Ibrahimovic: 'Mis die tijd bij Ajax toch wel, hoor'

BVeenstra, 10-11-2018 om 08:25, 24541 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Zlatan Ibrahimovic denkt dat hij niet het maximale uit zijn Ajax-periode heeft gehaald. Dat vertelt de Zweedse spits, die inmiddels speelt bij LA Galaxy, in een interview met het Algemeen Dagblad.

De doelpuntenmachine legt uit dat hij het in het begin erg moeilijk had bij Ajax, maar wel erg veel geleerd heeft. 'Ik was voor het eerst alleen, zonder familie. Door de transfersom die voor me betaald was (7,8 miljoen euro, red.), waren de verwachtingen onrealistisch', aldus Ibrahimovic, die naar eigen zeggen direct met Marco van Basten werd vergeleken. 'De supporters waren veeleisend. Als ik warmliep, werd de naam van Nikos Machlas gescandeerd. Pas in het derde jaar werd ik beter, maar ik ben in Amsterdam nooit in de buurt gekomen van de speler die ik zou worden.'

In het nieuwe boek van Ibrahimovic - Ik ben voetbal - komt ook zijn oud-trainer Ronald Koeman aan het woord. De oefenmeester zegt: 'Als je Zlatan vraagt naar zijn tijd bij Ajax, weet ik zeker dat hij weet wat hij verkeerd deed.' Uiteraard kan de Zweed daar antwoord op geven. 'Ik denk dat ik niet volwassen was. Ik gaf niet 100 procent. Dat kleine details het verschil maken, heb ik pas later geleerd. Ik moet zeggen: ik mis die tijd bij Ajax toch wel, hoor. Ik was wild', lacht Ibrahimovic.

Hij bedoelt ermee te zeggen dat hij toen wilder was dan dat hij nu is. 'In Amsterdam vermaakte ik me wel. Alle ogen waren nog niet op mij gericht. Dat vond ik toen prettig. Het is trouwens de enige club waar ik moeite heb gehad met supporters. Maar als ik later met een andere club in Amsterdam speelde, was de ontvangst altijd geweldig.'

Wil jij er rond de kerstdagen net als Dusan Tadic bijlopen in een echte kersttrui van Ajax? Kijk dan snel hier! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax27
Mooi om dit eindelijk eens in een klein artikeltje hier op AS te lezen. Zo vaak hier de jonge AS puppies gehoord die de tijd van Zlatan bij Ajax totaal niet bewust hebben meegemaakt, maar eeuwig blijven roepen hoe goed Zlatan was bij Ajax.

Zlatan was goed, maar niet zo goed zoals we bijv. een Dolberg in 2016 zagen, of de jaren van Huntelaar in zn eerste periode. Bij lange na niet! Hij is nooit onomstreden geweest. Heeft goeie periodes altijd afgewisseld met mindere, werd zeer regelmatig gewisseld. Zlatan was voetballend beter en sterker en daarom probeerde ze er een voetballende spits ala van Basten en Kluivert van te willen maken. Het Ajax publiek floot 'm zeer regelmatig uit.

Pas na Ajax bij Juve, daar is ie de grote spits geworden zoals we 'm van daarna kennen. Het eerste wat de trainer daar zei... wat ben je allemaal aan het doen? Ja meevoetballen... meeverdedigen... zoals het me bij Ajax is geleerd. Dat hebben ze 'm snel afgeleerd. Hij moest een spits worden. Een spits die goals maakte, en verder niets.
0 0
Schwalbino
Je zag heel goed zijn potentie. Er waren in elke wedstrijd wel een of twee momenten waarin hij de bal in een flits langs een verdediger tikte en zich zelf er langs draaide. Of een heel subtiel pasje dat zelden begrepen werd. Later kwamen ook wedstrijden waarin veel dreiging van hem uitging. Maar hij was duidelijk nog maar slechts een ruwe diamant die ook helemaal mislukken kon.

