Dilrosun: 'Was zestien en kreeg geen contract'

BartVeenstra, 12-10-2018 om 07:20, 15239 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajacied Javairo Dilrosun heeft in een interview met het Algemeen Dagblad aangegeven dat hij er een goede reden voor had om de jeugdopleiding van Ajax te verlaten. 'Ik was zestien jaar en ik kreeg geen contract aangeboden. Waarom niet? Ik heb echt geen idee', aldus de rappe aanvaller.

Een aanbieding van Ajax bleef uit en vervolgens werd hij uitgenodigd door Chelsea en Manchester City. 'Die waren meteen concreet. Toen ik bij de laatste club op bezoek was, wist ik het meteen: daar wilde ik heen', aldus Dilrosun, die merkte dat het lastig was om door te breken bij een club als Manchester City. 'Er lopen alleen maar wereldsterren rond bij die club. Ik wilde afgelopen zomer een stap zetten waarbij ik veel aan spelen toe zou komen. Hertha BSC is echt de juiste club voor me. Er was meer interesse, maar ik voelde dat ik daar een kans zou krijgen. Als een klassieke buitenspeler. Als ik de kans zie, ga ik buitenom en dan komt die voorzet. Een typische Ajax-speler? Jij zegt het...'

In Duitsland gaat het voortvarend met Dilrosun. De buitenspeler scoorde al meerdere goals en gaf daarnaast al enkele assists. Toch is het allemaal niet vanzelf gegaan, zo legt hij uit. 'De voorbereiding was zo ontzettend zwaar, dat was echt aanpoten. Maar ik werd er wel sterker van. Ik had twee potjes bij het tweede elftal nodig om een kans af te dwingen. Duits voetbal, het is allemaal anders', merkt Dilrosun, die bij Ajax als jeugdspeler nauwelijks liep. 'Daar zette ik een beetje druk op de verdedigers. Eigenlijk meer nepdruk, hahaha. Nu loop ik ruim tien kilometer per wedstrijd, ik moet die meters maken van de trainer. Ik ben in Duitsland zó veel sterker geworden. Alleen mijn benen al. Niet normaal joh! Hahaha.'

Geniet jij ook zo van Ajax in de Champions League? Check dan nu snel de nieuwe collectie voor nieuwe Champions League-artikelen!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cello
Het is eigenlijk heel simpel. Jongens die vroeg vertrekken, om wat voor reden dan ook (te lang moeten wachten op contract of gewoon een te lage waarde van het contract en dus geld), die nemen een gok met hun carriere. En natuurlijk, ook bij Ajax blijven is een zekere gok want garantie dat je Ajax-1 haalt kan men ook niet afgeven.

Wat je wel kan stellen is dat de kans op het bereiken van Ajax-1 vele malen groter is dan wanneer je naar één van de Engelse topclubs vertrekt òf welke Europese topploeg dan ook.

Veel gehoord argument is dat je je toekomst (dus financieel gedacht) veilig moet stellen. Want ja je kan een blessure oplopen en dan is het gedaan met je carriere. Maar is het wel zo, dat je toekomst veiliggesteld is als je als jeugdspeler naar bijvoorbeeld een Engelse topploeg verkast?. Velen denken hier dan gelijk aan contracten, waar het om miljoenen gaat over en contractduur, maar dat is niet zo. In het beste geval verdien je misschien 100.000 euro meer in vergelijking met je eerste Ajax contract. Stel je tekent 3 jaar en in je laatste jaar raak je geblesseerd en is het over en sluiten. Je hebt dan welliswaar 300.000 euro meer verdiend als dat bij Ajax mogelijk was, maar je hebt ook meer kosten gehad (huisvesting in Engeland bijvoorbeeld, etc), je zal mogelijk je ouders wat gesponsored hebben. Onder de streep is het dan echt niet zo, dat je je toekomst veilig gesteld hebt hoor!. Dat is een drogrede. Je bent sowiezo geen miljonair geworden.

Ik denk zelfs, dat wanneer je spelers gaat vergelijken, die via Ajax-1 naar het buitenland zijn verkast en dan in het byzonder spelers die uit dezelfde lichting zijn gekomen, dat die het financieel uiteindelijk vele malen beter hebben gedaan. Kijk maar bijvoorbeeld Ouasim Bouy in vergelijking met Davy Klaassen......

Help me even.... wie is er vroeg uit onze opleiding vertrokken en is uiteindelijk een grote ster geworden?. Nog geen eens een wereldster, maar gewoon een grote ster op het europese en Wereldtoneel?. Ik kan er niet opkomen.
1 0
geendagsvlieg
Ouasim Bouy heeft een jaar na zijn vertrek bij Ajax als 19 jarige zijn voorste kruisband gescheurd. Wellicht was dat miljoenencontract dankzij Raiola toch de juiste keuze.
0 0
Ozymandias
"Wat je wel kan stellen is dat de kans op het bereiken van Ajax-1 vele malen groter is dan wanneer je naar één van de Engelse topclubs vertrekt òf welke Europese topploeg dan ook."

