'Intensiteit training belangrijker dan duur'

BVeenstra, 17-05-2018 om 07:25, 18447 views, FOX Sports | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Voormalig Ajax-trainer Peter Bosz is het niet eens met de opvatting dat er in Nederland vaker en langer getraind moet worden. Dat vertelde de oefenmeester woensdagavond rond de Europa League-finale bij FOX Sports

'Ik hoor dat we vaker en langer moeten trainen, maar ik denk dat dat helemaal niet het geval is. Het gaat om de kwaliteiten van de training. Deze ploegen (Atlético Madrid en Olympique Marseille, red.) trainen echt geen twee keer per dag hoor. En in de voorbereiding wordt de conditie gedoseerd opgebouwd. Als je de conditie snel opbouwt, neemt het ook net zo snel weer af.'

Bosz ziet bovendien een verschil in de intensiteit van trainen tussen Nederland en het buitenland. 'Als we in Nederland woensdag vrij waren en donderdag gingen we weer trainen, dan ergerde ik mij kapot. Het eerste halfuur was zo slap. Daar heb ik me in Nederland bij neergelegd. Laat gaan, dacht ik. In Duitsland was dat niet. Daar was de intensiteit direct hoog. Die voetbalcultuur moet je er in Nederland ook in zien te krijgen. Het gaat uiteindelijk om de intensiteit, niet of je drie uur lang traint met een lagere intensiteit.'

Als voorbeeld wijst Bosz vervolgens naar de zogenaamde high intensity runs, die in Engeland en Duitsland veel beter zouden zijn. 'Hoe bereik je dat? Dolberg moest op de training altijd tegen Sánchez. Als hij in stilstand ging voetballen, kreeg hij schoppen. Hij moest daarom in beweging zijn. Ook nog maximaal, anders kwam hij niet aan de bak. Dat is intensiteit', aldus Bosz, die daarom denkt dat het voor de spitsen van Ajax goed is wanneer Matthijs de Ligt bij Ajax blijft. 'Maar als ik naar een nieuwe club ga, zou ik hem willen kopen, haha. Ik vind hem wel goed', besluit hij met een knipoog.

Ben jij al lid van AS Forum? Meld je hier aan?

 

Volgens Peter Bosz moet er in Nederland niet vaker en langer getraind worden., maar ligt het aan de intensiteit. 'Hoe bereik je dat? @kasperdolberg moest op de training altijd tegen @daosanchez13. Als hij in stilstand ging voetballen, kreeg hij schoppen. Hij moest daarom in beweging zijn. Ook nog maximaal, anders kwam hij niet aan de bak. Dat is intensiteit.’ Eens? 🤔👇🏽 #ajax #wijzijnajax #amsterdam #voetbal #europaleague

Een bericht gedeeld door Ajax Showtime (@ajaxshowtimeinsta) op

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ar
Lees/luister je mee Erik Ten Hag?!
0 0
geDaante
Logisch ook natuurlijk, wedstrijden zijn of horen ook intensief te zijn. Het zijn maar 90 minuten, en daarin moet je alles geven. Hoe hoger het niveau van de tegenstander, hoe intensiever het wordt, door meer druk, spel in de kleine ruimte, het gaat allemaal sneller. Dus moet je inderdaad ook trainen op die intensiteit.

Stel voor je speelt vooral kleine partijtjes met enorme druk en daarmee spel in de klein ruimte, dan zijn spelers genoodzaakt snel te handelen, hun techniek aan te spreken, strak en secuur te passen, kort en vlot te combineren, slim vrij te lopen, etc.

Daar word je beter van, daar haal je op termijn een hoger niveau mee, waardoor je de kleintjes wegblaast, en de top het lastiger kan maken. Individueel worden spelers beter, en als team uiteraard ook.
1 0
didierajax020
https://youtu.be/TNRw6XcxUeY

