#RoadtoFutureCup 4: Goal-garantie voorin

BvdPloeg, 30-03-2018 om 13:30, 6802 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

31 maart en 1 en 2 april staat op De Toekomst de achtste editie van de ABN Amro Future Cup gepland. Getalenteerde O17-teams van topclubs over heel de wereld gaan in drie dagen de strijd met elkaar aan. Ajax Showtime blikt deze week in vier delen '#RoadtoFutureCup' weer vooruit op het toernooi van Ajax O17. Vandaag: de aanvallers.

49 goals in dertien duels voor de winterstop, na de winterbreak staat de teller alweer op 25 in acht wedstrijden. Ajax O17 maakte in competitieverband zodoende al 74 treffers in 21 potjes van tachtig minuten voetbal. Bijna vier goals per wedstrijd en dus kunnen we met een gerust hart stellen: aan doelpunten normaal gesproken geen gebrek komend weekend!

In de selectie van coach Dave Vos zitten tijdens het Paasweekend zes aanvallers. Brian Brobbey, Venitchio Sint en Sontje Hansen zijn de vaste waardes in de ploeg, Hossein Zamani, Denilho Cleonise en Jaymillio Pinas maakten hun meeste minuten voor Ajax O16. Samen maakten de zes aanvallers 68 treffers, waarvan 28 voor rekening kwamen van Brobbey.

Hossein Zamani (15, eerstejaars)
We zouden het haast vergeten, maar na een stormachtige ontwikkeling is Zamani nog altijd maar vijftien jaar. Oorspronkelijk hoort hij bij de generatie van Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor, maar hij was vorig seizoen met Gravenberch de enige die al voor Ajax O17 speelde. Gery Vink gaf de buitenspeler veel vertrouwen en dat deed hem zichtbaar goed. Hij was onhoudbaar, beslissend, maar blessures gooiden daarna wat roet in het eten.

Zamani kwam wel terug, maar haalde even niet de vorm van voorheen. Hij deed weer wat vaker met Ajax O16 mee en op het moment dat het weer begon te lopen, miste hij de Future Cup door een hersenschudding. Dit seizoen leek hij weer te starten in O17, maar hij maakte en maakt vooral veel minuten in O16. Dat is perfect voor de voetballer Zamani, die vertrouwen nodig heeft en dan tot hele mooie dingen in staat is. Even een stapje 'terug' naar de eigen leeftijdsgenoten, om er straks weer twee vooruit te zetten. Want Zamani heeft met zijn snelheid, dribbel, schot, voorzet en bovengemiddelde techniek alles wat een moderne buitenspeler moet hebben.

Venitchio Sint (16, tweedejaars)
Hij had het ongelofelijk op zijn heupen tijdens de Future Cup van vorig jaar, waarin hij met zijn snelheid en voorzetten erg belangrijk was in de uiteindelijk eindzege. Onder Vink speelde hij sowieso heel veel en vaak met succes. Het iets meer behoudende spelletje met wat vaker de lange bal was perfect voor Sint, die snel en sterk is en dus in de diepte heel gevaarlijk.

Onder Vos was hij ogenschijnlijk even zoekende, want de jonge coach wil combineren en daar spelen de buitenspelers ook een belangrijke rol in. De wisselwerking met de backs is belangrijk en oog voor de opkomende middenvelders ook. Sint was weleens een wedstrijd onzichtbaar en speelde ook lang niet alles. Tijdens de Future Cup is hij er natuurlijk gewoon bij en kan hij laten zien dat hij ten opzichte van een jaar geleden beter is geworden.

Brian Brobbey (16, eerstejaars)
Ik schreef in een Ajax' Kweekvijver enkele weken geleden dat Brobbey eigenlijk klaar is bij O17 en dat blijkt wekelijks. Hij is zo sterk, verdedigers krijgen hem simpelweg niet van de bal. Onder Vos koppelt de spits daar steeds meer slimheid en voetballend vermogen aan, waardoor er langzaamaan aan totaalpakketje ontstaat. Dat pakketje moet worden uitgedaagd in Ajax O19, maar eerst wacht de Future Cup.

