'Beseffen onvoldoende wat Hollandse School inhoudt'

BVeenstra, 13-09-2018 om 11:45, 12396 views, Tardelli |

Bekijk nu de nieuwe thuis-trainingslijn van Ajax!

Voormalig Ajax-verdediger Ruud Krol is van mening dat menigeen niet precies weet wat 'De Hollandse School' inhoudt. Veel mensen denken dat dit principe draait om het hebben van de bal, maar volgens Krol is dat niet helemaal waar.

Volgens de Amsterdammer houdt 'De Hollandse School' in dat je als elftal het initiatief neemt. 'Initiatief kun je ook heel goed nemen wanneer je niet aan de bal bent', zegt Krol in een interview met Tardelli. 'Dat beseffen we onvoldoende. Dus ook als je een mindere generatie hebt – zoals nu – en je kunt simpelweg vanwege de kwaliteit niet altijd aan de bal zijn, zijn de basisprincipes van de Hollandse School nog steeds toepasbaar. Maar dan moet je wel begrijpen wat de Hollandse School precies inhoudt.'

Krol vertelt dat het initiatief nemen in het Nederlandse voetbal een antwoord is geweest op het catenaccio. Iets wat ontstond toen Rinus Michels trainer werd bij Ajax in een periode dat de Amsterdammers bijna onderaan stonden in de Eredivisie. 'Michels redde het elftal toen, en ging nadenken: als ik verder wil komen met deze ploeg, wat is dan de internationale norm? Dat was het catenaccio. Michels is daarop een antwoord gaan verzinnen: pressing. En op die manier is een speelstijl ontstaan, een filosofie die we later zijn gaan kennen als de Hollandse School.'

Dergelijk voetbal ziet Krol nu nog nauwelijks terug. 'Peter Bosz heeft het even geprobeerd bij Ajax, en met succes. Dus het kán! Maar het kost even tijd. Michels is het ook niet in één jaar gelukt', vervolgt Krol, die vertelt dat Michels flink ging doorselecteren. 'Tegenwoordig denken we dat het een paar draaien aan een knop zijn, en het gaat lopen. Maar zo werkt dat niet. We praten maar en we praten maar. Iedereen heeft een mening. Het vervelende is alleen dat we niets doen. Waar je sterk in bent, moet je sterker maken. Ons stokpaardje was altijd: vooruit verdedigen, de tegenstander weinig tijd geven. En wat doen we nu? Achteruit lopen. In plaats van eerder onder druk zetten, geven we ze alle ruimte. Initiatief nemen zit daarin opgesloten. Verdedigen begint niet bij de verdedigers maar juist vóórin.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Maus1978
Kan Ruud de plek van Aron niet innemen? Heb niet echt de indruk dat die veel toegevoegde waarde heeft, met alle respect voor de voetballer en Ajacied Winter natuurlijk.

Inderdaad heeft Bosz, volledig geïnspireerd door Cruijff overigens, bewezen dat de Hollandse School nog altijd onze sleutel naar succes is! Gelukkig weet Ten Hag dit ook. Is immers discipel van Pep en dus van Johan..
0 0
AmSTERdamzuid
Wat fijn dat Spijkerman er niet meer is zeg,
0 0
3sterren
Vreemd dat één van de grootste Ajacieden aller tijden, nooit een trainer is geworden van naam en faam. Wat hij verkondigt snijdt namelijk hout. Brengt veel ervaring mee, heeft als speler bijna alles gewonnen wat er te winnen valt. Net geen wereldkampioen met Oranje, maar wat een BAAS!
Ruud Krol ”is the man” ...
1 0
Schwalbino
De discussie de laatste jaren in Nederland was dat de Hollandse school te naief is. We moesten gaan spelen zoals de meeste andere landen die nooit wat winnen of gewonnen hebben. Dus laat ons idd lekker bij onze vertrouwde Hollandse school blijven.
1 0
CL=5
Halleluja. Het is mis gegaan onder van Marwijk in 2010 dat wordt herinnert door het behalen van de finale, maar waar het voetbal niet om tegen aan te gluren was, gesymboliseerd door die afschuwelijke finale waarin wel even fysiek werd laten zien. We zitten nu nog steeds met de brokstukken van dat toernooi.
5 0
geDaante
Amen, maar niet alleen door Van Marwijk, ook door Van Gaal in een veel eerder stadium, namelijk door de jeugdopleidingen van Ajax en landelijk onder de vleugel van de KNVB middels zijn 'Masterplan' opgezet in 2001 totaal te verpesten.

