Tete: 'Vond voetbal eigenlijk helemaal niet leuk'

BVeenstra, 16-05-2018 om 15:55, 9769 views, Voetbal International, Parool | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Voormalig Ajacieden Kenny Tete, Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer zijn binnenkort bij FOX Sports te zien in de documentaire Phenoms. Het drietal is twee jaar lang gefilmd en in aanloop naar het WK is de film te zien op de betaalzender.

Een van de hoofdrolspelers is Tete. De rechtsback van Olympique Lyon blijkt bijna zwemmer te zijn geweest. 'Toen ik begon met voetballen, vond ik het helemaal niet leuk. Toch denk ik wel dat ik het juiste heb gekozen', aldus Tete, die nog altijd goed contact heeft met Riedewald en Bazoer, in gesprek met Voetbal International. 'Iedereen heeft zijn weg. Het betekent niet dat zij het niet goed doen. Ik geloof nog steeds in hen en zij ook in henzelf. Ze hebben de kwaliteiten nog. Misschien komt het volgend seizoen wel.'

Zelf is Tete blij met zijn overstap naar Olympique Lyon. De verdediger speelde er veel en werd zelfs het koopje van het seizoen genoemd. Toch hoopt Tete ooit in de Premier League te spelen. 'Na Lyon wil ik misschien een stap hogerop gaan. De Premier League is toch de grootste competitie. Dat is echt vechtvoetbal, dat past wel bij mijn stijl.'

Ook Riedewald komt aan bod in de film. De verdediger had rugnummer 4 bij Ajax, maar kreeg bij de start van het nieuwe seizoen plots nummer 36 toegewezen. Hij vroeg de materiaalman nog of het een vergissing was, zo valt te lezen in Het Parool. Inmiddels speelt hij bij Crystal Palace en at hij lasagne uit de magnetron. En dat vindt hij nog lekker ook. 'Pepertje erbij, man.' Inmiddels kookt hij ook andere recepten, die zijn moeder naar hem opstuurt.

Filmmaker Bart van den Aardweg legt uit dat het een rauwe, maar toch ook gevoelige film is geworden. Hij wil met de documentaire de gevoelige kant van voetballers laten zien. Tete, Bazoer en Riedewald werden gezien als de grootste talenten van Ajax, maar vooralsnog hebben zij de top nog niet gehaald. 'Ik wil de clubs waar ze nu voor uitkomen absoluut niet teniet doen. Toen duidelijk werd dat het WK 2018 uit beeld raakte, werd dat thema leidend. Wat dan overblijft is: hoe ga je daarmee om en hoe blijf je toch aan je droom vasthouden om het hoogst haalbare te realiseren? Dat is de belangrijkste boodschap van de film. Wat Kenny zegt in Curaçao: "Heb je gefaald als je niet alles speelt?" In Nederland reageren veel mensen cynisch: "Ah zie je, hij heeft het niet gehaald, hij is te vroeg weggegaan." Maar je moet eens weten. Ze werken sindsdien alleen nog maar harder. Zo simpel is het allemaal niet.’

