Blind: 'Moeten rol niet overschatten'

ArthurV, 23-04-2018 om 17:45, 4800 views, NOS | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Danny Blind is maandagmiddag toegetreden tot de Raad van Commissarissen van Ajax. Volgens de oud-verdediger moet zijn nieuwe rol bij de Amsterdamse club echter niet overschat worden.

'Ik ben toezichthouder en moet kijken of het beleid wat we met elkaar afspreken als het gaat om opleiding en scouting', vertelt Blind tegenover de camera van de NOS. 'Daarnaast kan de directie gebruikmaken van de ervaring die er is binnen de RvC, op alle vlakken. In mijn geval zal dat vooral met voetbal te maken hebben.'

Ook laat Blind weten zich ervan bewust te zijn dat de filosofie van Ajax al decennia hetzelfde is. 'Goede spelers opleiden die in het eerste elftal komen. En als we ze niet kunnen opleiden, dan moet je ze via een goede scouting gaan kopen.'

Tot slot werd Blind gevraagd naar zijn mening over de manier waarop Edwin van der Sar zich de laatste tijd heeft gepresenteerd als algemeen directeur van Ajax. 'Ik vind er wel iets van, maar dit is niet het moment om er iets over te zeggen. Ik ben pas net aangesteld, ik zal me eerst gaan inleven en- lezen en me gaan voorbereiden op wat er van me wordt verwacht.'

 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Goede voetballers opleiden of kopen, Veltman, Dijks??
0 0
AFCA_OneLove
Waarom is iedereen zo super negatief? Ik begrijp het niet helemaal. Het hele jaar door kraamt iedereen hier totale nonsens uit over alles en nog wat, maar nu heeft iedereen ineens een mening over iemand die een functie gaat bekleden terwijl ze nog niet eens weten wat hij gaat doen.

Begrijp me niet verkeerd, want ik weet dat ook niet. Kan iemand inhoudelijk reageren waarom dit negatief is? Ik weet het oprecht niet...
0 0
gras
Kort gezegd is de conclusie getrokken door menig insider op de Toekomst, jeugdtrainers als Bergkamp en Jonk, oud spelers als Piet Keizer, Johan Cruijff en een hele rits daaronder, dat de Ajax opleiding op een gegeven moment geen buitencategorie talenten meer aanleverde.

Het waren verdienstelijke spelers als Anita, Siem de Jong, vdWiel, Blind, Alderweireld etc, maar ook spelers als Javier Martina die het eerste haalden. Martina die nergens geslaagd is, maar bij Ajax de voorkeur kreeg in lagere elftallen boven spelers met meer individuele of specifieke kwaliteiten als Elia en Narsingh. Spelers als Assaidi die in de rook van Amsterdam speelde, maar over het hoofd werd gezien. Alles duidde op scouting en opleiding die met verkeerde selectiecriteria werkten. Criteria die tot stand kwamen onder Van Gaal, Blind, vdBrom, Zwamborn, Jan Olde Riekering.

Het besef was er dat de opleiding was afgedreven naar het faciliteren van een winnend jeugdteam, maar niet het opleiden van toptalenten. Het resultaat van de ploeg was belangrijk, niet de ontwikkeling van het individu. Jan Olde Riekering geloofde niet in technische hoogstandjes. Zag je in de opleiding van Barcelona ook niet volgens hem.

Maar de opleiding van Ajax is tig keren baandoorbrekender en beter geweest over decennia gemeten. Door dat verplichte one touch voetbal, dat onder Van Gaal een enorm succes was in het eerste, kreeg je spelers zonder basiskwaliteiten. Die konden geen man uitspelen of passeren met een actie.

Noem me eens een doorgebroken creatieve middenvelder uit die periode.

En kijk dan eens wat voor soort spelers doorbraken voordat de speelwijze van Van Gaal werd geprojecteerd op de opleiding: Davids, Witschge, Ronald de Boer, Bergkamp, Kluivert. Spelers met technische surplus van internationale klasse.

Dat is Ajax.

Dat de buitenwereld sneller spelers koopt, mag niet betekenen dat je ze zelf niet meer opleidt. Er ging dus wat fout in de opleiding en scouting. Vandaar de schoonmaak waarbij mensen als Henny de Regt, die talloze moeilijke, technisch en creatieve jongens uitselecteerde ten faveure van harder werkende minder moeilijke jongens, lees eenheidsworsten.

Blind stond erbij en keek ernaar. Het is daarmee geen rotvent, waarvoor hij te vaak wordt uitgemaakt, maar hij zag dit niet. Hij vertrouwt op de visie van van Gaal, maar die visie is enkel geschikt voor de speelwijze van een eerste elftal. En dan ook nog eens enkel met spelers die individueel het verschil kunnen maken. Dan krijg je fantastisch voetbal.

