Vd Beek over rol: 'Weleens wat minder om te doen'

JesseTH, 30-11-2018 om 20:20, 7266 views, Ziggo Sport |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Donny van de Beek erkent dat hij zich in zijn huidige rol bij Ajax vaak moet onttrekken aan de vroegere opbouw. Als nummer tien is het de bedoeling dat hij hoog op het veld verschijnt en daar heeft hij dan ook weleens moeite mee.

'In deze rol heb je als "tien" dat je vaak diep weg moet blijven, waardoor je minder aan de bal komt', spreekt Van de Beek bij Inside Ajax. 'Je wil natuurlijk ook je ding doen en soms zak je dan in, maar je bent meer nodig op de positie in de zestien van de tegenstander. Dat is weleens wat minder om te doen, elke keer wachten op je moment.'

Inmiddels mag de middenvelder weer zo goed als wekelijks aantreden, maar dat was aan het begin van het seizoen wel anders. Dat bleek voor hem niet altijd even gemakkelijk. 'Iedereen vindt er iets van, dus dan is het wel lastig om rustig te blijven. Het is wel heel belangrijk dat je dat doet. Het doet niet echt iets met me, maar als er elke keer naar gevraagd wordt, moet je er elke keer weer antwoord op geven. Dat is weleens vervelend.'

Nu het uitblijven van speeltijd al een tijd geen issue meer is, speelt Van de Beek een serieuze rol in de Champions League. Ajax kwam daarin enkele clubs tegen van groot formaat. 'Ik vind Benfica een goede ploeg, uit hadden we het ook gewoon lastig. Als je daar gelijk speelt, doe je het gewoon goed. Ik was best wel onder de indruk van hen. Bayern heeft de beste spelers en hoort nog bij de beste teams die er zijn. Benfica kenden we nog niet zo goed.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jfAjax1
Schöne wordt nogsteeds niet op waarde geschat hier. Hij wordt ouder en niet sneller maar het is toch wel jammer dat zoveel mensen hem nog onderwaarderen. Ajaxlife had laatst een mooi stukje over zijn waarde voor dit Ajax (gebaseerd op statistieken van Opta)
0 0
mvdk
Ik ben van mening dat Ziyech op 10 moet.

Tadic---Huntelaar---Neres
------------Ziyech-----------
-----De Jong-----vd Beek(kan hij)
Tagliafico-Blind-De Ligt-Mazraoui
--------------Onana

Ziyech, de Jong en Tadic kunnen zo heerlijk combineren en ik verwacht dat Neres dan ook nog veel vaker weggestuurd zal worden.
5 0
JPM
Jep, de beste opstelling. Of wellicht Blind naast Frenkie en Wober achterin.
0 0
Joseph
Dit zou zo ontzettend veel beter zijn, zeker in de eredivisie speel je zo al die ingezakte clubs kapot.

Vind het in de Champions League iets te aanvallend, dan zou ik Blind op de plek van Donny zetten en Wober achterin, of Magallan als we die deze winter halen.
1 0
Lane 8
Ik ben van mening dat als jij ziyech echt op 10 wil, je gewoon nog nooit een hele wedstrijd van ajax hebt gezien en alleen zondag om 7 uur met het bord op schoot kijkt.
1 -4
ETM
Ik ben van mening dat Ziyech juist geen 10 is. Ziyech moet veelvuldig het spel voor zich hebben om gebruik te kunnen maken van zn bijzondere inzicht en traptechniek. Ziyech is imo wel een speler die wat ruimte nodig heeft. Ruimte ook om te zwerven. Ziyech kan op 10 als t team om hem speelt, maar ik zie hem liever als dienaar. Ziyech als half met punt naar achteren. Of Ziyech als valse vleugel in punt naar voren-- dan benut je zn kwaliteiten imo beter.
Ik vind Tadic de meest geschikte 10, daarna Neres.
Blijf je de huidige speelwijze hanteren dan is er bij mij geen plek voor Vd Beek in de basis. Voor de Schone-rol acht ik Schone of Blind meer geschikt.
Vd Beek wordt meer een optie als half als de punt naar achteren gaat, maar dan komt hij mogelijk toch achter Ziyech in de rangorde.
Maar bijv Frenkie op 6, Ziyech en Vd Beek als halven vind ik wel interessant. Alleen is heel onlogisch om nu de speelwijze drastisch te wijzigen.
1 0
Petterson1964
Frenkie en Van de Beek omwisselen.
Het beste voor alle partijen.
1 0
Dexy
Of beter nog: met de punt naar achteren gaan spelen. Komt Frenkie veel meer in zijn kracht te spelen en voor Donny geldt hetzelfde.
0 0
ETM
Ik kan je gedachten volgen, maar de punt naar voren is in dit geval een gouden zet gebleken. Overigens betwijfel ik of Frenkie dan meer tot ze recht komt. Hij zal minder in de eerste fase van de opbouw komen, en zn bijzondere kwaliteiten zijn daar juist erg geschikt voor. Voor Vd Beek zou t imo idd beter zijn.
0 0
Joseph
Hoe is dit een gouden zet gebleken? Ik zie geen 10 in onze selectie en we spelen met 2 CVM'ers terwijl we met Blind en de Ligt 2 uitstekende opbouwers hebben.
Het is gewoon een goed team dat zijn wedstrijden wint, maar het kan veel beter.
0 0
ETM
Het is veel beter gaan lopen na die omzetting. Tadic heeft daar uiteraard ook een grote rol ingespeeld, en ook het inpassen, of ook wel samen laten spelen van de topspelers. Ajax speelt ook niet met een klassieke 10, Ajax speelt op positiewisselingen voorin.

