Alderweireld: 'Meest opgestoken van De Boer'

BartVeenstra, 14-06-2018 om 08:15, 8115 views, Het Laatste Nieuws |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig Ajacied Toby Alderweireld heeft in een interview met Het Laatste Nieuws zeer lovend gesproken over zijn voormalig trainer Frank de Boer. Het tweetal werkte enkele jaren samen bij Ajax en dat is de Belgische verdediger erg goed bevallen.

Marco van Basten, Diego Simeone, Ronald Koeman en tegenwoordig Mauricio Pochettino zijn de andere trainers die Alderweireld heeft gehad, maar als hem wordt gevraagd van wie hij het meest heeft opgestoken, noemt hij direct de naam van De Boer. 'Hij is een geweldige coach. En ik vind het spijtig dat zijn passages bij Inter en Crystal Palace geen succes waren. Hoe De Boer mij inzicht gaf in het spelletje... - ongelooflijk. Ik heb zó ontzettend veel opgestoken over positiespel. De Boer leert je hoe je moest staan om toch telkens een seconde extra te hebben om na te denken over je volgende actie.'

Alderweireld kwam zelf op vijftienjarige leeftijd naar Ajax en belandde in een gastgezin. Makkelijk ging dat niet voor de Belg, want toen hij in de weekenden even thuis in België was geweest, treurde hij soms op het perron als hij weer terugkeerde richting Amsterdam. Dromen van een loopbaan bij Ajax deed hij toen nog niet. 'Ik weet niet of veel jongens van vijftien zichzelf al zien aan de top. Ik in elk geval niet. Ik herinner mij dat ik op een roze wolk naar Ajax vertrok. Ik keek op naar die club - op elk jeugdtoernooi kwamen die mannen aan volledig in Adidas-tenue. Maar al gauw kwam de man met de hamer. Ik hoor mijn ouders nóg zeggen: "Je gaat in een vriendelijk gastgezin, je komt elke week naar huis, het loopt wel los." Maar het lóópt niet los. Bij mij toch niet... Ik besefte zeer snel: "Kom ik ooit nog wel terug?"'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
En dat is niet de minste.
Een van de beste verdedigers in Engeland.
Heeft het meest geleerd van Frank.
4 0
MelleAfca
Die lijst van trainers is ook niet de minste, heeft hij goed uitgezocht.

3 0
SjaakWolfs
Frank is een baas en we mogen hem dankbaar zijn. Dat het voetbal op het laatst het aanzien niet echt meer waard was, dat doet daar niets aan af.
3 0
Web
Hij is twee jaar te lang gebleven.
0 0
JordyAjacied
Dit gaat meer over het feit dat Frankie een wereld verdediger was, en dat hij natuurlijk verdedigers beter kan maken, niet over zijn algemene kwaliteiten als coach, zo zou hij als verdediger trainer bij iedere club aan de slag kunnen.
0 -1
rss-dion
Bizar hoe hier over frank gesproken word. Kneuzen. Ik stop bij AS. Vol met eigenwijze kut pubertjes die denken de wijsheid in pacht te hebben. Frank was de redder van ajax en dat blijft die. Ajax was ajax niet meer. Rode cijfers, jong ajax was gevuld met mis aankopen ipv jeugd. Frank heeft alles hersteld, de prijzenkast gevuld. En gewonnen van grote ploegen. Kampioenschap armoede? Hij won elk jaar van psv. Dat is de laatste jaren wel anders
Ben klaar met azijn forumpje.
Frank is een baas
Adios!
8 -2
FlyingDutchMan
Echte ajacied idd
0 0
Ajax#1900
Wat een kansloze post dit. Iedereen kan bedenken dat we die kampioenschappen te danken hebben aan het falen van PSV. Met de punten van afgelopen seizoenen waren we in die rijden ieder jaar ruim kampioen geworden. Maar nu ben ik blijkbaar een pubertje. Vind Frank een Wereldgozer en een clubicoon, maar geen goede trainer. Dat is ook gewoon bewezen de laatste jaren. Een beetje objectiviteit mag best. En een beetje respect mag ook best. Mensen met een andere mening wegzetten als pubertjes, kom op zeg
0 -1
Ajax27
Helemaal mee eens, ik ben ook steeds meer klaar met de pubertjes van 10-18 jaar die op AS de overhand hebben. Jongetjes die 7 jaar geleden met het behalen van de 3e ster dus 3-11 jaar waren. De meeste zullen in de jaren van de Boer nog niet eens het stadion van binnen hebben gezien. En al zaten ze er, wat voor analytisch vermogen heb je op die leeftijd? Aan de meeste reacties hier zie je dat ze niet verder kunnen nadenken dan 1 of 2 jaar geleden.