Brobbey maakte er 28 en is vastberaden: hij wordt de topscorer komend weekend. Sta er niet raar van de te kijken als dat gebeurt, want Brobbey scoort altijd en overal. Hij prikt voorzetjes binnen, ramt penalty's (meestal) door het net en kan ook met een verdediger in zijn rug wegdraaien en scoren. Zoals gezegd is hij de kapstok van dit O17; hij moet voorin de kar gaan trekken en dat is een prima verantwoordelijkheid voor nog altijd slechts een eerstejaars B-junior.

Sontje Hansen (15, eerstejaars)
Ook Hansen is eerstejaars, maar fysiek niet zo ver als Brobbey. Dat gaat ook nooit gebeuren en dat is prima. Hansen is veel beweeglijker, misschien iets sneller en hij heeft wat meer technische bagage. Niet zo gek dus dat hij op de flank is beland nu hij Brobbey als spits (nog) voor zich moet dulden. Op meestal de linkerkant kan hij zijn ei kwijt, vooral omdat hij de vrijheid krijgt om wat te zwerven en ook in de spits te verschijnen. Elf goals maakte hij al, scoren verleer je niet.

Toch is hij in mijn ogen nog steeds het meest een spits, al kan hij wel in zijn rol groeien aan de zijkant. Maar in de spits kan hij meer kanten op, komt zijn oog voor positie en diepgang nog beter uit de verf en kan hij meer de combinaties zoeken met de middenvelders. Met Naci Unuvar doet tijdens de Future Cup namelijk ook zijn maatje mee en die twee vinden elkaar blindelings. Een ruime voldoende als flankspeler dus, maar de stille hoop blijft dat hij komend weekend ook zijn kansen krijgt in de punt, met het liefst aangever Unuvar achter zich.

Denilho Cleonise (16, tweedejaars)
Hij kwam dit seizoen terug bij Ajax, waar hij ooit was weggestuurd, maar speelde lange tijd vrij weinig tot niet. Hij was geblesseerd, maar is zich na de winterstop keihard aan het terugvechten. In Ajax O16 kreeg hij steeds meer speeltijd en begon hij ook te scoren. Cleonise is een linkspoot met een dribbel en een goede voorzet.

Misschien had hij wel niet gerekend op de Future Cup, want zo vaak deed hij nog niet mee bij O17, maar door de afwezigheid van Eros Maddy en Enrico Hernandez is er toch een plekje voor hem ingeruimd. Cleonise zal maar met één plan naar het toernooi komen: laten zien dat hij beter is geworden en een toekomst heeft in de jeugdopleiding van Ajax.

Jaymillio Pinas (15, eerstejaars)
Overgekomen van FC Volendam en met negentien goals achter zijn naam meteen iemand die de spotlights pakte. Omdat Hansen werd doorgeschoven en Daishawn Redan vertrok, was er behoefte aan een spits. Pinas is een heel ander type dan Hansen, maar ze hebben één ding gemeen: ze scoren veel en makkelijk. Pinas heeft oog voor waar de bal gaat komen en het spel van O16 werd al snel wat meer afgestemd op hem. Iets meer diepte, Pinas maakte er met zijn snelheid en kracht vaak het beste van.

Bij Ajax O17 zal hij zich vermoedelijk moeten richten op de buitenkant, een plek waar hij in Oranje ook al wel speelde. Dat kan hij net als Hansen met zijn snelheid prima invullen. Voor Pinas wordt het verder vooral een mooie ervaring, want zou hij voor dit seizoen na zijn transfer naar Ajax gedacht hebben dat hij nu al hier zou zijn?

Koop hier jouw tickets voor de ABN Amro Future Cup!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Meer #RoadtoFutureCup:

Deel 1: Ajax all in op Reiziger
Deel 2: Leiding achterin uit O19
Deel 3: Middenrif om van te smullen

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DaishRedan
Zamani is al 3 maanden 16 blijft niet voor eeuwig 15.
0 0
Mikes
Waarom zijn Hernandez en Maddy er eigenlijk niet bij? Is dat met het oog op de toekomst, dat zij volgend jaar niet meer bij ajax zitten of heeft dat met blessures te maken?
0 0