VI: 'Ajax kent begroting van 90 mln euro'

BVeenstra, 09-08-2018 om 15:30, 24804 views, Voetbal International | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Ajax kent voor het nieuwe seizoen de hoogste begroting in de Eredivisie. Dat heeft Voetbal International uitgezocht. De Amsterdammers begroten voor liefst negentig miljoen euro.

'Met een gigantisch eigen vermogen van 175 miljoen euro en meestal winst is Ajax een van de gezondste clubs in Europa', wordt geschreven. 'Nu rolt het Ajax-geld en is de begroting hoger dan die van alle rechterrijtje-clubs samen.'

Na Ajax volgt PSV. De Eindhovenaren hebben voor het nieuwe seizoen een begroting van 73 miljoen euro. Bij PSV worden de sponsorinkomsten geschat op 77 miljoen euro, maar mocht de groepsfase van de Champions League gehaald worden, stijgen die sponsorinkomsten naar honderd miljoen euro. 'Dat is nog niet eens begroot', schrijft Voetbal International. Feyenoord begroot het nieuwe seizoen voor 67 miljoen euro.

 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lagasj
Ja en......
90 miljoen met een waardeloze trainer aan het roer die hardnekkig verkeerde spelers op de verkeerde positie's opstelt en het presteert om elke wedstrijd tot nu toe de verkeerde wissels toe te passen .
Heb je dus helemaal niets aan 90 of 120 miljoen!
1 -5
chloorbestendig
Creatief dat men werkelijk waar op elk artikel een manier vindt om op de trainer te zeikpijpen.
0 0
FerdiZ
dat dus
0 0
Mundus
Wat een warrig verhaal. Kan er absoluut geen chocola van maken. Dit gaat helemaal nergens over !
1 0
Ajax#1900
Klopt, VI is echt brandhout geworden
2 0
ferrari2009
Wat een afgang voor NL voetbal. eerst zeggen de Feyenoord spelers we zijn beter dan trencín terwijl de wedstrijd nog gespeeld is “ geen daden maar woorden”
Haha
0 0
Ajaxtrouw
Ach zelfs met een begroting van 3 mln. kun je met 3-0 voor staan tegen Feyenoord....
3 0
Ajaxtrouw
Ik bedoel met een begroting van 2 mln. met 4-0 voor staan. Wel jammer voor het NLse voetbal
2 0
PuurGeluk
Ik vind de verschillen niet eens heel erg groot wat betreft begroting. Hoe zit het met het eigen vermogen van Feyenoord en PSV?
2 0
afca95
Een begroting.. ja leuk allemaal n begroting. Maar p$v stelt de begroting af op CL en Ajax op EL.. Al zou Ajax de CL begroting er bij doen zit je op 110miljoen
3 -7
makaveli
Zoals je leest stijgt de begroting als PSV de cl haalt. Je opmerking is dus niet juist.
3 0
afca95
Wie zegt dat VI altijd gelijk heeft? Wat is hun bron? Ik vindt het nogal merkwaardig dat zij zo'n grote begroting hebben. Ajax heeft veel hogere contracten met sponsoren. Ajax is een veel grotere club. Wat heeft PSV nou verkocht? Wat zijn de grote sponsoren? En p$v heeft dadelijk een grotere begroting klinkklare onzin.
VI lult wel vaker onzin.
0 0
Ajax27
PSV telt ook al jaren niet meer de CL in hun begroting, maar wel net als Ajax de groepsfase van de EL. Dus dat is gewoon feitelijk niet juist.
3 0
Ajax27
PSV telt ook al jaren niet meer de CL in hun begroting, maar wel net als Ajax de groepsfase van de EL. Dus dat is gewoon feitelijk niet juist.
1 0
Stuyvesant
De tekst klopt niet. Met name het gedeelte over p$v... Een begroting van 73 miljoen met 77 miljoen aan sponsorinkomsten...

Verder is de begroting alleen maar een inschatting voor dit seizoen. De daadwerkelijke omzet valt meestal hoger uit.
6 0
Freddy Al
Dat kan wel als PSV gelden reserveert voor andere doeleinden dan voor het komende seizoen.
De begroting die hier staat is een interpretatie van VI en dus geen stuk wat keihard is.
Mochten de bedragen zo zijn dan vind ik het verschil met PSV ook vrij klein.
0 0
Stuyvesant
Dan nog neem je de inkomsten op aan de inkomstenkant van de begroting en de andere doeleinden aan de uitgavenkant van de begroting. Tenzij het natuurlijk om wat minder legale activiteiten gaat.... ;)
0 0
AmSTERdamzuid
de gemeente terug betaen bedoel je in je eerste zin?
0 0
Bensco
ben ook wel benieuwd waar deze begroting vandaan komt.

