'Start nieuwe seizoen onder hoogspanning'

sammekors, 17-04-2018 om 07:45, 9916 views, De Volkskrant | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Ajax staat voor een nieuwe grote schoonmaak. De zoveelste. Dat concludeert Willem Vissers, journalist van De Volkskrant, na de verloren wedstrijd van afgelopen zondag. 'De tijd voor zelfreflectie is begonnen. Blijft Van der Sar? Wat is het lot van Ten Hag? Zeker is dat de start van het nieuwe seizoen meteen onder hoogspanning staat als Ten Hag blijft.'

Het verlies in Eindhoven was niet alleen pijnlijke vanwege de grote uitslag (3-0), maar ook omdat het betekende dat Ajax voor het vierde seizoen op rij zonder prijs eindigt. Binnen de aanhang van de club wordt er gezocht naar een schuldige. Naar de directie wordt gewezen, vooral algemeen directeur Edwin van der Sar krijgt het zwaar te verduren. 'Aanhangers eisen zijn ontslag', schrijft Vissers. 'Ze houden hem verantwoordelijk voor het falen, de eeuwige ruzies en de bestuurlijke en sportieve chaos. De voormalige doelman heeft na de aanstelling van Erik ten Hag als trainer, halverwege het seizoen, gezegd dat hij zijn positie tegen het licht zal houden als geen verbetering in prestaties zichtbaar is. De tijd voor zelfreflectie is dus aangebroken.'

'Marc Overmars maakte van zijn directeurschap spelersbeleid een financieel succes, hoewel Ajax meermaals tekortschoot in het tijdig op peil brengen van de selectie, als weer een aantal toppers was vertrokken', vervolgt Vissers. 'Verder zijn de intriges gebleven. De leiding ruziede afgelopen zomer over de aanstelling van de opvolger van Peter Bosz, die na een tamelijk succesvol, overigens prijsloos seizoen onverwacht vertrok. De miljoenenaanbieding van Borussia Dortmund viel samen met zijn niet gehonoreerde wens om de samenstelling van de technische staf te wijzigen.'

Uiteindelijk werd als opvolger van Bosz Marcel Keizer aangesteld. De onervaren trainer kreeg heel veel te verduren en het spel was niet geweldig, maar er zat wel vooruitgang in. Toch werd halverwege het seizoen gekozen voor het ontslag van Keizer. Een fout, zo bleek later. 'Ten Hag behaalde juist mindere resultaten, waarmee een dubbele nederlaag is geleden. Allereerst door de morele kant van het ontslag van Keizer, die werd geprezen om de menselijke maat waarmee hij omging met het drama rond Nouri. Spelers vergaven hem mindere wissels tegen Rosenborg en FC Twente, omdat hij zo warmhartig omging met de situatie.' 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Na zoveel schoonmaakbeurten in onze voetbaltempel, zou je toch mogen verwachten dat alles inmiddels nu wel blinkt in plaats van stinkt.
Maar in de slangenkuil walmt een zeer penetrante pislucht, veroorzaakt door hele oude mannen ...
0 0
Bensco
Misschien moeten we juist eens op zoek naar continuïteit en stabiliteit bij de club ipv elk jaar een andere tactiek, trainer of visie. Begin een selectie op te bouwen die voor langere tijd wil blijven ipv de club te gebruiken als een springplank. Laat de trainer eens zitten na een mindere periode in de hoop ergens na toe te werken ipv na elke kleine tegenslag je trainer te ontslaan. Ajax lijkt wel een verdomde oorlogszone ipv de dominante club die we horen te zijn.
0 -1
Bensco
Misschien moeten we juist eens op zoek naar continuïteit en stabiliteit bij de club ipv elk jaar een andere tactiek, trainer of visie. Begin een selectie op te bouwen die voor langere tijd wil blijven ipv de club te gebruiken als een springplank. Laat de trainer eens zitten na een mindere periode in de hoop ergens na toe te werken ipv na elke kleine tegenslag je trainer te ontslaan. Ajax lijkt wel een verdomde oorlogszone ipv de dominante club die we horen te zijn.
0 0
T.reckveugel
Vertel iets wat we nog niet weten
0 0
Ajaxbrl
SAR OUT HAG OUT
2 0
RiezZ
Dat het huidig seizoen aan alle kanten een deceptie is gebleken moge duidelijk zijn. Het begon natuurlijk allemaal met het verschrikkelijke gebeuren rondom Nouri, ik had eigenlijk verwacht dat de spelers op een gegeven punt zich elke wedstrijd voor 200% zouden geven om hem zo te eren met nummer 34.. heb ik helaas niet gezien. Ten Hag kreeg van mij een eerlijke kans maar is een angsthaas gebleken en kan beter weer terug gaan naar de provincie... Hoog in de top moeten nu wel koppen gaan rollen denk ik want wanbeleid is eens temeer aangetoond. Voor de rest van de wedstrijden lijkt het mij niet meer dan normaal dat we onze jongens gewoon blijven steunen dus protestacties hoeven wat mij betreft niet... tot slot zijn er genoeg spelers bij Ajax die zich nog steeds moeten bewijzen dus een overhaaste stap naar het buitenland omdat sommige “kenners” denken dat ze daar al klaar voor zijn is in het verleden te vaak gebleken dat dit niet altijd goed uitpakt... laat ze nu eerst maar zorgen dat de basis binnen heel Ajax goed word want zoals het nu gaat is echt schrijnend om te zien voor een fan....
1 0
Dexy
Younes en Viergever gaan op zeker weg. Degene die eveneens lijken te gaan vertrekken zijn: Onana, Ziyech, Lamprou en Veltman. En voor De Ligt, Tagliafico en Kluivert bestaat er een kans dat ze gaan vertrekken (dat lijkt me vooral afhankelijk van of Ajax minimaal de Europa League haalt).