Pijnlijk.
0 0
Bjorn
Ajax-trainer in alles. Meer woorden hoef je er niet aan vuil te maken.
9 0
blava
Staat ook een hoop nonsens in. Als je snel conditie opbouwt neemt het ook weer net zo snel weer af. Ooit gehoord van het onderhouden van de conditie?. Verder een goede conditie wordt opgebouwd over een langere periode.
Het eerste half uur slap trainen. Maatregelen nemen en trainingsvormen aanpassen zodat zij wel scherp moeten trainen. Daarvoor werd hij toch betaald?
1 -11
Turbo
Je zegt in principe gewoon hetzelfde als wat Bosz hierboven zegt.
5 0
ziz0u.
gvd meteen weer inhoudelijk over voetbal en niet dat gezwets eromheen van ten hag
ik mis zijn interviews en enorme duidelijkheid. intense wedstrijden met volle bak risico.
3 -1
Turbo
De stukjes over het opbouwen van conditie en Dolberg vs Sanchez zijn echt heerlijk om te lezen.
5 -1
Web
Ik heb altijd gezegd dat jonge spelers meer weerstand moeten hebben op een training.
En daar is een type Sanchez voor nodig.
Zelf als jonge speler ook ervaren, als 1e jaars Ajunior gelijk in het eerste.
Maar dat geld ook voor Poulsen, ook al heeft hij veel minder klasse.
1 -2
Turbo
Ja je bent een genie, Web.
2 0
Web
Heel vreemd dat je het van mij lachwekkend vond en van Bosz heerlijk om te lezen.
0 0
Turbo
Jij zei dat de trainingen door de komst van Siem de Jong kwalitatief beter zouden worden, Pannenkoek.

Er is een reden dat Bosz Sanchez noemt en niet Viergever. Kwaliteit dus. En dus geen Siem de Jong.
1 0
niquedegraaff
Daarom moet die man terug. Lezen jullie mee, Overmars en van der Sar? Haal die vent @!%$!$@!@$ terug!
5 -1
LS16
Wat een verademing om deze man te horen praten. Als Peter praat, luistert de rest. Hij heeft de autoriteit die hoort bij een Ajax coach.
5 -1
AFCZlatan
Please kom terug Bosz! Help ons van deze ondergang.
5 -1
Bky
Wat een leesporno.
5 -1
Erik1966
TERUG HALEN NU!!!!
5 -1
gras
Duidelijk. Dat oeverloze gelul van TH heeft totaal geen rendement. De concentratiespanne is dan al lang en breed overschreden. Intensiteit moet de norm zijn.

Dat was het in betere tijden trouwens ook. Van Gaal zei dat in Italie er veel minder hard werd getraind in de jaren 90, maar op matchday stonden ze er.

Dat is ook een mentaliteitskwestie, omdat Nederland vrij mellow kan zijn. Onze halfbakken versie van calvinisme, halfbakken, omdat aarts calvinisten keihard zijn. We dwalen af.

Ergens heeft die inhaalslag plaatsgevonden in het buitenland, maar niet hier waar de Knvb vond dat wij een model voetbalnatie waren. Keurig met opgeleide trainers en diploma's en zo.

De aanpak van bosz moet landelijk worden overgenomen, en van daaruit ga je aanpassen en maatwerk per team leveren. Dan maak je een enorme sportieve inhaalslag a la Belgie en Duitsland.

Terug naar het echte voetbal. Direct spel, directe opbouw, risico, hoog druk, doordekken. Intensiever trainen, meer killersmentaliteit.
7 -2
Web
Ik heb laatst een stuk over Guardiola gelezen.
Die had ook langere trainingen.
Als je iets wil inslijpen, dan heb je soms meer tijd nodig. En als de trainingen leerzaam zijn, valt de concentratie niet weg.
Waar ik wel bang voor ben is dat Ten Hag moeite heeft met overbrengen wat hij wil?
Daar zou hij zomaar eens meer tijd voor nodig hebben, dan een type als Bosz
0 0
Rentokill
Bosz bracht in ieder geval een goede balans in de selectie (hij geeft zelf een mooi voorbeeld van Sanchez vs Dolberg) en was heel duidelijk in zijn visie. Zowel in de pers als naar de selectie. Ik heb niet het idee dat de selectie nu precies kan uitleggen hoe ten Hag anders is dan de Boer of Keizer bijvoorbeeld. Bij Bosz hoorde je elke speler met overtuiging vertellen hoe hun spel eruitzag. Ajax: Maak een knieval en haal deze man terug. Bel meteen Jonk op om de opleiding weer te leiden.
10 -2
geronimo
Die Bosz heeft wel heel veel ervaring in het buitenland :-D
0 -7
Ajaciedoss0412
Even Off topic: zie de laatste veel reacties dat Tagliafico een miskoop zou zijn? Waarop is dat gebaseerd?

Hij zal zeker geen wereldtopper worden maar voor Ajax is dit toch gewoon een prima linksback? Verdedigend staat die ze mannetje en ook aanvallend probeert die ze steentje bij te dragen. Al met al een prima linksback voor Ajax..
14 -1
Web
Talgliafico begon verrasten goed als back.
Kreeg later in het seizoen een terugslag.
Maar hij is niet de back die er constant overeen komt.
Ook moet hij wennen, kreeg in Nederland gele kaarten waar ze in Argentinië niet eens voor floten. Tegen PSV een hele goede sliding echt voor de bal, word je er met een tweede gele kaart afgestuurd, in een belangrijke wedstrijd, je zag zijn oprechte onbegrip.
1 0
Turbo
Wie heeft gezegd dat het een miskoop is? Tussen miskoop en redelijke/nuttige speler zit nogal een verschil.
0 0
Bky
Hij wordt overschat op dit moment. Prima speler, daar niet van, maar hoe hij soms beschreven wordt hier.