FOX Sports Films heeft in totaal vijftien films gemaakt, waarin onder meer ook aandacht is voor Davinson Sánchez en topvoetballers als Paulo Dybala, Gabriel Jesus, Dele Alli en Marco Asensio. De hele serie is in aanloop naar het WK te zien bij de betaalzender.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
10Sneijder10
Vind het wel grappig om te lezen dat er hier mensen zijn die voor deze mannetjes opkomen. Na 2 goede wedstrijden ging Bazoer naast zijn schoenen lopen. Tete wou al een anderhalf jaar voor zijn vertrek niet bijtekenen. Riedewald, tsja, aardige jongen. Ook nooit horen klagen maar daar zit te weinig pit in. Als er ook maar één dingetje tegenzit (zoals een fucking rugnr) willen al die omhooggevallen mannetjes meteen weg. Opgeruimd staat netjes.
1 -1
M.Olsen
Riedewald: geweldig debuut waarbij hij oms winterkampioen maakte, verschrikkelijk einde dat ons de EL kosten...
1 0
P.Russo
Damn, die ingooi tegen ManUtd waar de 0-1 uit viel was echt om te janken
0 0
Loek14
Oh mijn god! Ik weet dat nog zo goed
0 0
Simon1
Als er een ding centraal stond voor deze jongens was dat wel hun ontwikkeling. Hun eerste minuten en wedstrijden waren weergaloos. Maar hoe verder je kwam hoe minder het werd. Onder Bosz zag je helemaal dat ze tekort kwamen. Dat zegt echter niks of ze niet goed zijn. Ze passen gewoon niet bij Ajax. Iemand hieronder tikt het ook al aan, maar bij Ajax wordt er veel meer voetballende kwaliteiten verwacht van spelers. Als ik kijk naar De Ligt en die naast Riedewald zet en hetzelfde doe je met Sanchez en Riedewald dan zie je pas hoe groot het verschil is. Riedewald was gewoon niet goed op de LCV bij Ajax. Toen ze hem op de LB positie zette bloeide hij weer helemaal op. Tete was op de RB eigenlijk een ramp. Ja hij was verdedigend heel sterk stond zijn mannetje en had mooie slidings. Opbouwend, aan de bal en spelinzicht ontbeerde hem aan alle kanten. Hij vertraagde het spel enorm. Bazoer was en is nog steeds een talent. Laat soms zien dat hij tot mooie dingen in staat is, maar het is alles behalve constant. Had hem graag bij een club gezien die 4-2-3-1 speelt. Als loper op het middenveld naast een verdedigende middenvelder is echt wat voor hem. Ik gun het deze jongens van harte, maar het is beter voor ze dat ze bij andere clubs zijn.
0 -1
Ar
Ik vind dat Tete en Riedewald onder Bosz juist lieten dat ze basiswaardig waren.
Tete versus Veltman is lood om oud ijzer. De ene heeft wat meer snelheid en corrigerend vermogen, de ander is voetballende een ietjes pietsjes beter.
En over Riedewald zei Bosz dat er geen niveau verschil zat tussen hem en Viergever maar dat hij koos voor de laatste vanwege zijn ervaring icm Sanchez.
Alledrie hadden we afgelopen seizoen heel erg kunnen gebruiken, dus het is niet beter voor Ajax dat ze bij andere clubs zijn.
0 0
VIPete
Wil deze docu wel zien. Zegt denk veel over mentaliteit en invloeden van buiten. Een écht grote voetballer laat zich niet snel beïnvloeden en is stoïcijns, begrijpt dat als je maar focus op t spelletje het geld en de roem vanzelf wel komt. Dit drietal heeft dit minder, veel focus op randzaken. Met name Bazoer had ik echt een grote toekomst toegedicht, soort Vièrra. Tete zit volgens mij nog wel een goede kop op, die komt er wel denk ik.
3 0
gras
Lastig hoor. Het waren nog kinderen toen ze al geconfronteerd werden met contracten, geld, status, verwachtingen etc.

Ik heb nooit begrepen waarom de afrekening zo rücksichtslos is geweest bij deze jongens. Daar vinden wijsneuzen dan wel weer een verklaring voor, maar ze hebben altijd hun best gedaan, zijn niet gaan muiten tijdens hun banktijd zoals Gudelj, zijn niet in opstootjes beland zoals Ghazi, zijn niet in allerlei incidenten betrokken geweest zoals Younes.

De verwachtingen waren erg hoog, ze waren allen international geworden, Bazoer en Tete hadden veel indruk gemaakt met hun eerste basisperiodes, Riedewald had een prima optreden gehad tegen Vitesse en een heel sterk optreden gehad tegen Lyon, dat een erg atletische buitenspeler had opgesteld.

Maar het leek wel alsof ze allen persona non grata waren. Als je ziet hoe totaal onzeker Veltman werd na een keertje te zijn gebankt ten faveure van die Deen, hoe knap waren de optredens van Tete en Riedewald dan niet. Zeker als verdediger invallen na lange tijd is knap. En Riedewald speelde niet of amper bij JA om ritme te blijven houden, terwijl hij vanaf begin seizoen op de bank kwam.

Ik verwacht dat ze nog boven komen drijven, maar dan zou het niet onverstandig zijn een competitie met een lagere handelingssnelheid uit te proberen. Zie Denswil bij Brugge. Als Vormer kan uitblinken, waarom een Bazoer dan niet.

Hele verhaal heeft ook niets met een vroegtijdig vertrek te maken. Allen werden naar de uitgang geduwd.
1 -2
Jeugdtrainer
Ach, meneer de autheniciteit is er weer. Eerst praatte je nog respectvol, maar na je laatste reactie in dat topic over Tete heb je bij mij afgedaan. Maar goed, misschien komt dat ook omdat ik toen nog een andere naam reageerde en je toen nog wel enig fatsoen op kon brengen. Jammer. Elk topic over Tete, Bazoer en Riedewald ga je weer los.

