Huntelaar of Dolberg: 'Het ligt nog open'

BVeenstra, 20-07-2018 om 07:25, 11521 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw wedstrijdsjaal voor de halve finale van de Champions League tegen Tottenham!

Een van de posities waar Ajax-trainer Erik ten Hag richting het duel met Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League over twijfelt is die van de spitspositie. De oefenmeester heeft de keuze uit de talentvolle Kasper Dolberg en de ervaren Klaas-Jan Huntelaar.

'Het ligt nog open', vertelt Ten Hag in gesprek met het Algemeen Dagblad. 'Kasper is een fantastische speler die je de ruimte moet geven. Klaas weet dat, maar het is ook zo dat Ajax de meeste punten heeft gehaald met hem in de basis. Als hij zijn gebruikelijke niveau haalt, dan liggen zijn kansen voor het grijpen. En als je scherp bent in de zestien, maakt het niet uit of je 16 jaar bent of 34.'

Ten Hag zelf gaf aan dat hij twijfelt over misschien wel vijf posities. Het Algemeen Dagblad denkt dat de trainer bijvoorbeeld een keuze moet maken over de rechtsback, waarbij hij kan kiezen tussen Rasmus Kristensen en Noussair Mazraoui. 'Rasmus Kristensen moest tegen de Wolves voortdurend gecorrigeerd worden door zijn medespelers. Gezien de vorm van de Deen kan de 20-jarige Mazraoui zich op gaan maken voor zijn Europese debuut bij de Amsterdammers', schrijft de krant.

Ook centraal achterin zal de trainer een keuze moeten maken. Kiest hij voor Frenkie de Jong of mogelijk toch voor Max Wöber of Perr Schuurs? Ook Daley Blind is mogelijk een optie. 'Daley moet nog wel een stap zetten', zegt Ten Hag. 'Het is pas de eerste week dat Daley met ons heeft meegetraind. Maar het was voor hem zinvol om 45 minuten te voetballen.'

Tot slot staat er nog een vraagteken achter de positie van linksbuiten. Zakaria Labyad is geschorst tegen Sturm Graz en in het oefenduel met Wolverhampton Wanderers speelde Noa Lang om die reden linksbuiten. Toch is het allerminst zeker dat Lang tegen Sturm Graz zal spelen. 'Hakim heeft op het WK ook op een andere positie gespeeld. Op rechts. En David Neres kan bijvoorbeeld ook op de linkervleugel uit de voeten', geeft Ten Hag aan.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
rodnet
Het is heel simpel: met Dolberg als regelmatig beslissende spits bereikten we de EL finale. Dus hij heeft op topniveau zijn talent en potentie al lang en breed laten zien. Het enige wat hij nodig heeft na zijn blessure is vertrouwen en speeltijd. Kortom altijd de voorkeur voor Dolberg en Huntelaar als waardevolle pinchhitter.
0 0
Jappindo
Ik vind uitspraken als 'het ligt nog open' prima zolang het voor de bühne is. Ik hoop dat Ten Hag intern wel duidelijk is richting met name Dolberg. Dolberg heeft een goed eerste jaar gedraaid en daarna een moeilijk seizoen mede doordat (denk ik) hij niet voldoende vertrouwen van Keizer kreeg en zijn blessure. Komend seizoen is het aan hem om te laten zien of hij inderdaad het grote talent is. Geef die jongen dus even de kans en spreek het vertrouwen in hem uit. Huntelaar werd vorig jaar al gehaald als stand in, en nu is hij opeens nadrukkelijk in beeld voor de nummer 1 spitspositie. Dit terwijl hij gedurende de periode dat hij speelde bij afwezigheid Dolberg mij allerminst overtuigd heeft. Toont uiteraard hartstikke veel inzet maar binnen de 16 is het ook niet meer wat het geweest is. Het is tijd voor Dolberg, Huntelaar wordt oud en heeft zijn beste jaren gehad. Ik vind dan ook armoedig om met Huntelaar als 1e spits aan het seizoen te beginnen. Dolberg het vertrouwen geven en Huntelaar als eventuele backup dus!!
0 0
trooop
Ajax heeft het meeste punten gehaald met klaas in de basis.. Wat ben je voor fúcking leeghoofd als je dat als argument gebruikt. Alsof er niet 100 verschillende factoren zijn die bepalen hoeveel punten je haalt. ‘Ja maar, ja maar, huntelaar stond toen wel steeds in de basis.’ Onana ook, domme zak. En Aron winter zat al die keren op de bank.