Kansloze manier van opleiden met fysieke systeemvoetballers zonder de nodige individuele kwaliteiten. Pure middelmaat die taken opvolgt. Met als gevolg middelmatige spelers, en angstig/behoudend aangelegd trainers voelden zich dan genoodzaakt 'realistisch' te gaan spelen, omdat je met minder materiaal niet aanvallend voetbal zou kunnen spelen, wat een misvatting is.

Het is ook misgegaan door Cruijff en zijn visie totaal te negeren, en Van Gaal Blind te volgen na zijn uitstekende prestaties rond '95. Wat men zich niet bedacht, is dat Van Gaal geen visionair is, maar een tacticus, die de Ajax speelwijze toentertijd gewoon 'gebruikte', en later bij Barcelona ook. Deze speelwijze doorontwikkelen en met de tijd mee laten gaan, kon hij niet, en dus is die visie in '95 blijven steken. Tegenwoordig kom je daarmee niet veel verder dan balletjes breed en terug.

Oplossing in mijn ogen:

-Jeugdopleidingen en trainersopleidingen naar de visie van Cruijff (meest recente en uiterst succesvolle hervormer en vernieuwer van de Hollandse School).
-Trainers selecteren op visie en kwaliteit, niet op naam.
-Lozen van 'realisme' en terug naar de kernwaarden lef en bravoure. En ook met minder materiaal juist drukken en overrompelen, in plaats van naar achteren lopen, zo meer druk op je verdediging afroepen, en de tegenstander nog meer tijd geven, en zo sterker maken.

Eigenlijk is dat al alles. Doe je dat, ben je binnen no-time weer wereldtop. Want door de Betaald Voetbal clubs, met name de topclubs, hebben wél redelijke verbeteringen aangebracht in hun opleidingen, en er komen hele mooie talenten aan om dwingend, swingend aanvallend voetbal te gaan spelen.
Dan moet je alleen geen Koeman voor de groep hebben staan.

De opleidingen moeten echter nog wel veel beter, om meer en betere spelers op te leiden. Met name de subtop en daaronder zouden zich veel meer op de jeugd moeten richten, in plaats van dure buitenlanders die vaak niet eens beter zijn. Om dat te stimuleren, zou het misschien goed zijn af te spreken redelijk flinke opleidingsvergoedingen te voldoen wanneer een jeugdspeler wordt overgenomen door een van de (sub)topclubs. Dan haalt men er ook geld uit, waarmee ze bijvoorbeeld weer verder kunnen investeren in hun opleiding, of echt gras ;).

Het is zo makkelijk allemaal, maar men vertikt het gewoon, uit onkunde en visieloosheid, vriendjespolitiek en het wel even beter denken te weten.
2 -1
T.reckveugel
Mooi gesproken, opdat we niet vergeten. Pek en veren voor die droeftoeter met zijn debiele schoonzoon.
Dan de huidige bondscoach Koeman er ook met pek en veren af, de uitvinder van 5-3-2.
En neem vGaal ook gelijk mee, die heeft dat systeem nog eens verder doorgevoerd. Met Kuyt als back. Hoe haal je het in je hoofd
1 0
Radikaal
heel blij dat je dit zegt, ben het hier zo ontzettend mee eens. Zat tijdens die finale met een groep Duitse collega's in Spanje te kijken. Heb me de grond in geschaamd, iedereen was het er over eens dat het een schandalige voorstelling was en dat alleen Spanje het verdiende. Sindsdien is de goede oude tijd voorbij. De tijd dat je meestal geen kampioen werd (ik was 14 in '88), maar dat je altijd trots kon zijn op Oranje dat het mooiste voetbal op de mat legde. Een elftal dat eenzelfde spel speelde als Ajax, maar dan met de grote namen die in het buitenland ieder jaar beter werden. Terwijl bij Ajax de nieuwe jaargangen aan de weg timmerden.
Sinds 2010 is dat voorbij. Gebrek aan kwaliteit? Slechte generatie? Kan gebeuren, NL is klein. Maar nu is er niemand meer met respect voor het actuele Oranje. Heb nog steeds goede hoop op de lichting Nouri - nu de lichting de Ligt/de Jong. Maar vooral: waar is de visie? Waar zijn de trainers vooral op clubniveau?
0 0
Beretta
Die 2de plek is echt een vloek geweest. Wat een beschamend WK was dat echt, waarin we door een grote dosis geluk en individuele kwaliteit bijna WK waren. Ik had uiteraard als een malle staan feesten maar dat van Marwijk zoveel lof kreeg/krijgt toont aan hoe oppervlakkig de mainstream over voetbal denkt.