De blunder was dat je dat soort spelers niet creëert door ze dat spel te laten spelen in de opleiding. Dat is een paradox. Van Gaal spel vergt Cruijff opgeleide spelers.

Je moet in de directie mensen hebben die dit proces tot in hun vezels inzien en begrijpen. In de RvC moet je mensen hebben die zulke directieleden beschermen maar ook bijsturen. Blind ziet dit niet of onvoldoende.

Jonk en Bergkamp werden bijna op een zijspoor gezet doordat Blind met Van Gaal wilde samenwerken. Als je Blind nu in de RvC zet, weet je dat de FR op geen enkele manier nog sympathie zal krijgen. Dat Blind ook graag goed voetbal wil zien neem ik 100% van je aan. Maar dat hij weet wat er voor nodig is op opleidingsniveau niet. En dat hij bereid is lastige mensen als Bosz binnen te slepen en aan zich te vinden, net als lastpakken als Jonk en Bergkamp, want dat zijn het gewoon, evenmin.

De echte buitencategorie spelers is pas onder Jonk weer tot wasdom gekomen en doorgebroken.

Ik geef toe. 'Kort gezegd' is wat misleidend ;)
1 0
T.reckveugel
Blind is vanaf nu de mol.
Heeft al een mening over vdSar, ingefluisterd door Hennie Henrichs of een van zijn kornuiten.
Maar die mening komt er pas uit als het hakblok voor vdSar valt.
Grootste farizeeër na Henrichs is vWijk, jeugdvriend van Cruijff, nu walgelijke verrader van het gedachtengoed van Cruijff
3 0
JCr14
Brekend: het Old boys netwerk versterkt zich.
5 0
kaashaas
Hij krijgt toezicht op opleiding en scouting, en de directie kan van zijn kennis gebruik maken omtrent voetbal.

1. Ik kan het niet geloven dat ze hem serieus deze verantwoording geven.
2.wij moeten deze rol niet overschatten volgens hem.

Ik begin me nu best wel zorgen te maken!
3 0
BRAMHOUTEN
Kaas haas wie had het dan moeten doen? Geef eens een naam ? Lekker makkelijk roepen van achter je computer .
0 0
Bensco
De club wordt weer gerund door het old boys netwerk. Blind, een openlijke voorstander van Van Gaal, aanstellen is hier een mooi voorbeeld van. Denk dat Vd Sar ook niet lang meer heeft als ik dit zo hoor. Hoezo zeg je dit soort dingen als commissaris? Schaar je achter je eigen mensen ipv dit soort domme dingen te roepen in de media.
4 0
bremovic
Ga nou eens van die verdomde beurs af,we zijn een voetbal club en willen alleen voetbal en geen beurs gezeik
0 0
Ferd
Ja, want alleen beursgenoteerde clubs hebben een rvc.....

Oh nee, wacht even, alle clubs hebben een rvc dus de beurs heeft er niets mee te maken en je geschreeuw slaat dus helemaal nergens op!
0 0
Lagasj
Opvallend.... Blind begint meteen met het downplayen van zijn rol.
Dit is regel 1 in het boek van jezelf ongrijpbaar maken.
Te glibberig worden om aangepakt te worden.
"Mijn rol is niet zo belangrijk, let maar niet teveel op mij"
Dan glibber ik overal wel een beetje doorheen.
Bah wat een afschuwelijke man, een jongetje eigenlijk, want een man zal hij nooit worden. Al wordt hij 80, er bestaan n.m.l. jongetjes van 80 die nooit man worden en mannen van 20.
En dat zit in de RVC van Ajax.
4 -2
X-RaY
Klopt Blind je rol zullen we niet overschatten, de persoon is al genoeg overschat gezien 'bewezen' diensten.
3 -2
Jariiii
Zijn uitspraak over Van der Sar stemt tenminste nog enigszins hoopvol. In elk geval begint hij hem niet meteen de hemel in te prijzen of zelfs maar te verdedigen.
Toch kan ik me niet voorstellen dat deze man de benodigde overredingskracht en het charisma heeft om echt iets gedaan te krijgen.
0 0
Panama
Kwal
2 -2
Joodhannus73
Niet overschatten? Zou het maar serieus nemen. Iemand die nog nooit in een RvC heeft gezeten of een toezichtsfunctie heeft gehad er daar 'zomaar' neerzetten. Wanbeleid! En dan ook iemand die in elke organisatorische rol (opzichtig) heeft gefaald. Niet te filmen. Weer iemand die zijn plasje erover moet doen. Zal Overmars leuk vinden... Mensen met een lagere school diploma die elkaar de tent uit pesten of knokken. Alleen omdat ze bij Ajax hebben gevoetbald. Je kan alleen een oud-voetballer in een organisatie zetten als hij een sterke eigen visie heeft. Cruijff of Van Gaal hadden dat. Of een Beckenbauer bij Bayern. Maar Blind, Sar en Overmars? Ooit iets zinnigs uit hun mond gehoord? De gif beker is nog lang niet leeg... Het wordt nog veel erger...
2 0
kaashaas
Kom op Danny ... Breng ons naar de top!!! Jippie
Ouwe Bondsridders!
0 -1
Juichtoon
Danny's rol is groot genoeg om weer schade aan te richten en erger hij kan weer verder achter de schermen zn desastreuze werk voortzetten.
3 -1
PetrusKeizer
fijn dat Blind zelf me ff terugbrengt in de realiteit. Ik was die sukkel die bij t nieuws van zn aanstelling acuut zn rol begon te overschatten.
0 0
geDaante
Weer zo'n sneertje naar de Cruijff revolutie; de filosofie van Ajax is al decennia hetzelfde...

