'Super League aanstaande, geen plek voor Ajax'

JesseTH, 02-11-2018 om 19:50, 22596 views, NRC |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Het lijkt er steeds meer op dat het er Europese voetbal vanaf 2021 een nieuwe, lucratieve competitie bij gaat krijgen onder de naam van de Super League. De grootste clubs van de wereld zijn al enige tijd ontevreden met de inkomsten die ze krijgen via de Champions League en dat heeft geleid tot nieuwe plannen.

De NRC verkreeg een vertrouwelijk document via Der Spiegel en Football Leaks en daarin komen de plannen voor het toernooi voor. Er wordt gesproken over een deelnemersveld van zestien clubs: Champions League-opponent Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona, ​​Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, FC Liverpool, Paris Saint-Germain, Juventus, AC Milan, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale en AS Roma. Ajax behoorde ook tot de potentiële gegadigden, maar is bij besprekingen telkens afgevallen. 

Het doel van de Super League is om een 'kampioenschap' te creëren met meer topclubs en minder teams uit zwakkere landen. Het is een lucratieve competitie waardoor de Europese elite nog meer geld kan verdienen. Wat dit voor gevolgen heeft voor de Champions League en Europa League is nog ongewis, wél lijkt het erop dat er verandering plaats zal vinden, ook voor Ajax. 'Twee jaar geleden maakten zeven clubs vergaande plannen voor een Super League, blijkt uit onderzoek van EIC. De clubs zouden zelf beslissen wie er mochten meedoen aan dit elitetoernooi. Ajax stond op de lijstjes, maar viel steeds net af.' 

Dat laatste blijkt ook uit een quote van de jurist van Bayern München, Michael Gerlinger. 'Ajax loopt altijd maar een paar plaatsen achter en heeft een reële kans op toegang', stelt hij. Krijgt Ajax de toegang, dan is de kans aannemelijk dat Edwin van der Sar, naast algemeen directeur van Ajax ook bestuurslid van de ECA, positief staat tegenover deelname van Ajax aan de Super League. Er is wel een probleem dat tot nog toe speelt: 'De directeur van Ajax is nooit gevraagd', aldus de NRC. 'De zeven clubs betrekken hem niet bij hun plan en Van der Sar hoort niets over hun geheime genootschap.' 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rdk1983
Slechte zaak. Dan is CL minder, EL niks en Eredivisie helemaal niks meer waard. (Financiele) Gat zou juist minder groot moeten worden.

De Super League bewijst eens te meer dat voetbal aan het sterven is. Geld is enige motivator.
0 0
Voetbal1900
Het zou mooi zijn als er andere variant op de transfersmarkt gaat komen. Een zelfde soort systeem als bij American footbal of IJshockey. Dit houdt in dat clubs zelf slechts 11 beschermde spelers mogen hebben. (Mogen niet worden getransfereerd). Bij alle andere spelers moet de club meewerken aan een transfer als een andere club geïnteresseerd is. Dit voorkomt dat topspelers bij grote clubs op de bank zitten en het maakt de competities weer spannend.
0 0
Ajax meister
En als een speler niet weg wilt. Bijvoorbeeld een speler van ajax moet naar feyenoord omdat zei interesse hebben. En hoe zit dat met salaris?
0 0
Welja
Wat niemand in voetballand schijnt te begrijpen is dat een prijs geen betekenis heeft als er geen zinvolle competitie achter zit. Het is de spanning die een competitie leuk maakt, niet een verzameling goede voetballers.

Veschillen in geld en clubs zullen er altijd zijn, maar de uitgangspositie zou moeten zijn dat er altijd sprake is van een competitie waarin zoveel mogelijk ploegen een kans maken op een overwinning.
Dat lukt uiteraard niet, maar je kunt de regels wel zo opstellen dat dit bevorderd wordt.

Wat gaat Real Madrid over 10 jaar op hun palmares zetten? we hebben 4 keer de Superleague gewonnen? Een league waarin ze iedereen buiten de deur houden en zichzelf dan op hun borst gaan kloppen? Dat is alsof ik zelf een sport verzin, ieder jaar tegen een willekeurig ander een wedstrijdje speel en dan na 10 jaar op mijn CV zet dat ik al 10 jaar wereldkampioen ben.

Die europa cups (I,II en III) waren juist leuk omdat er veel ploegen mededen die ook nog eens een kans hadden om te winnen. Dat is nu al niet meer zo met de EL en CL. Nu draait het vooral om de hype, niet het sportieve.