Wat dat betreft is Koeman niet de beste optie als bondscoach, al denk ik wel dat Ajax (en PSV, op hun manier, met een prima van Bommel aan het roer) “bottom-up” voor de ommekeer kan zorgen, waardoor Koeman wel gedwongen wordt om van het “realisme” af te stappen. Je zag nu al dat Frenkie zijn medespelers daartoe dwingt, hij is de personificafie van de wederopstanding van de Hollandse School en geen lovend woord over hem is er 1 te veel!
4 0
Web
Juist, toen waren de spelers voor goed voetbal er wel.
Onder van Gaal was het ook niet veel, maar moest het doen met een mindere selectie.
Wel een extreem goede Robben toen
1 0
Babangida83
Hoewel we onder Van Gaal ook nog wel redelijk vaak gewoon aanvallend speelden. Het was meer 'niet' 5-3-2 dan 'wel' tijdens het WK, als ik me niet vergis. Dat wisselde in de wedstrijd.
0 0
T.reckveugel
Je vergist je wel en heel erg. De 0-0 tegen Argentinië was het dieptepunt ooit in de historie van Oranje. Zo dicht bij, maar niets doen om wel te scoren. Tactiek van de verschroeide aarde, de Hollandse school volledig verwoest en vGaal slaat zich nu met zijn medestanders op de borst voor een 3e plaats , alleen wel behaald met walgelijk voetbal.
Liever in de 1e ronde eruit met herkenbaar voetbal, opbouwen met nieuwe talenten, iets achterlaten voor de volgende bondscoach. Bij Manchester United idem dito, 200 miljoen budget en dan zulk voetbal. Ook nog eens slecht voor Nederlandse trainers die na hem komen
0 0
AlexIbarra
Het pleit wel voor Van Gaal dat hij vanaf het begin heeft gezegd het anders te willen gaan aanpakken dan 'normaal'. (Defensief dus.)
Omdat hij dat als enige mogelijkheid zag om de gewenste plek bij de laatste 8 te behalen, wat ruimschoots is gelukt.

'Liever eerste ronde eruit met herkenbaar voetbal' kun je natuurlijk niet mee aankomen als bondscoach van de vice-wereldkampioen. Hij had al een zeperd achter de rug.
0 0
Babangida83
Kijk even de wedstrijd tegen Mexico terug. Dat was geen uitzondering. Argentinië kan je inderdaad gelijk in hebben, maar zou me verbazen als hij het op het einde niet om heeft gegooid.
0 0
gras
Tja, grotendeels mee eens.
0 0
M.Olsen
Wat ik trouwens altijd geweldig vind is dat de Hollandse school heel Nederlands de credits geeft. Dit is natuurlijk gewoon de Ajax school. Verder snap ik niet dat iedereen denkt dat het 4-3-3 typerend is voor de Hollandse school. In principe past de formatie zichzelf aan aan de kwaliteit.