Maar in het geval De Ligt, Tagliafico en Kluivert toch hier blijven, of zoals gesuggereerd wordt De Ligt weer via een huurconstructie terugverhuurd wordt aan Ajax, dan heb je in juli de volgende potentiële basiself:

--Kluivert----Dolberg----Neres--
--------Frenkie--------Donny-------
-----------------Schöne----------------
Tagliafico-Wöber-De Ligt-Kristensen
Van Leer

Met als schaduwelf:

--Bandé----KJH/Cassierra----Cerny--
--------Aankoop-----Siem/Schöne----
-------------------Eiting----------------------
Sinkgraven-Aankoop-Schuurs-Mazraoui/Orejuela
Aankoop

Dat komt dus neer op 3 prioriteiten wat betreft aankopen deze zomer: een LCV, een nieuwe (reserve)keeper en een creatieve spelmaker annex linkshalf die met Frenkie kan concurreren. Mazraoui kan natuurlijk ook linkshalf spelen, maar ik zie in hem een ideale rechtsback op langere termijn voor ons.
1 0
Duif63
De belangrijkste aankoop zou een 6 van topniveau moeten zijn. Schone kan het niet belopen en in Eiting heb ik nooit iets gezien.
1 0
Pieter433
Naast Mazraoui kan ook Sinkgraven linkshalf spelen. Voor de linksbackpositie zie ik volgend seizoen ook Bakker wel in staat om als stand-in voor Tagliafico te fungeren. Die heeft stappen gemaakt dit seizoen en ik zie hem die lijn wel doortrekken. LCV en keeper heeft in mijn ogen de meeste prioriteit. Verder ben ik het wel met je eens.
0 0
Pierre Heno
Het geld moet op het veld. Net als bij Bayern.
3 0
vader123
Volgens mij is Ajax een voetbalclub. Op het veld moet het gebeuren en wij willen nu wel weer eens meer vreugde dan verdriet. Dat gaat met Ten Hag beslist niet lukken. Ik gun hem en zijn assistent een prachtige andere club, maar aan deze mismatch moet zo snel mogelijk en in alle openheid een einde worden gemaakt. Bestuurlijk falen de oorzaak? Dat lossen ze later maar op. Eerst de vreugde terug op het veld en op de tribunes. Al die dikke verhalen over grote schoonmaak, geloof ik wel. Sar moet gewoon gaan doen waar hij voor Ajax wel goed in is en als Michael Kinsbergen nog beschikbaar is, kan je hem meteen een vijfjarig contract aanbieden. Dan volle kracht vooruit op weg naar landstitel 34.
1 0
Willem410
Ik denk dat we de mentaliteit van een aantal spelers ook niet moeten onderschatten. Een Ziyech, Schone, Veltman en Younes die dan al weg is hebben een houding dat ze weigeren om echt door het vuur te gaan voor de trainer en dus ook voor de club Ajax. Eigenlijk hadden ze dit al tegenover Keizer aan het begin van het seizoen, soiets van jij gaat ons de les niet lezen. Toen ze uiteindelijk tot de conclusie kwamen dat ze het er toch mee moesten doen en beduidend beter gingen spelen begon het hele circus weer overnieuw met Ten Hag. Je hoort verhalen dat ze klagen over trainingen die continu stil worden gelegd om looplijnen die een meter om moeten ,eerder en langer op de club, te hard trainen. Ik vind dat juist aspecten die bij Ajax horen, eindeloos oog voor detail en dingen inslijpen tot je een ons weegt. Dit kan alleen niet met een groep waar rotte appels inzitten, wat ook nog is de ervaren jongens zijn die de jonge jongens beïnvloeden om hier ook niet in mee te gaan. Ten Hag gaan ze er niet uitgooien, is ook redelijk zinloos want dan kan je weer opnieuw beginnen met cruciale wedstrijden al in juli dus moet je de spelersgroep zo gaan samenstellen dat je volgend seizoen wel iedereen aan boord hebt om de taken 100 procent uit te voeren. Het betekent dus eerst snijden in spelers die niet mee willen, hoe goed ze ook zijn. Jongens als de Ligt, F de Jong, van de Beek, Kluivert, Dolberg die moeten het gaan doen en dan acht ik Huntelaar en S de Jong Ajacied genoeg zich hier ook in te schikken zonder dat ze een vaste basisplaats hebben. Er zal waarschijnlijk een nieuwe keeper moeten komen en een ervaren man in de verdediging en op het middenveld. Klaassen zal ik echt top vinden, was vorig jaar heel belangrijk in het regelen van druk zetten, F De Jong als VM en van De Beek ertussen.
0 0
niquedegraaff