Ik heb regelmatig discussie met mensen die zeggen dat F1 geen leuke sport is omdat degene met de beste auto kampioen wordt. En degene met het meeste geld heeft de beste auto.
Alsof dat voor voetbal anders is. Degene met het meeste geld koopt de beste ploeg en wordt kampioen.

Het verschil is echter dat bij F1 elk jaar de regeles getweaked of veranderd worden, zodat bij de topteams hun voorsprong (tenminste tijdelijk) vermindert of zelfs verdwijnt. Bij voetbal echter worden ALLE regels zo opgesteld dat de rijkste clubs er de meeste profijt van hebben. En als dat eens niet zo is, helpt de voorzitter van de FIFA persoonlijk de rijke clubs om de regels te omzeilen, terwijl hij tegelijkertijd wel de kleinere clubs keihard aanpakt.
1 0
Branie
Sportief wraak nemen door de Champions League te winnen zou het mooist denkbare zijn dit jaar! Staan al die elite clubs voor joker zeg!
0 0
MitsjollAjax
In de voorbereiding zijn die wedstrijden al om van te kotsen. Laten we blij zijn dat we niet bij deze melkkoe gaan horen.

De voetbalfans hebben de laatste jaren al genoeg moeten betalen en slikken in de geldmachine die de voetbal wereld is geworden. De voetbalfans laten veel toe maar dit is denk ik de druppel. De grote clubs hebben de macht zeggen ze, kijken hoeveel macht ze nog hebben als de stadions leeg blijven, er niemand kijkt en er geen shirtjes meer gekocht worden.
0 0
S_020
Money league moet het heten.
0 0
Babayaka
Het zou niet om geld moeten gaan maar om de competitie, persoonlijj zie ik veel liever
Hey Al oude ec1 ec 2 en uefa cup voetbal terug Komen. De kans dat een wat grotere club onderuit gaat tegen een kleintje is veel groter.
Denk je dat een odin in een soort competie door had gebekerd?
Nu dus well met eennknockout systeem.
En dat is voor neutrale toeschouwer prachtig.
0 0
Stroeve
Het voor de hand liggende nadeel is wel dat het Europese seizoen al in september/oktober klaar kan zijn. Ook als Ajax zich blameert.
0 0
niquedegraaff
Maar wel Olympique Marseille? Whahaha..
1 0
Babayaka
5clubs uit de beperkte premier league?
Weldat is dus helemaal geen top competitie.
0 0
KKoossiiee
Ze doen maar, huidige systeem van CL zit al op het randje van "is het nog wel interessant"
Ik denk dat de superleague erg snel gaat vervelen.
Steeds dezelfde ploegen en fans die op kosten worden gejaagd.
Overigens verwacht ik dat de deelnemende clubs uit hun huidige competitie worden geknikkerd.
Je zult dure abonnementen moeten afsluiten om het te bekostigen, gaat natuurlijk ook niemand doen.
Ik zie er geen heil in en ze overspelen hun hand, zeker weten.
2 0
Spuit11
Ah joh, laat ze het maar uitzoeken.

Als het plan daadwerkelijk gaat gebeuren, mij ook best. Ik kijk toch al niet naar wedstrijden van deze clubs en zal dat ook niet gaan doen als het gebeurt.
0 0
Aeter
Noem het gelijk de gasolie money league. Is wel zo netjes of bedoelen ze dat met super? Super 98?
1 0
Aeter
Haha leuk man. Ik ga dat dus nevernooitniet kijken en ik denk velen met mij. Super League is een grote grap.
1 0
AlexIbarra
Leuk voor clubs als Porto, Zenit en Ajax, die tientallen plaatsen hoger op de UEFA ranking staan dan Marseille, Milan, Inter, etc.

Gelukkig is het een waardeloos idee, en kunnen we er beter niet bij zitten.
1 0
NouridolbergNeres34
Laat ze het lekker uitzoeken die poenclubs en in Dubai gaan ballen voor een paar jurken.

Des te spannender word de CL of hoe het dan ook gaat heten, dan kan je die Cup gewoon pakken.

Zal een soort EL worden dan kwa tegenstanders en ook de inkomsten worden natuurlijk veel minder. Ajax, Porto, Lyon, Sevilla, Benfica, Shaktar, Villareal, Dynamo Kiev, Enz
0 0
4-3-3
De hebberigheid is te lelijk. Triest om te zien wat geld doet met mensen.
4 0
TontoKarnaggel
Wees blij dat Ajax niet mee mag doen. Voor je het weet speel je je wedstrijden in Dubai en Singapore met allemaal aziaatjes op de tribune. Laat dat de psg's en man shitties maar doen, spelen wij onze potjes wel tegen andere echte voetbalclubs.
7 0
Ferd
Top! Gelijk meedoen. Dan kan ik Ajax tenminste ook een keer live zien spelen. En in Singapore zijn ze gek op voetbal.
0 0
geronimo
aziaatjes????
1 -3
TontoKarnaggel
sorry, ik bedoel natuurlijk asianiers
3 0
Spuit11
Haha! Top humor!