Alsof het niet klip en klaar is dat klaas er geen ene mallemoer meer van kan. Zelfs z’n fanboys zijn tegenwoordig om. Alsof dolberg niet 25x beter is in alle aspecten van het spel. Alsof dolberg niet onze toekomst vertegenwoordigt en als de sodemieter spelritme nodig heeft, in plaats van in de weg te worden gezeten door een halve bejaarde. En ten hag maar twijfelen.

Ik had me tegen beter weten in voorgenomen om hem dit seizoen een nieuwe kans te geven, na een fatsoenlijke voorbereiding. Maar het heeft me alweer lang genoeg geduurd. Opgedonderd met die boerenclown. Iedere week dat hij er nog zit is uitstel van executie.
2 -3
AFCAsphere
Ik vond dat je in die eerste twee alinea's nog gelijk had, maar dat laatste verpest alles dan weer.
0 0
southmokum
Doe eens even normaal man....
0 0
hakkietjakkie
Nee niet Neres op links aub. Dan heb ik nog liever dat je Dolberg links zet en Huntelaar in de spits
0 0
godenzonenssuper
Allebei is het niet best op dit moment.
Alleen kan Dolberg nog veel beter, huntelaar wordt niet meer beter.

Geef Dolberg nu eens de kans een hele reeks wedstrijden. Dat geschuif zorgt alleen maar voor onrust, dat zagen we onder Keizer.
1 0
michaellaudrup
Dolberg vind ik gewoon een tegenvaller op een paar goede potjes na. die moet een schop onder zijn reet hebben. Huntelaar is geen schim meer van wat het was, maar toont wel werklust. Starten met Huntelaar dus.
0 -2
ambtenaar
Ondanks dat ik de echte Dolberg al een jaar niet heb gezien zou ik toch met hem starten, Huntelaar na 70min brengen.
RB is voor mij geen twijfel Mazroui, Kristensen heeft het niet en Oreljeu gewoon terug sturen naar Colombia.
1 0
Aspers73
De spitspositie is toch de positie die mij het meest zorgen baart. Dolberg raakt werkelijk geen knikker meer, zou hem nu meer vanaf links laten komen misschien. Huntelaar kan niet meer, dus blijft Sierhuis over. Beperkt, maar wel een echte goalscorer en werkt 10x harder dan Dolberg.
0 -1
Jayajax
“Gezien de vorm van de Deen” Onze Deen op rechtsback is sinds zijn komst al “uit vorm”, dan heeft het toch iets meer met kwaliteit te maken ben ik bang. Op dit moment is Veltman gewoon onze beste rechtsback en dat is toch wel kwalijk. Dynamische backs zijn zo belangrijk tegenwoordig. Hopen dat er snel iets doorstroomt vanuit de jeugd...
2 0
flyingsoccer
Ik ben erg geschrokken van het niveau. Sturm Graz gaat in de JC Arena 5-3-2 spelen en op 0-0 gokken en thuis met 1 of 2 vlijmscherpe counters winnen.
0 0
luiszwaaris
Dolberg gewoon 15 wedstrijden laten staan
3 0
Afcatobias
Helemaal mee eens!
0 0
T.reckveugel
Welke van de 2 ook zal spelen, ik wens hem een paar bruikbare ballen toe. De enige echte voorzet van vorig jaar kwam van een doorgedenderde de Ligt
0 0
TOOL
Huntelaar! Dolberg moet gewoon meer laten zien dat hij beter is. Helemaal omdat hij weinig voor laat zien!
0 -2
El-Dorado
Huntelaar! Brengt toch meer vuur op dit moment.

Weet niet wat Dolberg heeft, die kon gisteren een bal niet eens fatsoenlijk controleren.
0 -4
De Stift
Dat is denk ik een van de grootste ontwikkelpunten van Dolberg: het duel met de man in de rug. Juist hij moet op zijn positie leren dat duel te winnen en de bal bij zich te houden of goed te kaatsen naar een inlopende of juist diepgaande speler. Dat heeft te maken met techniek en evenwicht, met fysieke kracht en vooral focus. DAT DUEL MOET GEWONNEN WORDEN!

