Jol: 'Mis voorzetten vanaf de zijkanten'

BartVeenstra, 07-03-2018 om 07:45, 6427 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajax-trainer Martin Jol is niet bepaald een voorstander van linkspoten op rechtsbuiten en rechtspoten op linksbuiten. Volgens de oefenmeester sluit dat fenomeen ook totaal niet aan op de Nederlandse visie, waar de nummer 9 - de centrumspits - altijd een cruciale rol speelde in het systeem.

Jol vertelt in Voetbal International dat hij veel wedstrijden ziet en nog weleens bij zijn oude club RKC Waalwijk gaat kijken. Daar speelt met Johan Voskamp een spits die altijd en overal scoort en bij elke lage teruggetrokken voorzet erbij zit. 'Nu zeggen ze: Hij scoort niet meer, hij is matig. Ja, vind je het gek? Hij krijgt die voorzetten niet meer', ziet Jol het met lede ogen aan. Toch gaat het ook nog ergens wél goed. 'Bij ADO Den Haag wordt Johnson gevoed door de voorzetten van Becker en hij maakt dus wel doelpunten. En als ik Kane (spits Tottenham Hotspur, red.) zie spelen, dan stel ik ook vast dat die van de zijkanten wordt gevoed en dus scoort. Waarom denk je dat al die Ajax-spitsen zoals Huntelaar en Dolberg niet meer op de topscorerslijsten staan? Vroeger hoefde een spits van Ajax alleen maar naar de eerste paal te lopen en hij kreeg ze op een presenteerblaadje. Dat is niet meer.’

Toen Jol trainer was bij Ajax scoorden de spitsen wel. Immers, hij speelde met Luis Suárez op rechts. 'En niet op links! Omdat ik daar met Urby Emanuelson een linkspoot wilde hebben die de voorzet kon geven. In mijn ploegen wil ik bij de voorste drie altijd een scorende spits, een valse spits die ook scoort en een voorbereider. Dat is mijn visie', aldus Jol, die ook een mening heeft over hoe het middenveld het best neergezet kan worden. 'Daar wil ik bijvoorbeeld een balveroveraar hebben die ook kan voetballen, een pendelaar die een pass kan geven en een nummer 10 met scorend vermogen die wat dieper speelt en ook nog een steekpass heeft. Het gaat erom dat je een middenveld hebt met verschillende types die elkaar aanvullen.’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babayaka
Allemaal leuk en aardig met vleugels die naar binnen trekken, maar dat betekent ook dat er 4verdedigera in het centrum staan, er moet dus door 2 of 3 man een misser worden begaan om tot een kans te komen, staan er maar 2 is een fout van 1 al voldoende de kans dat dat hersteld wordt is kleiner dan wanneer ze er met zijn 4ren staan.

Tussen 2 man een bal inkoppen is eenvoudiger dan tussen 4 verdedigers.

Er is ruimte zat op het veld, maar alles en iedereen kruipt het centrum in, waardoor de spits en de aanvallende middenvelder geen enkele ruimte hebben om nog iets te doen.
Want het moderne voetbal vind dat backs die over het algemeen niet zo best kunnen voetballen, de aanvallende impulsen en voorzetten moeten geven,

Nou we zien de resultaten in 50 wedstrijden. Scoren de vleugels 3 tot 9x verdeeld over twee vleugel spelers o wat successvolle dat naar binnen trekken , en de backs geven 3 goeie voorzetten op de 100gegeven voorzetten.

Over de afstand schoten van middenvelders maar niet te spreken. Nee echt perfecte taktisch. Vleugels naar binnen backs eroverheen en alles in de trechter.
0 0
Babayaka
Toch schrijnend hier, jol werd 2de op 1 punt van Twente
Ajax haalde net als onder Bosz meer dan 80punten,
En scoorde ook nog een 100goals. Maar vooral dit soort trainers af blijven bekken.
De links en rechtsbuutensn met hun verkeerde kant poot zijn een doorn in het oog. En als dit soort spelers niet kunnen voorgeven heb je er geen reet aan. Hoogste tijd dat er goede voorzetten worden gegeven dat geego van de buitenspelers je word er gek van. Als ze dan nog 30goals per seizoen zouden maken, maar dat doet FC ikke ikke ikke ook niet.