Asinezen dan?
1 0
ghouleseddik
Ajax, Sevilla, Anderlecht, Porto, Tottenham, Schalke, Monaco, Besiktas, Napoli, Celtic, Shaktar, Zenit, RB Salzburg, Basel, Olympiakos, FC Kopenhagen (heb bewust voor 16 teams uit 16 versch. landen gekozen).
Lijkt me best een leuke competitie.
4 -1
KingJames23
Ja leuk voor de supporters ook. Dan worden de uitwedstrijden me allemaal iets te duur.
0 0
Restored
ac milan en olympique marseille? haha
2 0
Patje2011AJAX
Als ze dit ons flikken dan plegen ze een broedermoord op 1 van de invoedrijkste en succesvolste club in Europa.
6 0
geronimo
Bayern zegt dat ze niets van weten, onzin dus
0 0
TheTruth
Ik hoop dat als dit gebeurd dat de Europese clubs deze clubs gewoon links laten liggen. Gewoon geen spelers meer van halen en geen spelers meer aan verkopen. Lekker kapot laten gaan, kijken hoeveel 'supporters' ze dan nog hebben.
7 0
Ajaxbrl
Ach ja laat ze maar lekker hun eigen competitie houden met zn 16e , kan Ajax weer eens de CL winnen en er blijven genoeg leuke ploegen over..
2 0
Rhythim
Dan gaan die nationale competities toch ook helemaal kapot?
Denk je dat bijv. de PL met al zijn poen dat laat gebeuren?
2 0
behangdelul
En weet je waar ze die wedstrijden gaan afwerken? Dubai, China, VS etc....hoogste bieder krijgt hem. Zum Kotsen....Zou wel eens de definitieve nekslag voor het voetbal kunnen zijn. Zou mooi zijn dat er eens wat gaat gebeuren, zieke meuk.
Oh en Lieverpool vergeten ze ook maar even voor het gemak?
3 0
Adamoost
Denk Niet dat ook maar een Engelse club behalve city echt zin heeft om in zon compitie te spelen. die hebben te veel traditie om dit te doen.
0 -2
Ajax412
Oh maar als de hoge heertjes krom gaan staan voor een paar extra centjes moet je maar eens zien wat er allemaal kan ineens...
3 0
Adios
"Supporters" moeten dit boycotten, ik ga het ook echt niet kijken op tv! Leuk zo'n competitie waar je je niet voor kwalificeert, maar waar je voor uitgenodigd wordt... Zou ook als Ajax, Spurs en iedereen die er buiten valt geen spelers meer verkopen aan die clubs. Laat ze maar lekker ten onder gaan met zijn allen, kijken hoeveel "supporters" dat soort clubs dan nog hebben.
4 0
Ajax412
Adios, ik ben het helemaal met je eens. Laat ze maar lekker de verrekkenis krijgen daar. Wat een onzin om zelf je clubje maar mooi op te zetten en kwalificatie totaal achter wegen te laten... En dan zullen er altijd nog pipo's zijn die het goed proberen te lullen onder het mom van "Ja, maar als ze daar toch meer geld mee kunnen verdienen".
3 0
Adios
"Supporters" moeten dit boycotten, ik ga het ook echt niet kijken op tv! Leuk zo'n competitie waar je je niet voor kwalificeert, maar waar je voor uitgenodigd wordt... Zou ook als Ajax, Spurs en iedereen die er buiten valt geen spelers meer verkopen aan die clubs. Laat ze maar lekker ten onder gaan met zijn allen, kijken hoeveel "supporters" dat soort clubs dan nog hebben.
4 0
stefanwillem
Hahaha AC Milan? Hahaha
7 0
TheTruth
Het kan zo niet langer. We moeten als fans actie ondernemen.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Niet kijken laat ze lekker feestje alleen vieren idiote voetbalwereld geworden
1 0
WheermolenFC
Prima hoor , maar dan wel allemaal uit de CL. Zal eerst wel aardig bekeken worden, maar na 10X United-Real haken de kijkers toch echt af.
3 0
trooop
Dat die gieren geen genoegen meer nemen met de inkomsten uit de CL is ergens wel te begrijpen: een heel seizoen 'zwoegen' in de CL staat tegenwoordig qua inkomsten ongeveer gelijk aan 1 goede transfer. Dat is nogal uit verhouding gegroeid.
0 0
ZeeuwsAjax34