Een gouden zet omdat we nu naar de knockoutfase van de CL gaan. Omdat we 60 minuten het spel tegen Bayern dicteerde. Ja je kan denken dat dat allemaal alleen maar komt door 'een goed team' maar dat is wel een beetje simpel. Tadic rendeert, Ziyech rendeert, de spitsen renderen, Schone rendeert, Tagliafico rendeert, Frenkie rendeert.

Neres en Vd Beek renderen minder.
Afwegingen he.
0 0
geDaante
En dit is dé reden dat ik geen fan van Ten Hag ben. Zo hoort een Ajax 10 helemaal niet te spelen. Een Ajax 10 is je meest creatieve, handige en slimme speler die je hebt, a la Bergkamp, Van der Vaart, etc, die de voorwaartsen bedient of zelf wat creëert, in plaats van te lopen en bediend te worden.
En de opbouw is waar het mee begint, en is het allerbelangrijkst, alle middenvelders zouden daar actief aan mee moeten doen, voor zoveel mogelijk variatie en afspeelmogelijkheden. De punt naar achter is daar ook veel geschikter voor.

Doodzonde dat Van de Beek tot een vrij simpele loper wordt gemaakt, in plaats van gebruik te maken van zijn kwaliteiten.
7 -6
Cruyffie
Helemaal eens geDaante. Zoals Cruyff al zei: goed voetbal begint met een vol en beweeglijk middenveld. Dus een 6, 8 en 10 die zich allemaal bemoeien met de opbouw, met positiespel, continu in beweging zijn. Zoals Iniesta deed bij barca en spanje, en Silva/De Bruyne bij City en Eriksen bij Tottenham.

Ajax speelt redelijk ok, maar écht een grote stap zouden ze kunnen maken als ze precies dit punt zouden verbeteren.
4 0
Stone020island
Jij bent geen fan van de trainer die ons voor het eerst sinds jaren weer een plaatst voor de 2e ronde van de cl?
2 -5
Dexy
Wat heeft dat ermee te maken? Ik ben absoluut blij met hoe Ten Hag het nu doet, maar je hoeft dan toch niet overal maar in polonaise voor te gaan lopen. Het spel is goed, absoluut, maar er zijn altijd nog dingen die beter kunnen. De rol van Donny is daar één van.

Ik vind dat Ten Hag Donny in het huidige systeem niet goed gebruikt. Hij staat in die rol als nr 10 veel te diep en hij heeft ook niet het technisch vernuft in de kleine ruimte om op die positie te spelen. Lager op het veld komt hij veel beter tot zijn recht.

Alleen vind ik het verbijsterend dat Ten Hag dit maar niet inziet. Donny zelf wil best wel meer bij de opbouw betrokken zijn, maar hij krijgt de opdracht om dit niet doen. Wat dat betreft is het verhelderend om het in dit interview eens uit zijn eigen mond te horen, want het blijkt nu dus gewoon dat dit niet zijn eigen wens is maar die van Ten Hag.
2 0
Cruyffie
Dit dus ook, begrijp er niks van. Hoe kan Ten Hag dit nu willen? OF zou hij het gewoon niet snappen/zien? Zou het hem erg graag willen vragen.
3 0
Web
jij houd niet van winnende trainers.
1 -2
3*stars*3
Fan is overdreven maar ik had altijd wel idee dat mensen hem te vroeg hebben afgeschreven en dat we hem pas konden beoordelen met een “echte” voorbereiding.
Wel mee eens hoe jij beschrijft, wat een Ajax “10” moet brengen en dat er veel meer in Donny zit.
Ik vind ook dat dit Ajax veel meer variatie moet hebben qua systeem want je hebt de spelers daarvoor.
Hoeft niet elke duel met punt naar voren want sommige duels kan je prima met punt naar achter.
2 0
Vlieske
Precies dit.
3 -1
BrandjeXL
Diep staan is heel wat anders dan je verstoppen want je staat namelijk constant op dezelfde plek en dat is tussen de spits en Hakim in en we zien je zelden tussen de spits en Tadic. Bewegen zonder bal doe je veel te weinig.
4 -3
trodat4030
En elke wedstrijd staat ie er weer. Blijkbaar ziet ten Hag precies wat hij wilt zien, anders zet hij er iemand anders neer of instrueert hij anders. Bij TH staan de tienen op de flank en concurreren de 8 (Donny) en de 7 (Neres) om de 10 positie. Het werkt, de resultaten wijzen het uit, maar het is niet Ajax. Niet het Ajax waar ik nu zo’n 25 jaar lijp van ben.
1 0
Petterson1964
En dat doet Van de Beek nu al 3 maanden zonder dat het veranderd.

Zou het dus wellicht kunnen dat Ten Hag het op deze wijze het liefst ziet?
3 -1
BrandjeXL
Ja dat zal het zijn. Ajax speelt een dynamisch systeem maar Donny krijgt de opdracht om alleen daar te staan? Sorry maar geloof ik niet. Ook in de duels kletst hij er veel minder in dan eerder en is het veel gezapiger. Als ik Donny zie spelen dan wil ie weg.
0 -2
geDaante
Opdracht van Ten Hag, hij doet gewoon wat van hem verwacht wordt, helaas.
Zelfde gold voor Klaassen en Siem de Jong onder De Boer, in de opbouw totaal onzichtbaar, altijd te diep en alleen maar loerend op tijdig in de 16 komen. Zeer eenzijdig en saaie manier van aanvallen. Onder Bosz kreeg Davy al mee meer mee te doen en meer als middenvelder te spelen.

Dus duidelijk opdracht van de trainer.
4 -4