Het is mede daarom zo zonde dat Bergkamp niet meer bij Ajax rondloopt. Want ik vind die twee -en ik was een groot fan van de voetballer Bergkamp- wat van elkaar weg hebben. Beide introverte voetballers, beide technisch begaafd en beide met iets 'magisch' over zich. Waar Bergkamp zich in het begin van zijn carriere op heeft toegespitst, is de aanname (lees daar meer over in dit prachtige interview: https://santosonline.nl/verhaal/het-mooiste-voetbal-volgens-dennis-bergkamp). Maar Bergkamp had ook iets naars, iets gemeens. Als het hem niet zinde, dan schopte hij ineens een speler onderuit. Dat was natuurlijk niet te prijzen, maar Bergkamp liet niet met zich sollen in het veld. Dolberg zou ook daar een voorbeeld aan kunnen nemen, al siert het stocijnse hem.

Dolberg heeft ongelooflijk veel talent, dat heeft hij tijdens zijn debuut dubbel en dwars bewezen. Maar dat talent moet zich ontwikkelen. En die ontwikkeling staat al even stil. Het wordt een spannend jaar voor hem.
1 0
AFCAsphere
Mooie comment dit. Dolberg had inderdaad veel kunnen leren van Bergkamp, des te meer jammer is het dat hij nu via de achterdeur vertrokken is. Hebben we überhaupt nu wel een spitsentrainer bij Ajax?
0 0
RensAjax16
Dan heb jij de wedstrijd niet gekeken vriend
0 0
GvanderK
Ik zou Dolberg of Sierhuis neerzetten
2 0
Ajax27
Ik zou voor Dolberg gaan. Die jongen moet vertrouwen krijgen, wedstrijdritme en dan begint ie vanzelf weer te scoren. We weten allemaal hoe absurd goed hij kan zijn. Het is aan Ajax en het publiek om hem het vertrouwen te geven waardoor hij weer in vorm komt.

Werkt het niet kun je altijd nog na een uur Huntelaar inbrengen.

De buitenposities vind ik lastig. Neres is duidelijk een stuk minder op links. Hem daar maar neerzetten omdat Ziyech dan op rechts kan? Nee, dan heb je 2 goede spelers die niet op hun eigen positie staan. Dan zie ik nog liever een mindere speler op links, maar Neres
1 0
De Stift
Over de spitspositie maak ik me voor komend seizoen de meeste zorgen. Huntelaar is natuurlijk een geweldige vent, heeft nog altijd een behoorlijk scorend vermogen en heeft veel gif in zijn spel. Daarmee kan hij, zeker in de eredivisie, voor de ploeg van belang zijn. Maar Huntelaar is niet meer zo scherp als vroeger, was nooit technisch de meest begaafde en is daarom niet de sleutel tot dominant aanvalsspel vanuit balbezit. Dolberg daarentegen heeft daarvoor wel alle technische kwaliteiten. Dolberg is snel, heeft een kiezelhard schot, kan ineens wegdraaien bij zijn man, kan een man zelfs uitspelen. Maar Dolberg mist het gif van bijvoorbeeld Huntelaar. Hij is stoicijns, maar schiet daarin te vaak door. Het lijkt hem soms te ontbreken aan een echte winnaarsmentaliteit. Bosz heeft over hem gezegd hij in het begin van hun samenwerking vlak trainde en bijvoorbeeld achteraan liep bij de trainingen (https://www.foxsports.nl/video/1871190/bosz-dolberg-liep-achter-groep/). Dat maakt Dolberg toch een risico. Want spits is de moeilijkste positie van het veld, dat bleek dit WK maar weer eens. En zeker bij Ajax, waar we dominant willen spelen en dan tegen opgetrokken muren voetballen. Dan moet je techniek met wilskracht combineren. En of Dolberg die wilskracht heeft, ik weet het niet... Daarom vraag ik me af of Ajax niet nog eenmaal in de buidel moet tasten om Vincent Janssen te kopen. Hij moet zo'n 10 miljoen kosten en zou een echte concurrent van Dolberg kunnen zijn. Dan moet je Sierhuis uiteraard verhuren, maar weet je wel zeker dat het komend seizoen goed gaat komen in de spits. Want of Huntelaar of Dolberg of Janssen laten dan van zich spreken. En een uit een concurrentiestrijd met zoveel kwaliteit, moet wel een goede spits voortkomen.
2 -1
Suarez16_
Voor een groot gedeelte met je eens, maar vincent janssen halen, kom op zeg. Enorm beperkte spits die zeker niet beter is dan Huntelaar in vorm, laat staan Dolberg. Tot nu toe alleen 10 goede wedstrijden bij az gespeeld op zijn 24ste. Bij Spurs de miskoop van de eeuw, bij Fener niks laten zien, bij feyenoord niet goed genoeg bevonden en bij Oranje de slechtste speler als hij mee doet.
0 0
PeterVKV
Jesus is voor mij het beste voorbeeld van de moderne spits die zich opoffert voor het team door keihard te werken en constant in beweging te zijn in de breedte en de diepte, daarmee ruimte makend voor de individualisten achter hem die daardoor het verschil kunnen maken (Neymar, Coutinho, Willian).

