgebonden. Ik had in mijn eerste jaren nauwelijks een voertaal nodig in het buitenland om me er toch goed te voelen (wel probeerde ik de taal te leren) , maar misschien had ik ook weer net geluk met mn sociale omgeving.

Hij zal het moeilijk hebben gehad en anderen met hem. Er valt echt niet zoveel meer over te zeggen. Ja je kunt stellen dat Ajax zich moet inspannen om zoiets te begeleiden, maar je weet niet in hoeverre dat wel gebeurd is, en als die jongen gewoon niet wist te 'aarden' dan kun je op je kop gaan staan...
0 0
Bazenvan95
Het mes snijdt aan 2 kanten. Het is denk logisch om als coach of aanvoerder ervoor te waken dat niemand ondanks een taalbarriere buiten de groep valt. Dit is namelijk zonde van je investering in een buitenlandse speler, (kon je net zo goed een risico nemen met een jeugdexponent of een Nederlander in de herfst van zijn carriere). Desalniettemin, hadden bijv Gabri en Oleguer hier geen last van, zal wel met zijn toenmalige leeftijd te maken hebben gehad.
0 0
Whazzza
Dit verhaal staat niet op zich. er zijn meer spelers die zich eenzaam voelen bij Ajax en in Nederland. door taalbarrières maar ook door de Nederlandse, Amsterdamse en clubcultuur. spelers die zich mentaal niet goed voelen, presteren minder. zij hebben zelf een verantwoordelijkheid, maar Ajax zou hier ook meer aandacht voor moeten hebben.
5 0
DonAdam
Toch ligt dit aan je persoonlijkheid. Ik ben Amsterdammer en ik kan je vertellen dat er duizenden en duizenden Spaanstalligen in Amsterdam wonen. Als je hier een week woont, kan je al tientallen Spaanssprekenden ontmoeten en die nemen je weer mee in hun hoekjes van de stad. Een backpacker heeft in no time vrienden, waar hij ook gaat; dat is omdat hij open staat voor contact en daarom laat hij zich niet tegenhouden door taalbarrieres.

Daarnaast kan je binnen een paar maanden Engels leren spreken, zeker als je zo jong bent als Bojan is.

Ik heb met Bojan te doen, want blijkbaar heeft hij het zwaar gehad, maar dat hij wegkwijnt kan je de club niet verwijten. Dat heeft veel meer met zijn sociale vaardigheden en opvoeding te maken dan met iets anders.

Weet je wat het is, juist als je je niet chill voelt, dan houd je elke vorm van hulp af. Dat doen ouderen b.v. ook als je vraagt hoe het gaat; die houden zich groot zoals een ieder dan doet. Je moet echt de tijd nemen en de juiste vragen stellen om de waarheid te horen te krijgen, maar wie doet dat? En is dat de taak van een werkgever of een voetbalclub in dit geval?
1 0
FlyingDutchMan
Klopt, beide kanten en voorbeelden uit verleden hebben wel laten zien dat Ajax hier nog meer in kan verbeteren.
0 0
SnifferClarke
Zegt wel veel over de gemiddelde Nederlander. Niet echt het meest vriendelijk volkje ter wereld. Werken, naar huis en deur op slot.
0 -14
Aeter
Deze opmerking zegt meer over jou. Lekker makkelijk aan de hand van één artikel gelijk 'de gemiddelde Nederlander' er aan koppelen. Dat slaat natuurlijk nergens op.
1 0
Ajacied33
Niemand is perfect, ben zelf een kind van migranten. Maar geloof me, Nederlanders zijn echt niet verkeerd hoor. Ik kan je ergere volken noemen. En bovendien is het relatief, want ik beoordeel iemand als individu en niet als een gehele bevolkingsgroep
1 0
FlyingDutchMan
Kunnen we jou onder het kopieerapparaat leggen? ;)
1 0
Ajacied33
Hahah why
0 0
Whazzza
een individu beoordeel je als persoon, een groep als een groep
0 0
Babayaka
Zegt veel over de gemiddelde migrant, niet aanpassen en zeker niet de taal van het land leren.
Alleen profiteren van alles en nog wat.
3 -3
afcas
hahahahahhahahaha
0 0
Spuit11
Alles over één kam scheren en daar je conclusie opbouwen. Was het leven maar zo simpel.
1 0
Bossie
Wat heeft dit met de gemiddelde Nederlander te maken? Hij heeft ook niet echt de moeite genomen om Engels te leren. Hij ging er vanuit dat iedereen Spaans spreekt...
2 0
mgtow
Als je ons land niet kan waarderen dan weet je waar Schiphol ligt he?
2 0
FrankAFCA020
Die jongen zal echt wel engelse les gehad hebben bij Ajax hoor. Is niet zo makkelijk om het in 1 jaar onder de knie te krijgen. Daarnaast misbruikte De Boer deze gast echt compleet. Was overduidelijk een spits, maar werd constant links en rechtsbuiten gezet. Had hem graag nog langer bij Ajax gehad want hij liet bij vlagen toch wel iets van zijn klasse zien en denk dat als hij hier goed gesetteld was we echt van hem hadden kunnen genieten wekelijks.
1 0
Caparzo
Sja probleem van het “Latijnse” spraakgebied, ze denken zonder Wereldraad Engels te kunnen en wordt hooguit tot groep 3 niveau gedoceerd als het al gedoceerd wordt (woordenschat yes, no, shit & fuck). Dat is één ding (kunnen speler uit die landen niks aan doen), maar dat je dan geen spraakcursus doet nadien (bij een privé-docent die je makkelijk kunt betalen en waar je vast wel tijd voor kunt vrijmaken), dat is redelijk dom en onvoorstelbaar..
0 0
Hans Kraay Jr.
Hij spreekt zelf ook een wereld taal.

