Ajax ontloopt 'grootmachten' in 3e vr CL

BartVeenstra, 21-05-2018 om 09:40, 15029 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Mocht Ajax de tweede voorronde van de Champions League - tegen of Sturm Graz of PAOK Thessaloniki - overleven, ontloopt het in de derde voorronde van het miljardenbal enkele 'grootmachten'. De Amsterdammers beschikken, zoals eerder op deze site vermeld, ook in de derde voorronde over een geplaatste status.

Vanwege de geplaatste status ontloopt Ajax in ieder geval Benfica, Dinamo Kiev en, mochten zij de tweede voorronde doorkomen, FC Basel. De vier mogelijke tegenstanders in de derde voorronde zijn nu het Turkse Fenerbahce, het Belgische Standard Luik, het Russische Spartak Moskou en de nummer twee van Tsjechië. Op dit moment lijkt het erop dat dat Slavia Praag wordt, al heeft Jablonec in theorie ook nog een kans om tweede te worden.

In de vierde voorronde (play-offs) van de Champions League lijkt Ajax geen geplaatste status te hebben. Als de ploegen met de hoogste UEFA-coëfficiënten zich plaatsen voor de vierde voorronde is Ajax ongeplaatst. Slechts twee ploegen zijn in de play-offs geplaatst en op dit moment hebben Benfica en FC Basel de hoogste coëfficiënten.

Uiteindelijk komt het erop neer dat slechts twee van de tien clubs die meedoen aan de niet-kampioenenroute zich plaatsen voor het hoofdtoernooi. De tien clubs zijn als volgt: Ajax, FC Basel, Sturm Graz, PAOK Thessaloniki, Benfica, Dinamo Kiev, Fenerbahce, Standard Luik, Spartak Moskou en Slavia Praag/Jablonec.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Ik vind het triest om te lezen dat men bij de UEFA ervan uitgaat dat Benfica?, FC Basel en dat soort ongein tot de grootmachten behoren! Ajax heeft zeker nog nooit wat gepresteerd. Zijn win dan zover weggezakt in Europa of zijn dit kreten van de redacteuren van AS?
Hierover wil ik weleens duidelijkheid hebben.
0 0
EVH
Pfoehh... wordt nog een hele klus
0 0
trooop
Via de voorrondes CL halen is nog nooit zo makkelijk geweest. Andere jaren moest je altijd wel langs ploegen van het kaliber arsenal of napoli. Dit jaar zijn alle mogelijke tegenstanders minstens even slecht als wij. We hebben een eerlijke kans, alles zal afhangen van ten hag en z’n duitse manoeuvres.
1 -1
DonAdam
We waren anders altijd geplaatst, dus hoefden alleen maar af te rekenen met iets mindere clubs of eendagsvliegen zoals Nice vorig jaar. Tot dit seizoen waren er 5 plekken voor niet kampioenen, nu nog maar twee. We zijn nu niet meer elke ronde automatisch geplaatst, dus we moeten naast de extra 2e voorronde in de 4e ronde altijd afrekenen met een grotere club. Nu is het zo dat we in de 3e en 4e voorronde een club krijgen die we tot vorig seizoen pas in de 4e voorronde zouden krijgen; ga maar na: Nice, Rostov en Rapid Wien zijn echt niet zwaarder dan Basel, Benfica of Fenerbahce. Per saldo is het er zwaarder op geworden, en het was al zo lastig geworden omdat wij relatief tov de rest in Europa elk jaar zwakker worden

In mijn ogen hangt plaatsing niet af van Ten Hag, de man die de Zwarte Piet toegespeeld krijgt, maar of er betere spelers bereid zijn te komen dan breedteaankopen Labyad en Bande. Komop, get real. De oppergod Peter Bosz kon het machtige Rostov er niet eens onder krijgen....
0 0
trooop
Oh, zijn er 4 voorrondes? Waardeloze post van mij dan, ik dacht namelijk 3. Dan heb je gelijk. Wordt inderdaad nog een kluif dan. Snapte al niet waar iedereen zo moeilijk over deed hehe.

Plaatsing hangt uiteraard af van de kwaliteit van de versterkingen. Maar net zo goed van ten hag. Je kunt veilig beweren dat keizer ons hoogstpersoonlijk europees voetbal door de neus heeft geboord, en ook dat bosz het voor een groot deel verneukte tegen rostov, al waren onder bosz de omstandigheden compleet anders. Maar die (eenmalige?) 5-3-2 was een gotspe.
Dat cynisme over bosz is verder trouwens totaal niet op z'n plaats.
0 -1
DonAdam
Je leest niet goed, we moesten er 2 doorkomen en nu 3. het gaat er daarnaast ook niet om hoeveel ronden er doorgekomen moet worden, maar hoe lastig dat is.