En alsof alles kommer en kwel was onder de Boer. Die gast heeft zoveel goede dingen gedaan, had zoveel aanzien onder de spelers, heeft alles gezien en meegemaakt, daar kijk je tegenop. Z'n eerste 1,5 jaar waren goed, toen kwamen 2 voetballend mindere jaren (waarin evengoed kampioenschappen werden behaald). Het laatste jaar was weer een heel stuk aanvallender en aantrekkelijker, maar toen kwam die verschrikkelijke pot tegen de Graafschap.

Iedereen kan roepen wat ie wilt over Bosz, maar Bosz weet niet wat het is om prijzen te pakken, heeft ie nog nooit ergens gedaan als trainer op het hoogste niveau. Ja hij heeft een sterke eigen visie. Maar zijn visie kun je ook als stug en niet flexibel bestempelen.

Ik zou de Boer graag met topmateriaal (mits het grootste gedeelte van het team bij elkaar blijft) nog wel eens bij Ajax terug willen zien.
0 0
Kilum
Dit dus, en dat is waarschijnlijk ook waarom ik zoveel negativiteit lees om Siem De Jong. Totaal onterecht. De man die, wat mij betreft, altijd de man blijft van de derde ster en de overwinning op Man City in de CL.
1 0
OKP-AFCA
He he, heeft jaren geduurd voordat we jou kwijt waren.

Nog steeds even diep in de kont van Frank, maanden geen reacties van jou gezien maar Frank komt ter sprake en jij komt te voorschijn.

We gaan je missen, als kiespijn. Net als De Boer.
1 -3
Restored
ach meid verder alles goed? Wat een zwaar leven moet jij hebben als je zo moeilijk met andere meningen om kan gedaan. adios...
0 -2
gi0vanni
De Boer heeft veel verpest maar het was natuurlijk wel een verdediger van wereldniveau. Dus dat je daar als jonge verdediger iets van kan opsteken is logisch.
1 -12
Lane 8
Ja hij heeft echt veel verpest man, 4 keer op rij kampioen na een droogte van tig jaar..
2 0
GvanderK
4 keer kampioen achterelkaar is geweldig, helaas ging het daarna kut. Hij heeft persoonlijk weinig verpest voor mij, ook al was het jammer dat het op het laatst minder ging.
7 -1
Kilum
Ging het daarna kut? Hij was 5 keer op rij kampioen geworden als we op de laatste speeldag gewoon van de graafschap hadden gewonnen. Dat vind ik niet kut gaan. Het is waardeloos dat je op het laatste moment het kampioenschap verspeelt maar als je op de laatste speeldag eerste staat gaat het niet kut.
Het jaar daarna staan we met Bosz aan het roer in de EL Finale en worden we 2e in het kampioenschap. Dat is wat mij betreft ook niet echt kut.
En dan dit jaar is het eerste jaar dat alles echt kut gaat. Eerst Nouri, daarna geen Europees voetbal, uitschakeling in de beker en dan 2e worden. ja dat is echt kut inderdaad.
0 0
Stefanaladin
zat een seizoen tussen
0 0
Kilum
Je hebt gelijk, was dat even vergeten. Toen gingen we er uit in de verlenging tegen Dnipro in de achtste finales. Na 3e te zijn geworden in de poule met Barca en PSG. Dat was inderdaad geen goed seizoen.
0 0
geendagsvlieg
FdB heeft in jouw ogen meer goeds of meer slechts voor de club gedaan als trainer/coach?
1 0
vincent_DV
Ik vind dit persoonlijk best een moeilijke omdat hij zowel veel slechts heeft gedaan als ook wel wat goeds.

