'Benadering in Marokko is zo anders'

BVeenstra, 16-05-2018 om 10:55, 14409 views, Ajax.nl | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Ajax-middenvelder Hakim Ziyech merkt een behoorlijk verschil tussen het voetballen voor Ajax en het voetballen voor het Marokkaanse nationale elftal. De spelmaker maakt zich op voor het WK in Rusland waar hij het met de Leeuwen van de Atlas opneemt tegen Iran, Portugal en Spanje.

In 2015 koos Ziyech definitief voor Marokko. Hij noemt dat een bewuste keuze en hij is er dan ook nog steeds heel blij mee. 'Dat ik voor Marokko mag uitkomen is echt een geschenk. Het is bovendien ook een heel bijzondere beleving. Hoe ze je daar benaderen en behandelen is zo ontzettend anders dan hier', schrijft Ziyech in zijn blog op Ajax.nl. Dat de stadions al lang voor de aftrap van een wedstrijd vol zitten, is ook een verschil. 'Drie uur voor de wedstrijd gonst het al op de tribunes. Misschien komt dat wel door het zuidelijke temperament van de Marokkanen. Er zit echt vuur in die mensen. Het is er nooit stil op de tribune. Geen seconde. Voetbal wordt daar denk ik wat intenser beleefd dan in West-Europa.'

Ook de kleedkamerhumor in Marokko zou heel anders zijn volgens Ziyech. 'In Amsterdam haal ik echt een hoop flauwe geintjes uit met mijn ploeggenoten. Vaseline in iemands sokken, tijgerbalsem in iemands boxer, noem maar op. Kijk, dat soort schuine grappen haal je in Marokko niet zo snel uit. We zijn daar wat serieuzer. Er wordt meer gepraat met elkaar. Wat volwassener misschien.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Dennis1964
Wat een discussie zeg. Ik ben Nederlander en ik vind het super jammer dat Nederland er niet bij is. Maar ik ben voor mijn Marokkaanse medelanders super blij dat Marokko mee doet. Hup Marokko Hup Ziyech!!!!!!
0 0
Pierre Heno
Ik denk dat Ziyech dergelijke geintjes bij Oranje ook niet had hoeven te proberen want dat pikken de doorgaans oudere en ervaren spelers niet. Bij Ajax lopen echter nogal wat tienertjes rond en daar hoort nu eenmaal tienergedrag bij. Opvallend dat hij op zijn leeftijd ook nog steeds van dat soort tienergeintjes is blijven uithalen terwijl van hem nu net wat meer leiderschap verwacht had mogen worden. Heeft gewoon met een professionele instelling te maken en niet zo zeer met de cultuur van het land. Feiten: Marokko staat (nog?) niet hoog aangeschreven in het internationale voetbal en er zijn nauwelijks Marokkaanse voetballers te noemen die de absolute top in het voetbal hebben weten te bereiken. De meeste Marokkaanse talenten haken af zodra er meer professionaliteit gevraagd wordt van de spelers. Dat heeft denk ik wel zeker met cultuurverschillen te maken: hoever ben je bereid te gaan om de echte top te kunnen halen?! De keuze voor een meer sociaal leven i.p.v. een toch geïsoleerd bestaan in de wereld van de topsport valt overigens prima te begrijpen. Het leven bestaat tenslotte uit heel wat meer dan topsport. Het leven in (o.a.) Marokko is ook niet bepaald 'makkelijk' te noemen dus voor de fans bestaat er een 2e leven waarin de kans op succes bestaat uit het winnen van wedstrijden door hun nationale voetbal elftal. Diezelfde supporters dragen je op handen wanneer het goed gaat maar maaien je net zo hard neer wanneer je als speler/ nationaal team niet aan alle verwachtingen weet te voldoen. Cultuurverschil dus ook wat dat betreft.
0 0
afcas
je weet dat zulke geintjes juist overal in het voetbal hemaakt worden?
0 0
FlyingDutchMan
Een bewuste keuze voor Marokko, hij maakt hem weer haha xD
0 0
geronimo
Leuk voor hem
0 0
Web
Beste jongen dat heeft met cultuur te maken.
2 0
JSF
Tja, volgens mij noemen we dat toch gewoon cultuurverschil?
2 0
Bocarra
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Ziyech de irritatie rond zijn persoon ook zelf in stand houd. Weinig zelfreflectie en het vermogen om te relativeren. Denk dat het ten koste gaat van zijn prestaties. Ik hoop in iedergeval dat hij een fantastisch WK speelt en zich in de kijker weet te spelen van financieel sterke clubs.
2 0
AFCACBS1900
In Nederland en zeker niet in Amsterdam gaan we niet op de knietjes voor egoïstische mannetjes met een minderwaardigheidscomplex, Hakim.
7 -8
Panama
Was t leuk bij die bus opwachten?
5 -3
AmsterdamWest
We? Praat niet voor anderen die wél in Amsterdam wonen. Niet iedereen kan het hebben dat Ziyech niet met alle winden meewaait en geen ja knikker is. Alleen maar heerlijk toch. Het zal mening Ziyech hater nog steeds diep zitten dat hij gewoon dikke schijt heeft gehad aan mensen zoals jij.
6 -7
AFCACBS1900
Wat lul je nou man, ik woon al mijn hele leven in Amsterdam, geboren en getogen. En ik weet dat nuchterheid hier gewaardeerd wordt. Amsterdamse bravoures zijn mooi maar kapsones hebben doe je maar ergens anders. Zo'n Drontenaartje is niet groter dan de club.
1 -1
CruyffFootball
Ja dat was te merken in Kerkrade met zijn manier van “juichen”.