Alsof we een full winger hebben gekocht die verdedigend nooit een fout maakt.
1 0
RusselWestbrook
Geen miskoop, maar ook absoluut geen topper, niet eens de beste linksback in de selectie. Dat is verder niet erg ofzo, maar hij is ook niet zo geweldig als sommige mensen/media je willen doen geloven.
2 -7
P.Russo
Ik begrijp dat niet echt. Met Tagliafico heb je een zeer betrouwbare en ervaren back en is ons ‘linksback-probleem’ die we ongeveer een jaar of 5 hadden eindelijk opgelost
6 -1
RusselWestbrook
Het enige linksback probleem is dat Sinkgraven steeds stuk is.
2 -6
Rentokill
Te weinig gezien om te oordelen inderdaad. Grappig hoe de kenners hier dit wel zo snel zien. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als je aanpassen. Sommigen zijn daar sneller in dan anderen maar dat zegt niets over de rek die er zit in een speler.
0 0
Bky
Nee je hebt Tagliafico nog maar 15 wedstrijden kunnen beoordelen, daar kan niemand nog wat zinnigs over zeggen, veel te weinig.

Daarbij, je spreekt over rek, maar hoeveel rek ga je nog krijgen bij een speler die dit jaar nog 26 wordt? We spreken hier niet over een jong talent.
0 -1
blessure
Prima speler, prima inzet, maar helaas te klein.
Voor AJAX goed genoeg.
1 -1
UltimateKaos
Hij is inderdaad niet lang, maar hij kan wel hoog springen dus kan hij nog steeds kopduels winnen.
0 0
Bocarra
Bosz is een adept van de fitness goeroe Raymond Verheijen. Een tijdlang heeft zo’n beetje heel Nederland deze goeroe gevolgd. Het nadeel van deze methode is dat spelers wel fit zijn maar niet veel sterker worden. In Duitsland en Engeland zijn ze inmiddels afgestapt van deze methodieken en hebben wegen gevonden waarbij spelers niet alleen maar fit zijn maar daarnaast ook fysiek steeds sterker worden. Dat het Duitse avontuur van Bosz al snel tot een einde kwam is om die reden ook niet zo vreemd. Spelers voelen heel goed aan waar ze te kort komen in de wedstrijden. Kan mij goed voorstellen dat afgelopen zomer hier intern ook flink discussie over is geweest binnen de staf van Ajax. Feit is in iedergeval dat Ajax sinds de komst van ten Hag is afgestapt van deze methodiek en nu meer op lijn zit met Duitse en Engelse clubs. Lees hierover in onderstaand artikel.

https://www.volkskrant.nl/sport/welke-trainingsmethode-heeft-het-nederlandse-voetbal-nodig-~b1891834/?hash=2483db02b3f09fdf4b70f0151cbc890cf21d409a
3 -6
Rentokill
alleen al de subkop van het artikel klopt niet: Harder trainen is juist wat Verheijen ook wil. Alleen niet méér en vaker trainen. Dat onderscheid wordt niet goed gemaakt en dat is nou juist waar het om gaat.
2 -1
Bocarra
Ik zou zeggen lees het artikel in de Volkskrant nog eens rustig door en probeer het dan nog eens.
0 -2
Rentokill
Het is een leuk artikel. Maar als je je wat verder verdiept in de materie zie je dat het nogal eenzijdig is en verkeerd wordt geïnterpreteerd door VK. Ook Bosz zegt: 'Intensiteit training belangrijker dan duur'. Het artikel brandt hem af omdat hij geen welles-nietes spelletje met een blaaskaak wilde gaan houden. Hij zegt verder dat zijn theorie en de invulling ervan 2 verschillende dingen zijn. Daarnaast zeggen verschillende trainers dat ze de theorie goed vinden maar dan ook wel hun eigen invulling daaraan geven, zoals Jans, Koeman en Bosz dus ook. Dat lijkt me niet meer dan logisch...
1 0
Marcus
Goeie inhoudelijke reactie. Informatief!
1 -5
Rentokill
Feit is ook dat onder Bosz voorganger de Boer en opvolger Keizer het aantal blessures een stuk hoger was.
9 -1
Bocarra
Ajax heeft volgens het artikel in de Volkskrant tot in 2017 met de Verheijen methode gewerkt. Het aller belangrijkste is hoe blijf je fit en wordt je tegelijkertijd ook fysiek steeds sterker. De Verheijen methode geeft daar geen goed antwoord op. Vandaar dat veel toptrainers op zoek zijn gegaan naar andere methodieken.
1 -1
Rentokill
Je bedoeld, hun eigen draai eraan geven. Das logisch. Je moet je speelwijze integreren met die methodiek. Bosz zegt dus: Leuk die conditie maar die is ook zo weer weg. Dat zie je elke keer aan t begin van het seizoen. Fysiek sterker wordt je door hyperinttensief te trainen. Daar geeft de methode juist wel antwoord op.
1 0
Bocarra
Hoe kan ik jou het simpel uitleggen; Fit zijn om een competitie te kunnen spelen is iets anders dan fysiek sterker zijn dan jouw directe tegenstanders. Op dat eerste geeft Verheijen een goed antwoord. Op dat 2de niet. Je ziet in alle Europese top competities dat trainers hun spelers fysiek steeds sterker weten te maken terwijl ze aan het einde van het seizoen nog steeds kunnen pieken. De EL finale van gisteren is daarvoor een mooi voorbeeld. Het Ajax van vorig seizoen had met de methode van Bos nooit sterker kunnen zijn dan beide finalisten terwijl ze wat fitheid betreft de wedstrijd wel hadden kunnen uitspelen.
0 -1
Rentokill
Wat bedoel je met fysiek sterker? Harder rennen? Hardere schouderduwen geven? Hoger springen? etc. En denk je dat langer en meer trainen daartoe bijdraagt? Ik denk intensiever trainen wel.
1 0
RedFeather
Charisma
Visie
Resultaten