- Philips is gestopt al shirtsponsor sinds 2016
- Energiedirect zal vanaf 2019 als hoofdsponsor stoppen
- Martin Glas stopt ermee
- Cateraar stopt ermee
- geen europees voetbal
2 0
Mikey Stormram
Selectiewaarde wordt niet meegenomen in het eigen vermogen denk ik of wel?
2 0
Maik
Lijkt me activa, maar dan voor veel minder dan marktwaarde. Die is natuurlijk veel te variabel. En overkomt een speler iets vreselijks ben je sws weg natuurlijk.
0 0
Bjorn
Aangekochte spelers vertegenwoordigen een balanswaarde (aankoopsom) en daarover ga je afschrijven. Dat betekent dat aangekochte spelers in je eigen vermogen zitten verwerkt, maar jeugdspelers niet. De Ligt staat bijvoorbeeld voor 0 euro op de balans en zit dus eigenlijk niet in het Eigen Vermogen. Net als Donny, Mous etc.
1 0
Dondy
Maar je schrijft toch af op dingen die minder waard worden (zoals auto’s). Als je een jonge speler haalt die in de loop der tijd beter wordt en dus meer waard wordt, moet je die dan niet opschrijven ofzo? xD
0 0
Stuyvesant
Zie mijn stukje over herwaarderen. Op de aanschafprijs schrijf je af, maar de waarde pas je aan via herwaarderingen. Voordeel hiervan is dat je de belastingen (VPB) niet direct bij de verkoop hoeft af te tikken, maar dit gedurende de jaren kan doen.
1 0
Stuyvesant
Niet helemaal waar. Op het moment dat de spelers doorbreken, dan moet je de spelers gaan herwaarderen naar een voor dat moment geldende waarde. Hierdoor ontstaat een zogenaamde herwaarderingsreserve en worden de spelers ook in het vermogen opgenomen.
2 0
Bjorn
Ah, van het herwaarderen heb ik nooit iets meegekregen. Maar wel logisch en goed voor een getrouw beeld van de werkelijkheid.
1 0
Michels
Ja, op moment van herberekenen wel, maar in deze rare voetbalwereld fluctueren prijzen nogal eens. Zo is Ziyech nu bijna 20M minder waard dan vorig seizoen (toen ze nog 50M wilden hebben voor hem) en is de Jong iets van 2 a 3x zo duur geworden. Ik weet het niet zeker hoor (geen economiestudent hier...), maar de waarde van je spelers is dus afhankelijk van wat de markt doet, hoe je spelers presteren en de tijd van het jaar (einde transferperiode betekent hogere waarde voor belangrijke basisspelers). Als dat allemaal waar is, lijkt het me dat je dat soort dingen allemaal maar moeilijk in je begroting kan meenemen. Zoals gezegd, ik ben geen economisch wonder, dus hopelijk kan iemand het me uitleggen...
0 0
koenos1
Volgend jaar hebben we dus 3x zoveel dan PSV
0 -5
ram
Huh..? Nee...
3 0
koenos1
Huuh ja!
0 -1
ram
Volgens mij weet jij niet wat een begroting is.
0 0
PuurGeluk
Waar basseer je dat op?
0 0
Bjorn
Maar wat is in onze 90 miljoen begroot? Europa League groepsfase neem ik aan zoals in de voorgaande jaren.