Het deed hem allemaal echt niets hoor!
2 -1
Ajacied33
Zit het diep knul...?
3 -5
Rood Gevaar
toen hij ruzie had met de bondscoach sprak hij wel anders
2 0
Heiko
In Marokko zich netjes gedragen en in Nederland beetje gein lopen trappen.
4 -2
Jan Doedel
Ik dacht t jij zegt t..........
0 0
AFCACBS1900
Dat komt me bekend voor..
6 -1
AFCA-B93
Hakim probeert volgens mij wel het een en ander te herstellen richting de supporters nu het seizoen voorbij is. Spreekt zich met Ajacied vh Jaar toch ineens weer positief uit over de supporters en geeft anderen toch een (kleine) blik in het leven van Hakim, ipv dat hij zich volledig afsluit en niets meer naar buiten brengt tot z’n transfer oid
2 -3
Juichtoon
Ja vandaar dat Marokko de ene prijs na de andere pakt. Alles is daar zo anders, maar vooral niet beter. Laat ik het netjes zeggen.
2 -3
Ajacied33
Gelukkig dat NL enorm succesvol is...
2 -3
Michels
Doe toch dude... Het zijn niet de Nederlanders die zich steeds met de Marokkanen vergelijken hoor... Daar is voor de Nederlanders namelijk geen eer aan te behalen. De Nederlanders vergelijken zichzelf ook niet met Australië, Korea of Senegal. Volgens mij snap je zelf ook wel dat Nederland niet een heel klein beetje succesvoller is (geweest, en in de toekomst ook weer wordt), maar dat de oranje leeuwen in een totaal andere categorie zitten dan hun broeders uit het Atlasgebergte.
0 0
Ajacied33
"Daar is voor Nederlanders geen eer aan te behalen", man man die zin. Ben je echt zo onzeker?
0 0
Michels
Onzeker?! Nope, totaal niet zelfs! Eerlijk, dat wel...
0 0
Ajacied33
Ziyech voetbalt en woont in NL,vandaar dat hij Marokko en Nederland vergelijkt met elkaar. Je praat in je post alsof NL heel wat voorstelt qwa prijzenkast. Ik herinner me 1 gewonnen cup.... Daarmee zijn ze succesvoller als Marokko idd,maar ik vergelijk niet,dat doe jij.
0 0
Michels
1x een EK gewonnen en 3x een finaleplaats op een WK. Marokko heeft überhaupt maar 5x mogen meedoen aan een WK. Ik heb het nooit over de prijzenkast gehad dacht ik? Dat is jouw interpretatie... Maar als je het zo graag wilt horen: ja, Nederland heeft door de jaren heen HEEEEEEL veel meer gepresteerd dan Marokko. Dat je geen (of weinig) prijzen hebt zegt niets. Of gaf de prestatie van Ajax in Europa, vorig jaar, niet meer aanzien dan de bekerwinst van Vitesse? Bovendien reageer ik op jouw post "Gelukkig dat NL enorm succesvol is...". Daarmee ben jij degene die begint met vergelijken, niet ik. Dus, zoals ik al zei, het zijn de Marokkanen die zichzelf met de Nederlanders vergelijken, niet andersom.
0 0
Ajacied33
