O19 en O16 mogelijk prijsloos; O17 in beker

BvdPloeg, 25-04-2018 om 10:30, 6350 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De competitie zit er voor het eerste van Ajax bijna op en dat is voor de verschillende jeugdelftallen niet anders. Ajax Showtime volgt het hele seizoen lang Ajax O15, O16, O17 en O19 op de voet en kan zodoende al wat conclusies trekken als het gaat om de prijzenkast. Die dreigt aardig leeg te blijven dit seizoen.

Ajax O19:
De ploeg van John Heitinga werd voor de winterstop ongeslagen nummer één in de najaarscompetitie met een gigantisch gat van tien punten op nummer twee PSV. Na de winterstop was en is het vooral heel wisselvallig. Met nog drie wedstrijden te spelen is de achterstand op koploper PSV twee punten, maar de Eindhovenaren hebben nog wel een duel te goed. Het ziet er zodoende slecht uit voor Ajax, dat zo graag weer Youth League wil spelen. Als het geen kampioen wordt, is het daarvoor afhankelijk van het feit of het eerste de groepsfase van de Champions League haalt.

De doelstellingen zijn zodoende niet gehaald, want Heitinga zei vlak na de winterstop nog vol bravoure dat zijn ploeg voor drie prijzen ging dit seizoen. In de Youth League volgde echter al snel uitschakeling tegen Paris Saint Germain en in de beker werd er een beschamende 2-4 nederlaag geleden tegen FC Emmen. Met wedstrijden tegen AZ (thuis), Feyenoord (uit) en Utrecht (thuis) krijgt het elftal nog wel de kans om in drie lastige duels te laten zien wat het kan. En het zal vervolgens hopen op een wonder.

Ajax O17:
De winnaar van de Future Cup ging als een raket, maar kwam na het Paasweekend rap tot stilstand. In de laatste vijf wedstrijden werd er maar liefst drie keer verloren, waardoor een mooie voorsprong en de koppositie als sneeuw voor de zon verdwenen. Dinsdagavond kon Ajax zijn laatste strohalm pakken, maar verloor het van PSV, dat daarmee kampioen werd. Die wedstrijd toonde ook in één beeld aan waarom Ajax O17 na de winterstop een stuk wisselvalliger was. Er werd veel doorgeschoven, veel jong talent kreeg de kans, het was vaak frivool, maar niet degelijk genoeg.

De laatste strohalm voor Ajax om een voetbaltechnisch toch goed seizoen goed af te sluiten is (naast de eerdere winst van de supercup) de beker. In de halve finale treft het wederom PSV, waarmee het dus nog wel een appeltje te schillen heeft. Daarbij zal het wel hopen op de inbreng van Brian Brobbey. Sinds de spits na de Future Cup zijn wedstrijden speelt voor Ajax O19 liet Ajax O17 negen punten liggen. Dat kan haast geen toeval meer zijn.

Ajax O16:
Dan Ajax O16, zoals wel vaker de afgelopen jaren het elftal dat het meest wordt getroffen door spelers die zich snel ontwikkelen. Voor de winterbreak was het 'dreamteam' nog bij elkaar, maar na de winter werden enkele sterkhouders doorgeschoven. Naci Unuvar, Dillon Hoogewerf en Ki-Jana Hoever lieten een leegte achter, waardoor het allemaal een stuk minder swingend werd. 

Dat wil niet zeggen dat de ploeg het seizoen niet kan afsluiten met een prijs, al leed het op 21 april wel een pijnlijke 3-1 nederlaag op bezoek bij de nieuwe koploper AZ. Met nog drie wedstrijden te gaan bedraagt de achterstand op de Alkmaarders twee punten, dus dat belooft nog spannend te worden. Het programma van Ajax is echter wel loodzwaar met wedstrijden tegen PSV (thuis), Feyenoord (uit) en nummer drie Vitesse (thuis).

Ajax O15:
Tot slot Ajax O15, dat als enige elftal van de vier geen voorjaarscompetitie speelt, maar doorging met de najaarscompetitie. Daarin zijn de kaarten wel zo'n beetje geschud. Ajax staat zeven punten achter op koploper AZ, al heeft het nog wel een wedstrijd tegoed. Er volgt echter geen directe confrontatie meer met de Alkmaarders, waardoor vier punten een zware kluif worden. 