Kan met niet voorstellen dat jij de top 5 wereldtalen machtig bent.
1 -2
ghouleseddik
Met Engels, Spaans en Frans kom je een heel eind.
Engels voor Noord-Amerika, Oceanië en delen van Afrika en Azië.
Spaans voor Midden- en Zuid-Amerika en de Caraïben.
Frans voor de Arabische wereld en delen van Afrika.

Ga je verder kijken, dan kom je bij Russisch, Mandarijn, Arabisch... maar dan heb je al met een ander alfabet te maken.
0 0
Youri08
Geen idee wat je probeert duidelijk te maken. De geografische verdeling van gesproken 1e taal?
0 0
Caparzo
Hoezo top 5? Engels als 2e taal wel handig, voor elke niet Engelstalige wereldburger. Dé Wereldraad is Engels omdat de andere 5 door relatief zeer weinig mensen als vreemde taal wordt gesproken.
0 0
Youri08
Hoeft ook niet, Engels is voldoende. Spaans is een wereldtaal als 1e taal. Engels wordt gesproken door iedereen, met een beetje opleiding, als 2e taal. In de EU is Engels de officiële voertaal zelfs. Spaans, Mandarijn, Arabisch etc, allemaal wereldtalen by number maar je kan er geen hotelkamer mee boeken in Reykjavik maar met Engels wel in Madrid, Peking of Riyad.
6 0
AFCA-B93
Vind sowieso dat Engels gewoon in het standaardpakket moet zitten van voetballers op dit niveau, jeugd of 1e elftal speler. Zo’n Messi die amper Engels kon spreken met Lieke Martens gedurende een helicoptervlucht, dat is toch eigenlijk best bedroevend?
6 0
FlyingDutchMan
Ik zou ook sprakeloos zijn als ik met Lieke Martens in een heli zou zitten, zou alleen de propellers nog weten te vinden
0 -2
Ajacied33
Messi met wie?
0 -3
Youri08
Hm, snap het wel een beetje maar je kan ook zelf Engels leren als je dat al een beetje spreekt. Behalve trainen verder geen fuck te doen dus Engels leren, was een goede optie geweest. Beetje investeren in je loopbaan. Categorie: geen mentaliteit.
7 0
Sluk
Nou inderdaad, hoe kom je anders je tijd naast het voetbal door. Lijkt me sowieso niet echt onverstandig om de taal te leren als je een langere periode in een land doorbrengt. Maar deze jongen heeft z`n belofte nooit ingelost.
1 0
InOost
Cruijff was volgens mij ook echt een aardige man, de keren dat ik hem buiten de voetbal setting om heb gezien was hij gezellig met wat oma's aan het praten.
4 0