Goede spelers opleiden en anders aankopen. Haha ja, als je het zo simpel stelt, ongelooflijk. Veel belangrijker is hoe je tot zo goed mogelijke talenten komt, en hoe je aankoopt, hoe snel en wat voor types. Dat is na '95 nogal anders geweest dan daarvoor, en na de revolutie was dat ook weer heel anders, al deden De Boer en Overmars het nog a la pre-revolutie.
5 -2
godenzonenssuper
Dat worden leuke jaren.
- Meneer Blind (Van gaal school) mag fijn de directie gaan controleren.
- Alle macht ligt weer bij de TD qua aankopen etc.
Marc zal Ten Hag wel willen pleasen met allerlei rare spelers die aansluiten bij Haggie’s spelopvatting.
- Er staat dus een “realistische” trainer voor de groep die houdt van jongens als Dani de Wit en ekkelenkamp.
- En op de Toekomst lopen er trainers rond die vooral met zichzelf bezig zijn, willen winnen dmv aanpassen aan de tegenstander en vooral realistisch voetbal prediken.

Eigenlijk kan het niet slechter in mijn ogen.
4 -2
shachalnur
Dat er bij en rond inmiddels Ajax trainers rondlopen die hun eigen agenda hebben heb ik van nabij kunnen meemaken.

Vandaar dat er ouders zijn die ervoor kiezen een zoontje met talent in een andere cultuur te laten ontwikkelen.

En dat is helaas in het buitenland ,want Ajax was de enige club in Nederland waar doorbreken naar boven(lees :Europese top) nog kon.

Na de Jonk-lichting van vd Beek,Nouri,De Ligt en Kluivert heb ik weinig hoop.

Dus maar met een omweg,en hopen dat de club de weg terug naar het Cruyff denken weer vindt.
4 -2
geDaante
Het ziet er inderdaad niet goed uit helaas. Overmars had in principe sinds de revolutie al de alleenmacht, daar De Boer gewoon zijn zin kreeg van hem, maar inderdaad, het is nu officieel ;), al hebben ze het nog steeds over een TH om de supporters te misleiden, maar daar is natuurlijk in de praktijk helemaal geen sprake van.
6 -2
Dastaan
Wel ja, dit is gewoon een extra bevestiging hoe het er bij Ajax aan toegaat. En aangezien een ieder voor z’n verantwoordelijkheid wegloopt past Blind hier wel goed tussen. Ik ben blij dat Johan Cruijff dit niet heeft mee gemaakt. Alles waar hij voor stond heeft deze generatie kapot gemaakt door verkeerde beslissingen te nemen. Gewoon de hele RvC opheffen, nieuwe directeur en nieuwe staf. Genoeg is genoeg!
7 -2
gi0vanni
Ajax is een beurs genoteerd bedrijf dus de RVC opheffen kan niet. Zelfde telt voor het Bestuur. De gene die de macht hebben gaan zichzelf niet wegsturen.
0 -2
BrandjeXL
Je weet duidelijk niet waarover je praat.
2 -2
Gerard36
een van de weinige fouten die Cruijff gemaakt heeft is het aanstellen van oud voetballers in bestuursfuncties, en dat zijn nu o.a de mensen die er een zooitje van maken.
2 0
gi0vanni
Dat zou prima kunnen maar helaas heeft hij te veel mensen van kamp van Gaal aangesteld en binnen Ajax zaten er ook te veel.
0 -3
Voetbal1900
ze willen de club helemaal naar de klote helpen
1 0
BrandjeXL
Leuk de onwetendheid wat men denkt dat een lid van Rvc doet.
1 -2
Bky
Zorg even dat je zo snel mogelijk weer opdondert
5 -4
ajax4ever01
Zorg even dat Suarez terugkomt
0 -1
gi0vanni
Die hebben we al hoor. In het team van Dani. :d
0 0
Wiet1900
zorg even dat kluivert bijtekened.....
0 -1