Als je niet ziet dat Bazoer niks meer is dan een simpele postbode of dat Tete totaal niet in het Ajax systeem kan spelen (als basisspeler!) dan snap ik niet waarom je voor Ajax bent geworden. Bazoer kan niet als CVM, zit weinig pit in, weinig spelinzicht om gaten op tijd dicht te lopen en voetballend is het een behoorlijk simpele voetballer die de bal teveel komt brengen.

Tete brengt je elftal alleen maar in voetballend moeilijke situaties. Speelt elke bal terug, handelingssnelheid is onvoldoende en helpt zichzelf en het team in benarde situaties omdat hij een bal niet goed aan kan nemen of verkeerd staat. Ook moet hij veel corrigeren - wat hij dan wel goed kan - omdat zijn spelinzicht hem vaak in de steek laat. Wel handig als invaller, dat wel (zie EL).

En kom niet aan met dynamische sprints. Ik zal namelijk echt niet zeggen dat Tete geen betere aanvaller is dan Veltman. Tete is echter geen betere voetballer (!) en dat is iets heel anders. En juist bij Ajax heb je spelers nodig die altijd vooruit kunnen denken, maar ook een bal van A naar B brengen, liefst zelfs diagonaal tussen de linies. Plus spelers die anticiperen ipv reageren.

Riedewald had zijn waarde kunnen hebben, maar zou ik niet als boven Schone of Sinkgraven verkiezen. Dan moet je misschien verder kijken, dat deed hij. En nu is het wachten op een fatsoenlijke reactie van je.

(Maar het is natuurlijk toeval dat bv. Cambuur (verlies) tegen Bosz - en veel tegenstanders onder periode Frank - onze backs vrij lieten en we daardoor geen steek verder kwamen qua voetbal. Zaadwedstrijden!)
2 -1
CruyffFootball
Haha die Tete tegen Cambuur.
Dat begon echt zielig te worden op een gegeven moment.

En de bekerwedstrijd kozakken boys-Ajax vergeet ik ook nooit meer.
Op dat kunsgras in kleine ruimtes tikten Appie, donny en cerny er lustig op los terwijl de heren Bazoer, Tete en El ghazi gigantisch door het ijs zakten omdat ze gewoon voetballend niets konden.
2 0
Ar
Blijf het toch doodzonde vinden hoe Ajax is omgegaan met Tete, Bazoer en Riedewald.
Okee, Tete wilde niet bijtekenen en we weten allemaal hoe Raiola is, maar Bazoer en met name Riedewald hadden we afgelopen seizoen goed kunnen gebruiken.
Ik snapte ook niet waarom Jairo ineens zo'n hoog rugnummer kreeg, had m dan rugnummer 15 of zo gegeven, nu was ie meteen zwaar gedesillusioneerd en was één telefoontje van Frank voldoende om weg te gaan.
En Bazoer hebben ze mijn inziens ook veel te makkelijk laten gaan omdat de tijdelijke trainer het niet zo in hem zag zitten. Maar die trainer was een half jaar later alweer weg. Toch tekens aan de wand dat je je carriereplanning niet moet laten bepalen door een trainer die vaak een passent blijkt.
1 -2
Ferd
Bazoer ging niet weg om Bosz, Ajax liep al in de winterstop daarvoor en in de zomer te leuren met Bazoer, Bosz wilde hem juist nog een kans geven.

Dat is allemaal bevestigd vanuit Ajax
2 0
Ferd
Riedewald heeft er echt zelf voor gekozen, die vertrok pas nadat Bosz weg was, puur en alleen omdat hij geen laag nummer kreeg. En aangezien hij het seizoen ervoor geen basisspeler was viel die beslissing van Ajax goed te begrijpen.
1 0
AjaxPassion
Hij zegt ook niet dat dit aan Bosz lag. Situatie Riedewald is opnieuw een voorbeeld van de dramatische communicatie vanuit Ajax. Wat voor een moeite is het nou om over zoiets fatsoenlijk met de speler te communiceren?
0 0
Lazell
Is ook wel een beetje aan zijn speelstijl te zien. Echte knokker i.p.v. iemand die non stop op de pleintjes heeft lopen ballen.
1 0