WK-journaal: Belgisch Ajax-trio tegen nummer 55

Het Nederlands elftal is er deze zomer helaas niet bij op het WK, maar gelukkig is Ajax met vier spelers vertegenwoordigd op het mondiale toernooi. Hakim Ziyech is actief namens Marokko, Lasse Schöne en Kasper Dolberg doen mee namens Denemarken en Nico Tagliafico is erbij namens Argentinië. Volg de Ajacieden, maar ook de oud-spelers van Ajax, hier in het WK-journaal!

Een grote gemeenschap leefde toe naar de openingswedstrijd van Marokko op het WK in Rusland van 2018. Toen dat vrijdag 15 juni dan zover was, bleek die positieve energie van korte duur. Na een stormachtige openingsfase van de Marokkanen, konden zij met Ziyech in de basis niet doordrukken tegen Iran. Er werd weliswaar gescoord door een speler van Marokko, maar Aziz Bouhaddouz deed dat in de slotfase in eigen goal en zo ging de droom van een prachtige opening verloren.

Ziyech zelf gaf in een interview met Soufiane Touzani eerder nog aan dat het spelen voor zijn land hem 'trots en power' brengt, maar de creatieveling kreeg in de wedstrijd de kans niet om dat tot uiting te brengen. De middenvelder stond delen van de wedstrijd volledig verstopt op de positie van rechtsbuiten en kon zich zodoende niet genoeg in het spel mengen. Na de wedstrijd klonk Ziyech dan ook heel anders. 'We leven met zijn allen zo erg naar deze wedstrijd toe en als het dan niet lukt, dan moet je gewoon die 0-0 over de streep trekken', sprak hij.

Niet alleen bij Ziyech zelf overheerste er na de wedstrijd vooral negativiteit, ook in Engeland is er kritiek aan het adres van de speler die gelinkt wordt aan enkele clubs uit de Premier League. Robert Warlow, journalist van het Britse medium Football London, schreef: 'Ziyech heeft nog veel te bewijzen nadat hij niet wist te slagen in de WK-wedstrijd tegen Iran. Hij wordt vergeleken met Christian Eriksen, maar Ziyech heeft nog veel werk te verrichten om in de buurt te komen van de voormalig sterspeler van Ajax', zo klonken de harde woorden.

'Speel ook bij Ajax op die positie'
Voor het Denemarken van Lasse Schöne, Kasper Dolberg en ex-Ajacieden Christian Eriksen, Viktor Fischer en Michael Krohn-Dehli begon het WK een dag later tegen Peru. Aanvankelijk was Eriksen de enige die het Ajax-DNA mocht vertegenwoordigen, maar na 35 minuten kwam daar verandering in. William Kvist viel uit, waardoor Schöne de rol als controlerende middenvelder over mocht nemen. Met de 32-jarige middenvelder in het veld won Denemarken met enig fortuin met 0-1.

Schöne mocht dan als invaller het veld in komen, maar ook zijn eerste basisplaats op het WK lijkt in het verschiet te liggen. Inmiddels is bekend dat Kvist zijn rib brak in het duel en daardoor lijkt het toernooi er voor hem op te zitten. De Ajacied lijkt daardoor de meest logische vervanger en zelf is hij er ook klaar voor om die rol donderdag in te nemen tegen Australië. 'Ik speel bij Ajax ook dagelijks op die positie met jonge spelers en ik ben gewend om hen op hun plek te zetten. We vullen de positie op verschillende manieren in, maar qua spel zal het niet veel veranderen.'

Diezelfde dag trapte ook het Argentinië van Nicolás Tagliafico hun WK af. Slechts een halfjaar na zijn overstap naar Ajax, mocht de linksback nu dan ook op het mondiale eindtoernooi meteen in de basis beginnen. Om de wedstrijd tot een goed einde te brengen moesten de Argentijnen van Lionel Messi echter nog wel IJsland over de knie leggen en dat bleek ditmaal te veel gevraagd. De ploeg van Tagliafico vocht er de gehele wedstrijd voor, maar vond niet de creativiteit om de muur te slechten. De wedstrijd eindigde in 1-1.

Ook vonden er de afgelopen dagen al enkele wedstrijden plaats waarin geen huidige Ajacieden, maar wel voormalig Ajacieden in actie mochten komen. Zo speelde Luis Suárez met Uruguay tegen een Mohammed Salah-loos Egypte en wist zijn ploeg met 0-1 te winnen. Tot slot kwam het Brazilië van Filipe Luis in actie. Philippe Coutinho scoorde binnen twintig minuten een prachtgoal, maar de Zwitsers hielden de Brazilianen uiteindelijk op een gelijkspel.

Het Belgische Ajax-trio
In de tweede week van het WK duurt het even voordat er weer Ajacieden in actie komen. Wel komen er vrijwel direct voormalig Ajacieden in actie. Op maandagmiddag betekent de ontmoeting tussen België en Panama, nummer 55 op de FIFA wereldranglijst, de eerste wedstrijd op het WK 2018 voor Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen. Alleen de eerste twee spelers mogen hopen op een basisplaats bij onze zuiderburen, waar Vermaelen nog kampt met een hamstringblessure.

Het Belgische nationale elftal wekt wegens het surplus aan kwaliteit veel verwachtingen op bij het publiek, net als voor het EK 2016. Alderweireld sprak eerder uit het gevoel te hebben dat de ploeg er ditmaal écht klaar voor is. 'Ik heb de indruk dat we allemaal weten wat op ons afkomt. Je voelt dat de groep in elk geval meer maturiteit heeft in vergelijking met het WK in Brazilië en het EK in Frankrijk. Niemand panikeert, iedereen is bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen.'

Op dinsdag vervolgens, komen er twee internationals in actie die recenter actief waren in het shirt van Ajax. Met het Zuid-Amerikaanse Colombia gaat Davinson Sánchez op jacht naar de drie punten tegen Japan. De bikkelharde verdediger speelt vrijwel alles bij zijn land en hoeft dan ook niet te vrezen voor een basisplaats tijdens de openingswedstrijd. De andere oud-Ajacied die zijn clubkleuren zal gaan verdedigen, is Arek Milik. De Poolse spits mag echter nog van geluk spreken dat hij in actie kan gaan komen. Tijdens een bezoek aan het dolfinarium gleed Milik uit en kwam hij ten val. Bij het neerkomen kneusde hij zijn pols, waar eerst gevreesd werd voor een breuk.

Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseth0344 | e-mail: jitihi22@live.nl)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
A'dam Oud-West
Ze hebben het bijzonder getroffen met de zwakte van deze poule. Ze kunnen rustig warm draaien tegen C-garnituur tegenstanders en een tandeloos Engeland. Moet toch fijn zijn voor het zelfvertrouwen. Na de Achtste finales treffen ze denk een onhaalbare tegenstander, misschien gaat zelfs Colombia al te sterk zijn in de volgende ronde.
0 0
Ajacied33
Ben benieuwd naar België, die mogen het nu wel even laten zien. Prachtige spelers in de selectie, nu nog oogsten
0 0
AFCA1510
Hazard is helemaal los, nog wel belangrijker dan De Bruyne op dit moment. Die gaan minstens 4-0 winnen vandaag, mag ook wel tegen een Panama.
0 0