Het enige wat anti Hollandse school is, is een verdediging met 5 man. Dan moeten de backs opbouwen, en dat mag nooit!!! Backs moeten aanvallen, nooit opbouwen!!
1 0
Web
Wat heb ik altijd genoten van deze verdediger, was bijna niet te passeren.
Veel betere voetballer dan de rechtsback Suurbier, ik heb hem vaak zien spelen in de Meer en Olypisch stadion, man wat was het toen genieten om Ajax te zien spelen, vanuit niets de beste van de Wereld. Hij was wel de speler die het niet erg vond dat Johan toen in die tijd naar Barcelona ging.
Hij vond dat alle credits van dat team naar Johan gingen. En daar had hij moeite mee. Ze kwamen er wel achter toen Johan weg was, dit was niet op te vangen
Hij heeft ook nog een tijdje als assistent mee gelopen, eigelijk heb ik hem nooit gehoord over voetbal technische aspecten, zoal druk zetten enz.
Maar heel mooi om te horen
2 0
M.Olsen
Hahaha wauw. Dat ik dit nog is mocht lezen. Geweldig!

Koeman, kijkt u mee???
3 0
CruijffiaansNouriaans
Zet deze gast op een zetel.
1 0
KingRijkaardII
Precies dit Ruud. Misschien zou de KNVB maar eens moeten luisteren naar dit soort mannen!
1 0
AFCA.
Achteruit lopen tegen een sterker team is het slechtste dat je kunt doen. Waarom zou je goede voetballers nog meer tijd aan de bal geven hoger op het veld?
2 0
SilverHaze
Ja heel leuk gezegd, maar dat betekent dat je ook héél goed druk moet kunnen zetten en als team over veel discipline en intelligentie beschikken. Bij NL elftal is die discipline en gogme heel ver te zoeken, dus vooruit lopen is gewoon 8-0 achter bij rust.

Bij Ajax is die kwaliteit er nu wel. Ten Hag hamert heel veel op 2e ballen lijkt het dus wie weet wordt het genieten.
0 0
geDaante
Hopelijk helpt Frenkie wat ogen openen. Hij is qua mentaliteit en type identitiek aan Cruijff;
maling aan kansloze opdrachten en taken van trainers, en zo goed zijn dat de (jeugd)trainers het maar door de vingers zien. Los van Streppel blijkbaar. Hoe star en slecht als talentherkenner moet je wel niet zijn deze jongen te passeren omdat hij hard moet 'werken'.

Hopelijk doet Frenkie de nederlandse voetbalmensen beseffen dat er weer meer voetbal van achteruit nodig is, geen brekers, maar een voetballend controleur en verder alleen maar voetballende, creatieve en technische middenvelders, die makkelijk ingespeeld kunnen worden, die makkelijk open- en wegdraaien, die durven, die de oplossing vooruit zien en meteen benutten, etc.

Al ben ik bang van niet, die bobo's en voetbalmensen zonder visie denken het altijd wel weer beter te weten vanuit hun dikke ego's. Ik heb ook niet bepaald vertrouwen in types als Gudde, Langeler, Van Looi, etc.
4 0
JPM
Amen.
1 0
Jappindo
boek 'de val van oranje' lezen van Pieter Zwart.
1 0
trainerdv
Als in heel Nederland alle BVO's hun jeugd zo opleiden, dan kunnen we zeker weer fantastische lichtingen verwachten. Bij de KNVB gaan ze helaas alleen mee in de de Psv stijl, dus ook wat behoudender. Ze zeggen dat daar teveel Ajacieden zaten, maar die hielden tenminste wel de Hollandse school bij de jeugdteams en trainersopleiding in leven.
4 -1
geDaante
Juist de KNVB stijl zie je helaas ook weer bij Ajax in de bovenbouw, met lopers op de halven als Ekkelenkamp, Dani de Wit, Siem de Jong was daar nog voor teruggehaald voor het eerste, Taylor werd een beetje in die rol gedrukt, Van de Beek wordt zo ingezet.

Dat is des KNVB's, zoals ook zo'n Til, op de half of op 10.

Het is des KNVB's te weinig voor creatieve, technische spelers te kiezen, en teveel voor fysiek en loopvermogen, en 'zekerheidjes'. Dat gebeurt in de bovenbouw bij Ajax ook teveel.

Wat Ajax wel beter doet dan de KNVB is sneller diepte zoeken en niet balbezit om het balbezit spelen, over het algemeen.

