'Verloren CL-finale '96 doet nog altijd pijn'

BVeenstra, 24-05-2018 om 10:00, 6596 views, Ajax | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Het verliezen van de Champions League-finale in 1996 doet Ajax-directeur Edwin van der Sar nog altijd veel pijn. Een jaar nadat Ajax het toernooi had gewonnen, werd nu na strafschoppen verloren van Juventus. 'Het doet nog altijd pijn. Je ziet de tegenstander de Cup pakken die jij het jaar ervoor hebt gewonnen.'

'Misschien doet het daarom nog wel meer zeer', vervolgt Van der Sar op Ajax.nl. 'Je wilt een dynastie neerzetten, zoals Ajax in de jaren zeventig heeft gedaan. Dat wil je evenaren. Nu heb je weer een finale gespeeld, maar niemand weet dat meer. De enige tweede plaats die men zich nog herinnert was die van Oranje tijdens het WK 1974. Wie tweede werd in de Champions League van 1996 of 2007; niemand weet dat', beseft Van der Sar.

Van der Sar weet nog goed dat hij na afloop van de wedstrijd met Edgard Davids - die een penalty had gemist - stond te knuffelen. Zelf stopte de keeper geen enkele strafschop. 'Je voelt met elkaar de pijn en het verdriet. Ik houd hem vast, je ondersteunt elkaar in het verdriet. Iedereen was gebroken. Je perst alles eruit, dan kom je nog tot verlenging en tot penalty’s. Dan is het zuur dat je daardoor niet wint', aldus de Voorhouter, die een jaar eerder nog zo kon genieten van het winnen van de Champions League. 'Door de grachten van Amsterdam. Niet het besef dat je dat grachtentochtje misloopt doet veel pijn, maar meer dat je de euforie, het genot en het respect nu niet zal ervaren.'


Het elftal dat in 1996 de Champions League-finale verloor van Juventus. Bovenste rij (van links naar rechts): Edwin van der Sar, Winston Bogarde, Finidi George, Danny Blind, Edgar Davids en Nwankwo Kanu. Onderste rij (van links naar rechts): Jari Litmanen, Sonny Silooy, Ronald de Boer, Frank de Boer en Kiki Musampa.
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Juichtoon
Juventus is in Italie voor dat seizoen zwaar gestraft. De UEFA had dit natuurlijk moeten overnemen en Juve alle prijzen dat seizoen moeten afnemen. CL 1996 gaat dan naar de nr 2.
0 0
Dennis1964
Begrijp nog steeds niets van de voetballerij. Juventus zat zwaar aan de dope maar er is helemaal niet mee gedaan. Bij andere sporten worden uitslagen aangepast en worden boetes uitgedeeld.
Of je er nog wat aan hebt? Zeker weten ik zou het alsnog vieren met mijn gabbers van toen ergens in een kroeg in Amsterdam. En verder staat het mooi in de prijzenkast.
0 0
Ar
De finale die we hadden moeten winnen.
God, wat hoopte we op een tweede cup met de grote oren op rij. Dat was echte geschiedenis neerzetten geweest.
En dat met een elftal dat zonder de langdurig geblesseerde Overmars (10 goals in 15 wedstrijden als linksbuiten) echt een stukkie minder was, en in de finale ook nog Reiziger miste. Met godbete Silooy, een type Tete die nauwelijks kon voetballen (bij wijs van spreke), maar het was zo geweldig dat ie erbij was en bleef, ook al was ie doorgaans reserve. Met Arnold Scholten, eeuwige reserve, die een tussendoortje bij Feyenoord had gemaakt. Jongens, die tegen het niveau aantikte maar net niet, en die liever reserve waren bij Ajax, waar ze voelde dat er successen mogelijk waren, dan elke week te spelen bij een andere club. Types als Viergever, met dat verschil dat toen de trainer wel besef had van hun waarde, waar nu de clubleiding ermee omgaat alsof het vaatdoek is die je wegwerpt.

En dan die doorgesnoven Italianen. En wat uiteindelijk het begin zou worden van een lange reeks aan verloren penalties. Dat zal Edwin nog wel heugen. En pijn doen. Niet alleen bij hem. Ook bij mij als supporter. Zoals ik ook nog de pijn voel van de verloren finale van vorig jaar. Dat maakt me licht verdrietig en bijna boos. Omdat je Manchester United in the pocket had moeten hebben!
0 0
Van Reenen
Weer zo'n gezeik over 20 jaar geleden. Is.p.v. dat hij zegt onvergeeflijke fouten te hebben gemaakt inzake de wensen van Bosz om de technische staf aan te passen. Met het ontslag van Marcel Keizer werd dit alsnog gecorrigeerd!! Heel vreemd.
Dus opstappen is het enige dat Sar moet doen. Maar ja, zo'n salaris en bonussen zijn niet te versmaden en daarom blijft ie maar zitten. Helaas...
0 -1
Freddy Al
Wat heeft dat nou te maken met de finale van 96?
Ik baal er ook nog steeds van en vele Ajacieden met mij, dat verhaal van jou klopt niet en slaat nergens op.
0 0
aka
Bij mij ook, was wel een topweek
0 0
Caparzo
Kutjuve, verdomde poederneuzen! Schandalig dat UEFA hun de beker niet heeft ontnomen. (Wat overigens niet betekenen zou dat wij hem dan gekregen hadden)
0 0
Labrador
Dit hele seizoen was een martelgang.
0 -1
Ajaxbrl
De finale van 17 ook..
0 0
IJzereRinus
Pff.. 16 jaar was ik toen en in mn examenjaar. Dat vergeet ik niet meer! Juve stond strak vd doping man. T bleef maar gaan en Ajax kwam niet in t eigen spel. Eeuwig kl*te en die cup moet alsnog naar ons. Maar goed. Denk dat de buitenwereld t idd vergeet. Een Ajacied zal dat verlies altijd meedragen.
3 0
RusselWestbrook
Nee, die cup gaat dan niet naar ons. Het hele toernooi zou overgespeeld moeten worden, want Juve heeft iedereen benadeeld, ook bijvoorbeeld de nummer 3 in hun groep (Auxerre, geloof ik).