Hij is dan wel kampioen geworden vier keer met 73, 76, 76 en 71(Bosz, Ten Hag/Keizer haalde meer punten) en de kampioenen na Ajax haalde 88, 84, 82 en 83 punten. Dit zegt wel iets over de concurrenten in de tijd dat Ajax 4x kampioen werd, Ajax werd eigenlijk de kampioen van de armoede. Je kan er dus aan twijfelen of Frank de Boer het heel goed deed, of dat Ajax kampioen werd omdat er niet veel concurrentie was, Ajax haalde zelf namelijk al weinig punten. Maar door de kampioenschappen is Ajax financieel wel veel sterker geworden.

Frank de Boer heeft wel veel fouts gedaan, zowel sportief als financieel. Hij heeft verschrikkelijk veel geld weggegooid aan van der Hoorn, Duarte, Sigthorsson, Gudelj etc. Die hij zelf graag wilde hebben. Hij heeft eigenlijk alleen maar middelmaat gehaald. Wel in samenspraak met Overmars natuurlijk. Maar het transferbeleid tijdens en na Frankie is natuurlijk een wereld van verschil, dat kan niemand ontkennen. Vanaf het moment dat de Boer weg was heeft Ajax buiten Ziyech vrijwel niemand meer uit de Eredivisie gehaald. Dat betekent dus dat de Boer veel inspraak had. Ook speelde hij zo ontzettend degelijk en heeft hij hierdoor in mijn ogen veel spelers verpest. Ik denk dat onder een andere trainer spelers als Bojan, Fischer, Andersen en zelfs Kishna als ie fit was gebleven van grote waarde hadden kunnen zijn voor Ajax. Daarbij komt dat het lijkt of de manier van spelen nog steeds wordt gehanteerd in jeugdelftallen(Kan ook door Reiziger en Heitinga zelf komen natuurlijk) In Ajax lopen ontzettend veel spelers waar de Boer van hield zoals De Wit, Ekkelenkamp etc. Maar dit kan natuurlijk ook toeval zijn.

Al met al vind ik het allemaal wel meevallen met de successen van Frank de Boer
1 -3
edalm
je kan natuurlijk ook stellen dat de eredivisie in de jaren van Frank, dichter bij elkaar zat. En daardoor we dus met lagere aantal punten kampioen werden. Ergo glas half vol of half leeg.
0 0
geendagsvlieg
Je wordt geen kampioen door een X aantal punten te halen.

Het puntengemiddelde van FdB tijdens de 4 kampioensjaren en de complete 5,5 seizoenen ligt boven het puntengemiddelde van Ajax in 62 seizoenen Eredivisie.

Het puntengemiddelde van FdB tijdens zijn eerste 3 titels ligt zelfs boven dat van Johan die tweeënhalf seizoen trainer was. Dit mede omdat bij die 1e titel er 41 in 17 wedstrijden voor FdB zaten, wat toch een stuk positiever klinkt dan "werd kampioen met slechts 73 punten".