Hebben ze er zelf naar gemaakt. Als je gewoon €100m voor een Neymar had betaald was het ook goed geweest, maar als je gigantische bedragen gewoon maakt moet je niet gaan zeuren dat je ze niet meer kan betalen.
2 0
trooop
Dat klopt misschien wel, maar ik ben bang dat het niet heel veel effect heeft als je tegen ze zegt: 'Eigen schuld dikke bult jongens, en nu stoppen met zeuren.'
Al kun je het altijd proberen.
0 0
Bobbaasje
Wel AS Monaco, Olympique Marseille, AS Roma??? Ajax heeft meer aanzicht dan deze clubs.
3 0
Wout1988
ik zie As Monaco er niet tussen staan
0 0
ZeeuwsAjax34
Voorstel van de baas van Olympique Marseille. Die dacht, als ik gewoon met het voorstel kom dan zitten wij er sowieso tussen.
0 0
ajaxminimax
En zo zal het voetbal steeds meer kapot gaan. Maar hoezo staat Marseille er tussen? Is dat een grap?
2 0
Bloedgezellig
Ajax wil ook CL spelen ook alleen maar voor de poen.
0 -1
amthree
Dan ook niet meer aan die clubs verkopen!!
5 -1
Champy
Begin van de eeuw was er toch zo'n vereniging van de beste clubs, en daar zat Ajax in.
Lijkt me sterk als ze een club met het palmares van Ajax eruit laten.
1 0
Marcao
AS Roma? Met dank aan die corrupte Infantjno. Walgelijk dit.
6 0
Red Devil
Historie wordt aan de kant geschoven voor geld bij de UEFA Maffia.
2 0
Ozymandias
Dit gaat waarschijnlijk toch niet door. Dit is een tactiek om de UEFA onder druk te zetten.
0 0
Ajaxbrl
Ajax niet bij de 'founders' , lachwekkend!
6 0
Ajax4xbestevaneuropa
Draait allemaal om de poen. Ac milan? Laatste 5 jaar in serie a 2x 6e en nog 7e 8e en 10e. En dat mag meedoen met de beste clubs van europa? Op basis van wat, historie? Oke dan mag ajax ook meedoen want ajax heeft bijna meer europese finales dan roma dortmund inter en marseille bij elkaar opgeteld. 4x de CL winnen de laatste 40-45 jaar dus gem. 1x per 10 jaar. En nu niet bij de 16 beste van europa zijn/mogen meedoen. Alleen omdat Ajax minder interessant is door de eredivisie en minder inkomsten.
Weet je wat Ajax moet zeggen, en dat kan Ajax want heel europa respecteert ons. Zonder ons zijn jullie nergens. Wij leveren jullie spelers! Kijk naar spurs. Kijk naar barca met suarez en de talenten die ze nu willen. Dus wel onze spelers willen wegkapen maar ons buitensluiten als het om het echie gaat met die nieuwe league. Marc ik zou zeggen: Barca ,Real,Juve,City- minimaal 100/150 mil. voor de ligt en de jong. P.P. wel te verstaan. Als we toch niet belangrijk genoeg zijn dan dok je maar met je rijke sjeiks en eigenaren.
8 0
Bjorn
Geen Ajax maar wel Marseille? Lijkt me op basis van historie niet logisch. Zo toonaangevend geweest wat nog steeds door werkt in hoe er nu over voetbal wordt gedacht en er voetbal gespeeld wordt met Cruijff, Van Gaal, Michels...

Maar goed, het is dan ook een gedrocht wat alleen in het leven wordt geroepen om nog meer geld te genereren.
6 0
Ozymandias
"Geen Ajax maar wel Marseille? Lijkt me op basis van historie niet logisch."

Op basis van recente prestaties ook niet.
0 0
geendagsvlieg
Marseille stond vorig seizoen nog in de finale van de EL.
0 0
Ozymandias
En Ajax een jaar eerder.
0 0
Bjorn
Schijnbaar heeft de eigenaar van Marseille dit in het leven geroepen en is dat de reden. Het is wel een enorm grote club in Frankrijk, maar dat is het ook wel. Schitterend stadion trouwens.
0 0
Champy
Op achterban ook niet, want wie is er nu fan van Monaco en Marseille.
0 0
AFCAMM
Walgelijk als dit doorgaat, met goedkeuring van de UEFA. En als die goedkeuring er niet is, dan zouden die clubs nu al uitgesloten moeten worden van alles.
11 0