Is dat wel zo? Kijk eens naar alle spelers die de afgelopen jaren naar Engeland zijn vertrokken. Welke daarvan zijn nu niet goed genoeg voor het eerste van Ajax? Van de toptalenten die Ajax sinds de Fluwelen Revolutie verlieten is volgens mij alleen Peeters niet goed genoeg voor het eerste van Ajax. Fosu-Mensah, Dilrosun, Adekanye, Malen, etc. zouden (in mijn ogen) zeer welkom zijn in Amsterdam. Natuurlijk is de kans kleiner dat ze bij een Engelse topclub doorbreken maar volgens mij is de kans dat ze de subtop van Europa halen ongeveer net zo groot.
0 0
Middenweg401
Geen idee waarom mij geen contract werd aangeboden op m'n 16e? Ik ga het niet eens uitleggen.
Twee opties. Meneer Dilrosun is wereldvreemd, of hij speelt een spelletje hier.
En voor de pers die het overneemt geldt hetzelfde.
1 0
Cello
Die gaat nu heus niet zijn fouten toegeven, dat komt pas aan het eind van zijn carriere of vlak na dat ie gestopt is. Dan komt het berouw, dat ie te vroeg is gegaan en te weinig geduld heeft gehad. Het is net zo als bij spelers die weggestuurd zijn geworden, maar uiteindelijk toch nog wat hun carriere hebben weten te maken....die dan opeens roepen dat ze idd moeilijke jongens waren en terecht werden weggestuurd en zoals we recent nog bij Rosario konden lezen, dat de knop omging en men TOEN pas is gaan knokken om het toch te gaan maken, dat het wegsturen als het ware een 'wake-up call' was.
1 0
Tinus
Hij geeft zelf aan dat hij amper liep in de jeugdopleiding bij Ajax. En dan niet snappen dat je geen contract krijgt.
1 0
Babangida83
Wat een lichting was dat ook zeg..pff. Als je al die spelers terugkijkt. Echt heel veel met de potentie voor de echte top.

Van TFM, Dilrosun en Malen kun je stellen dat ze wellicht nu bij Ajax zelfs nog verder waren geweest. Hadden ze nu CL gespeeld en een veel betere showroom als Ajax gehad.

Er zijn zeker ook nadelen, maar het voordeel van een contract aanbieden op hun 17de, is dat je gelijk al de meer serieuze en trouwe spelers eruit filtert. De band met Ajax was voor Vd Beek, Nouri en De Ligt heel groot. Zijn echte goede voorbeelden. Clubhoppers zoals Kluivert wil je liever niet in the picture hebben, want die zijn een slecht voorbeeld voor je eigen jeugd en een probleem in de kleedkamer. Mentaliteit is belangrijk. Kun je serieus voor je sport leven en een jaartje wachten?
1 0
Ajaxvooraltijd
Mijn god... waarom ik geen contract kreeg aangeboden is mij een raadsel..... Onder een steen geleefd in de tijd van de Cruijff revolutie ofzo?
2 -1
Middenweg401
Exact..
0 0
geDaante
Het is dan ook gelul, die jongens die vertrokken zijn, zijn niet vertrokken vanwege nog even geen contract, maar voor de naam, faam en geld van de absolute top.

Ook met de mogelijkheid een contract te tekenen, waren ze weggegaan.
2 -2
Web
Gelukkig hebben ze van geleerd.
1 0
NouriVandeBeek
Dat was de tijd dat Ajax ongelofelijk blunderde met de gedachte dat jeugdspelers pas op hun 17e een contract kregen. Bizar bizar, zoveel mensen zeiden het toen al dat het niet ging werken.
7 -1
geDaante
Wat DonAdam zegt, en die jongens zijn vertrokken voor de naam, faam en geld van clubs als Man City, kunnen ze ook weer interessant mee doen op Instagram. Heeft echt niks met wel of geen contractje bij Ajax te maken.
1 -1
DonAdam
Toch had Cruyff een aantal sterke punten, maar daar wilden de kids niet naar luisteren. Het grootste probleem van op het 16e jaar een contract geven is, is dat deze jongemannen op hun 19e verjaardag gratis de deur uit kunnen lopen zonder dat Ajax veel aan zo'n joch heeft gehad.