En nee, Juve heeft niet alleen in de finale gebruikt, dat kán helemaal niet tenzij de doktoren bij Juve enorme prutsers waren, want de doping in kwestie (EPO, als je de geruchten moet geloven) werkt alleen bij langere kuren van weken tot maanden. Tenminste, als je er effect van wilt hebben bij wedstrijden en training.
0 -1
OKP-AFCA
Zou Juve dan geen doping gebruikt hebben in de eerdere wedstrijden dat toernooi?

Dan willen de tegenstanders in die wedstrijden ook wel hun wedstrijd winnen natuurlijk...

En aan de andere kant als de penalty’s normaal genomen worden... bijv zo’n sullige Silooy die als een zak aardappelen een strafschop neemt.
0 0
EuforischeRealist
Tja als je ze zo ziet staan dan was het team dat een jaar eerder de finale speelde ook wel sterker. Silooy voor Reiziger, Bogarde voor Rijkaard (Frank de Boer naar het centrum) en Musampa voor Overmars wordt je niet sterker op. Tel daar die gedrogeerde Italianen bij en je bent kansloos. Dus nog best knap dat we het tot penalties brachten.
4 0
gras
Zelden zo'n machine gezien als Juve toen. Dat had weinig met voetbal te maken, die gasten bleven maar gaan.

Ajax was niet optimaal in de finale, maar dat ze die weer haalden na werkelijk uitmuntend voetbal te hebben gespeeld tegen Dortmund en Real - beste voetbal dat ik een Ajax team ooit heb zien spelen en onvergelijkbaar veel beter nog dat de afjaagwedstrijden onder Bosz (waar mijn Ajax hart intens van genoot!) - en na die prachtstunt uit bij Panathinaikos, was al fenomenaal. Eigenlijk speelde Ajax in 96 op de finale na beter voetbal.

Maar Overmars was een sleutelspeler, omdat hij gesloten defensies kon slopen, beter dan wie dan ook. Hij was zo snel dat een enkele mandekker niet volstond. En dus moest er rugdekking op komen, zodat je de defensie uit elkaar kon rekken, of Overmars kon een assist geven.

Silooy was natuurlijk minder dan Reiziger. Je hebt het over een hardwerkende, verdienstelijke back tegenover wereldtop. Rijkaard werd natuurlijk ook gemist, maar er zat nog steeds voetbal te over in. Vooral Overmars en een mindere fitheid/gedrogeerdheid maakte het verschil.
1 0
artteun
zie die Italianen nog met een blauwe tong knallen op het veld, dat was niet normaal meer.
daar zat echt geen water in de bidons toen.....
helaas helaas , doet mij ook nog pijn......
2 0
@Maar7en
Kan me geen blauwe tong herinneren van de finale (ze gebruikten spierversterkers die je in spoot), wel bij Rusland tegen Nederland toen we van Hiddink verloren...

Maar wel vreemd dat ze nooit met terugwerkende kracht Juventus gestraft terwijl bekend is dat ze doping hebben gebruikt. Ondanks dat ik het een mooie traditionele club vindt hebben ze er wel smerige praktijken op na gehouden, omkoping, doping etc.
1 0
NouridolbergNeres34
Wat een eftal hadden we toen zeg, wereldsterren werden het. litmanen mijn grote held. Kan me nog zo goed herinneren die wedstrijd ,zo pijnlijk. Was 9 jaar toen, jaar ervoor op de grachten gestaan en jaar later verdriet, mooie tijden.

Toen waren we echt de beste ,de wereldcup in 95’ gepakt tegen gremio.
4 0
foensai
'Als of de doelen hier in Tokio zijn dicht gespijkerd...' het commentaar staat vast op mijn netvlies hahaha wat een spanning
3 0
Truth
Blind die voor die beslissende penalty met van die nerveuze kuchjes richting de stip liep. Ik dacht, die is zo nerveus dat wordt niks. En toen... BAM! Heerlijk stukje club geschiedenis
1 0