Er moeten harde (geweldloze!) acties komen. Henrichs moet oprotten. Daarnaast mogen van mij ook ten Hag en Van der Sar wegwezen. Overmars ook. We hebben iemand nodig op Overmars zijn plek die met zo'n vette bankrekening durft te zeggen; Wij verkopen niet. Iemand met stalen ballen.
9 0
WIJSNEUS14
En wat doe je dan als een speler á la Sanchez de kont tegen de krib gooit en weigert te spelen en in de media - onder leiding van zijn zaakwaarnemer(s) - begint de spuien over Ajax en dat hij wil vertrekken. Ik hoor het graag.
0 0
Duif63
De hoofdprijs vragen en dat is geen 40 miljoen zoals bij Sánchez. Daar had je zeker 20 tot 25 meer voor kunnen vangen.
0 0
Oeroeboeroe
Gewoon keihard aanpakken en terugverwijzen: bank, tribune, jong Ajax in die volgorde. ze gaan er nu vanuit dat ze hun zin toch wel krijgen omdat ze al jaren strontverwwnd zijn. kapitaalvernietiging? Ja wellicht op korte termijn, maar niemand is groter dan de club en je moet ook zo handelen.
1 0
jaapdijkemasted
Blind terug halen, Klaassen huren.
1 -3
Duif63
Dream on.
1 -2
AFCA1510
Een trainerswissel is klaarblijkelijk zo sociaal onwenselijk dat we het dal waar we nu in beland zijn door onder meer TH alleen maar dieper gaan graven, voor zover dat mogelijk is. Vind ik te gek voor woorden, deze man is ook mede verantwoordelijk voor een onsamenhangende groep binnen Ajax. het rommelt als nooit te voren, dus een schone lei en gooi er een trainer in die die jonge gasten het plezier in hun spelletje terug kan geven. Daar begint alles, de rest kom vanzelf wel.
4 -1
COYS
Helemaal mee eens. Het is onzinnig vast te houden aan een fout, omdat die nu eenmaal is gemaakt.
4 -1
Dastaan
Nou ja laat het nieuwe seizoen nog maar even voor wat het is. Want hoe groot is de kans dat dit Ajax de 2e plaats behoudt? Stel je voor dat ze straks onder AZ eindigen wat zomaar kan gebeuren nu dit allemaal is gebeurd. Het is echt 1 grote chaos bij Ajax. Donderdag aanstaande wacht al de volgende wedstrijd en ik zie geen enkele speler gemotiveerd 90 minuten nog strijden voor wat het waard is. Veel hebben al te kennen gegeven te willen vertrekken. Dan zal het weer gebeuren dat de selectie te laat compleet is voor het nieuwe seizoen en lopen we voor de zoveelste keer achter de feiten aan. Vd sar heeft het werkelijk verknald, en straks overmars als de spelers vertrekken wat gaat hij binnen halen? Ik zie het dan ook erg somber in dat onze mooie club kapot is gemaakt door individuen die niet snappen waar het om draait. En nog zo een seizoen meemaken met zoveel chaos, drama en ellende...hoeveel moeten we nog verdragen? Pijnlijk....
2 -1
jollie18
Hoop wel dat de spelers nog even alles geven om 2de te worden . En dat moet ook gewoon lukken met VVV en Excelsior. AZ mogen we verliezen
0 -3
ajax4ever01
Ik heb helemaal geen vertrouwen in deze puinzooi bij Ajax zolang de huidige beleidsbepalers aanblijven.
3 -1
GerardAjax26
Los van of Ten Hag de juiste man is voor Ajax, dit geeft alleen maar weer aan hoe groot de fout is geweest om Keizer te ontslaan. Ten Hag begint het nieuwe seizoen gelijk met een achterstand. Ajax moet nu gelijk presteren in Europa, aangezien ik niet denk dat nog een jaar zonder Europees voetbal geaccepteerd wordt. De kans is vrij groot dat de sterkhouders van dit seizoen rond die tijd net vertrekken en de vervangers nog niet klaar staan.. zo gaat dat immers elk jaar.. dat wordt nog wat allemaal.
5 -1
jollie18
De voorronde word sowieso niks spelers gaan naar het WK en hebben daarna nog eens 3 weken vakantie. Dus we hebben pas een week van te voren een complete groep.
1 -1
Duif63
Inderdaad. Cruijff zou zeggen 'het zwaard van Damascus hangt boven zijn hoofd'
2 -1
Mike4wheelz
Hahaha! Ik neem aan dat je dit spreekwoord dan ook bewust foutief toepast?
4 0
Duif63
Klopt. Johan heeft dit ooit eens letterlijk gezegd.
1 0
mistert
Ik hoop stiekem dat er een of twee middenvelders bijkomen. Ik heb toch al twee seizoenen het gevoel dat schone het niet kan belopen. daarnaast mis ik gewoon iemand zoals poulsen die een beuk gaf als het nodig was. Gewoon volle bak erop.