Daarnaast bedoel ik dat een trainer accenten kan leggen, maar dat zijn prestaties vnl zo goed zijn als zijn materiaal. Wat Bosz betreft, die had het beste materiaal sinds de Fluwelen Revolutie in 2010; Keizer en Ten Hag moeten het doen met minder, maar niemand die dat meeneemt in zijn beschouwing...

Ik heb geen mening over Keizers vaardigheden, want Keizer heeft moeten opereren met omstandigheden waar geen Ajax coach heeft moeten werken, nl de tragiek rondom Nouri; dus leg me alsjeblieft niets in de mond en leer lezen aub. De omstandigheden zijn kompleet anders.
0 0
trooop
Joh, rustig. Je leest zelf ook niet goed. Het zal de warmte wezen.

'Je kunt veilig beweren' betekent niet dat jij dat doet of kunt, maar dat het in z'n algemeenheid een veilige bewering is. Ik beweer dus zelf dat keizer ons europees voetbal kostte. (Ik neem althans aan dat je daarover viel.)
Onder keizer waren de omstandigheden inderdaad moeilijker dan ooit. Maar dat vergoelijkt voor mij niet de gekke beslissingen tegen rosenborg, en zeker niet al die gekke beslissingen verderop in het seizoen.

Bosz zat er net een paar weken, evenals een aantal van z'n sterspelers. Als jij pretendeert wel alles mee te nemen in je beschouwing, doe dat dan ook consequent.

Ik had geen idee hoe het precies zat met de voorrondes, heb het maar even opgezocht. Ik had in m'n hoofd dat we in de laatste ronde altijd langs een topper a la arsenal moesten, maar dat was de laatste 2x inderdaad rostov en nice. Heel veel verschil is er dus eigenlijk niet (als ik het dit keer wel goed begrepen heb.)
0 0
DonAdam
"Via de voorrondes CL halen is nog nooit zo makkelijk geweest. "

Ik lees niet goed? Dit is komplete bullshit en dat weerleg ik.

Die paar weken dat Bosz er zat was het slechtste voetbal dat Ajax ooit (in mijn leven, en alle succesen zijn behaald in mijn leven) heeft gespeeld. Dat was verlies tegen Lieferink en gelijk tegen AFC; met dat materiaal. Vervolgens in de competitie verlies tegen Willem II en gelijk tegen Roda; met het beste materiaal sinds de Fluwelen Revolutie. Weerleg dat maar.

Je kan nieuwkomer Keizer nooit afrekenen op de tragiek rondom Nouri; als je dat doet ben je onmenselijk.
0 0
trooop
Wat begin je nou weer over m'n eerste post dan. Ik zei zelf ook al dat die niet klopte. 'Je leest zelf ook niet goed' sloeg heel ergens anders op. Dat is overduidelijk, en toch begin je daar weer over. Of je hebt zin in ruzie, of je bent niet bijster snugger. Als ik je verder zo hoor lijkt het zelfs allebei te zijn.

Bosz bakte er inderdaad geen ruk van in het begin, daar valt niks aan te weerleggen. Het valt wel te verzachten: hij had te maken met de schandalige erfenis van de boer, hij probeerde de complete voetbalmentaliteit om te gooien. Van laffe controle naar superaanvallend. Dat is verrekte moeilijk. Dat heeft punten gekost. En vervolgens ging het lopen zoals het in geen 20 jaar heeft gedaan, met een europese finale tot gevolg. Maar wat doe jij? Zwaar de nadruk leggen op dat moeizame begin. Verknipte gedachtegang.

Keizer maakte in het begin gekke beslissingen. In hoeverre hem dat aan te rekenen valt, vooruit, daar kun je over twisten. Maar hij maakte een halfjaar later nog steeds gekke beslissingen. Dat op de tragiek rond nouri blijven afschuiven is sentimenteel geleuter.

Over en sluiten wat mij betreft. We komen elkaar in een volgend topic wel weer tegen.
0 0
DonAdam
Ik begin over wat je wil zeggen omdat dat je punt is?! Je draait het om, maar weet jij veel.... Je mist het verstandelijke vermogen om te zien waar het over gaat.