De KNVB moet jonge coachtalenten voor de elftallen zetten, die vernieuwend denken en de spelprincipes van de ware Hollandse School kennen, en deze kunnen toepassen in de huidige tijd. Types als Dave Vos en Willem Weijs. Deze twee worden terecht al door clubs geclaimd, maar daar zijn er vast meer van. Jongens die echt willen opleiden en het leuk vinden talent beter te maken, in plaats van oud-voetballers die alleen aan hun eigen ego en carriere denken.

Oud-voetballers zijn perfect als ze over de juiste visie en inzicht beschikken, en niet de ambitie hebben hoofdcoach te worden.
2 0
gras
Ik roep dit niet al jaren, maar decennia.

In de jeugd leren pingelen en met techniek spelletjes bezig zijn, tot 's avonds laat vrijuit ballen met zo min mogelijk regeltjes, later de tactiek erbij en dan leren pressen. Trainers die zonder druk op de bal spelen ontslaan. Opzouten met dat laffe gekut. Daarmee verkwansel je de sportieve erfenis.
4 0
Illegaal
Ruud Krol is voor mij de beste verdediger ooit van Nederland en misschien zelfs van de wereld.

Hij was gewoon niet te passeren egaal welke aanvaller hij tegenover zich had staan.

Het is ook niet voor niks dat het Ajax van begin 70er jaren misschien wel het beste elftal was dat er ooit is geweest in de wereld... uiteraard door het grootste toedoen van Johan Cruijff.
4 0
AjaxPassion
Zoals Krol al zegt: Bosz zag het én deed het. Dit was echt smullen in de 2e seizoenshelft!

Maar ook ETH is op de goede weg!
5 0
gras
Op de goede weg NADAT hij op de wip kwam te zitten.

Hij kwam binnen met een halfzacht concept van gefaseerd drukzetten, dat een half seizoen lang zaadloos, tempoloos voetbal opleverde en gênante vertoningen in uitwedstrijden.

Pas nadat de stemming zich tegen hem en de directie begon te keren, begon hij opeens in te zien dat Ajax altijd hoog druk zetten is. Al die TH lovers hoor je die zeer wezenlijke wijziging met de grootst mogelijke moeite negeren.

Nu speelt hij Ajax voetbal en is hij goed bezig. En als je De Ligt goed hebt gehoord, is dat niet zozeer de visie van TH, maar gewoon het Ajax spel zoals hij in alle elftallen heeft gespeeld.

Juist. Eindelijk iemand die het durft te benoemen.
1 -3
trodat4030
Apart, Bosz speelde bij Vitesse en Heracles al met hoge druk. Daar was ie berucht door geworden in de voetbalwereld. Hij werd zelfs versleten voor een naïeve trainer. Maar toen ie bij Ajax kwam had ie opeens een halfzacht concept? Vraag me echt af hoe je daar bij komt.
0 0
gras
TH, niet Bosz. Bosz staat inderdaad bekend om zijn spelopvatting. Ben het ook helemaal eens met Krol.
0 0
Radikaal
TH halfzacht niet Bosz
0 0
ETM
Ajax heeft de afgelopen wedstrijden in langere fases en succesvoller druk op de tegenstander dan in vorig vorigsezoen, waarin ik het idee heb dat Ten Hag begon met veel druk naar voren, maar daar toen een beetje mee is gaan sjoemelen omdat de restverdediging niet klopte.
Ajax kan nu ook beter drukzetten omdat het positiespel sterk verbeterd is.
Maar hoe dan ook zet dit Ajax niet druk zoals onder Bosz. En ik denk dan ook niet dat de spelers het ineens over hebben genomen oid. De hand van Ten Hag is wel zichtbaar ook tav drukzetten.
0 0
AjaxPassion
Grotendeels eens, dat heb ik ook altijd gezegd hier. Maar wat Ajaccus hieronder zegt moet je ook niet onderschatten. Implementeren kost tijd.
0 0
Ajaccus
Daar ben ik het niet mee eens. Ten Hag brengt zeer offensief voetbal en implementeert daarbij een minder naïeve visie op het verdedigende aspect dan onder Bosz. Ik denk dat het teveel gevraagd en te ingrijpend zou zijn geweest om dat vorig seizoen als voortzetting op hoe het onder Keizer stond al te realiseren.
Ik vind dat het voetbal per week groeit en dat Ten Hag 100 % brengt waarvoor hij gehaald is. Modern voetbal in Ajax stijl vanuit de ervaring die hij uit de loop van zijn trainerscarriere als bagage meeneemt.
3 0
Babangida83
Met naief diskwalifeer je iemand. Bosz was heel erg met verdedigen bezig. Die stond meer naar voren. Dat lijkt optisch risicovoller, maar in de praktijk kreeg Bosz heel weinig doelpunten tegen.
Een ander verdedigend aspect: Een groot deel van het balbezit in uitwedstrijden is ook dankzij De Jong, die overal onderuit voetbalt, gedebuteerd onder Bosz. Alleen destijds nog niet zo ver ontwikkeld.

