Heitinga: 'Youth League voor mij ook leerzaam'

BVeenstra, 20-09-2018 om 15:45, 5541 views, Ajax TV |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Ajax O19-trainer John Heitinga denkt niet alleen dat de jeugdspelers veel leren van het actief zijn in de Youth League. Ook de oefenmeester kan zelf ook het nodige bijleren. Dat vertelt hij in een interview met Ajax TV. Ajax O19 begon woensdagmiddag geweldig aan de Youth League door met 6-0 te winnen van AEK Athene O19.

Heitinga zag dat zijn ploeg in de beginfase moeite had met de middenvelders van AEK Athene. 'Dat was een mooi leermoment', begint Heitinga. 'We begonnen met de punt naar achteren en dat hebben we toen omgezet naar voren. Dat is ook heel interessant voor mij als trainer. Het was heel leerzaam om zo uitgedaagd te worden.'

Naci Ünüvar

Tijdens het duel liet Heitinga onder meer de talentvolle Naci Ünüvar (15) debuteren. De oefenmeester noemt het 'een mooi moment'. 'Naci is een heel interessante speler, een echte liefhebber. Waar hij ook speelt, hij straalt altijd plezier uit. Hij laat zich zien op de trainingen en daagt zichzelf telkens maximaal uit. Dat heb ik afgelopen week ook mogen ervaren. Hij is echt bezig met een missie en uiteindelijk is leeftijd maar een getalletje.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geDaante
Moeite hebben is juist waarom spelers hier zoveel aan kunnen hebben, die weerstand. Door je tactisch aan te gaan passen aan de tegenstander, haal je die individuele weerstand weer onnodig weg.

Teamresultaat boven individuele ontwikkeling. Ontwikkeling van Heitinga boven ontwikkeling individuele spelers, helaas.
0 -3
Ozymandias
Wat een onzin. De spelers moeten toch ook leren dat wanneer het tijdens een wedstrijd tactisch niet loopt ze door een aanpassing van de trainers anders gaan spelen zodat ze beter gaan spelen. Je wil toch niet beweren dat Heitinga ze had moeten laten staan op de manier die tactisch niet werkte? Dan leren ze juist het verkeerde aan. Volgens mij verblind je dislike van Heitinga je.
1 0
geDaante
Heitinga zegt hen anders te spelen, komt niet vanuit henzelf, en zal het nooit komen, dus daarin valt niks te leren. Het moeilijk hebben door een bepaalde veldbezetting, bijvoorbeeld door betere dekking en minder ruimte, maakt dat spelers gedwongen worden beter aan te nemen, strakker te passen, meer risico te nemen in het wegdraaien, in de passing, creatiever te zijn, beter aan te bieden of juist ruimte vrij te lopen, zelf manieren te v8nden om het beter te laten lopen, etc.

Nu zet je het tactisch zo neer, dat spelers het veel makkelijker krijgen, waardoor minder weerstand (door meer tijd en ruimte onder meer), en daar worden spelers niet beter van.
0 -2
Ozymandias
Natuurlijk komt dat vanuit Heitinga. Op die leeftijd hebben spelers dat nog niet leren herkennen en dat moeten ze dus van hun jeugdtrainers leren doordat de trainer het hun in praktijk laat doorvoeren. Na zo'n wedstrijd bespreek je dat als jeugdtrainer ook met de spelers. Zodat ze begrijpen wat er eerst mis ging, waarom je als trainer die aanpassing deed en wat er daarna door die aanpassing beter gaat. Zo leren talenten dat te herkennen zodat ze het later zelf kunnen.
0 0
geDaante
Snap ik, maar wat ik wil zeggen is dat spelers nooit de speelwijze bepalen, en de formatie. De trainer maakt altijd de opstelling en de formatie, speler mogen dan niet zelf gedurende de wedstrijd zelf even bepalen van de punt naar achter naar de punt naar voren te switchen, dat kan ook niet met 11 spelers in het veld, met allen een eigen kijk erop.