Jol heeft gewoon gelijk.
0 0
Freddy Al
En dat van de man die een perfect systeem hanteerde bij Ajax; alle ballen op Suarez op elk mogelijke manier.
Een schrale troost is dat hij zelf geen spits van Ajax is dus dan vind ik het niet zo erg als hij de voorzetten mist.
0 0
geDaante
En die snapt er ook weer helemaal niks van, zoals zoveel nederlandse coaches.
Voorzetten zijn vrijwel kansloos, één op de zoveel komt eens goed aan, en dan moet er nog goed gekopt worden. Waarom al dat balverlies lijden met een vrijwel zekere kans dat het niks wordt?

Keizer snapte dat, AZ snapt dat. UItgespeelde kansen creëren en liever van wat dichterbij en dichter bij de achterlijn de bal strak terugleggen.
1 -3
Ajaxvooraltijd
Hier heeft hij gewoon een punt. Als het niet loopt is het helemaal een ramp en heb je geen slagkracht voorin.
2 0
Koenniiee
Ja Jol en wie geeft die voorzet bij Spurs? Trippier en Eriksen, beide vanuit de half-space halverwege de aanvallende helft. Eenmaal bij de achterlijn is het vaak een teruggetrokken voorzet.
1 -1
Sulejmanibesteaankoopooit
ik denk dat hij bedoelt dat de 4231 van Tottenham ook gezien kan worden als een 433 waar de vleugels af en toe inzakken.

Wel grappig dat hij Tottenham noemt, want daar staat Son op links als rechtspoot.

Ik ben het niet met hem eens dat je buitenspeler op rechts zet die rechts is en visa versa. Maar ik ben wel met hem eens dat die voorzetten gegeven moeten worden. Maar dat moeten de backs doen, of inderdaad een middenvelder uit een halfspace, en nooit vanaf de achterlijn/zijlijn.

En het laatste wat ik wil zien zijn buitenspelers met "krijt aan de schoenen". Een van de redenen dat Nederland internationaal niet meer mee doet is dat achterlijke voetbal idee uit de jaren 70 waarvan men denkt dat er sinds dien niets is veranderd.
0 0
JCr14
Jol had waardeloze aankopen. En was echt afhankelijk van Suarez.
Maar hier heeft hij een punt.
Er wordt vrijwel nooit van kant gewisseld. Als Kluivert totaal niet in de wedstrijd zit zal er niet bedacht worden om een keer te switchen.
Zet gewoon een keer een rechtspositie op rechts en een linksvoor op links.
Er mag veel meer verrassing in. Maar keizer en ten Hag waren beide tegen buitenspelers met het goede been aan de kant waar ze buitenom komen.
3 0
Michelinho
Kluivert en Neres heb ik de afgelopen wedstrijden juist wel zien wisselen. Niet dat het werkte...
0 0
ajax1forever
5 minuten en dan weer terug...
0 0
MosesD
Jol had niet alleen maar waardeloze aankopen hoor. De Zeeuw en Pantelic waren prima versterkingen. Natuurlijk ook een paar zeer matige, maar veel vergeten dat het eerste jaar onder Jol gewoon heel aantrekkelijk voetbal werd gespeeld.
2 -1
ajax1forever
pantelic cultheld!!
Het eerste jaar van jol speelde we super(laatste 14 wedstrijden van het gewonnen). wrang dat twente alles won....
Was na vorig seizoen het tofste sinds tijdperk koeman.
0 0
Van Reenen
Ja daar heb jij ook een punt. Echter, men noemt dit voetbalintelligentie , moeten spelers dat zelf aanvoelen in een wedstrijd. Dus switch van plek (tijdelijk of langer) als de wedstrijd daarom vraagt en kijk niet eerst naar de bank of de trainer een aanwijzing geeft.
Bovendien kan je elke toptrainer bij Ajax neerzetten, maar als het elftal en met name de voorhoede niet scoort, kan je beter met een wit laken wuiven i.p.v. met witte zakdoeken. Je kan dan wel aan het wuiven blijven. Waarom er gewoven is met witte zakdoekjes begrijp ik wel, maar het ligt aan de voorhoedespelers dat zij telkens de bal er niet inkrijgen.
0 0
JCr14
Als ze dat niet mogen?
Keizer was erop tegen bijvoorbeeld.
0 0
marrene
Dat komt vooral door de ego's van die spelers. Met als voorbeeld Robben willen ze allemaal naar binnen trekken en op doel schieten en zo scoren. Staan ze zelf in de schijnwerpers. De ruimtes zijn ook groter.
Jahanbaksch is in Nederland een voorbeeld. Die scoort daarnaast ook nog eens regelmatig.
Een speler als Tscheu la Ling zou tegenwoordig een verademing zijn. Heerlijk tegenstanders dollen. Ik zie het spandoek in De Meer nog voor me. "Alle ballen op Tscheu".
Het voetbal evolueert. Ideaal zou zijn iemand (liefst 2) die op beide vleugels uit de voeten kan/kunnen.
1 0
blessure
Met Jol werd AJAX geen kampioen, dat is waar.
Maar ze speelden toen echt, het mooiste voetbal.
En dat hebben we daarna, bijna nooit meer gezien.
3 -3
Dexy
Attractief met veel goals? Ja zeker.
Leuker dan de laatste jaren onder Frank? Oh oneindig veel leuker!