Wat wil je nog meer?
Prijzen. Maar ja die hebben Keizer en ten Hag ook niet.
6 -1
Ajax412
De 'hoofdtraining' mag inderdaad relatief kort en moet op volle intensiteit, maar het is ook helemaal niet verkeerd als er daarna nog twee uur aan traptechniek gewerkt word. Vrije trappen knallen, aannames oefenen, corners voor gooien, voorzetten geven, etc. Er zijn zoveel dingen buiten die 'hoofdtraining' die je kunt doen die je fysieke reserves niet aan spreken.
1 0
Rentokill
Dat weet ik niet. Na intensieve training kan het ook juist beter zijn om absolute rust te nemen ipv een balletje trappen op laag niveau. Maar goed. Jij en ik hebben hiervoor niet gestudeerd ;-)
0 0
Ajaxvooraltijd
Te intens trainen zorgt ook voor aardig wat blessures. Dat was onder Bosz ook vaak het geval waardoor we creatieve kwetsbaardere spelers vaak moesten missen en de helft van de wedstrijden gewoon niet om aan te gluren was.
1 -6
Hans Kraay Jr.
Wat een onzin verhaal dit.

H.I.T en interval training wordt in veel ander sporten gebruikt om zowel de long als spier conditie snel op het gewenste niveau te krijgen en te houden.

Kijk bijvoorbeeld naar Sprinters, Boksers, Kickboksers, American Football/Rugby. Allemaal sporten waar in kort tijdsspan een enorme uitbarsting van energie vereist is. De conditie(H.I.T) training zijn daar vaak 30-45min. Waarna er nog één uur tot anderhalf op techniek getraind wordt.

Deze sporters zijn in veel gevallen fitter dan de gemiddelde voetballer. Een uitzondering als C. Ronaldo daar gelaten.

Het is belangrijk om als sporter te denken en niet perse alleen als voetballer. Dingen die Jonk wel goed door had met bijvoorbeeld de performance coaches.
0 0
Rentokill
Het is juist een teken aan de wand dat toen Bosz wegging (mede omdat Bergkamp vond dat we vaker en langer moesten trainen) er ineens veel meer blessures waren. Ook onder de Boer gebeurde dat vaker. Jammer dat Bergkamps ego te groot (of juist te klein) was om iets van Bosz aan te nemen.
3 -2
Ar
En het is juist een teken aan de wand dat pas na het vertrek van Bergkamp we vaker en langer zijn gaan trainen, dus iets klopt niet aan wat je zegt.
0 0
Jeugdtrainer
WTF! Noem even alle spierblessures op, bitte.

Bosz gebruikte de methode Verheijen en dat is uit den boze bij Ajax. Daar geloven ze niet in die werkwijze. Verschikkelijke man, maar heeft wel een goede trainingsmethode neergezet w.b. periodisering, intensiteit en beweging. Weinig blessures tot gevolg, volle bak in de wedstrijd.
4 0
aietos
Onder Bosz waren er juist relatief weinig blessures!
5 -1