Tegen Luik kregen we ook zomaar even snel 2 doelpunten om de oren. Bij beide tactieken geldt dat de afstemming erg belangrijk is. Ik durf zelfs te stellen dat we nu net iets kwetsbaarder zijn, omdat we nu eenmaal geen lange mannen in het centrum hebben staan. Dan kun je beter ver weg blijven van je eigen doel. Iets wat Ten Hag ook beaamt, overigens, maar in de praktijk op dit moment nog niet helemaal uitvoert. Dus ik ga er vanuit dat hij nog dominater wil gaan spelen (op balbezit ter verdediging, waardoor je niet vaak compact hoeft terug te zakken). Gelukkig hebben we De Jong en is Eiting ook weer een jaartje verder. Dat scheelt een slok op een borrel. Bosz deed het met Schone, Klaassen en Ziyech.

Het verschil in mijn ogen is dat Bosz gelijk druk zette op de laatste linie, terwijl Ten Hag iets vaker inzakt. Ik vind persoonlijk dat laatste risicovoller met Ajax-spelers. Maar ook het spel van Ten Hag is nog niet uitontwikkeld, dus ik laat me graag verassen. Ik zie bij hem niet precies waar het naar toe gaat, behalve dat hij meer balbezit wil nog.
1 0
Babangida83
Dat heeft Krol goed gezien. Mooi te horen van iemand die aan de wieg stond van de Hollandse school
1 0
FlyingDutchMan
We praten maar en we praten maar, inderdaad Krol. Wel grappig om zo'n tientallen jaren oude speelwijze op het huidig veranderde tactische voetbal te plakken.
0 0
trainerdv
Wat denk je dat Barcelona speelt?
0 -1
FlyingDutchMan
Fc alles op Messi
0 0
geDaante
Precies, het gaat om de spelprincipes, en Cruijff had deze doorontwikkelt voor de toenmalige tijd, en zelfs al daarvoor, daar het een visionair was, met als gevolg een in de kleine ruimte zeer vaardig Barcelona dat iedereen compleet wegtikte, en dat op basis van de Hollandse School.
0 -1
Babangida83
Het is een spelopvatting. Die bestaat, net zoals zijn tegenhanger het Catenaccio, gewoon nog steeds en is ook nog steeds gewoon uiterst succesvol. Krol heeft het dus over mensen zoals jij.

Natuurlijk kun je daar variaties op los laten. Dat maakt het allemaal nog interessanter. Niet ouderwetser. Alleen zul je eerst de Hollandse school dienen te begrijp om te begrijpen hoe die nieuwe invloeden op Hollandse school geintegreerd kunnen worden. Zowel Rangnick als Ten Hag spelen voetbal wat hier van afgeleid/doorontwikkeld is. Rangnick begrijpt dat en was door Michels/Cruijff geinspireerd. Ten Hag doet het echter overkomen alsof hij het zelf heeft uitgevonden. Die heeft het blijkbaar nodig om zichzelf op de borst te kloppen. Herkenbaar.