In het drie punten systeem scoort Ajax als #2 gemiddeld 78 punten, de andere clubs die #2 werden hebben gemiddeld 70,5. Daaruit kan je concluderen dat niet de concurrentie onderpresteerde in de kampioensjaren maar de kampioen zelf. Mede vanwege het vele puntenverlies rondom de CL wedstrijden in de eerste seizoenshelften.
0 0
Kilum
Gast, we zijn van bijna failliet naar by far de rijkste club van Nederland gegaan door de Boer en Overmars. Het feit dat jij al die "miskopen" noemt en onthoud komt alleen maar omdat je negatief wilt zijn.

Wat betreft de punten, het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat de tegenstanders in de tijd van de Boer sterker waren. Jij noemt het kampioen van de armoede. Maar PSV, Feyenoord, AZ, Twente deden het op dat moment niet beter. Wat je dus eigenlijk zegt is dat de beste 5 teams van de eredivisie (Ja Twente hoorde daar toen bij) allemaal belachelijk slecht waren? Maar ondertussen wint Ajax in de CL wel van Man City 3-1 en uit 2-2 en Thuis 2-1 tegen Barcelona. Het jaar daarvoor hadden we de CL groepsfase moeten overleven maar werden we genaaid door Zagreb - Lyon en 2 onterecht afgekeurde goals tegen Real Madrid.

Ja man was echt armoede toen. Ik denk persoonlijk dat je met dat soort uitspraken de rest van de eredivisie te kort doet. De tegenstanders waren toen gewoon sterker.
1 0
vincent_DV
Ik wil niet negatief zijn, ik constateer alleen dingen.

Het is tussen 1995 en 2010 4 keer voorgekomen dat iemand kampioen wordt met minder dan 80 punten. En vanaf 2010 gebeurt dat ineens 4x achter elkaar door Ajax. Dat geeft mij een indicatie dat de andere ploegen het hebben laten afweten op dat moment en Ajax heeft daarvan geprofiteerd.

Inderdaad, in de CL heeft Ajax het toen redelijk goed gedaan, maar er is uiteindelijk nooit een uitzonderlijk resultaat gehaald, steevast 3e.

Ik denk dat de Eredivisie juist niet sterker was, is het namelijk niet zo dat PSV nu voorronders moet spelen omdat de Eredivisie er vanaf 2012 Europees niets van heeft gebakken? Dat komt zeker ook omdat ze zo beresterk waren?

Onderaan de streep vind ik dat Frank goede dingen heeft gedaan en hij verdiend ook wel enige credits, maar met het weinige geld dat er toen was heeft hij vrij weinig gedaan. Buiten dat heeft hij ook behoorlijk wat spelers in mijn ogen kapot gemaakt.
0 -1
Web
En met die middelmaat werd hij nog kampioen ook.
De Boer hield niet van Eriksen, alleen van de Wit, Ekkelkamp waar speelde die toen de Boer trainer was. C junioren.
Toen de Boer kwam was Ajax bankroet, toen hij weg ging, was er heel veel geld. Hoeze Frank heeft Financieel veel fout gedaan.

Frank de Boer is er mede verantwoordelijk voor dat Ajax weer gezond is.
En dat er nu meer geld is voor inversteren in spelers.
Frank heeft een speler gehaald van boven de 5 miljoen Sinkgraven.
2 0
Knalpot
Die 4 bij elkaar is gelijk aan de transfersom van Neres. Uw punt?
1 0
vincent_DV
En Neres brengt in zijn uppie waarschijnlijk 30 miljoen op en die 4 bij elkaar nog geen eens 10, uw punt?
0 0
Web
Volgens mij begrijp je het niet.
Denk eens goed na
0 0
Web
Juist
0 0
Ajaxvooraltijd
Maar het positiespel is onder Bosz en Keizer nooit beter geweest, alleen maar slechter. Dus in principe kan hij bijvoorbeeld als hulptrainer wel functioneren om het spel verzorgder te maken. Ik vind het vanaf Bosz namelijk wel verschrikkelijk rommelig en niets doet me meer denken aan het tikkie taka van Barca.
0 0
Ajacied33
Zo kijk ik er ook tegenaan
0 0