Spartaan Roks: 'Moeten onszelf beschermen'

BartVeenstra, 25-10-2018 om 11:30, 6603 views, Sparta Rotterdam |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Bij Sparta Rotterdam is men erg blij met de samenwerking tussen de jeugdopleiding van de Rotterdamse club en die van Ajax. Dolf Roks, hoofd jeugdopleiding van Sparta, ziet alleen maar voordelen in de samenwerking, zo vertelt hij in een interview met het digitale kanaal van de Rotterdamse club.

De laatste jaren vertrokken bij Sparta heel veel jongens uit de jeugdopleiding voordat ze het eerste elftal hadden kunnen halen. 'Of überhaupt voordat ze een contract kunnen tekenen (kan vanaf zestien jaar, red.). Daarom hebben wij gemeend dat wij ons hier in moeten beschermen. Dan zoeken wij versterking met een club die ons daarin kan helpen en dat is Ajax in dit geval.'

Roks legt uit waarom Ajax de geschikte kandidaat is voor Sparta Rotterdam. 'Net als Sparta is Ajax een club die het van opleiden moet hebben. In de afgelopen jaren hebben we met meerdere clubs gesproken, ook met topclubs. Niemand wilde alleen de stap maken zoals Ajax die nu wel maakt. Ze denken mee aan het Nederlandse voetbal, in dit geval aan Sparta. Om de clubs op niveau te houden, waar het Nederlandse voetbal beter van wordt.'

De hoofd jeugdopleiding geeft aan dat Sparta scout rondom Rotterdam. 'Dat is een kleinere cirkel dan Ajax. Zij kunnen ons tips geven over de directe omgeving van Rotterdam, omdat zij daar ook elke week zitten met heel veel mensen. Maar misschien kunnen we nog wel verder naar beneden toe. Brabant, Zeeland of misschien naar Utrecht. Daar spelen spelers die wij niet kunnen zien omdat we dat niet kunnen bemannen.'

De bedoeling is nu dat Ajax tips geeft over jeugdspelers, die vervolgens instromen in de jeugd van Sparta. 'Jongens die geografisch veel te ver van Amsterdam wonen, kunnen de opleiding bij ons volgen. Op latere leeftijd kunnen ze de stap (naar Ajax, red.) alsnog maken. Ik wil benadrukken dat het om jeugd tot zestien jaar gaat.'

Geniet jij ook zo van Ajax in de Champions League? Scoor dan nu dit unieke groepsfase t-shirt in de fanshop van Ajax!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jackwolf
Briljant plan! De aantrekkingskracht om bij Sparta te gaan spelen zal vele malen groter zijn als je weet dat de kans er in zit dat je op latere leeftijd makkelijker naar Ajax kan verhuizen. Zullen ze bij Feyenoord leuk vinden.
Ik zeg , doe ook zo'n deal met Eindhoven.
1 0
Adios
Laten we standaard een 10% doorverkooppercentage geven aan alle clubs in de eredivisie waar we talenten vandaan halen. Dan betaal je alleen als je er winst op maakt, en help je meteen de andere eredivisieclubs naar een hoger niveau. Daarnaast zullen al die clubs liever hun spelers naar Ajax laten gaan dan naar een andere club.
1 0
Ozymandias
Ajax moet samen met andere topclubs uit subtop competities met een voorstel komen dat de solidariteitsbijdrage bij transfers (van 5% naar 15%) omhoog gaat en ook gaat gelden voor binnenlandse transfers (wat in Nederland al het geval is). Zo worden clubs die veel geld en tijd in hun jeugdopleiding investeren daarvoor beter beloond.
0 0
off
M'n gevoel zegt dat het het idee is dat de a keus die toch al weg gaat nu naar Ajax gaat ipv psv en feyenoord. En dat de kwaliteit en kwantiteit van de b keus die bij Sparta blijft omhoog gaat.
1 0
trodat4030
Het heeft gewoon met de regio te maken. Tot een bepaalde leeftijd mag je spelertjes enkel in een straal van 50 km vd club opnemen in je opleiding en vanaf een hogere leeftijd (ik weet niet precies welke, maar zeg maar 14 jaar als voorbeeld) mag je je scoutingsgebied uitbreiden naar een straal van 100 km rond de club. Spelertjes uit Zeeland en Noord Brabant mogen tot die leeftijd (14 voor t gemak) nog niet naar Ajax omdat ze buiten die straal van 50 km wonen. Maar ze mogen dan wel naar Sparta.

Ajax heeft gewoon veel meer scouts en ziet zodoende veel meer spelers die wel interessant zijn, maar niet mogen komen door bovenstaande restricties en tippen Sparta dan.
0 0
chrisjuhhh
Radius is 60 KM

Hoe kan ik bij Ajax spelen?
Bij Ajax kun je je niet uit eigen initiatief inschrijven zoals bij een amateurvereniging. Aanvragen voor een proeftraining kunnen wij helaas ook niet honoreren. (Zaterdagamateurs kunnen zich uiteraard wel hiervoor opgeven.) Een mogelijk talent voor de opleiding bij ons wordt eerst beoordeeld door onze trainers en/of scouts tijdens (competitie)wedstrijden, toernooien, of Ajax talentendagen.

De jaarlijkse Ajax Talentendagen vinden plaats in de krokusvakantie, meestal eind februari of begin maart. Dit behelst het spelen van een wedstrijd op het Ajax sportcomplex De Toekomst onder de ogen van Ajax-trainers en -scouts. De oudsten spelen in die week meestal op maandag, de jongsten op vrijdag.

Je kunt je hiervoor inschrijven van medio december t/m de derde week van januari als je bent geboren tussen 1 januari 1992 en 31 december 1995 (E-, F-junior) en niet verder dan zo'n 60 km van Amsterdam woont. Inschrijfformulieren zijn in die periode verkrijgbaar bij elk filiaal van de ABN Amro binnen dit gebied en in het restaurant van De
Toekomst.

De oudere jeugd (B, C en D) kan alleen via de scouting bij Ajax komen. Als je gelooft in jezelf als voetballer, dan doe je er dus goed aan bij een amateurclub te (blijven) spelen. De echte, grote talenten die bij een bepaalde club passen worden te gelegener tijd vast wel ontdekt. Wij wensen je in deze natuurlijk heel veel succes!

Als je verder weg woont dan een uur met de auto of de trein wordt het wel heel moeilijk om bij Ajax te spelen. De reistijd voor de trainingen, competitiewedstrijden en toernooien is dan erg lang; dit brengt een grotere kans met zich op vertragingen/files en het daardoor missen van de betreffende activiteit. Daar komt bij dat er weinig tijd over blijft voor het maken van huiswerk. Het slagen voor school vindt Ajax tenslotte net zo belangrijk!
0 0
Leo252
Chrisjuhhh, kijk eens naar de datum in je betoog .......De spelers waar jij het over hebt zijn al dik over de 20 jaar en je hebt het over E- en F junioren. Dit mag misschien een kleine 20 jaar terug zo zijn geweest maar er zal best later nog een update zijn gekomen.
0 0
trodat4030
Nou ja, het gaat iig om het idee dat er restricties zijn op jeugdscoutings gebied. Veel van die punten bestaan nog altijd, al zullen er ook nuances zijn aangebracht. Ik dacht dat het nu 50 en op latere leeftijd 100 km was.
0 0