En die Argentijnse verdediger (naam even kwijt) mag ook wel komen.

voor de rest hoop dat ik de ligt en onana blijven
0 0
COYS
Schöne werd beter gebruikt en geholpen onder Bosz. Toen hij op 6 kwam tegen Willem II in dat seizoen, begon het te lopen. Toen Mourinho in de EL finale Fellaini tegen hem zette, werkte het niet (meer).

Wat moet Ajax met een stofzuiger als Poulsen? Dat soort duels moet je helemaal niet in willen komen.
0 0
pinquin
Los van de problemen had gezien de data van de voorronde van de CL de start sowieso onder hoogspanning hebben gestaan. Vooral na de missers van de vorige seizoenen, waarbij of de selectie niet op orde was (bosz/keizer) en/of de stijl van de trainer (bosz) meer tijd nodig had.

Na alle kritiek hebben vd Sar/Overmars in december gesteld dat ze dat voortaan wilde voorkomen. Qua selectie zijn ze daar al mee bezig gezien de 4 aankopen en het zou mij niets verbazen als 1 dag na de laatste speelronde er nog meer transfers bekend gemaakt zullen worden.

Overmars wilde graag Ten Hag als trainer, waarvan ze wisten dat zijn speelstijl ook tijd nodig zou hebben. Zou dat niet de reden kunnen zijn waarom ze hem al in januari hebben genomen, omdat ze ten koste van alles willen voorkomen dat ze er in augustus weer niet klaar voor zijn.

Het is uiteraard niet chique tov Keizer / Bergkamp (die transfers tegenhield) en de supporters om een trainer/seizoen te offeren voor het komende seizoen maar ik denk dat ze daarbij de eigen selectie hebben overschat en die van PSV onderschat en hebben gehoopt dit seizoen evengoed toch met PSV te kunnen strijden terwijl het vizier achter de schermen eigenlijk al op komend seizoen stond.

Ik deel vele terechte kritiek en voor mij was zondag ook een hele lange middag, maar ik denk (misschien de wens vd gedachte) echt dat er stiekem toch meer een idee achter zit dan wij denken
1 -6