Volgens mij speelde hij in die periode niet altijd in de spits maar ook op andere posities.
0 0
FlyingDutchMan
Ecaxt, ik weet nog precies het Amsterdam Tournament waarin we kennis maakten met Zlatan vs Liverpool. Had met zijn slungelige benen een geweldige beweging waarmee hij Sami Hyppia het bos in stuurde, toen zag je al dat hij iets speciaals had.
0 0
Schwalbino
Herinner ik me ook nog. Dat was een fris Ajax met ook Mido die leuke dingen liet zien.
0 0
Joodhannus73
Heb al bijna dertig jaar een seizoenskaart en ik heb het idee dat het altijd dezelfde mensen zijn die fluiten. Ik kijk ook altijd om mij heen wie dat nou doen, maar niet in mijn directe omgeving. Hard en hoog fluiten hoor je gelijk, ook in de grote ArenA. Als er 10 mensen tegelijk fluiten, hoor je dat vrij goed. Ik denk dat op de circa 50 duizend mensen die er wekelijks zitten er misschien 100 structureel fluiten als het niet goed gaat. Waarom deze mensen niet eens groot op het beeldscherm zetten als zij het doen? Of foto's daarvan maken? En die op internet zetten, of op dit forum. Dan kunnen wij eens naar die nepsupporters 'fluiten'. Nagel ze aan de schandpaal. Dan is het snel over. Of geef dit soort types een stadionverbod (van een paar wedstrijden). Fluiten vind ik voor de club schadelijker en kwalijker dan een fakkel afsteken. Het schaadt toch het imago van de club. En spelers hebben er last van (zie ook Onana). En hun gedrag raakt mij, medesupporter, dus ook! Aso's!
2 -2
Leprechaun
Een stadionverbod opleggen omdat iemand fluit. In welk land denk je dat we leven? In dit land mag je - gelukkig - nog gewoon voor je mening uitkomen.
0 0
Dennis1964
Je kan huisregels maken. Geen vuurwerk geen gefluit. Niet zo moeilijk hoor.
0 0
godlike
Hé.. er zitten ook gewoon lekkere wijven in het stadion he...
4 0
gi0vanni
De rage is om te antwoorden met: FLUITEN DOE JE THUIS. Dus dan moet je die wijven maar meenemen. :d
0 0
Kuningast
Mee eens! Ik zie ze trouwens ook nooit in mijn buurt zitten.
0 0
Kuningast
Nou hij mag het best nog een jaartje proberen hoor.
Wat een speler en wat een carriere. En wat een zieke goals heeft hij gemaakt, BEEST!
1 0
Stroeve
Lijkt me eerlijk gezegd niet de sfeermaker waar je als trainer op zit te wachten. Of denk je dat hij er voldoening uit haalt om jongens als Dolberg beter te maken?
0 0
Kuningast
Misschien wel nu hij wat ouder is, geen idee. Maar alleen om zijn naam zou het al top zijn als hij nog een jaar bij Ajax komt spelen. Gaat natuurlijk niet gebeuren maar ik zou het geweldig vinden.
1 0
Stroeve
Zeker. Zo wacht ik geduldig op de terugkomst van Suarez. Ik weet niet of het ooit gaat gebeuren, ik weet niet of het realistisch is, maar dromen mag toch zeker.
0 0
AFCAMM
De Zlatan die bij ons kwam was inderdaad nog niet de Zlatan die hij nu is. Hij was simpelweg niet fantastisch toen. Hij had het talent, maar het kwam er niet zo overtuigend uit. Misschien omdat hij, zoals hij zelf nu erkent, niet 100% gaf. Dat kan gebeuren met jonge spelers, zeker als het daarvoor altijd te makkelijk voor ze ging...
0 0
Ajacied33
Onze supporters zijn heel veeleisend, als je nu ziet waar Zlatan terechtgekomen is dan was dat fluiten natuurlijk beschamend en misplaatst. Maar dat fluiten is van alle tijden. Zlatan zelf is gewoon een baas, hij is gek, maar heb hem altijd gemogen
0 0
Stroeve
Waarom beschamend? Het was toen toch terecht?
0 -2
Oeroeboeroe
Uitfluiten is op zichzelf gewoon beschamend. Of vind je jezelf zo'n geweldige supporter om een speler, die even een wat mindere periode doormaakt, uit te fluiten? Wat is de zin daarvan.Supporten betekent helpen. Denk je werkelijk dat je de speler met dat idiote gefluit "support"?
2 0
Stroeve
Ik heb nog nooit een speler uitgefloten en was destijds nog niet zo met Ajax bezig (ik ben nu 29), maar wat ik me dacht te herinneren is dat hij werd uitgefloten omdat ie onze Van der Vaart doormidden had gezaagd, toch?
0 0
AjaxCitizen
Snap dat uitfluiten nooit. Dat een speler wat minder presteert, betekent niet dat je die speler maar de grond in hoeft te boren door hem uit te fluiten.

Probleem is het hoge verwachtingspatroon van supporters. Bij elke aankoop wordt er zoveel verwacht, terwijl we het soms hebben over jongens van 19-20 jaar die uit het buitenland komen en vaak nog redelijk onervaren zijn. Het is dan ook geen wonder dat zulke jonge spelers kunnen bezwijken onder de druk. Dan helpt dat uitfluiten niet mee.
2 0
Dwergje48
Hij komt altijd over als een idioot, maar dit is wel mooi om te lezen.
0 0
T.reckveugel
Hij bevestigt het nu zelf, opdat iedereen die het vergeten is daar niet meer moeilijk over hoeft te doen. Ook dat hij dus niet 100% gegeven heeft.
Dus ondanks de eerste reacties hieronder alweer was de kritiek meer dan terecht.
En Zlatan doet er niet moeilijk over, de politiek correcte kliek hier nog steeds wel
2 -2
Juichtoon
Als van Gaal Zlatan niet had verkocht op de laatste dag van het window (we hebben hem niet nodig), had hij een seizoen lang kunnen laten zien hoe goed hij was en was de relatie met de supporters vast ook verbeterd en was Zlatan ms wel als held weggegaan. Hij haalde er bij Ajax niet alles uit zegt hij en dat hadden wij natuurlijk al lang door. Wat dacht ie dan, hij maar een beetje aanklooien en wij daarvoor op de banken.
Overigens heb ik hem zelf nooit uitgefloten omdat ik dat niet doe. Maar ik heb het wel allemaal gezien.
2 0
Dennis1964
Precies die supporters DE FLUITERS, ze zijn er nog steeds en zijn nu jouw grootste fan.
5 -2
Ajaxtrouw
Precies, echt een smet op onze club
1 -1
Ferd
Maak de circel maar rond Zlatan en kom volgend seizoen maar bij Ajax ballen.
4 0
ST
Zegt veel over onze supporters helaas...
3 -4
Juichtoon
Hij zegt zelf dat hij bij Ajax niet 100% gaf. Dat hadden de supporters ook gezien...
6 -2
Dennis1964
Die supporters zien helemaal niks. Die verwachten het onmogelijke en als dat niet gebeurt zijn ze teleurgesteld en gaan ze fluiten. Dat is toch je zelf voor de gek houden. Blijf gewoon thuis of zoek een andere hobby want soms verlies je nou eenmaal een pot en soms lukt die actie niet of je schiet naast........
FLUITEN DOE JE THUIS
3 -2
Ferd
Je plaat blijft hangen Dennis, je roept al maanden hetzelfde. En het slaat al maanden nergens op.
0 -1