Het gaat mij erom dat wanneer een jeugdteam het lastig heeft doordat je eigen formatie en die van de tegenstander maken dat de ruimtes klein worden en het wat moeilijker voetballen is, dit juist een mogelijkheid is om talenten te stimuleren zelf hun handelen dusdanig aan te passen dat het beter gaat lopen (beter vrij lopen, aanbieden, ruimte maken voor de ander), en ook worden zij gedwongen in die kleiner ruimte/dichtere dekking sneller te handelen aan de bal, beter aan te nemen, strakker te passen, te durven in die kleine ruimte te voetballen en diep in te spelen, weg te draaien, etc., kortom, alle technische facetten te trainen en verbeteren. Weerstand omarmen, en niet gaan omzeilen door de formatie aan te passen, waardoor spelers weer meer ruimte en tijd kijgen, en zo minder uitgedaagd worden, maar wel makkelijker het teamresultaat binnenhalen.

Het is voor mij wederom een teken dat teamresultaat en het ego van de trainer en zijn ontwikkeling weer teveel boven de individuele ontwikkeling van de talenten staat.

Van 6-0 winnen, en heer en meester zijn, leer je vrijwel niks.
0 0
Ozymandias
Heitinga ontwikkeld zich volgens mij prima als elftaltrainer. Voor de camera komt hij veel duidelijker en rustiger over en tactisch is hij aan het experimenteren zonder de basisprincipes van de Ajax School los te laten. De manier waarop hij Ekkelenkamp tegen AEK A1/o19 liet spelen is volgens mij ideaal voor hem. Als ondersteunende speler die zich laat inzakken om bij de opbouw te helpen en in de aanval diep gaat om gaten te trekken. Als een klassieke Engelse box-to-box speler.
2 0
geDaante
En zo'n type past dus helemaal niet bij Ajax, waar het spel gebaseerd zou moeten zijn op kort combinatiespel, met spelers die daar zeer geschikt voor zijn. Box-to-box is voor meer opportunistische ingestelde teams (engels dus). De meeste tegenstanders van Ajax graven zich namelijk in, en dan heb je helemaal niks aan een voetballend matige/trage box-to-boxspeler, en des te meer aan een vlot kort combinerend technicus met creativiteit.
0 -1
Ozymandias
Zo'n type past niet bij Ajax? Neeskens en Arnold Mühren vergeten? Juist tegen ploegen die zich ingraven is de extra diepgang die een speler als Ekkelenkamp kan brengen een bruikbare kwaliteit.
0 0
geDaante
Het voetbal is nogal veranderd sinds Neeskensen Mühren. Zag jij zo’n type in het Barca van Guardiola (de Hollandse school van deze tijd)? Nee, want daar valt geen tiki taka mee te spelen. Niet dat tiki taka gespeeld dient te worden, maar wel nagestreefd qua kunde in de kleine ruimte, zowel individueel als qua team.

Aan Klaassen had je ook helemaal niks tegen inzakkende teams. Er is geen ruimte voor diepe loopacties, geen ruimte achter de verdediging, etc.
0 0
Ozymandias
Inderdaad, daar kan geen tiki taka mee gespeeld worden maar tiki taka is dan ook geen basisprinciepe van de Ajax School. Het is extra aspect wat Guardiola in de Barca School (die gebaseerd is op de Ajax School) heefd toegevoegd. Goed positie- en combinatievoetbal in de kleine ruimte kan ook met een speler als Neeskens/Mühren. Zeker aangezien dit type positioneel goed is en daardoor vaak de derde man is of door loopacties een passingslijn opentrekken.

Als je echt denkt dat je aan Klaassen niets had tegen inzakkende teams heb je niet zitten opletten. Ik was geen Klaassen fan maar zeker tegen inzakkende teams waren zijn loopacties erg belangrijk. Zijn probleem was dat hij te diep opgesteld stond en daardoor zich nauwelijks met de opbouw bemoeide. Ekkelenkamp speelt dit seizoen totaal anders en is voornamelijk achter de bal.
0 0
geDaante
Tiki taka is inderdaad niet onderdeel van de klassieke Ajaxschool, maar het woord 'klassiek' zegt het al; je refereert dan aan een school zoals deze vroeger was. Het voetbal is zwaar veranderd, het is onderhand meer gewend aan 4-3-3 dan aan 4-4-2, en de inzakkende tegenstanders staan compacter en georganiseerder, en daarnaast zijn er talloze clubs buiten Ajax die ook fel druk zetten. Kortom, wil je op basis van balbezit spelen, en dominant aanvallend voetbal op de helft van de tegenstander spelen, en ook onder flinke druk van een tegenstander uit kunnen voetballen, moet je korte combinatiespel de basis zijn, en dat moet superieur zijn aan de tegenstander, en daar mag geen zwakke schakel tussen zitten, zeker niet op het middenveld.

