De Wit: 'Historie schrijven met Jong Ajax'

BartVeenstra, 21-04-2018 om 10:35, 5162 views, Ajax.nl |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Jong Ajax-middenvelder Dani de Wit is enorm opgelucht dat Jong Ajax vrijdagavond met 1-2 wist te winnen bij FC Volendam. Door de overwinning hebben de Amsterdammers het kampioenschap in de Jupiler League nog altijd in eigen hand.

Makkelijk ging het niet voor Jong Ajax. Lange tijd stond het 1-1, totdat Kaj Sierhuis zo'n tien minuten voor tijd zorgde voor de winnende treffer. 'Het geloof was er altijd, en het werd een ontlading van jewelste', zegt De Wit op Ajax.nl. 'We creëerden wel een paar kansen en kwamen niet echt in de problemen, hoewel zij ook één keer heel gevaarlijk voor de goal kwamen. Ik had het idee dat de ruimtes tussen onze achterhoede en aanval heel groot was. Het voetbal was goed, maar in de omschakeling kon Joey Veerman de bal overal wegleggen en dan was Volendam gevaarlijk in de counter.'

Toen het in de rust 1-1 stond, was de sfeer in de kleedkamer niet al te best. 'Je komt met een goede goal op 1-0, maar door een fout in de verdediging geef je het zo weg. Dat is ontzettend pijnlijk, we zaten ook boos in de kleedkamer, maar we wisten dat we nog een helft hadden. Bij de overige wedstrijden was het nog 0-0, maar vooraf zeiden we al dat als je kampioen wil worden je hoe dan ook bij Volendam moest winnen.'

Volgende week zaterdagavond (19.45 uur) wacht de kampioenswedstrijd tegen MVV. 'Nog een wedstrijdje en dan hebben we 'm', zegt De Wit. 'We gaan ons net zo voorbereiden als normaal, al merk je nu al dat er meer spanning bij komt kijken. Al die media, maar je speelt ergens voor en we kunnen historie schrijven met Jong Ajax. En dat gaan we zaterdag doen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
dirkreus
Deze jongen heeft de juiste mentaliteit !!
Bloedfanatiek, een speler die vecht voor de winst.
1 0
geDaante
Leuk voor Celtic. Ajax staat voor goed voetbal, dat ben je volgens mij vergeten.
3 -1
Babangida83
Hier merk je dus aan dat de focus echt op de prestatie ligt en niet meer op het opleiden. Over één jaar boeit niemand meer het kampioenschap van JAJ. Het gaat om het echte werk. Een echte topsporter zou daar mee bezig zijn. Kampioenschapje met JAJ zegt natuurlijk wel wat. Maar is niet meer dan een tussenstap naar echt succes. Uiteindelijk gaat het om het eerste een om daar te komen zullen spelers veel geleerd moeten hebben.
Heb dit jaar alleen niet veel doorgebroken jeugd gezien, terwijl JAJ het beste presteert sinds zijn oprichting. Tegenstrijdig.
2 -1
gi0vanni
Tegenstrijdig? Je bedoelt logisch. Als je voor het opleiden van spelers gaat dan zul je minder prijzen pakken. Maar als je voor de prestaties gaat zul je meer prijzen winnen maar kwalitatief minder goede talenten afleveren. Of dacht je dat er in dit team een betere speler als Nouri was zit? Of dat als je toptalent alleen maar laat presteren en ze wijs maakt dat ze zich niet hoeven te verbeteren ze een goede denkwijzen krijgen. Of dat de manier van spelen in verschillende teams niet altijd het zelfde is het makkelijker maakt.
0 -1
geDaante
Precies.
0 0
Bky
Je kan waarschijnlijk onmogelijk stellen dat de spelers van deze kampioensstrijd geen extra bagage meekrijgen.

Johnsen, Matusiwa, Nunnely spelen allen de laatste wedstrijden opeens een stuk beter en vallen op.
1 0
Ajax The Best
Is het niet juist goed dat we ook opleiden in prestatie en wat er bij komt kijken om het kampioenschap binnen te slepen?
1 -1
Babangida83
Echte topsportmentaliteit is dat je iedere dag aan je zelf werkt en hier alles voor over hebt. Kampioenschap is een beloning. Is de consequentie. 'Als je goed voetbalt, komt de beloning vanzelf'.

Natuurlijk krijgen ze door om het kampioenschap te spelen extra bagage. Maar je moet een kampioenschap met JAJ niet te groot maken. Uiteindelijk gaat het erom dat je tijdens kampioenswedstrijden je blijft focussen op wat je moet doen. Dat is de les in de jeugd.

Dingen als 'historie schrijven met JAJ', dan is het te groot gemaakt. Grote kans dat dit van de trainer vandaan komt. Alles is op het kampioenschap gezet, terwijl het om het proces er naar toe gaat. Nu lijkt kampioen worden met JAJ het doel. Maar daar koop je als club weinig voor, met je tweede elftal kampioen worden. En als speler hoop ik dat hij snapt dat het om de bagage gaat, en niet om het kampioenschap. Het heeft er veel weg van dat de trainer het kampioenschap belangrijker gemaakt heeft, dan de individuele ontwikkeling. Dat laat het aantal doorgebroken/debuterende jeugdspelers ook zien dit jaar. Want dat is nul. Dan kun je zeggen: maar het was een slechte lichting. Volgens de prestaties is dat niet zo. Dus nul is gewoon veels te weinig. Er is te veel op het team gefocust en te weinig op het individu.

En dus is het ook niet gek dat de waterdragers als De Wit en Matusiwa als grootste sterren van het elftal gezien worden. Ik had liever Jensen meer gezien. Spelers die het verschil voor je kunnen maken. De eerste spelers zijn meer Feyenoord-spelers. Echt van die alles voor het team spelers, aan de bal pure middelmaat. Zo'n Jensen is wat er bij Ajax verwacht wordt. Die maakt de beslissende acties en houdt dat balletje 6x hoog tijdens een Feyenoord-wedstrijd. Superieur aan de bal.

Punt is dat je spelers als Jensen nu te weinig kansen geeft. Doe je dat wel, dan zullen de mindere spelers automatisch harder moeten vechten voor hun kansen. Zo leidt je beide types op, terwijl je het algehele technische niveau omhoog krikt omdat je daar meer focus op legt.
0 -2
geDaante
Maakt het dan uit of je kampioen wordt of niet? Nee, dat maakt niks uit, die jongens moeten er altijd voor gaan, voor winnen, de coaches niet, die moeten louter keuzen maken op individuele ontwikkeling, en kiezen voor de beste talenten, en niet voor die die helpen korte termijn resultaat te behalen.

En ook voetbal spelen waar spelers beter van worden, en dat des Ajax is, dus zo goed mogelijk leren opbouwen, spelmaken, aanvallend combinatiespel spelen. Dat gebeurt allemaal niet, alleen al door types als Dani de Wit en Ekkelenkamp op te stellen, die zich aan de opbouw en combinatiespel onttrekken, en zo nauwelijks in te spelen zijn door de CV (leert dus minder in te spelen), nauwelijks te vinden in het combinatiespel (dat dus stokt, minder combinaties voor buitenspeler en mede-middenvelders), etc.

Alle zou in het teken moeten staan van het verder aanleren en perfectioneren van die principes, maar nee, men kiest steeds voor een foefje met zo'n lopende half die niks anders doet dan loeren op een voorzet en dan de 16 induikt.

Kansloos, en puur vanuit teamresultaat gedacht, en dus vanuit ego en eigenbelang van de trainer.
1 0
MennoJerry
Het is ze gegund.
2 0