Vd Meijde: 'Als VDV er niet was, miste je meteen wat'

BVeenstra, 14-10-2018 om 17:00, 18529 views, Ajax Showtime |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Rondom de Nations League-wedstrijd tussen Nederland en Duitsland nam het Oranje-publiek zaterdagavond definitief afscheid van oud-Ajacied Rafael van der Vaart. De middenvelder kende een glansrijke carrière in Oranje. De Heemskerker speelde liefst 109 interlands en scoorde daarin 25 keer. Zijn oud-teamgenoot Andy van der Meijde is dan ook lovend.

'Ik heb één EK (2004, red.) met hem meegemaakt. Hij speelde toen alleen niet', begint Van der Meijde in gesprek met Ajax Showtime over de samenwerking van de twee bij Oranje. 'Het is gewoon een toffe voetballer. Ik ken hem vooral uit de periode bij Ajax. Toen kwam hij als groot talent bij het eerste. Hij was zó goed, jongen. Dat was niet normaal. Iedereen wilde ook wat van hem. Je krijgt zoveel aandacht. Daar is hij wel goed mee omgegaan.'

Van der Meijde noemt Van der Vaart daarnaast 'een nette jongen' als hij spreekt over de Van der Vaart uit de Ajax-tijd. 'Hij was gewoon zichzelf, echt een topper. Hij ging ook niet naast zijn schoenen lopen. Af en toe spreken we elkaar nog. Nee, hij had nooit een grote mond en nooit kapsones', aldus de voormalig buitenspeler, die direct al zag dat Van der Vaart veel talent had. 'Of we toen al zagen dat hij de wereldtop zou halen? Dat weet je nooit van tevoren. Je kunt een groot talent zijn, maar als je het verpest....We zagen wel al dat toen hij bij het eerste kwam hij veel talent had en als hij zo zou blijven doorgaan hij een mooie carrière tegemoet zou gaan.'

Veel speelden Van der Meijde en Van der Vaart niet samen bij Oranje, maar toen Van der Vaart een belangrijke speler werd voor het Nederlands elftal kon Van der Meijde daar erg van genieten. 'Hij is heel belangrijk geweest. Als hij er niet bij was, was het een stuk minder. Je miste meteen wat. Dat had ik ook met Sneijder en Robben.'


Ajax is zojuist op een 4-1 voorsprong gekomen tegen AZ (uiteindelijk 5-1 zege) door een treffer van Andy van der Meijde. De buitenspeler wordt bejubeld door Rafael van der Vaart. Verder op de foto: John O'Brien, Tim de Cler en Shota Arveladze. 

'Van der Vaart heeft mooie dingen op de kaart gezet'

Van der Vaart speelde in zijn loopbaan bij topclubs als Ajax, HSV, Real Madrid en Tottenham Hotspur, maar de laatste jaren moet de creatieve middenvelder het doen met clubs als Real Betis, FC Midtjylland en Esbjerg. 'Dat vind ik best wel zonde. Hij is dan snel vergeten. De laatste periode van zijn carrière was niet zo dat je zegt: wauw! Mensen hebben het er dan over dat hij is afgezakt.'

De kans is dan ook aanwezig dat mensen Van der Vaart nu herinneren als de speler van FC Midtjylland en Esbjerg en vergeten dat hij grootste dingen liet zien hij HSV, Real Madrid en Tottenham Hotspur. 'Ja, dat is het. Dat is wel zonde vind ik. Het was een grote voetballer, die mooie dingen op de kaart heeft gezet. Als je dan naar dat soort clubs gaat, is het net alsof je bent gestopt bij de amateurs. Misschien had hij beter naar Nederland kunnen komen', zegt Van der Meijde, die Van der Vaart binnenkort mogelijk bij hem in de auto heeft. 'Als hij tijd zou hebben, zou hij dat wel willen, ja.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
talent020
Een van mijn favoriete NL spelers en Ajacieden, heb zelfs mijn hond naar hem vernoemd ( Raffie) ik kon van zijn spel altijd genieten zowel bij het NL elftal als voor de clubs waarvoor hij speelde, toch grappig hoe andere jongens hem zien, volgens Zlatan was het een verwend nest dat naast zijn schoenen liep, terwijl Andy hier eigenlijk het tegenovergestelde beweert, zelf vond en vind ik hem altijd ook heel normaal en aardig overkomen.
0 -1
Barra
Een echt voetbaldier die op intuïtie kon spelen en ook vaak in grote wedstrijden belangrijk was. Zijn enige minpunt was dat hij geen echte atletische speler was en ook explosiviteit miste, maar wat een techniek en inzicht. Isco doet me erg aan hem denken, heeft ook hetzelfde loopje maar is net wat explosiever.
0 -1
mvdk
Het grote probleem waren zijn vrouwen. Vooral die Sabia is een verschrikking. Knappe vrouwen, maar met een enorm slechte invloed. Kijk eens hoeveel mannen die Sylvie al verslonden heeft.