Maar goed voetbal? Nou nee. Het was vooral lange ballen pompen richting een dieplopende Suárez die vervolgens een 1v1-situatie aanging. En een Pantelic die als kapstok fungeerde. Maar van een opbouw/positiespel was helemaal geen sprake. Het was meer een soort PSV-voetbal, maar dan wel met veel goals en attractiviteit.
3 0
gi0vanni
PSV, veel goals en attractiviteit in een zin. Dus er zat toch een kern van waarheid in de legendes.
4 0
FlyingDutchMan
Ooit heel lang geleden, speelden die boeren met Ronaldo en Nilis voorin. Later Kezman en Nistelrooij, zat met Robben ook nog wat voetbal in. Tegenwoordig komt het spektakel van Hendrix...
0 0
Dexy
Haha!
0 0
apeldoorner
whahaha....nee...MetbJol scoorde we veel....alle ballen op suarez....die deed er wel wat moois mee....maar dat is wat anders dan het mooiste voetbal :)
2 0
RaynoFischer
Het was vooral Suarez die het mooier maakte dan het was ;)
Verder viel het reuze mee hoor
2 0
ZwartNazareth
Jij moet echt naar een psychiater.
0 0
jaribombari
Ik weet niet welke wedstrijden jij gezien hebt? Frank de Boer was een verademing vergeleken Jol.
1 0
ajax1forever
jij hebt ook aan de crack gezeten. cker ook tevreden met dit voetbal onder Hag?
1 0
afcalegend
dat eerste seizoen vooral na de winterstop was echt om te smullen vergeleken met de boer 106 doelpunten voor 20 tegendoelpunten maar jaar erna was slecht inderdaad
1 0
ajacied93
hahaha het mooiste voetbal?? ga nog maar even wat wedstrijden terug kijken uit die tijd. dat voetbal was alles behalve mooi. was zo snel mogelijk die bal naar voren rammen en hopen dat Suárez wat briljants deed.
3 0
ajax1forever
ja bv ajax - psv

psv werd helemaal lens getikt
0 0
jaribombari
Martin 'geef me een zak met geld en ik maak ons kampioen' Jol. Martin 'heeft Ajax ook eigen jeugd dan?' Jol. Wat een clown was dat zeg.
2 -1