Geloof wat je wilt geloven knul. De waarheid is dat Marokko EN Nederland geen hoogvliegers zijn in de mondiale voetbalwereld. En ik vergelijk niks,jij reageert als een losgeslagen imbeciel over een artikel van nota bene een Ajacied die in een andere landenshirt speelt dan jij zou willen/wensen. Ach,ben het verder gewend hoor,artikels over Marokkanen worden graag gelezen en dingen worden verdraaid. En ga aub Ajax niet met het Nederlandse elftal vergelijken,wat een belediging zeg
0 0
Michels
Wat een gelul weer... En me dan "knul" en een "losgeslagen imbeciel" noemen... Kom ik te dichtbij? Te eerlijk? De waarheid is dat Nederland aan 2x zoveel WK's heeft meegedaan dan Marokko. Waarvan Nederland nog 3x de finale heeft gehaald ook! Dat oranje op het moment geen super wereldspelers heeft betekent niet dat oranje hetzelfde aanzien heeft als Marokko. Die spelers komen wel weer. Heeft oranje altijd gehad en zullen ze altijd houden. Oranje is geen hoogvlieger, maar altijd een zeer gevaarlijke outsider (en nee, nu ff niet nee). Dat jij denkt dat ik Ziyech graag in oranje zou willen hebben zegt genoeg. Dat nare ventje staat op dit moment idd nog op de loonlijst van Ajax, maar een echte Ajacied kunnen we hem toch niet noemen lijkt mij. Je reageert primair, bent op je pikkie getrapt als er iets gezegd wordt over Marokko of een Marokkaan wat jou niet aanstaat. Was je werkelijk van plan de racismekaart te spelen en kon je je nog net inhouden? Zo komt het wel over... Oh ja, en dan maak ik een voetbalvergelijking en dan mag het ineens niet meer. Knap zielig dit...
0 0
Ajacied33
Laat zitten,je begrijpt het gewoon nog steeds niet. Als jij denkt dat ik op mn tenen ben getrapt door een opmerking over Ziyech,dan lees je dus niet goed of je wilt alleen je eigen waarheid creëren. Zoals ik al zei,laat zitten..
0 0
Michels
Ja, je zal wel gelijk hebben. Ik ben duidelijk degene met een probleem, niet jij. Bovendien kan ik absoluut niet goed lezen en snap ik er helemaal niets van. Goud wat is het toch vervelend om zo dom te zijn als ik! Gelukkig dat ik zelf in mijn waarheid geloof, dan gelooft er tenminste iemand in! Als je niet op je tenen getrapt bent, hoef je dus ook niet zo te reageren. Volgens mij is het dus wel duidelijk wie degene is die het niet begrijpt. Maar ja, dat zal jij dan wel weer niet begrijpen...
0 0
Juichtoon
Vandaar jouw 33 in je nickname, zodat je hier nu een beetje de onnozele hals kan uithangen...
2 -1
Ajacied33
Over onnozel gesproken....
0 -1
nap3000
welke prijs pakt Nederland telkens dan?

2 -2
Juichtoon
Welterusten. Heb ook andere bijdragen van je gelezen. Je bent een trol.
1 0
Sampaoli
Hakim gaat een goed WK draaien, hopelijk kunnen wij een goede prijs voor 'm krijgen.
4 0
gi0vanni
Als hij dan toch weg wil dan maar naar Spurs en we weten dat ze 40 miljoen hebben. Zeg gewoon dat ze de nieuwe Eriksen kopen en dan is dat een prikie.
1 0