Ook het (aanvallend) tactisch aanpassen op je tegenstander, is niks nieuws (Neres vs Vitesse). Sterker nog, het is eindelijk weer eens terug dankzij Ten Hag. Ben ik erg blij om. Is dat nieuw volgens jou?
2 -3
FlyingDutchMan
Nee is niet nieuw, alleen nu variabel omdat het moderner is gemaakt met kleine aanpassingen die grote invloed kunnen hebben. Oftewel goed verhaal, maar tegenwoordig is het veel meer op details bepalend..
0 0
Lazell
TH doet helemaal niet alsof hij het heeft uitgevonden, of klopt zichzelf niet op de borst. Maximaal heeft hij het over een bepaald aspect verbeteren wat nog niet aanwezig was. Ik wil wel eens weten over welke uitspraken jij het hebt.
1 0
Ozymandias
Geef mij eens een voorbeeld waar Ten Hag zichzelf op de borst klopt (en doet alsof hij het zelf heeft uitgevonden) over iets wat hij van de Ajax School heeft overgenomen?
2 0
Babangida83
Die combinatie in 1 artikel is lastig te maken, maar laat ik het zo proberen:

1 voorbeeld na een complete baggerwedstrijd, die nooit echt kantelde, toch nog gelukkig 2-1 maken. Maar ipv ter verontschuldigen over wat er allemaal misging, mogen we van geluk spreken dat Ten Hag met een tactisch wonder kwam. Lees voor het tijdsbeeld ook even de comments. Was totaal misplaatst:
https://www.ajaxshowtime.com/article/bijzaken-en-geruchten/111771/ten-hag-door-plan-b-kantelde-de-wedstrijd

En het feit dat hij constant bleef zeggen na Keizer dat het veel gevarieerder moet en veel dominanter (want hollandse school). (Over wedstrijden onder Keizer kun je veel zeggen. Maar die waren zeker gevarieerd en dominant). Maar Ten Hag veranderde alles, want hij wist wel hoe het moest. Brengt het alsof iets nieuws is. Iets wat jij ook onderkent vaak. De half space bijvoorbeeld, is niet veel anders dan de positie van de nummer 6 en 8 uitlijnen. Bij positiewisselingen, dienen de posities wel ingevuld te blijven. De Half Space uitleg helpt spelers dit beter te begrijpen. Waarbij we op de positiewisselingen komen. De Hollandse school was een en al positiewisseling. Ook dit is niets nieuws. Het wordt alleen op een andere manier gebracht onder de noemer 'modern voetbal'. Op geen moment wordt het gelinkt door Ten Hag aan wat Cruijff/Hollandse school of Marcel Keizer deed, terwijl het in de kern heel dichtbij elkaar ligt. Het is op z'n meest niet meer dan 1 smaak uit een zelfde blik vol met verschillende smaken.

Als Koeman met een lege nummer 9 speelt, wordt dit gelinkt aan vroeger. Speelt Ten Hag met Neres op de 10-positie, dan is het een uitvinding van Ten Hag. Wel nee, het is gewoon kijken waar je sterktes liggen en de zwaktes van de tegenstander. Het erge is dat het in Nederland niet veel vaker gedaan/opgemerkt wordt. Ten Hag stelt zich hier heel anders in op dan een bijvoorbeeld Koeman.

Heb ik de pik op Ten Hag? Nee. Maar van opscheppen houd ik niet zo. Je resultaten dienen voorzich te spreken en als je teveel credits krijgt, is het ook wel eens nuttig deze af te zwakken, als ze niet geheel terecht zijn. Ook heeft Ajax historie en daar mag best eens aan gelinkt worden. En dan heb ik het niet speciaal over personen.
1 -2
Ajax2727
Wat een onzin. Als Ten Hag zij buitenspeler op 10 zet en het pakt goed uit, dan heeft hij het toch gewoon goed gezien. Verder claimt hij dan toch ook nergens de hele Hollandse School opnieuw uitgevonden te hebben? Hij gebruikt hooguit een andere terminologie.
0 0
AjaxPassion
Dankjewel Krol, dit dus!!

Dan had ik dat hele stuk in het topic 'De Ligt en De Jong schieten in één keer door' niet hoeven typen ;P

Edit:
Wow, goed interview trouwens, klik maar eens door op de link
0 0
RSM
Frenkie de Jong is er een meester in!
1 0