Bij Huntelaar zit dat er niet (meer) in. Dolberg moet het kunnen maar doet het niet en komt erg mat over (karakter). Vincent Janssen heeft natuurlijk niet de kwaliteiten van een Jesus maar is wel constant in beweging en werkt keihard waardoor hij het team beter kan laten spelen. De individualisten achter en om de spits heen heeft Ajax alvast met Tadic, Ziyech, Neres en Labiyad. Dus geen gek idee. Of Ten Hag moet Dolberg zover kunnen krijgen. Overigens is Sierhuis ook zo'n hardwerkende spits. Misschien zijn zijn technische beperkingen dan van minder belang omdat er genoeg techniek omheen zit.
0 0
jollie18
Ik zou voor Huntelaar gaan.
1 -3
Jeremy1987
Met de mogelijkheden die er zijn, en er van uitgaande dat Blind en Frenkie zeker 60 min zouden kunnen ballen zou ik met de volgende 11 starten;

Onana, Tagliafico, Blind, De ligt, Mazraoui, Schone, Donny, Frenkie, Neres, Dolberg en Ziyech.

Tadic kan je niet laten starten na 2 weken vakantie en 2/3 trainingen in de benen en kan je misschien 30 minuten brengen. Wanneer Blind en of Frenkie het geen 90 min volhouden kun je die posities met Wober, Eiting en/of Siem vervangen.

Wanneer de mentaliteit goed is moet je ook met dit team een goed resultaat neer kunnen zetten. Want laten we realistisch zijn, als we daar een of meerdere uitdoelpunten kunnen maken en niet verliezen hebben we een goede uitgangspositie om het met een dan weer wat fittere selectie het een week later in Amsterdam af te maken. Uiteraard zie ik liever dat we ze direct met 5-0 oprollen en de return een formaliteit is, dat is gewoon niet realistisch. Een goed resultaat en een week later starten met Tadic en Labyad.

Hoe we het doen doet er nu even niet toe. Doorgaan is het enige dat telt
1 0
Kella020
Schöne komt echt snelheid tekort. Gaat een bijrol spelen komend seizoen.
0 0
trodat4030
We spelen eerst thuis..
0 0
Restored
Ze moeten Dolberg ook gewoon beter gebruiken, namelijk door hem in de diepte aan te spelen. Het jaar dat hij zo goed draaide was hij dodelijk op de 1 tegen 1 met de keeper, maar tegenwoordig krijgt hij alles in de voet...
2 0
PuurGeluk
Zullen we in alle racties aub wel met respect voor Huntelaar omgaan?
7 0
RusselWestbrook
Schitterende kerel, maar heeft niets bij Ajax te zoeken als voetballer.
3 -4
Jappindo
Wat een idiote uitspraak.
0 0
afcasven1995
Dolberg is echt een jongen die vertrouwen nodig heeft. Kijk naar 2 seizoenen geleden, Bosz maakt hem meteen vanaf het begin eerste spits en hij schiet de ene naar de andere erin.

