Jeugd: Twee supercups, geen landstitels

BvdPloeg, 08-06-2018 om 12:30, 7834 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Er werd veel geschoven met talenten en het hoogtepunt van het seizoen was misschien wel de Future Cup met een ijzersterk Ajax. Wie echter naar het hele seizoen kijkt, moet ook concluderen: 2017/2018 ging als een nachtkaars uit. De prijzenkast blijft bovendien zo goed als leeg. Volgens Ajax geen prioriteit, wel een opvallende constatering.

Ajax O19
Na een valse start met een 0-5 nederlaag in de supercupwedstrijd tegen PSV O19 beleefde Ajax O19 een fantastische eerste seizoenshelft. In de competitie werd met steeds leuker voetbal de nummer één positie bereikt en in de Youth League en de beker werd keurig overwinterd. Spelers werden beter en John Heitinga leek de zaakjes goed voor elkaar te hebben.

Na de winterstop werd echter alles verspeeld waar voor de winterbreak zo hard voor was gewerkt. In de Youth League werd Ajax na strafschoppen uitgeschakeld door PSG O19, in de beker werd een blamerende 2-4 nederlaag geleden tegen FC Emmen en in de competitie kwam het ene puntenverlies na het andere. Een tweede plek op zes punten van PSV en verder geen prijzen, waar in de O19 voor het eerst in de jeugdopleiding wel degelijk om wordt gegeven. Onvoldoende, is het eindoordeel.

Ajax O17
Ook Ajax O17 kende een geweldig najaar, vooral toen Dave Vos het van Gery Vink overnam. Vink won met zijn ploeg nog de supercup na strafschoppen van Feyenoord en Vos combineerde de resultaten met goed voetbal. Er werden dikke zeges geboekt en ook na de winterbreak ging het Ajax voor de wind. Het stond eerste, in de beker werd uiteindelijk de finale bereikt en een goede periode werd, zo blijkt achteraf, met de Future Cup passend afgesloten.

Daarna ging het rap bergafwaarts. Sterkhouders Brian Brobbey en Liam van Gelderen werden doorschoven naar Ajax O19 en O17 had het ogenschijnlijk lastig om na de extase van de Future Cup weer verder te gaan met potjes tegen FC Groningen enzovoort. Er kwam puntenverlies, nog meer puntenverlies en voor Ajax het wist zat het in een negatieve spiraal. De titel werd verspeeld en in de bekerfinale kregen de laatste weken van dit seizoen een passend slot met een 4-0 nederlaag tegen NEC. Het seizoen eindigde achteraf gezien zo in het Paasweekend voor Ajax, dat zich maar moet vasthouden aan het niveau dat daar werd getoond.

Ajax O16
Ajax O16 was eigenlijk de laatste ploeg die nog streed om de titel, maar de ploeg was eigenlijk het hele seizoen heel wisselvallig. Mede door het doorschuiven was het de ene week top en de andere week flop. Uiteindelijk eindigden de Amsterdammers twee punten achter AZ en zal het zich achter de oren krabben waar het die punten allemaal heeft laten liggen. 

De uitschakeling in de beker tegen was tegen Feyenoord O17 geen schande en de coaches zullen blij zijn met bijvoorbeeld de ontwikkeling van Neraysho Kasanwirjo, Naci Unuvar en Dillon Hoogewerf. In de competitie was het echter te wisselvallig om eremetaal bij elkaar te spelen. Een nieuwe gewaarwording voor een lichting die de afgelopen seizoen de prijzen aaneen reeg.

Ajax O15
Tot slot Ajax O15, de laatste ploeg die we actief het hele seizoen hebben gevolgd. Als enige ploeg werkte het een hele competitie af en dat is misschien wel het nadeel geweest. Voor de winterstop werden er best veel punten gemorst en draaide het in sommige wedstrijden helemaal niet. Ajax O15 legde echter ook klinkende zeges met leuk voetbal op de mat met Devyne Rensch en Youri Regeer als sterkhouders.

Uiteindelijk is Ajax O15 samen met O17 ook de enige ploeg die een prijs pakte. Begin dit jaar werd PSV in de supercup met 2-1 verslagen. In de beker ging het een stuk minder, want op eigen terrein werd het verrassend genoeg uitgeschakeld na strafschoppen door FC Emmen. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Waar het om gaat, wie haalt het eerste.
Mooi voorbeeld De Ligt en Kluivert zijn nog A junioren
Kan maar zo dat ze beiden vertrekken en Ajax 70 miljoen oplevert.
0 0
Beretta
Behalve O19, waar het handig was geweest met het oog op de Youth League (tenzij het eerste een klein wondertje flikt) maakt het echt helemaal niets uit. Zeker als je in ogenschouw neemt dat Ajax de beste spelers doorschuift en de individuele ontwikkeling voorop staat. Je kan op zijn vroegst pas over 3-5 jaar zeggen of dit een rampjaar is geweest voor de jeugd.

Er is ook een groot voordeel als je niet telkens moeiteloos de beste bent, zo leren zowel spelers en trainers minder gemakzuchtig te zijn en worden trainers aangemoedigd om innovatieve en creatieve oplossingen te vinden.
1 -2
Middenweg401
We schuiven al sinds de oertijd spelers door, en we werden bijna altijd kampioen.
Ook zijn we echt niet de enige club die spelers doorschuift, al is het bij andere clubs misschien minder extreem.
Nee, het zegt gelukkig niet zo veel over de individuele talenten (als die überhaupt tot 50 wedstrijdjes komen voor het eerste straks, waar het er minstens 100 moeten zijn, maar dat is een heel ander probleem), maar toch is dit gewoon bar slecht en Ajax onwaardig.
Ik ben het wel met je eens dat altijd de beste zijn een groot risico geeft op gemakzucht trouwens.
3 -1
Beretta
We zijn het inderdaad gewend dat Ajax vrijwel in elke leeftijdscategorie kampioen wordt, maar het wordt pas een probleem als dit structureel is. 1 of 2 jaar iets minder presteren (want let's face it, gemiddeld over deze teams een 2de plek en het hoogste vergeleken met de rest is alsnog prima) kan gebeuren.

Als Ajax de maat is en het niveau van de rest gaat omhoog moeten we daar alleen maar blij mee zijn.
1 0
Pheadrus
Toch MOET de O19 elke jaar kampioen worden in tegenstelling tot de andere teams. Dit heeft te maken met deelname aan de Youth League. Hoe handig was het om Pasquali en anderen door te schuiven naar Jong. Daar hebben ze bijna niet gespeeld en O19 werd verzwakt.
2 0
Duif63
Leve de jeugdopleiding
0 -5
Middenweg401
Een positieve noot toch:
Over deze 4 competities staan we gemiddeld 2,25.
PSV, Feyenoord en AZ staan elk gemiddeld precies op de 3e plek.
0 -2
Pheadrus
Heel goed. Kampioen worden moet het streven zijn maar is niet nodig. Het gaat om talent ontwikkeling.
1 -2
Middenweg401
Een unicum lijkt mij? Volgens mij wordt meestal 50-80% kampioen dacht ik?
Redelijk beschamend.
4 0
DavidFerr
Kan een keer gebeuren toch? Ontwikkeling staat op nr1.
1 -1
ItsinmyDNA
ramp jaar
1 -2
Rsv
Ze nemen een goed voorbeeld aan het eerste.
2 0