'Tahamata is liefhebber en een cultuurbewaker'

NielsOpdam, 12-10-2018 om 15:00, 5570 views, Voetbalzone |

Het Ajax Jaarboek 2018/2019 is uit! Bestel hem nu!

Verschillende mensen binnen Ajax hebben tijdens de boekpresentatie lovend gesproken over Simon Tahamata. De 62-jarige ex-Ajacied, die tegenwoordig techniektrainer is binnen de jeugdopleiding van Ajax, is nog steeds geliefd binnen de club.

'Hij was een dribbelaar', begint John Bosman in gesprek met Voetbalzone. 'Een kleine voetballer, een buitenspeler die met zijn acties fantastisch kon voetballen. Hij kon twee, drie man passeren, maar had ook oog voor zijn medespelers. Het was een genot om naar hem te kijken. Het was een sierlijke speler, hij was klein natuurlijk en daardoor viel hij op. Tahamata heeft volgens mij twintig of 22 jaar betaald voetbal gespeeld.'

Ronald de Boer heeft ook lof voor de voormalig buitenspeler. 'Het was een heel ielig mannetje. Een Molukse man die de dribbel tot kunst verhief. Dat moest hij natuurlijk wel, omdat hij fysiek natuurlijk niet de sterkste was. Daarom moest hij andere kwaliteiten hebben en dat was zijn dribbel, zijn techniek. Linksbenig of rechtsbenig maakte niet zoveel uit en het schaartje natuurlijk. Hij had een geweldige voorzet, het was een genot om naar te kijken.'

Sjaak Swart is eveneens lovend over de trainer Tahamata. 'Simon is een fantastisch mannetje. Hij is een geweldige jeugdtrainer. Ik ken er maar weinig die zo goed zijn als hij.' Swart weet ook wat hem zo goed maakt. 'Die jongetjes willen graag nieuwe dingen leren. Het kappen en draaien bijvoorbeeld. Dan kan er geen één tegen hem op. Dat laat hij zo goed zien, dus die jongetjes zijn stapelgek op hem.'

Trainer van Ajax O19, John Heitinga, vindt Tahamata belangrijk voor Ajax en de jeugd. 'Op de leeftijd die Simon nu heeft, kan ik nog steeds van hem genieten. Simon is een liefhebber en is een cultuurbewaker binnen de club. Hij is belangrijk voor Ajax en belangrijk voor de jeugd. Ik heb hem er graag bij. Hij is eigenlijk altijd bij de onderbouw en middenbouw, maar hij draagt ook zijn steentje bij in de bovenbouw.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Tscheu
dit is m.

https://www.youtube.com/watch?v=MoZAmCt4XsI
0 0
Tscheu
Ajax-PSV 4-1, Simon Tahamata’s beste wedstrijd ooit. Ik was er bij en het was onvergetelijk.
0 0
gi0vanni
Ondanks dat de opleiding niet meer is wat het was is dit natuurlijk prachtig. Een geweldige oud speler die de jeugdopleiding nog wat kleur geeft. En naast een geweldige speler is hij in de filmpjes ook heel vriendelijk. Zal waarschijnlijk alleen boos worden als het nodig is.
1 -3
debarbaar
1. Waar haal jij het idee vandaan dat de jeugdopleiding niet meer is wat het ooit was? Het is beter.
2. Simon dwingt op hele andere manieren respect af dan boos worden. Vraag de man ergens te verschijnen bij de jeugd of een andere bijeenkomst en de man is er. De man heeft teveel hersens om boos te worden.
2 0
Ozymandias
De jeugdopleiding van Ajax moet worden beoordeeld op de ontwikkeling van de grootste talenten. Dat zijn namelijk de spelers die uiteindelijk bij Ajax kunnen doorbreken en dus de reden dat Ajax een jeugdopleiding heeft. Kijkend naar de ontwikkeling van de grootste talenten in de jeugdopleiding (Brobbey, Taylor, Hansen, Gravenberch, Hoogewerf, Ünüvar, etc.) mag je volgens mij wel concluderen dat de jeugdopleiding momenteel goed functioneert.

De AS kritiek op Heitinga vind ik overdreven. Het spel is nog niet goed maar het is duidelijk dat ze de basisprincipes van de Ajax School na proberen te streven en als je kijkt naar de elf spelers die dit seizoen onder Heitinga het meest hebben gespeeld kom je tot een basiselftal met El Maach; Van Gelderen, Timber, Musampa, Douglas; Timber, Abid, Taylor; Dest, Brobbey en Hansen. Dat is niet geheel hoe ik het zou doen maar het is niet zo dat hij voor fysiek (in plaats van techniek) kiest.

Bij de B1/o17 onder Vos is een opstelling met Dieker; Bonnah, Kasanwirjo, Warmerdam, Salah-Eddine; De Waal, Regeer, Ünüvar; Zamani, Pinas en Hoogewerf het meest voorkomend. Ook daar wordt dus niet voor fysiek kracht maar voor voetballend vermogen gekozen. Het voetbal van de B1/o17 is beter dan dat van de A1/o19 maar dat komt voor een groot deel ook omdat de spelers van de B1/o17 al langer met elkaar samen voetballen.

Mijn favoriete opstelling (Jong Ajax en B1/o17 talenten als Kühn, Jensen, Hoogewerf en Ünüvar niet meegerekend) voor de A1/o19 is met El Maach; Dest, Timber, Musampa, Douglas; Timber, Abid, Taylor; Schön, Brobbey en Hansen. Mijn favoriete opstelling voor de A1/o17 is eigenlijk precies zo als Vos het neerzet.
1 -1
Web
Als je dat maar blijft zeggen.
Waarom is het niet meer zoals eerder,
Unuvar ontwikkeld zich niet meer
Gravenberch ontwikkeld zich niet meer.

Of omdat ze soms iets anders spelen?

Hebben Ronaldo, Messi, Silva, Maradona, Salah, Harzard, Suarez en zo kan ik er nog wel 40 noemen in het traditionele 4-3-3 gespeeld, nee
En hebben ze daar ondergeleden nee
Hebben van de huidige selectie Ziyech, Tadic, Neres, Tagliafigo, Dolberg 4-3-3 gespeeld.Nee.

Maak het systeem allemaal niet zo belangrijk, je kunt goed voetballen of niet, Guardiola brengt het er in bij City, met allemaal spelers die nooit 4-3-3 gespeeld hebben.
2 0