Als we CL halen hebben we (gelukkig!) ineens een gruwelijk overschot op de begroting. Als we dat een aantal keer bereiken en PSV niet, nemen we enorme afstand.
2 0
afca95
Vergeet niet. Het eigen vermogen van PSV ligt bij de gemeenteraad .
1 0
chuckie88
Dat en de zwaar positieve transferbalans de afgelopen jaren ( 4 x onder De Boer) verklaren ook ons EV. En ja, natuurlijk als Ajax de komende 5 jaar minimaal 3 x CL groepsfase kan spelen en tegelijkertijd de concurrentie niet loop je natuurlijk met rasse schreden bij ze weg. Tel daarbij het feit dat Ajax toch aanzienlijk meer rendement haalt uit de verkoop van spelers dan bv PSV en Feyenoord, dan ligt hier het grootste verschil en zal Ajax de komende 10 jaar niet meer te achterhalen zijn.
Het gekke is dat Ajax theoretisch de 10 komende jaren geen kampioen hoeft te worden en toch kan het zo zijn dat ze financieel jaarlijks weglopen bij de concurrentie.
Dit jaar bv kan Ajax CL halen en PSV niet....
1 0
T.reckveugel
Maar die 175 miljoen klopt ook niet, die hadden ze vorig jaar al, met het negatieve saldo van dit jaar wordt dat niet hoger. Overmars gaf wel aan dat er dit jaar nog geld van Tottenham binnenkomst van Sanchez, wie weet wat de Italianen allemaal in termijnen betalen, zoals voor Milik. Of het bedrag op zich vorig jaar klopte is in dat licht ook onzeker.
0 0
Ajax27
Doordat we zo'n dingen niet meenemen in de begroting zijn we juist financieel zo gezond. Vroeger nam Ajax bijv wel standaard mee dat ze CL groepsfase haalde. als je dat dan vervolgens een paar jaar niet haalt heb je meteen een groot gapend gat.

Hetzelfde geldt voor transfers, ook al kan Ajax de afgelopen paar jaar en de komende paar jaar iedere keer een speler voor 30-40 miljoen verkopen, dat ga je niet standaard in je begroting meenemen. Want hou je dan een keer 2 jaar de groep bij elkaar dan schrijf je direct rooie cijfers. Hetzelfde geldt voor inkomende transfers. Ajax had echt niet dit jaar staan dat ze 40-45 miljoen begroot hebben van die 90 miljoen om te spenderen aan transfers. Op de begroting staat waarschijnlijk een veel lager bedrag.

Door het beleid van nu kun je dadelijk wel eens meer risico gaan nemen door de begroting in stapjes binnen een paar jaar naar 100 miljoen per jaar te brengen. Maar als je structureel 10 miljoen per jaar meer uitgeeft moet het ook te verantwoorden zijn waar je structureel 10 miljoen per jaar meer door binnen krijgt.

De verschillen tussen ons en PSV lijken dus relatief klein, maar als je het kapitaal naast elkaar zet dan zijn onze mogelijkheden vele malen groter met om de aansluiting met de Europese subtop te behouden.
3 0
Bjorn
Zeker, de periode 2011-2014 was daarin echt cruciaal. Toen hebben we langzaam het CL-jasje uitgedaan. Dankzij goede sponsordeals hebben we alsnog een kerngezonde en hoge begroting.

Als wij in de komende jaren 3 tot 4 keer CL behalen en PSV mist de boot, wordt het gat enorm.
3 0
BrandjeXL
Ajax begroot de CL nooit
2 0
Bjorn
Niet meer gelukkig. Tot de periode 2012/2013 hadden we helaas altijd wel een CL-jasje aan. Daarna is dat netjes naar een begroting gegaan met Europa League groepfase.

Het enige wat ik wil zeggen, we hebben waarschijnlijk een begroting van 90 miljoen tegenwoordig met EL-groepsfase. Hoogstwaarschijnlijk met name dankzij zeer veel goede sponsordeals de afgelopen 1,5 jaar hebben we nu zo'n hoge begroting met 'slechts' EL-groepsfase.

Halen we onverhoopt de CL dan is dat pure overschot en extra, wat heerlijk is.
3 0
DirkvanDam
psv zit er dus niet heel ver onder.... hoe doen ze dat toch?
2 -1
Leprechaun
Vergeet niet dat PSV aardig wat sportief succes (plus daarbij horende gelden) heeft gehad de afgelopen jaren. Daarbij baseren zij hun begroting op de CL (meen ik). Mocht Ajax de komende jaren kampioen worden, dan wordt de kloof ineens erg groot, vermoed ik.
2 0
DirkvanDam
oké. heb ook absoluut geen kaas gegeten van dit soort materie.
1 0
Jornnn
Goeie dealtjes met de gemeente ;-)
2 -1
Ajaxvooraltijd
20% is toch aardig wat.
3 0
Bjorn
Maar nog geen beslissend gat waarmee je de eredivisie naar je hand kan zetten financieel gezien. Dan moet je toch wel tussen de 40 en 60% hoger zitten. Op termijn is dat mogelijk als de juiste strategische keuzes worden gemaakt en de eerste elftal presteert (CL behalen voor X aantal jaar op rij).
1 0
amthree
Nou als we nou geen kampioen worden is het ook wel triest ook....
0 0