De tragiek rondom Nouri afdoen als sentimenteel geleuter is psychopaten geleuter; als je niet snapt dat zoiets inpact heeft op mensen, betekent dat je dat niet kan voelen.

FdB moest het door keiharde sanering van de directie elk jaar met steeds minder doen. Ipv Eriksen, Suarez en Vertonghen moest hij werken met Sana, Zimling en v/d Hoorn. Maar wanneer iemand geestelijke bagage mist, snap ik best dat diegene niet snapt wat dat betekent.

Je kan lullen wat je wil; FdB won prijs na prijs, zonde te zeuren over versterkingen. Dat deed hem geen coach na.

Hoe dan ook, je dwaalt af. Waar het om gaat is dat het volgens jou makkelijker zou zijn voor Ajax om zich te plaatsen in de huidige vorm; ga daar eens op in, zonder iemand belachelijk te proberen te maken.
0 0
trooop
Al dit misverstand komt voort uit die domme luie eerste post van mij. Mijn fout. Jij hebt gelijk over de CL.

De discussie over frankie vs bosz vs keizer is hier al 300 keer gevoerd. Ik stel voor dat we die verder laten voor wat die is.
En laten we de rest ook gewoon vergeten. Lekker weertje vandaag man.
1 0
PeterDeAjacied
Als de CL gehaald wordt, betekent dat dat er heel goed gevoetbald is. Wat eigenlijk helemaal niet voordelig is, want de transferperiode is dan nog niet eens voorbij. Denk dat we CL maar moeten afschrijven voor de komende 5 jaar.
1 0
3*stars*3
Gaat een hele pittige kluif worden.
Basel is voor het eerst sinds jaren geen kampioen geworden in Zwitserland maar blijft gevaarlijk en Nederlandse clubs hebben het altijd moeilijk tegen Portugezen.
Maarja het is simpel, als je mee wilt doen moet je zulke teams ook aankunnen.

Lucky PSV hoeft trouwens niet in de 3e voorronde te starten maar gaan gelijk de play-offs in omdat Real en Liverpool, zich via de competitie al geplaatst hebben en een CL finale spelen.
0 0
fc Barcelona_ke
2x mazzel. Psv is eerst in 4 jaar die ajax niet kampioen meteen 1e pot
Nu is psv weer kampioen en mag 1 voorronde overslagen.

Maffia is blijkbaar fan van psv
1 -1
3*stars*3
Klopt, het blijft een lucky club.
In 15/16 begonnen ze in pot 1 in de CL idd.
0 0
AFCAjax
Als je met zo'n hag als trainer thuis op 1-0 voorkomt tegen een lyon dan word alles vol op de verdediging gegooid, dat is waarom we niet ver zullen komen.
2 -2
Bjorn
CL halen zou een klein wonder zijn. Ik ben al tevreden als we de tweede voorronde doorkomen en dus groepsfase EL hebben.
3 0
mickey2602
Ik denk en hoop ook dat we in de EL meer kans hebben om punten te pakken voor Nederland zodat we snel weer als kampioen zijnde in de poulefase van de CL terecht komen ipv voorrondes.
Plus de EL is momenteel meer ons podium,de CL is mooi voor de ontwikkeling van onze jeugd maar dan gaan ze ook sneller weg terwijl ze die ontwikkeling in de EL ook wel krijgen alleen is dat een wat minder groot podium.
0 0
AFCA4L
Ben bang dat er weer te laat een echt team staat zoals altijd, en dat bepalende spelers net er tussen uit gaan door een transfer te maken.
2 -1
GeraldSibon
Het zal mij allemaal benieuwen. Ik denk dat we ons in onze handjes mogen knijpen als we de EL groepsfase halen. Als je die echter haalt dan is er weer heel veel mogelijk.
3 0
MisterAFCA
Ik ben er ook bang voor. Maar als we van Paok of Sturm winnen dan zijn we sowieso geplaatst voor de EL dacht ik. Mocht je van deze ploegen niet kunnen winnen heb je in beide toernooien niks te zoeken. Ik zou het als supporter verschrikkelijk vinden maar dat betekend wel dat er op directie en trainersniveau wat gaat veranderen. Aan de andere kant geeft ik Ten Hag nog steeds het voordeel van de twijfel en hoop oprecht op een mooi voetballend en sterk Ajax aankomend seizoen. Ik hoop ook dat wij als supporters met z’n allen achter de ploeg gaan staan en die gasten de voorronden doorschreeuwen. We moeten die jongens het gevoel geven dat wij er vertrouwen in hebben en het laten overslaan op de ploeg.
1 0
GeraldSibon
Het is belangrijk om op tijd te zijn met de aankopen want anders lopen we weer achter de feiten aan.
0 0
MisterAFCA
Jazeker, ik heb ook het idee dat Overmars wel al erg druk bezig is. Hij zal ook wel moeten want ook zijn kloten staan op het spel...
0 0
JanTa
Mijn ultieme droom is dat Ajax zich wel weet te plaatsen voor de CL maar PSV speelt El.
6 0
3*stars*3
PSV hoeft maar tegen 1 tegenstander en hebben een geplaatste status.
Die komen bijv geen Salzburg tegen maar rijtje waar geendagsvlieg het over heeft.
Geen mission impossible voor de boertjes en hun EU seizoen begint pas in augustus.
0 0
JanTa
Zeg zit je niet ff mijn droom te verpesten?
0 0
geendagsvlieg
Als alle clubs met de hoogste coeff. doorstromen, dan kan PSV loten tegen