Ajax speelt nog vier duels, met Volendam (uit), SC Heerenveen (thuis), Utrecht (uit) en Sparta (thuis). In de beker werd het net als Ajax O19 al jammerlijk uitgeschakeld door Emmen, al waren er bij O15 wel penalty's voor nodig. De supercup lijkt zo de enige prijs van het jaar te worden. Ook bij O15 geldt verder: Door het doorschuiven vanuit O16 moet de ploeg ook regelmatig wat spelers afstaan aan een lichting hoger.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Golberg
Geen Youth League volgend jaar helaas.
0 0
geDaante
Als je in die Youth League gaat spelen met Dani de Wit én Ekkelenkamp samen als halven, en lange ballen werkvoetbal gaat spelen met je minste maar meeste 'betrouwbare' en fysieke talenten, dan heb je weinig aan die Youth League.

De Youth League zou je moeten aangrijpen om je beste technische/creatieve spelers die extra weerstand te laten ervaren, en ook op hun bek laten gaan als het moet. Sinds vertrek Jonk gaat teamresultaat helaas weer voorop, ten koste van de ontwikkeling van je beste talenten. Kansloos, werkelijk kansloos. Ajax is weer overgeleverd aan ego en eigenbelang.

Aan met name Reiziger merk je ook dat hij gewoon carriere wil maken, en het liefst op termijn Ajax 1 traint. Dit soort types moet je niet als trainer in de jeugd hebben, hun eigen ego en eigenbelang gaan dan vrijwel altijd boven de individuele ontwikkeling van je beste talenten en het spel dat gespeeld wordt.
2 -1
Dexy
Hangt wel erg af van de lichting.

Bij O17 hanteert Dave Vos wel overwegend Cruijffiaanse spelprincipes. Dat wil zeggen: driehoekjes, snel combineren, ruimtes tussen de linies bespelen, direct druk zetten bij balverlies. O16 doet dat ook goed. Bij O19 en Jong gaat helaas wel steeds vaker het resultaat weer voorop. Maar niet in de hele opleiding dus.
0 0
geDaante
Klopt, maar dat is juist het slechte; de trainer bepaalt zelf hoe hij speelt, iedereen doet dus maar wat, geen eenduidige clubvisie.

En zonder dat haal je nooit het maximale eruit, verre van.

Dave Vos steekt tijd in de technische spelers en goed combinatiespel, om een jaar later dan Heitinga te hebben, die voor de mindere maar fysiekere spelers kiest, en ineens het kansloze controleur - passer - loper concept hanteert, Reiziger ook.

Te triest. Wat Dave Vos speelt, en eerder Jonk, zou ieder elftal moeten spelen, van -13 (voor het eerst 11 tegen 11, groot veld) tot en met het eerste elftal, en dat met je beste creatieve en technische spelers, ookal lopen die fysiek misschien nog wat achter en lijden zij nog wat meer balverlies. Daar worden ze beter van.
3 0
Dexy
Mee eens. Zo ontzettend jammer dat die eenduidigheid die er zou moeten zijn qua voetbalvisie/-beleid, eigenhandig is weggewerkt bij Ajax.
0 0
marrene
Doorschuiven of niet, heel teleurstellend. Te snel doorschuiven is niet goed. Ze slaan weer eens helemaal door.
1 -4
geDaante
Versneld doorschuiven is juist nog maar één van de weinige dingen die ze goed doen.