Dat geswitch tussen Huntelaar en Dolberg is voor niemand goed. Ook niet voor Ajax.
3 0
Afcatobias
Mee eens!
1 0
PuurGeluk
Sowieso Dolberg. Veel beter aan de bal.
1 0
DoorenAFCA
Ik vind dat Sierhuis zo ondertussen ook wel een kans verdiend. Wellicht dat een basisplaats te risicovol is, maar om eerlijk te zijn kan het bijna niet slechter dan nu. Sierhuis heeft bijna iedere pot in de voorbereiding gescoord. Echt een jongen met een neusje voor de goal.
2 0
Bky
Dat is een lekkere doodsteek naar Dolberg toe.
0 0
NotForSale
Als Dolberg zijn beste niveau haalt is hij beter dan wat nog overblijf van het niveau van Huntelaar.
Met Huntelaar heb je wel dat hij vaak nog belangrijk is, ook al speelt hij slecht, terwijl je aan Dolberg werkelijk niks hebt als die slecht speelt

Overigens vind ik dat er een duidelijke keuze gemaakt moet worden zodat we niet weer een heel jaar dat gezeik over de spitspositie krijgen
1 0
Bky
Mag toch hopen van niet. Dat geprut van Huntelaar nog een jaar aanzien gaat je simpelweg opbreken als team. Dolberg moet het vertrouwen krijgen.

Maak in ieder geval een duidelijke keuze.
4 0
Barra
Dolberg speelde gisteren ook al wat beter in voetballend opzicht, ondanks dat hij qua kansen en voor de goal nog weinig heeft kunnen laten zien. Balaannames, kaatsen en als aanspreekpunt was her gelukkig al beter, nu gewoon minuten maken en dan heb je aan hem al snel meer dan aan Huntelaar
0 0
AFCA.
Ik zag Dolberg gisteren 1x wegdraaien bij de verdediger. Als Huntelaar dat doet kan hij zijn kruisbanden gaan zoeken.
Zet gewoon Dolberg in dr spits en geef hem alle vertrouwen. Dan maakt hij er gewoon 20 dit jaar.
3 0
blessure
Mee eens, maar dan wel met een nummer 10 achter Dolberg.
0 0
Kella020
Ga Ziyech nou niet uit positie halen. Als er iemand is die de voorhoede in stelling kan brengen, is het Ziyech. Ik zou tegen Sturm Graz met Dolberg (links) en Huntelaar starten, tenzij Tadic inzetbaar is.

Kristensen heeft me nog niet kunnen bekoren. Wat mij betreft, als iedereen fit/aanwezig is:

Onana; Mazraoui, Ligt, Blind, Nico; Beek, Ziyech, Frenkie; Neres, Huntelaar, Tadic
2 0
PuurGeluk
Toch liever Van de Beek op het middenveld. Heeft de meeste diepgang van die 3 die jij wel bekoort;)
0 0
Kella020
Staat-ie toch? :)
0 0
afct
Bizar Dolberg moet al het vertrouwen krijgen mits fit alles basis 90 minuten
0 0
PeterVKV
Ajax heeft echt een spitsenprobleem als Dolberg niet goed genoeg is om Huntelaar eruit te spelen. Huntelaar liet vorig seizoen zien alleen nog als breekijzer te kunnen functioneren. Ik heb mij rot zitten ergeren aan zijn "meevoetballen". Kan echt niet meer. Voor de rest is de selectie sterk maar het ontbreken van een topspits kan Ajax gaan opbreken. Ik had verwacht dat Dolberg sterk zou terugkomen in de voorbereiding, maar dat is niet gebeurd. Ook bij Denemarken kwam hij niet aan de bak, ondanks de twee matige spitsen voor hem. Ik zou hem toch laten spelen nu; hopelijk komt hij erdoor. Als dat niet gebeurt,.......
4 0
De Stift
Ik vind dit ook een spannende. Natuurlijk is de selectie enorm versterkt, maar als Dolberg niet snel op niveau komt, hebben we alsnog een groot probleem in de spits. Toch maar een balletje opgooien bij Vincent Janssen?
1 -1
PeterVKV
huren dan
0 0
NotForSale
Je moet klaas niet laten mee voetballen, hij wordt verkeerd gebruikt. Er moeten dan veel meer voorzetten komen wat met Tadic op links wel mogelijk zou zijn
1 0
SoAFCA
Dolberg moet meer uit de spits komen en meer links en rechts bewegen en tussen de aanval en middenveld spelen.
0 0