Tiki Taka is een voortvloeisel van de Hollandse School, en dus de Hollandse School die met de tijd is meegegaan, en voor is geweest (logisch met Cruijff als inspirator), in tegenstelling tot de Van Gaal visie, die in '95 is blijven steken, tot deze dag, met alle gevolgen van dien voor het nederlandse voetbal.

Uiteindelijk is het ook een kwestie van smaak. Ik vind dat gesleur en geloop helemaal niks, en dat grote gaten moeten trekken, een middenvelder die dan veelvuldig voor het doel opduikt om vrij kansloze voorzetten er hopelijk eens in te schieten. Ik vind het een zwaktebod, het zegt dat je er met kort aanvallend positie- en combinatiespel niet of onvoldoende doorheen komt en uitgespeelde kansen kan creëren middels combinaties, steekpassen en middenvelders die vooral de voorwaartsen bedienen.

Ten tijde van Nouri en co. onder Jonk en later Keizer in Jong Ajax, was het echt niet alleen Nouri die het elftal zo heerlijk liet spelen. Hij kon excelleren binnen het bijna perfect korte combinatiespel, waarin Van de Beek totaal niet die rol van loper had, maar meer als spil/ondersteuner en kaats- en combinatiepunt voor Nouri en anderen. Men creëerde vooral uitgespeelde kansen door combinaties, steekpassjes, etc., zonder zo'n eeuwige loper die altijd maar weer die 16 induikt.

Een goed voorbeeld is ook Til bij AZ. Zolang AZ voor zo'n type blijft kiezen op die plek, zullen ze niet aanhaken bij de top. Een zeer middelmatige loper die belangrijk wordt geacht doordat hij zogenaamd scorend vermogen heeft, wat puur een gevolg is van het vele diepgaan. Vrijwel iedere middenvelder die dat doet, scoort zijn goaltjes wel.

Het is een kansloze, KNVB/De Boer spelopvatting.

Gelukkig hanteert Ten Hag dit niet, los van het inbrengen van 'pinchhitter' Van de Beek, die hij helaas wel als loper gebruikt.

Frenkie de Jong, echt een speler naar mijn hart, qua mentaliteit en visie ook, zei al iets in de trant van: 'het controleur-passer-loper concept is nagepraat en onzin, je moet gewoon goede voetballers hebben'. En zo is het naar mijn mening. Goede voetballers versterken elkaar voetballend (combinerend vooral) en voelen elkaar meestal aan. Met vooral goede voetballers kom je tot meer uitgespeelde kansen, en ben je minder genoodzaakt foefjes in te zetten als diepgaande lopende middenvelders om de kans op het inkoppen van vrij kansloze voorzetten te vergroten.
0 0
AsensioWillemsen
Een box to box speler die alles op één, laag tempo doet? Die jongen loopt zo moeilijk. Of ie nou sprint of normaal loopt. Het lijkt allebei even snel te gaan
0 0
AFCA-B93
Heb Naci Unuvar alleen in samenvattingen van de Youth League gezien, maar ik vind het duizelingwekkend knap dat je op 15-jarige leeftijd (Gravenberch ook, maar die heeft z’n postuur dan ook wel mee) al in aanmerking komt voor een plekje bij O19.
Ik weet niet precies op welke leeftijd Appie bij de O19 aan spelen toe kwam, maar bij Ajax 1 werd zijn debuut heel lang uitgesteld door het fysieke aspect van Appie (volgens mij zei Frank de Boer dat). Ik ben benieuwd in hoeverre dit ook bij Unuvar het geval gaat zijn.
1 0
trodat4030
Donny en Appie waren 16 toen ze naar de A1 doorschoven. Daarnaast is het verschil tussen Naci en zijn leeftijdsgenoten veel kleiner dan tussen Appie en zijn leeftijdsgenoten. Naci is vrij gemiddeld, Appie was echt klein en iel.
0 0
Suarez16_
Bij Nouri weten we helaas de reden waarom ze voorzichtig waren.
0 -1