Je bent er weer zo'n eentje die kickt op teamresultaat en kampioenschapjes in de jeugd, dan snap je er heel erg weinig van.
1 0
JopieCruijff
Als je naar de resultaten kijkt over het gehele seizoen bij de O19, dan lagen ze nu nog een straatlengte voor. Ik denk en vind persoonlijk dat de KNVB wel naar de opzet moet kijken van de competitie-indeling. De O19 gaat de winterstop in met 10 punten voor, maar na de winterstop beginnen alle teams weer op NUL....dat lijkt me geen goed idee want het is dan geen reële weerspiegeling van het seizoen.
4 0
Boer
Kampioen worden is bijzaak. Het gaat om de ontwikkeling van je spelers. Ik vind wel dat de spelers elke wedstrijd opnieuw alles moeten geven. Als dat niet tot een titel leidt doordat enkele talenten zijn doorgeschoven, of op een andere positie moeten spelen dan is dat maar zo. Beter geen kampioen dan met afbraakvoetbal of met spelers die allang op een hoger niveau hadden moeten spelen. Of hadden De Ligt en Kluivert soms in o19 moeren blijven hangen?
2 0
Mikes
Doorslaan in doorschuiven maar elk team staat 2de?? Vind ik een hele rare opmerking. Als de teams nou buiten de top 5 zouden staan zou het misschien doorslaan zijn. Echter vind ik dit een hele goede ontwikkeling.
3 0
Ozymandias
Kun je mij uitleggen waarom je van mening bent dat Ajax is doorgeslagen in het doorschuiven van talenten? Zijn er talenten waarvan je denk dat ze doordat ze door zijn geschoven zich minder snel hebben ontwikkeld dan als ze niet waren doorgeschoven? Want dat lijkt me de enige geldige reden om van mening te zijn dat Ajax daarin door is geslagen. Of baseer je dit puur en alleen op het gebrek aan jeugdkampioenschappen?

Want volgens mij is dat het aangezien juist de doorgeschoven spelers zich dit seizoen geweldig hebben ontwikkeld. In het recente verleden kan ik ook maar twee talenten bedenken waarvan ik denk dat hun ontwikkeling negatief is beinvloed doordat ze te vroeg zijn doorgeschoven. Dat zijn Nunnely (twee seizoenen geleden) en Zamani (vorig seizoen). Ik zie dus geen gereden om te geloven dat Ajax door is geslagen in het doorschuiven van talenten.

Kun je voorbeelden geven van talenten die volgens jouw te snel zijn doorgeschoven?
3 0
geDaante
Laat gaan, allang de voordelen van doorschuiven, de noodzaak daarvan uiteengezet, maar geen reactie en blijft dat riedeltje maar posten.
1 0
trodat4030
Ik vind alleen dat het doorschuiven van Pasquali naar Jong een beetje remmend werkt voor m. Hij speelt nu gewoon veel te weinig.. Ik hoop, tegen beter weten in, dat hij zaterdag eindelijk eens basis staat.

Overigens heeft nmm Zamani dit seizoen nog vrij lang naweeën gehad van vorig seizoen. Desondanks vind ik 1 (mogelijke) titel (Jong) wel karig voor de hoogste 6 elftallen van Ajax. Ook met doorgeschoven spelers worden die doorgaans gewoon binnengehengeld. En vooral de titel van u19 is imo wel een absolute must ivm YL.
0 0
geDaante
Alleen speelde hij onder resultaattrainer Heitinga bij de -19 ook niet.
0 -2
Ozymandias
Onder Heitinga stond Pasquali de meeste wedstrijden in de basis.
0 0
geDaante
Aan het begin misschien, het werd al heel snel Ekkelenkamp, Gravenbergh en Ter Heide, en daar heeft hij daarna altijd aan vast gehouden.

Geen Pasquali meer, geen Jensen. Kortom, resultaat met 'betrouwbare' fysieke spelers met weinig balverlies maar ook weinig risico en kunde aan de bal voorop.


Ekkelenkamp en Dani de Wit naast elkaar in de Youth League was het dieptepunt.

Verschrikkelijke trainer die Heitinga, die ook nog eens zijn eigen ego boven de individuele ontwikkeling plaatst. Schandalig dat hij is aangesteld en vast mag blijven zitten.

Je kan merken dat vooral Heitinga en ook Reiziger die kansloze KNVB/Van Gaal achtergrond hebben. Trainers bij Ajax zouden allemaal naar de Cruijff visie geschoold moeten worden.
0 0
Ozymandias
In de eerste helft van het seizoen had Pasquali dertien van de dertien competitie wedstrijden een basisplaats. In de winterstop werd hij doorgeschoven naar Jong Ajax. Het klopt dus gewoon niet wat je schreef (dat hij onder Heitinga ook niet speelde).
1 0
Redrum
Tja, misschien leren ze hier wel meer van dan elk jaar kampioen worden.
3 -1
cruijff71
In de jeugd gaat het niet om resultaat. Ze mogen van mij ook best wel eens op hun bek gaan in de jeugd.
3 -1