Ik zal Zlatan nooit vergeten.
0 -2
Middenweg401
Mijn favoriete Ajacied en NL elftal speler van deze eeuw. Hij stond voor creativiteit, techniek en spelplezier. En dat is nou precies waarom ik naar het spelletje kijk!
En ook nog eens een erg sympathieke gast (werkelijk onbegrijpelijk dat er zo vaak negatief over hem gesproken werd). Bedankt Raf.
0 -1
Babayaka
Gozer werd nooit op waarde geschat hier.
Werd ook not eens weggepest door hey fantastische publiek. Heeft bin hsv en tootentot het prima gedAn. Werd nog als stront behandeld door nederland. Dan zon mislukte comediant die nog nooit wat heeft gepresteerd behalve dat hijI geen buikje heeft op zijn 50ste.

Maar raf lacht zich nu rot, heeft meer geld Dan hij kan tellen, en ook nog een leuke vriendin.
1 -1
altijdwelwat
Ok ....
0 0
Schwalbino
Hij tikte af en toe een heel erg hoog niveau aan maar kon dat nooit doortrekken. Is ook een paar keer zwaar geblesseerd geweest en dat hielp niet mee. Je hoeft maar een paar procent explosiviteit te verliezen daardoor en acties maken gaat een stuk minder of kosten veel meer kracht.
0 -1
MSwertz92
Rafael v.d vaart, top voorbeeld dat je met ongelooflijk veel kwaliteit alleen het niet hoeft te redden. Alhoewel Raf niet volledig mislukt is natuurlijk, maar hij heeft er lang niet alles uitgehaalt.
0 -5
Rujar
Voor een enorm groot talent vind ik hem behoorlijk mislukt. Nauwelijks prijzen gewonnen en veel te weinige Europese wedstrijden gespeeld.
0 -8
Ajax27
aldus de 10-18 jarige kleutertjes hier op AS die Raf zn gloriejaren bij Ajax en Oranje nooit hebben meegemaakt omdat ze toen nog in de luiers zaten of net leerde tellen. Hou toch op zeg, 1 van de grootste spelers die ooit bij Ajax heeft rondgelopen.
0 -1
FlyingDutchMan
Een van de grootste Nederlandse talenten van de afgelopen 20 jaar, echter vaak verkeerde keuzes gemaakt qua clubs. Daarnaast toch wel wat issues gehad met mensen en zijn posities.. Toch veel respect dat hij altijd zichzelf is gebleven!
2 0
gi0vanni
Was de eerste winnaar van de golden boy award boven spelers als Rooney en Messi. En dat is niet zo gek want hij was geweldig. Nog een groter talent als spelers als Sneijder, F. de Jong en Nouri. Hield Witsche op de bank en scoorde voor een linker middenvelder belachelijk veel.
Zijn loopbaan daar zou bijna elke speler gelijk voor tekenen maar heeft nooit zijn volledige potentie ingelost. Ondanks dat heeft hij zoals het lijstje aangeeft bij mooie clubs gespeeld.
1 0
Middenweg401
Hij heeft toch erg mooie tijden gehad bij Ajax, HSV, Spurs en zelfs aanvankelijk bij Real. Echter hield het allemaal veel te vroeg op. Misschien iets te frivool zoals sierlijke spelers wel vaker hebben (Ronald de Boer was ook veel minder fanatiek dan Frank), maar ik denk dat zijn fysiek (niet bepaald een atleet) ook meespeelde. Toch was er ook een periode dat hij nog volledig fit was en ten onrecht weinig speelde bij oranje.
Qua inzicht was hij wereldtop, en dat heeft hij inderdaad niet ingelost.
1 0
gi0vanni
Vooral triest hoe het bij Ajax liep. Hij had ruzie met Ibrahimovic en hij had een zijn eerste dip. Een redelijk deel van het publiek reageerde het op hem af door te zingen dat zijn vrouw de hoer van Amsterdam was. Dus dat is weer eens wat anders als uitfluiten. En Ajax koos voor Ibrahimovic en liet hem voor 5 miljoen (euro knaller) vertrekken. Ibrahimovic vertrok op de laatste dag vlak voor het sluiten van de transfermarkt naar Juventus.
0 0
Ozymandias
Vd Vaart en Sneijder in mindere mate ook hebben hun hele loopbaan het probleem gehad dat toen ze bij Ajax in de jeugdopleiding rondliepen ze de '10' nauwelijks meters lieten maken. Daardoor hebben ze nooit het loopvermogen ontwikkeld wat wel nodig is in het moderne voetbal. Ze werkte toendertijd ook niet genoeg aan de technische ontwikkeling van talenten maar Vd Vaart en Sneijder waren zulke grote talenten dat dit niet uitmaakte.
2 -6
Michels
Dan heb je vd Vaart na zijn periode bij Ajax niet echt meer gevolgd. In z'n eerste periode bij HSV, maar ook zeker in z'n periode bij de Spurs ging hij voorop in de strijd. Hoe vaak die jongen in z'n eentje begon te jagen om een signaal aan z'n team te geven, was bewonderenswaardig. Zeker bij HSV, maar ook bij de Spurs, was hij echt de motor van dat elftal...
7 -1