Overigens word ik moe als Kieft van deze riedel, want dit is al de 8e keer dat hij dit jankverhaal aanvoert in een krant als de reden voor vertrek; wat nonsens is, want op zijn 15e wist hij al wat hij ging doen. 80K is niet niets op die leeftijd.
2 -1
D4nny
Je hoeft een 16 jarige toch geen 3 jarig contract te geven? Of is dat wel de enige mogelijkheid? 1 jarig contract en opnieuw kijken wanneer je 17 bent. Weer een 1 jarig contract tot je 18de en dan een 5 jarig contract?

Moeten ze wel willen tekenen natuurlijk.
0 -1
geDaante
Een 16-jarige mag een contract tekenen van maximaal drie jaar. Op hun 17e, kan je ze volgens mij alvast een 5-jarig contract voorleggen, ingaande op hun 18e verjaardag.

Dat was een reden van Cruijff, en daarbij ook het geduld op weten te brengen, sportieve ontwikkeling boven geld.
0 -1
trodat4030
En toch hebben vd Beek, Nouri en Dekker heel netjes gewacht tot het alsnog ging gebeuren. Ondanks de enigzins scheve verhoudingen in de kleedkamer met spelers die wél op hun 16e een contract kregen. Jongens als Bay, Walian, Cerny en Karlsson. Dat waren dan wel nieuwe aanwinsten en buiten Walian om allemaal buitenlandse jongens, maar het was wel wat vreemd. Toch bleven zij wel gewoon tot ze hun contract kregen.. Ajax onderschatte echter de thuissituaties van die jongens (vooral Fosu Mensah) en dachten dat die nog wel ff een jaartje in de bijstand zouden blijven leven ondanks bizarre aanbiedingen uit het buitenland.
5 -1
NouriVandeBeek
Ja, zonde. Denk dat Ajax er wel van geleerd heeft en er nu vroeg bij is.
1 0
AFCA-B93
“Ik zette eigenlijk alleen een beetje druk op de verdedigers, nepdruk zelfs, verder liep ik amper”.

En maar afvragen waarom Ajax je nog niet wilde belonen met een contract. Sjonge jonge
1 -7
KingRijkaardII
Dit dus. Spijker op z'n kop!
1 -3
GrandMasterFlex
Ja en toen was hij 16
1 -1
ambtenaar
Was toen behoorlijk naïef van Ajax, gelukkig heb ze daar van geleerd.
Je ziet nu toch dat sommige jongens toch de weg naar boven vinden ondanks dat ze vroeg weg zijn gegaan.
2 0
AltijdGelijk
City speelde hier slim op in door Patrick Vieira naar Amsterdam te sturen en zelf contact op te laten nemen met deze speler.

Het gaat in dit soort gevallen vaak om gevoelskwesties!

Zelfde geldt voor Mazraoui, die liep notabene bijna gratis de deur uit en had geen contract! Ze zijn aardig langzaam bij Ajax en dan verlies je soms hele grote talenten....
2 0
MSwertz92
Wij mogen 16 jarige geen contract aanbieden volgens mij.
0 -4
MSwertz92
Wij mogen 16 jarige geen contract aanbieden volgens mij.
0 -4
Ferd
Jawel, vanaf de dag dat ze 16 zijn mag je ze contracteren
2 -1
Stroeve
Hahaha!
0 0
Sommelier
Was in de periode dat ze jongens vanaf hun 17de een contract aanboden toch?
2 0
Bocarra
:-))) Hij zegt niet te begrijpen waarom hij geen contract kreeg en geeft vervolgens het antwoord. Hij is een beetje dom.
2 -6
Barra
Nee hij werd al gezien als een h
groot talent, maar dit was in de periode onder Jonk (Cruijff). Waarbij ze een grote inschattingsfout maakten door te denken dat die grote talenten ook wel bij Ajax zouden blijven en voor hun ontwikkeling zouden kiezen als ze pas wat later een contract aangeboden zouden krijgen. Ik heb Cruijff en Jonk op voetbaltechnisch gebied heel hoog zitten, maar dit was wel een behoorlijke blunder en ook nog eens heel naïef en zelfs arrogant om te denken dat die jongens wel zouden blijven.
6 0
MankeNelis
Dat was naïviteit van de bovenste plank. Verbazingwekkend in deze tijd.
5 0
Babangida83
Weet niet. Vind het wel gezond om de geldprikkel niet te vroeg te geven. Hoort ook bij de opleiding. Daarmee filter je gelijk mentaliteit. Als Ajax de opleiding echt heeft staan, dan zijn ze niet meer afhankelijk van dit soort verlaters. Dan kun je dit best doen of misschien een middenweg in vinden. Een contract met aanmoedigingssalaris ofzo. Dit zal dan wel heel duidelijk gecommuniceerd moeten worden naar de ouders en speler als een heel duidelijk plan. Een jaartje wachten op een vet contract, hoe moeilijk is dat nou als kind.
1 -1