- APOEL
- Legia Warschau
- Astana
- Young Boys
0 0
Bobbaasje
De druk ligt het hoogst bij Erik Ten Hag. Geen Europees voetbal betekend Auf Wiedersehen.
3 0
geendagsvlieg
Dan alleen van toepassing als Ajax wordt uitgeschakeld door PAOK of Sturm Graz in de 2e voorronde CL.
0 0
insectenverdelg
Krijgen we dan niet alsnog een kans op de EL te halen in de 3e en de 4e ronde? Want als dat niet t geval is, is t direct een do or die wedstrijd als aller eerste.
0 0
Ajax4life16
Als je in de 2e voorronde CL verliest ga je naar de 3e voorronde EL.
0 0
Bocarra
Lijkt mij dat het noodzakelijk is dat Ajax een heel grote en sterke selectie heeft. Stel dan je alle voorronden door komt zijn dat 6 wedstrijden. Daarnaast ook nog eens 6 wedstrijden in de CL poul of EL poul. Dan zit je tot de winterpauze ram vol met wedstrijden op niveau. Wil je geen punten verliezen in de competitie dan moet je veel kunnen wisselen binnen de selectie zonder dat het niveau wordt aangetast.
3 0
geendagsvlieg
De loting voor de play-offs wordt gedaan voor de eerste wedstrijd van de 3e voorronde.

Ajax is dus nooit geplaatst in de play-offs.

Als Ajax de 2e en 3e voorronde doorkomt speelt het tegen de winnaar van of
- de wedstrijd met Benfica
- de wedstrijd met Basel

- tenzij Basel sneuvelt in de 2e voorronde, dan of de winnaar van de wedstrijd met Kiev.
0 0
Willem410
Ik voel ons in die Europese voorronde altijd een beetje wat Sparta in de nacompetitie is. We zijn altijd favoriet, we zijn die mooie historische club en het moet altijd kunnen om vervolgens door de meest trieste clubs te worden uitgeschakeld.
7 0
Babayaka
Dat komt omdat ze het steeds maar weer onderschatten, plus ze zijn nooit klaar.

Ze kunnen beter na de competitie door trainen en door gaan tot de vcl achter de rug is.
De voorbereiding naar de vcl is gewoon te kort.
0 0
GeraldSibon
Ik heb hetzelfde ja. Treurig.
1 0
jarenfan
Mee eens,dat is wel eens anders geweest,....
1 0
GeraldSibon
Ik maak me nu alweer zorgen over die play-offs. Met een half uitgeklede ploeg half juli alweer spelen. Dat kan niet goed gaan.
0 -2
ajaxcied4life
Tagliafico, Ziyech, en eventueel Tadic en mogelijk ook Labyad zullen er niet bij zijn.
2 -1
Michelinho
Van Labyad is al bekend dat hij niet meegaat naar het WK. Of heb ik iets gemist?
1 0
Wereld
Wöber kan op zich wel een keertje linksback, als De Ligt blijft (of er nog is op dat moment). Dan heb je Wöber - Schuurs/Magallan - De Ligt. We kunnen bijv. Jensen/Benedetti binnen halen. (Haal nou eens een echte cvm!) Een rechtsback lijkt me wel noodzakelijk maar ook kapitaalsvernietiging. Maar je kunt niet Maz in de CL als rb laten spelen en die andere 2 aankopen zijn voorlopig geen succes. Veltman is geblesseerd.

Wanneer is Sinkgraven weer fit?
0 0