Ajax-jeugd niet op dreef; O17 uitzondering

BvdPloeg, 28-02-2018 om 13:00, 5787 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De winterstop is over en we zijn alweer enkele weken onderweg. Hoe zijn alle ploegen van Ajax uit die winterbreak gekomen? Hebben ze de goede lijn van voor de winterstop doorgetrokken of zit de klad erin? Ajax Showtime verzorgt zoals altijd een klein overzicht. Zijn er kampioenen op komst?

Ajax O19:
De ploeg van John Heitinga werd voor de winterstop ongeslagen nummer één in de najaarscompetitie met een gigantisch gat van tien punten op nummer twee PSV. Na de winterbreak loopt het echter nog helemaal niet op rolletjes. Zoals benoemd in een Ajax' Kweekvijver is de ploeg even geen schim meer van het leuk voetballende O19 van het najaar. In de beker volgde uitschakeling tegen FC Emmen (2-4) en PSG bleek na penalty's te sterk in de Youth League.

Om Youth League-voetbal voor volgend seizoen af te dwingen moet Ajax kampioen worden, helemaal nu het eerste elftal opnieuw een zware kluif lijkt te krijgen om het miljoenenbal te halen. Ajax O19 staat na vijf duels ook wel bovenaan, maar het morste al wel twee keer punten. Van de drie zeges was eigenlijk alleen de uitwedstrijd bij NEC nog vrij simpel met een 0-4 eindstand. Met hard knokken werd in de laatste speelronde wel een belangrijke 3-2 zege geboekt op Feyenoord. Met wedstrijden tegen AZ (uit), Utrecht (thuis) en ADO (uit) is het programma niet makkelijk. Want ook in de hoogste jeugdelftallen leeft het sentiment van rivaliteit al zeer sterk.


Ajax O17:

De ploeg die qua resultaten en qua spel wél overtuigt is Ajax O17. De ploeg van coach Dave Vos is al dertien duels op rij zonder puntenverlies. Het betekende logischerwijs de eerste plaats in de najaarscompetitie, maar ook in het voorjaar is de voorsprong alweer groot. Ajax staat met twaalf uit vier bovenaan, nummer twee PEC Zwolle verzamelde tien punten in vijf duels. 

Ajax O17 lijkt zodoende net als vorig seizoen af te stevenen op de landstitel en mag zich bovendien in het paasweekend nog verheugen op de Future Cup. Ligt er dan geen enkel gevaar op de loer? Nou, mocht Heitinga voor O19 meer en meer een beroep gaan doen op spelers uit de O17, dan zullen de spelers uit de huidige O16 het moeten laten zien. Zijn zij er klaar voor om de titel over de streep te trekken? Ki-Jana Hoever, Neraysho Kasanwirjo en Naci Unuvar mogen er in ieder geval al aan ruiken.


Ajax O16:

Het zal voor het drietal uit O16 misschien wel een welkome afleiding zijn, want hun eigen elftal draait dit seizoen stroef. Voor de winterstop moest het PSV voor zich dulden op de ranglijst en dat zijn de spelers allerminst gewend. In de lichting met onder meer Unuvar, Hoever en Kasanwirjo, maar ook Ian Beelen, Max de Waal, Donny Warmerdam en Jaymillio Pinas zitten vooral veel spelers die al jarenlang alle prijzen winnen die ze kunnen winnen.

Een kink in de kabel is in dat opzicht alleen maar goed op deze leeftijd, al zal coach Richard Knopper de boel wel weer aan de praat willen krijgen. Als dat lukt, is er geen elftal dat zo leuk en goed kan voetballen. Tot die tijd helpen zeges misschien om het ogenschijnlijk broze vertrouwen wat op te peppen. De achterstand op nummer één ADO Den Haag is één punt, maar de spelers zullen vooral kijken naar zaterdag, wanneer rivaal Feyenoord (nummer vijf op de ranglijst) langskomt op De Toekomst.


Ajax O15:

Ajax O15 is het enige elftal in de midden- en bovenbouw dat geen nieuwe competitie speelt, maar door is gegaan met die uit het najaar. Bij Ajax zullen ze dat stiekem best jammer hebben gevonden, want de achterstand op nummer één AZ is vrij groot. Als Ajax de wedstrijd die minder is gespeeld wint, dan worden het vier punten. Probleem is alleen dat er niet meer tegen AZ gespeeld zal worden. Op 3 februari had Ajax de kans om in te lopen, maar in eigen huis werd het 0-0.

Coach Nordin Wooter zal iets moeten verzinnen om de toch talentvolle ploeg zo aan het voetballen te krijgen dat onverwachte misstappen tegen Volendam (1-2) eruit gaan. Deze overzichten zijn uiteindelijk leuk, maar vooral voor teams als O15 en O16 staat ontwikkeling nog echt voorop. Krijgt Wooter het elftal aan de praat en kunnen spelers nog wat stappen maken, dan lonkt er voor enkele talenten misschien wel een vervroegde stap naar O16. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trodat4030
Opvallend dat 'de beste opleiding van Nederland' in de 4 hoogste leeftijdscategorieën nergens bij de top 3 staat. Het is nou niet zo dat zij massaal spelers doorschuiven, heb ik het idee..
1 0
Joseph
Die titel is ook een motivatieprijs.
0 0
Ajaxvooraltijd
Tja dat heb je als de beste spelers steeds een elftal hoger komen te spelen halverwege het seizoen.
0 0
Sunstridr
Is meestal beter voor de spelers' ontwikkeling (en die gaat boven alles).
2 0